Monday, April 16, 2012

Demo PTPTN:Agenda Mahasewel Sama Sekali Gagal

Seperti yang kita tahu Sabtu lepas sekumpulan mahasewel berarak sekitar KL dan berkumpul di Dataran Merdeka bagi menuntut penghapusan PTPTN. 

Demo yang dirancang dua minggu lepas itu ternyata tidak mendapat sambutan dan sama sekali gagal. Hanya sekitar 500 orang yang hadir. Itu pun jika ditolak orang-orang PKR dan mereka yang tidak berkenaan,kemungkinan besar tidak sampai separuh pun pemimjam PTPTN yang hadir.  Dan daripada pemimjam yang hadir itu, boleh dikatakan semuanya yang jenis belajar tak habis dan anak-anak orang Pas atau PKR. 

Sehingga 31 Disember 2011 jumlah pemimjam yang masih berhutang dengan PTPTN adalah seramai 887'376 orang. 

Katakanlah kita letak yang datang demo 500 orang semalam itu semua adalah pemimjam PTPTN termasuklah Nurul Izzah, Tian Chua dan yang lain-lain.

Jumlah 500 orang itu dari 887'376 jumlah keseluruhan mereka yang masih meminjam dengan PTPTN, jika diterjemahkan ke dalam peratusan ianya bersamaan 0.05 %. 

Tidak sampai 1 % pun. Jangan kata tak sampai 1 %, tak sampai 0.1% pun pemimjam PTPTN yang datang berdemo atau menyokong agenda yang dibawa oleh mahasewel.

Kesimpulannya, demo yang mereka lakukan semalam sama sekali gagal dan kerajaan pula janganlah melayan suara-suara golongan minoriti yang tak sampai 0.1 % pun.

Penghutang tegar PTPTN. Dari zaman Jepun sampai zaman transformasi tak habis-habis lagi bayar hutang belajar. Beginilah Adam Adli dan rakan-rakan mahasewelnya 40 tahun lagi
Mungkin inikah wajah yang disenarai hitam untuk keluar negara? Wajahnya cantik , tapi sayang jadi kaki tepi jalan
Dalang disebalik demo
Inilah wajah-wajah yang GPA nya dibawah 2 dan marahkan PTPTN kerana hentikan pinjaman kepada mereka

17 comments:

Anonymous said...

Pak cik tu Medic Student ke?
Bukan main lagi....cuba tanya dia apa itu PTPTN....dia hanya akan jawab,"hutang unibar siti"
Maksud PTPTN pun dia tak tahu.

Anonymous said...

kerjaan patut sediakan blacklist pelajar2 monyet ini dari apply kerja kerajaan kelak..kerja kerajaan pon nanti sibok nk bpolitik...politik...politik...dan akan sabo gomen kelak.
baik keje swasta jer spy mereka xde masa nk demo, menyesal x sudah dan MENGHARGAI MASA mereka itu emas!

Anonymous said...

Kesian pak cik tu, PTPTN patut mansuhkan hutang dia supaya dia boleh teruskan pengajian buat masters pulak.

Anonymous said...

Tengok semua muka tembok. Duit dah telan tapi nak minta hapus hutang. Eh menyirap darah aku tengok2 muka2 Melayu sundal ni. Undang2 mana mereka pakai tu. Harap semua majikan jangan ambil mereka ni berkerja. Syarikat anda akan bungkus kalau ada pekerja jenis ni.

Anonymous said...

TAK PERLU LA NAK MENDEWA2KAN PM
YG SEMEMANGNYER TAK MAHU DI DEWAKAN

Anonymous said...

PTPTN cuma perlu penambahbaikan sahaja.. cuba PTPTN tarik je balik pinjaman kat semua studen yg berdemo tu.. atau lg senang yg berdemo tu pulangkan balik pinjaman tu.. pastu minta biasiswa kat PR kan senang..

Anonymous said...

Kalaulah yang beramai2 pergi berdemo tu buat charity works throughout the nation, kan lebih berfaedah. Aku faham mereka2 ini mahukan perubahan dlm isu pentadbiran negara. Sadly, you guys can't do nothing much to those politicians/leaders. Instead, do something useful to your fellow countrymen.

Anonymous said...

kalau dah namanya pinjaman...bayar je la balik. Kalau tak mampu nak bayar, jangan sign kontrak tu. The thing is..yang ambil pinjaman PTPTN tu ialah mereka yang tidak layak mendapat biasiswa atau tajaan mana2 syarikat atau badan sebab result SPM/STPM tak semenggah mana.

Dah la gitu...lagi nak benda free. Student sekarang pakai Ipad/Iphone sedangkan yang dah bekerja ni pun tak mampu beli. Banyak cikadak betul.
Dik yang berdemo tu...CGPA berapa nak tanya? Dah dapat Anugerah Dekan ke?

Anonymous said...

kalau nak berdemo..aku pun nak minta mansuhkan pinjaman perumahan yg lagi la berkoyan2 interestnya. Beli rumah RM300K, bayar kat bank jadi RM600K.
Apsal takde orang nak pasang khemah kat Dataran?

Media Shah Alam said...

500 bendera BN di bakar hari ini--berlaku dishah alam

Adam said...

KENAPA BILA NAMPAK MUKA TIAN CHUA, HATI AKU MENGGELEGAK NAK TERUS CEKIK CINA INI YANG MEMPERMAIN-MAINKAN dan mempersendakan SULTAN-SULTAN KITA.

Jejentik said...

Inilah rupa2 manusia yang kufur nikmat...berdemo pun silap2 guna duit ptptn...puii..

Anonymous said...

Empat lima tahun lagi kita akan dapat lihat muka2 diaorang ni lah yang akan duduk kat atas pentas berceramah kutuk2 gomen sambil baldi plastik berjalan dibawah, Itu lah kerja paling mudah bagi orang malas macam mereka..serba-serbi nak senang.

nak tahu said...

pendidikan percuma?

rumah pun keperluan asas kan?? so rumah pun kena free la???

air..kena percuma jugak!!! tp air bersih, bukan air berkeladak!!!

elektrik...keperluan asas jugak..so kena free jugak tau..

pakaian ...keperluan asas jugak...wah...dapat free jugak ke?

makanan dan minuman...keperluan asas jugak nih..wah, boleh makan free hari2..best sioooot..

macam tu ke? cuba penyokong2 pro pakatan terangkan..

Anonymous said...

kerajaan patut keluarkan kenyataan, mana-mana mahasiswa yang ingin menolak dari menerima ptptn bolehlah berbuat demikian dan mendaftarkan diri di universiti masing-masing dengans egera

Anonymous said...

500 bendera BN di bakar hari ini--berlaku dishah alam

..........
xcukup tu kalu aku aku cetak 5000. then bakar.habisss duit rakayat selangor.. bayarkan yuran unisel. kan baik..

arcadia said...

amik nama semua mangkuk nie , pastu blacklist kan jangan bg diorang wat ape² pun pinjaman , sebab xnak bayar punya nanti. Bila nk beli umah ke keta ke, suruh diorang beli CASH xpun mintak je kat PR