Friday, January 15, 2010

KERAJAAN KELANTAN 'CEKAP' MENGURUSKAN KEWANGAN

Kerajaan Kelantan memang 'cekap' dalam bab pengurusan ekonomi serta kewangan negeri. Sekelip mata dapat 'untung' RM 50 juta.

Ikuti kisah ini yang saya petik dari blog kickdefella dan ulasan saya di bahagian bawah.

Akibat langsung daripada kepandaian terlampau Almenantunya Nik Abdul Aziz, mesyuarat exco Kerajaan Negeri dalam mesyuaratnya yang lalu telah memutuskan untuk membayar sejumlah RM23 juta ringgit dari wang hasil pendapatan Kerajaan Negeri kepada sebuah syarikat swasta.

Pembayaran yang telah dipersetujukan itu adalah bagi menyelamatkan beberapa titik air muka YAB Menteri Besar Kelantan daripada tertumpah akibat dituduh cakap tak serupa bikin.

Pada 6hb Mac 2008, iaitu dua hari sebelum pilihanraya umum ke 12, YAB Tuan Guru Menteri Besar Kelantan telah menandatangani satu perjanjian persefahaman (MOU) bagi pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan dengan 2 buah persatuan perniaga dan penjaja di sekitar Kota Bharu. Di antara lain, kandungan MOU itu menjanjikan bahawa Projek Bazaar Tok Guru yang akan dimajukan oleh PMBK adalah sebuah projek tidak berorientasikan keuntungan. Ia lebih kepada hasrat murni MB untuk melihat para penjaja dari pasar lambak arked UDA dan peniaga pasar lama MPKB mendapat tempat baru yang lebih selesa untuk meniaga.

Tetapi, seperti yang didedahkan didalam blog ini sebelum ini, Almenantunya Nik Abdul Aziz yang bernama Abdul Ariffahmi Ab Rahman telah dengan penuh rendah diri memperhambakan harta kerajaan kepada pemaju swasta bernama Sensa Timur Sdn Bhd.

Ariffahmi yang memakai gelaran Ir. tanpa ditauliahkan untuk menurunkan tandatangan sebagai seorang jurutera profesional telah masuk ke dalam rundingan dengan Sensa Timur Sdn Bhd bagi memajukan sebidang tanah Kerajaan Negeri di Jalan Sultan Ibrahim iaitu tapak lama Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu. Tanah seluas 5.9 ekar itu pada asalnya dirancang untuk dimajukan sendiri oleh PMBK bagi pembinaan Hotel dan Servis Apartmen Madinatul Raudhah.

Di dalam perjanjian yang amat bijaksana oleh Almenantunya Nik Abdul Aziz, seluas 1.5 ekar diperuntukan untuk pembinaan Bazaar Tok Guru. Baki 4.4 ekar yang bernilai hampir RM30 juta pula dipindah milik selama 99 tahun kepada Sensa Timur Sdn Bhd sebaik sahaja Bazar Tok Guru disiapkan oleh Sensa Timur. Apa yang PMBK dapat daripada perjanjian itu, hanyalah tingkat 2 dan 3 bangunan Bazar Tok Guru itupun selepas PMBK membayar balik sepenuhnya pinjaman RM5.5 juta yang Almenantunya yang bijaksana pinjam bagi PMBK dari pemaju Sensa Timur itu. PMBK dan Kerajaan Negeri tidak akan mendapat apa-apa keuntungan daripada sebarang aktiviti pembangunan di tanah seluas 4.4 ekar tersebut selama hampir satu abad.

Apabila dipersoalkan oleh seorang exco kewarasan untuk masuk perjanjian dengan Sensa Timur, Almenantunya berkata ia adalah kerana Sensa Timur telah bersetuju untuk menderma bagi sekolah Tok Guru di Pulau Melaka. Sekolah tersebut diuruskan oleh anak-anak lelaki Nik Aziz.

Antara punca kecurigaan di dalam pemberian kontrak kepada Sensa Timur ialah kerana sebelum ini Sensa Timur telah membina Bazar Tengku Anis yang menghadapi banyak rungutan daripada peniaga. Diantara alasan mengapa peniaga tidak mahu berpindah ke situ ialah kerana ruang niaga yang amat sempit. Akibatnya, Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam terpaksa mengambil tindakan ‘Islamik’ dengan satu aksi ‘bail out’ berjumlah lebih kurang RM18 juta kepada Sensa Timur berserta pemberian tapak dan bangunan Pasar Lama MPKB di tengah-tengah bandar kepada Sensa Timur dengan hanya berharga RM3.8 juta sahaja.

Urusan ‘Islamik’ MPKB Bandar Raya Islam kepada Sensa Timur ini menimbulkan seribu satu pertanyaan, kebetulan pula di dalam proses Membangun Bersama Islam, seorang mak Datin dari pihak Sensa Timur mempunyai hubungan amat intim dengan Datin Sabariah, isteri Tuan Guru Nik Aziz dan ibu mertua kepada Almenantunya. Apatah lagi abang ipar Almenantunya yang menjolok dirinya sebagai Al Fadhil Nik Abduh Bin Dato’ Nik Abdul Aziz duduk sebagai Ahli Majlis MPKB Bandar Raya Keluarga Islam Pulau Melaka.

Di dalam waktu yang sama, Al Fadhil abang ipar ini yang juga ahli lembaga pengarah sebuah lagi agensi milik Kerajaan Negeri telah memindah nombor pendaftaran PAS 17 miliknya dari SUV CRV ke sebuah MPV bernilai lebih kurang RM240,000. Al Fadhil juga dilaporkan baru membeli rumah kedai bernilai RM500,000 di Rantau Panjang.

Sebelum Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz telah bersetuju untuk memberikan tingkat 1 (tingkat bawah) Bazar Tok Guru sebagai tempat penempatan semula para penjaja dan peniaga yang akan berpindah ke situ dari tapak lama mereka di Arked UDA dan Pasar Lama MPKB. Apabila Almenantunya membuat perjanjian yang bijaksana yang berorientasikan keuntungan maha besar sebagai hantaran kasih sayang kepada Bapa Mertuanya, para peniaga ini telah diarahkan membeli ruang niaga di tingkat 2 dan 3 sahaja. Tingkat bawah telah Almenantunya berikan kepada Sensa Timur dan termaktub di dalam perjanjian.

Membangun Bersama Islam mesti cakap serupa bikin. Jadi para exco terpaksa bertungkus lumus mencari penyelesaian terbaik bagi menyelamatkan air muka Tok Guru yang masih beranggapan Almenantunya adalah lelaki muda terhebat di Kelantan. Kemelut ini akhirnya terhumban ke atas bahu YB Timbalan Menteri Besar Kelantan, Dato’ Ahmad Yacob.

MB berhadapan dengan tindakan saman oleh Sensa Timur jika ianya bertindak dengan tidak menghormati perjanjian PMBK dengan Sensa Timur. Almenantunya pula sudah mengambil deposit dari pihak-pihak yang diberi diskaun membeli ruang niaga di tingkat 2 dan 3 Bazar Tok Guru. Akhirnya Kerajaan PAS Kelantan yang dilantik oleh rakyat untuk membela rakyat terpaksalah mengambil RM23 juta dari kantung kecil Perbendaharaan Negeri untuk membayar pampasan kepada Sensa Timur Sdn Bhd.

Maka akan larilah bajet sebanyak RM23 yang sepatutnya digunakan untuk faedah rakyat yang mengundi dalam Pilihanraya Umum ke 12 lalu.

Kerajaan Negeri akan kehilangan hampir RM50 juta. Hampir RM30 juta ialah kehilangan dari hasil pemberian tanah Kerajaan Negeri kepada Sensa Timur dan RM23 juta kerana menebus maruah Tok Guru dengan mengambil balik tingkat bawah Bazar Tok Guru. Ini adalah jasa besar Almenantunya Nik Aziz yang bernama Abdul Ariffahmi Ab. Rahman.

Siakap Senohong
Gelama Ikan Duri
Menantu kaki bohong
Namanya Ariffahmi.

Sumber : Kickdefella

Membangun bersama Islam, semua yang PAS buat cara Islam. Termasuklah merompak harta rakyat pun cara 'Islam' , agaknya...

Daripada kantung kerajaan negeri tak boleh masuk poket sendiri terus. Jadi , terpaksa 'singgah' atau 'transit' terlebih dahulu di Sensa Timur sebelum masuk poket sendiri. . Ditambah pula si perompak pula pakai serban, jubah, pegang tasbih dan sebelum merompak baca ayat-ayat Quran. Itulah agaknya merompak cara 'Islam' .

RM 50 juta lebur begitu saja duit rakyat Kelantan oleh seorang yang dijulang sebagai maksum.

Saya harap esok akan keluar berita di Sinar Harian, Mahfuz Omar minta diadakan sidang DUN khas atau tubuh Suruhanjaya Siasatan Di Raja untuk membincang dan menyiasat perkara ini. Apa macam Mahfuz ?

Kepada penyokong-penyokong atau pemimpin PAS, kamu semua jangan bagi alasan 'BN pun rasuah' . Itu alasan bodoh. Orang makan tahi, kamu pun nak makan tahi. Selama ini dari seluruh pelusuk desa hingga ke bandar dan sudah berpuluh tahun PAS menjaja cerita kononnya BN rasuah. Bila rakyat sudah bagi mandat kepada kepada kamu semua, maka kamu semua kena buktikan yang kamu semua lebih baik dari BN. Bukannya sama seperti BN yang kamu dakwa buruk sebelum ini. Tapi , apa yang saya lihat PAS lebih teruk dari BN.

Itu yang kita tahu, yang kita tak tahu sudah berapa banyak mereka sapu pun kita tak tahu. Kantung kerajaan negeri makin hari makin kering. Itulah pasal buat tunututan bodoh kononnya mereka layak dapat royalti minyak berbilion-bilion. Supaya dapat merompak lebih banyak lagi. Kerja malas, tahu nak duit mudah sahaja.

Andai ditakdirkanlah Kelantan layak dapat royalti minyak, saya rasa Kelantan akan jadi medan perang. Perang apa ? Perang berebut duit royalti minyak antara Adun dan Exco serta ahli keluarga masing-masing.

Itulah secebis kisah sebuah parti yang kononnya menjulang Islam. Tapi sayangnya makin hari serban, kopiah dan mulut mereka semakin busuk.


7 comments:

Miak Bujat said...

BN Rasuah... tapi dia tak main agama
PAS Rasuah... siap boleh permainkan agama lagi...

*** Nasihat aku - Jauhi rasuah sebelum terliwat...

Anonymous said...

1. Memang begitu adat dunia, bila kita tak berkuasa kita akan kutuk orang. Tapi Allah Maha Besar dan Berkuasa. Diberi pulak kuasa kepada sipengutuk untuk ujian. Tapi "Kata Dulang Paku Serpih" Harap penyokong tegar PAS sedarlah mereka tertipu.

2. Manusia kalau sudah lama sangat memegang kuasa, itu lah jadinya. Terlupa apa yang dijanjikan, hanya perut sendiri serta suku sakat yang di utamakan.

Jeffry said...

SLM BRO..PAK AJIS DH NYANYUK & RABUN. DIA SAIN CEK KEJAM MATE KOT KEHKEHKEH

Anonymous said...

Alasan PAS

Bila tuduh orang makan tahi,
Maka kita mesti makan tahi kecik sikit, kira OK.

Sayang-sayang,satu-satu benda yang boleh membuat PAS relevan pada masakini ialah mempertahankan Kalimah Suci itu.
Tapi yang itu pun PAS kecundang.

TiadaPASbagiKu.

Anonymous said...

Ha Ha Ha Ha...

Klu UMNO ada Pemuda KJ yang well educated Oxford tapi buat masalah...

PAS pun ada Pemuda Non-Member Arfhm educated kot yang buat masalah...

Macam2...

Inilah klu Ceramah sering memfitnah, caci mak, doakan bala kpd Saudara SeIslam...

Dinzi

apam said...

Wawasan BN menang PRU 13.
1. Setiap duit kerajaan yang dibelanjakan perlu dipamerkan di Jabatan, di Pejabat2 kerajaan kepada RAKYAT.
2. Setiap kampung, taman perlu ada DEWAN RAKYAT untuk rakyat berbalah dan bergaduh sebab semua orang sekarang ni pandai2 berlaka.
3. Setiap kampung, taman perlu buka cek untuk keluar bajet dan belanja le apa yang nak dibelanjakan.
4. Malas nak taip sebab semua orang nak jadi Wakil Rakyat Y.B

Anonymous said...

bro mintak siasat berapa lot kedai kesemuanya yang ada pada aras bawah..ikut kata takiyudin (utusan hari ini) kerajaan negeri tak rugi apa2 sebab lot tu akan dijual balik...kalau ikut perjanjian satu lot kedai lebih kurang rm40k dan kerajaan negeri membelanjakan 23 juta untuk semua lot di aras bawah..macam taklogik kaalu ikut perkiraan ada lebih kurang 500 ++ lot...ermmm dorg nak main wayang lagi ker....