Sunday, April 1, 2012

Kejutan Hari Minggu: Pengerusi Dong Zong Beli PhD Palsu Di Internet


Tentu kita semua masih ingat lagi minggu lepas sebuah kumpulan ektrimis cina mengadakan satu perhimpunan di Kajang sehingga nak pukul Timbalan Menteri kerana memperjuangkan pendidikan cina.

Konon-kononnya kumpulan itu amat mengambil berat dan prihatian tentang pendidikan orang-orang cina di Malaysia. 

Pertubuhan Dong Zong bolehlah kita katakan sebagai sayap kepada DAP. Perjuangan mereka sama, rasis , chauvanis, komunis dan sebagainya.

Dong Zong bercakap pasal pendidikan cina bukan main gempak lagi. Konon-kononnya merekalah pejuang sejati pendidikan cina. Tapi pengerusi Dong Zong sendiri menipu taraf pendidikan. 

PETALING JAYA: Pengerusi Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah China (Dong Zong), Dr Yap Sin Tian didakwa membeli ijazah kedoktoran (PhD) palsu di Internet.

Penulis blog ‘Stop The Lies’ mendakwa dia mempunyai cukup bukti bahawa Yap membeli ijazah tersebut dan beliau telah memperdaya ramai pihak terutamanya dalam isu melibatkan pendidikan Cina di negara ini.

"Dalam tempoh beberapa tahun beliau (Yap) telah memperdaya orang ramai termasuk beberapa ahli kumpulan pendidikan Cina berhubung kelayakannya yang palsu.

"Beliau dengan bangga telah mempamerkan resumenya di laman web, Oriental Strategy Research Centre yang di mana beliau juga merupakan pengarah di sana,” kata penulis blog tersebut dalam entri terbarunya, pada Sabtu.

Mengulas lanjut, penulis tersebut berkata Yap didakwa mendapat Ijazah Kedoktoran dalam bidang Pengurusan Perniagaan daripada Universiti Southern Cross, Australia pada 1999.

"Selain itu, Yap turut mendakwa beliau mempunyai dua lagi, PhD dari Universiti Kesington Amerika Syarikat pada 1993 dan ijazah sarjana dalam bidang Pentadbiran Perniagaan pada 1991 di universiti yang sama.

"Semakan kami mendapati Universiti Kesington tidak mempunyai bilik kuliah, tiada makmal mahupun asrama. Ini adalah satu perkara yang pelik. Universiti tersebut hanya memiliki sebuah pejabat kecil di Glendale, California,” katanya.

Bukan itu sahaja, penulis blog tersebut mendakwa universiti berkenaan membenarkan pelajarnya mendapat ijazah sarjana muda hingga PhD tanpa perlu hadir dalam sebarang kelas.

"Universiti berkenaan turut didapati mengambil pelajar yang tidak layak dan mereka dikurniakan ijazah kedoktoran dengan hanya membaca majalah dan membuat beberapa laporan ringkas daripada surat khabar.

"Pihak pengurusan juga mengurniakan PhD dengan tempoh belajar yang singkat selama empat bulan sahaja,” katanya.

Bagaimanapun, penulis tersebut berkata pihak berkuasa California telah menutup universiti berkenaan pada 1996, selepas mendapat perintah mahkamah.

"Ini jelas menunjukkan Yap secara bangga telah memaparkan PhD yang palsu. Laporan mengenai isu universiti ini dipaparkan dalam Los Angles Times.

"Justeru mereka yang meminati Yap perlu bangun dan membuat kajian mengenai karakter individu ini. Maklumat mengenainya sangat mudah diperolehi anda hanya perlu membuat carian di Internet,” ujar penulis tersebut.

Dalam kes ini, penulis mendakwa Yap bukan sahaja memiliki satu malah dua PhD palsu daripada universiti yang tidak diiktiraf dan telah pun ditutup oleh pihak berkuasa.
 Sumber berita : mstar online

11 comments:

Anonymous said...

laaaa..

pengerusi persatuan racist ni beli ijazah palsu ke??

kalau camtu, haramkan terus dia dan persatuan dia tu..keh keh keh

Anonymous said...

motto dia orang ni hanya mak bapak saja tak boleh dibeli.

Anonymous said...

mcm babi aku tgk muka cina ni......khaaaaak tuuiiiiii

Anak Bukit Hijau said...

Kalau dia yang "nampak hebat berpengaruh" ini boleh buat kerja jijik ini, agaknya ramai lagi yang macam dia.

Dan orang-orang yang macam ni yang cuba nak rosakkan perpaduan antara kaum dalam negara......

Anonymous said...

bro RBF
kalau kita tengok kt fb or twitter...puak2 cin ni..bukan main kutuk entiti kerajaan seperti polis, YB dan sering menyalahkan kerajaan dalam apa jua perkara yg berlaku...

puak2 cin ini sedang merosakkan nama baik kerajaan dan entiti kerajaan...
mereka sedang membina kerosakan yang akhirnya kerajaan dan entiti kerajaan akan dianggap tidak bole dipercayai lagi...

kegiatan puak2 cin ni perlu di tangani bro...

aku amir

Adi Kencana said...

Geng2 DAP & PKR memang semua golongan penipu...

NURUL IZZAH TAKUT DITELANJANGKAN RAJA NONG CHIK? Baca di sini!

http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous said...

muka komunis giler

Anonymous said...

aku amir @ April 1, 2012 4:04 PM

puak cina memang selalu syak yg Melayu dan ajensi Melayu menipu bila diberi kuasa

SEBAB mereka ni biasa buat kerja macam ni, jadi mereka sangka dan percaya yg Melayu pun tipu macam diaorang

padahal darah kaki tipu ni mula dari negeri asal yg dah banyak tipu - susu melamin, mercury mushrooms, lead toys, gutter cooking oil, fake eggs, baru baru ni urine snacks

anti bohmau said...

RBF,

memang dia ni sejibik muka penipu!!

abisla pemuka2 komuniti cina malaysia sana sini kena main dgn apek tua ni!!

PhD palsu, perjuangan pun palsu jugak la tu!!

kalau dah lama jadi rakyat negara ni, mengapa masih nak berkiblatkan tanah besar china?

apa yg mrk nak dgn mengagung2kan hak mrk yg bertentangan dgn aspirasi 1Mlaysia?

kalau dah sayang sgt dgn budaya totok china sana pergila!!

bukan tak boleh teruskan budaya sendiri tp jgnlah nak cuba jd lebih dari tuan rumah! pandai2la bawa diri bila dlm majlis orang... asyik nak besar kepala, bagi betis nak lepas sampai kepala!! melampau sungguh!!!!

Anonymous said...

Hanya undi BN . Itu je. Lain, lingkup.....

BN said...

Undi BN pru 13 , tolak PAS, DAP, PKR...kita bg mandat pd BN