Wednesday, May 13, 2009

TAN AH CHONG BAPAK SEGALA PENIPU

TAN AH CHONG

Mungkin ada yang bertanya,mengapa saya memanggil nizar bintang tiga dengan nama tan ah chong.

nizar bintang tiga ini sendiri mengakui namanya tan ah chong. Katanya nama ini diberikan oleh ibunya semasa beliau kanak-kanak. nizar bintang tiga berkata demikian ketika diwawancara oleh sebuah akhbar cina semasa PRK Bukit Gantang. Sila cari di goggles.

Berbalik kepada apa yang saya ingin perkata seperti tajuk diatas. nizar bintang tiga semasa disoal di dalam Mahkamah pernah berkata,sewaktu dia mengadap Sultan Perak pada 5.Feb.2009 untuk membubarkan Dun beliau tidak tahu yang beliau sudah kehilangan majoriti di Dun Perak.

Soalan saya kepada beliau. Jika kamu tidak tahu yang kamu telah kehilangan majoriti,apa ke jadahnya kamu pergi mengadap Sultan untuk bubarkan Dun ?

Disini sahabat sekalian boleh nampak betapa pembohongnya si manusia biawak ini !

Sultan pun ditipunya hidup-hidup ,apatah lagi rakyat biasa. Lagi senang ditipunya. Bukan saja ditipu,malah digoreng hidup-hidup.

Ikuti siri pembohongan hidup-hidup manusia biawak ini.

Salah satu sikap yang paling saya benci ialah bila pemimpin yang kononnya menjunjung prinsip al-Qur'an tetapi sebenarnya suka bercakap bohong. Malah yang lebih teruk ialah bila dia berbohong kepada rakyat secara terbuka.

Sinar Harian (Ahad, 10 Mei 2009) edisi Perak menyebut bekas Menteri Besar Dato Seri Nizar Jamaluddin mendakwa DYTM Pemangku Sultan Dr Raja Nazrin Shah memberi penghormatan kepadanya dengan memanggil beliau dan Ngeh Ko Ham.

Malah beliau “mendakwa” Tuanku maklum mengenai kedudukan pakatan pembangkang dengan diberi tempat duduk sebelah kanan.

Pengalaman saya dengan tindakan Nizar ini amat "menggetekkan" kata orang Perak. Saya masih ingat bila pertama kali Dewan bersidang tahun 2008, dia bermati-matian menuduh Dato’ Seri Tajol Rosli tidak menandatangani watikah penyerahan pentadbiran.

Ternyata tuduhannya palsu dan dia dengan jelas berbohong. Bagaimanapun dia tidak merasa bersalah dan tidak pernah memohon maaf.

Bila saya jadi Menteri Besar dia mendakwa saya mengubah bilik saya dengan memasang karpet baru dan sebagainya. Ini semuanya tidak benar dan fitnah semata-mata.

Peristiwa di Masjid Simpang sewaktu pilihanraya kecil Bukit Gantang di mana saya menegur tindakannya yang tidak “sopan” menganggu majlis bacaan Yassin dan solat hajat yang dihadiri oleh Tan Sri Muhyiddin Yasin dan saya, juga telah dimanipulasi seolah-olah saya angkuh dan sombong.

Kali ini dia berbohong lagi.

Dia dan Ngeh tahu apa yang dititahkan oleh Tuanku. Seperti yang dipetik oleh The New Straits Times dan beberapa laman blog, jelas suatu amaran buat mereka agar tidak menganggu perjalanan titah ucapan.Lihat disini apa yang Raja Nazrin kata kepada dia.

Malah bila Tuanku masuk ke Dewan mereka tidak berada di tempat masing-masing dan secara angkuh berdiri di tengah-tengah Dewan.

Berkenaan tempat duduk di sebelah kanan yang konon suatu pengiktirafan kepada beliau dan pakatan pembangkang adalah juga satu pembohongan.

Pakatan pembangkang telah menunjukkan sikap tidak hormat kepada Tuanku sejak mula lagi. Sewaktu tabik hormat ketibaan Tuanku di luar Dewan, yang mewajibkan semua Adun ada bersama, sebahagian daripada adun pembangkang dengan biadap sekali tidak menghadiri majlis itu.

Mereka berada di dalam dewan, mengubah tempat duduk Barisan Nasional dari sebelah kanan Yang DiPertua ke sebelah kiri.

Kakitangan Dewan tidak dapat berbuat apa-apa. Mereka seperti tidak percaya melihat perangai Adun-adun Pakatan Pembangkang yang mencerminkan budaya kesamsengan amalan pembangkang.

Saya harap Nizar yang kononnya “alim” dan hafaz banyak al-Quran, seronok jadi imam dan baca khutbah, bermunajatlah kepada Allah dan hisablah diri agar mengelakkan orang menggelarnya sebagai “Raja Pembohong”.

Dipetik daripada blog Dr.Zamry. klik sini
1 comment:

Anonymous said...

Ya, Tan Ah Chong memang samseng. Hanya tahu buat kecoh.