Thursday, March 25, 2010

RAJA PAYUNG RAKYAT

DAULAT TUANKU !

Saya sebenarnya tidak berminat sangat untuk mencampuri urusan-urusan berkenaan denganRaja-Raja. Kita hanya rakyat biasa saja , siapalah kita untuk mencampurinya. Tugas kita sebagai rakyat ialah TAAT kepada Raja-Raja Melayu selaku pemerintah tertinggi Negara dan Negeri-Negeri.

Memandangkan ada beberapa sms dan panggilan yang diterima yang memberitahu tentang hal krisis Istana Kelantan, maka saya terpaksa jugalah mengulas mengenainya sedikit ,secara ringkas sahaja.

Saya berharap saudara Zacko berpuashati dengan penjelasan saya. Untuk pengetahuan pembaca, saudara Zacko adalah orang yang bersungguh-sungguh meminta saya mengulasnya.

Krisis Istana Kelantan.....

Kekuatan seseorang Raja selain dari Perlembagaan Negara ialah bergantung kepada penasihatnya.

Penasihat kepada Sultan atau Raja sesebuah negeri adalah Memanda Menteri Besar.

Dalam kes di Kelantan, penasihat kepada Sultan Kelantan adalah Nik Aziz.

Nik Aziz sendiri pun lemah, bagaimana dia nak menyelesaikan krisis tersebut.

Sekarang rakyat Kelantan boleh melihat dengan jelas bagaimana lemahnya Memanda Menteri Besar mereka hendak menyelesaikan krisis tersebut.

Sebagai rakyat kita tidak boleh campur masalah di Istana. Raja adalah payung rakyat. Maka payung tersebut tidak boleh dibiarkan bocor. Jika bocor dimana rakyat hendak berteduh ?

Kepada Nik Aziz, selesaikanlah masalah ini cepat-cepat agar payung rakyat tidak bocor. Jika rasa diri anda tidak boleh selesaikan masalah ini, berundurlah cepat-cepat.

Jangan pula selepas ini Nik Aziz yang 'menabalkan' dirinya sebgai 'Raja' pula. Manalah tahu takut-takut dia pun mengidam, kerana dia juga dari keturunan Raja Jembal.

1 comment:

Anonymous said...

susah kalau ada memanda yg mempunyai pemikiran mcm cifut varvi

masalah rakyat pun tak terlayan

buat malu keturunan raja jembal je