Saturday, May 15, 2010

RONDA-RONDA SIBU & BN MENANG


Alhamdullilah, nampaknya kaki saya sudah bertambah baik hari ini. Bolehlah saya meneruskan ronda-ronda di Sibu bermula jam 9 pagi. Terima kasih kepada parpukari dan my anger yang sudi datang ambil saya dan bawa ke klinik. Jasamu dikenang.

Kalau ada orang nampak seorang lelaki berjalan kaki mundar mandir di bandar Sibu pagi tadi , sandang beg atas belakang,pakai topi comboy,kaca mata hitam dan sehelai tuala good morning di tangan, itulah rbf.

Ketika sedang syok berjalan sambil mengelap peluh, tiba-tiba terpandang satu awek cun. Nampak lagi cun melecun apabila dia pakai tudung arini. Fuhhhhh…..Puas kepala saya berfikir siapa awek ini, rupanya pernah ku lihat tetapi tidak ingat dimana ya.

Setelah berputar ligat berfikir akhirnya saya mendapat jawapannya.Baru teringat, itu Yati, anak sepupu emak saya. Seingat saya sudah lebih sepuluh tahun saya tidak berjumpa dengannya, tiba-tiba bertemu di Sibu. Masa kecil dulu faham-faham sahalah, bila dah besar ini lawa pula.

Dia juga terkejut bila saya menghampiri dan menegurnya. Kelihatan kelu seketika sambil terfikir dan tiba-tiba menjerit “Eh Abang Zal” terkejut kawan-kawannya melihat. “Abang buat apa kat sini? “ Amboi suara, meremang bulu roma saya. Yatie oh Yatie, kau buat aku tak tidur lah malam ini.

Diringkaskan cerita, Yatie sekarang adalah cikgu. Setelah keluar universiti dia telah dihantar mengajar ke pendalaman Sarawak. Katanya hampir dua jam menaiki bot dari jeti Sibu. Hari ini hari sabtu,maka dia keluarlah ke bandar untuk membeli belah. Sudah dua tahun dia mengajar disini. Kasihan kepada dia bila saya dengar cerita kesusahan dia berada disini. Dia orang muda,tapi terpaksa melalaui kehidupan di kawasan pendalaman. Tapi apa nak dikata kerana itu tugasnya dan dia sendiri yang pilih kerjaya tersebut.

Cukup setakat itu cerita Yatie, apa yang saya ayat dia hangpa semua tak perlu tahu. Itu rahsia antara aku dan dia. Yatie belum kahwin, umur 25 tahun. Dan belum berpunya. Selepas ini pandai-pandai lah saya ajak emak saya berjalan ke rumah sepupu dia iaitu emak Yatie.

Berbalik kepada cerita p/raya, semalam saya mengatakan BN boleh menang dalam prk ini. Tetapi untuk mencapai kemenangan BN harus lalui jalan beronak dan berliku.

Jumlah pengundi cina di sini sebanyak 65 % dan bakinya adalah pengundi kaum pribumi Sarawak. Sepertimana yang kita tahu sekarang orang-orang cina tidak lagi menyokong BN. Mereka cenderung menyokong DAP.

Ini kerana tiada apa lagi yang nak dikejar oleh mereka selain dari kuasa politik. Mereka sudah ada semuanya, wang, harta,perniagaan dan sebagainya, yang mereka tiada hanya kuasa politik mutlak. Mereka tahu kuasa politik adalah ‘sweet blood’. Itulah yang sedang diburu oleh mereka. Dan mereka nampak orang yang boleh membantu mereka mendapat kuasa ialah PKR dan PAS, maka mereka gunalah dua si kitol berkenaan sebaik mungkin.

Untuk menang, BN memerlukan separuh undi cina, kerana belum tentu semua pribumi akan mengundi BN. Mesti ada yang merajuk, yang meragam, yang terkehel leher , terseliuh dan sebagainya dan mereka tidak mengundi BN.

Sepanjang saya meronda pagi ini dan saya singgah di beberapa tempat,nampaknya momentum orang ramai di Bandar Sibu condong ke arah DAP. Siapa yang ramai di Bandar Sibu anda faham-faham sajalah. Tetapi tidak di kawasan luar bandar, sokongan masih kepada BN.

Dipendekan cerita sependek Shamsul Iskandar, pada hemat saya, BN akan menang prk ini , tapi tidak lah menang besar . Sekadar majoriti 1000-2000 undi.

Sama-samalah kita tunggu keputusannya malam esok…

Sepanjang saya meronda di Sibu banyak lagi benda yang saya nak tulis. Tetapi biarlah selepas prk ini selesai. Benda-benda sensitif.

Anwar menang, batang naik
Pendatang nak merampas kuasa pribumi. Lim's & Karpal's dynasty apa cerita ?

Kalau polis di semenanjung lihat Balai Polis Sentral Sibu mesti mereka jealous. Cantik....


1 comment:

TAIPINGMALI (TM) said...

Mun kitak pulang melaya kelak sik boh lupa beli sesaa( udang salai) dari pasar, nyaman make makan dgn nasi. engkah cabik , bawang dan kichap...nyaman gilak