Tuesday, April 17, 2012

Menjawab Dakwaan Najib Yang Bentangkan Rang Undang-Undang PTPTN

Saya sengaja membiarkan seharian di blog ini sepanjang hari ini berhubung kenyataan yang dikeluarkan oleh budak hingusan belaan Anwar Ibrahim sepertimana yang disiarkan di blog Anwar semalam.

Kita kata PTPTN dilulus dan ditubuhkan ketika Anwar mempunyai kuasa yang besar dan PTPTN mula berkuatkuasa ketika Anwar mempunyai kuasa seorang PM ketika itu. Lihat di sini

Pendedahan tersebut telah membuatkan mereka semua tersentak, lagi-lagi apabila Tun Dr M juga turut mengulas perkara tersebut. Seperti biasalah, apa-apa sahaja yang kena atas batang hidung mereka maka jalan harus dicari agar kesalahan diletakkan kepada Umno atau pemimpin-pemimpinnya. 

Mereka kata Najib selaku Menteri Pendidikan pada waktu itu yang membentangkan Rang Undang-Undang PTPTN 1997 bagi membolehkan PTPTN ditubuhkan. 

Ya betul....memang betul Najib yang bentangkan kerana itu terletak dibawah kementeriannya. Jadi, apa masalahnya. Dan sampai ke hari ini pun Najib masih lagi mempertahankan apa yang beliau bentang 15 tahun lampau. 

Yang kita pelik dan menjadi persoalan kenapa Anwar yang berkuasa pada masa itu tidak membantah ?

Kenapa hari ini bila tiada kuasa baru nak bantah dan nak mansuhkan ?

Najib pada masa itu hanya Menteri Pendidikan sahaja. Manakala Anwar pula Menteri Kewangan dan TPM. Suara dan kuasa siapa yang lebih besar ?

Najib setakat mampu bentang sahaja. Yang nak tandatangan kelulusan penubuhan perbadanan adalah orang yang di Kementerian Kewangan.  

Kalau Anwar betul-betul tak setuju dengan PTPTN, dia sebagai bos Najib pada waktu itu panggil Najib dan bincang. 

Jib, I rasa kita tak boleh tubuh PTPTN ni. Kita patut bagi pendidikan percuma. Takpe, U tunggu dulu, nanti I minta Sukma Darmawan dan Munawar Anes tolong I fikirkan untuk beri pendidikan percuma kepada pelajar universiti. I sebagai Menteri Kewangan tahu duit kita ada banyak mana

Tak boleh ke nak buat begitu ? U bosssss maaaa....

Nak seribu daya tak nak seribu dalih....

Najib sebagai Menteri Pendidikan pada masa itu tahu bagaimana susahnya ibu bapa nak hantar anak-anak belajar kerana masalah kos yuran pembelajaran. Ada yang jual dan cagar tanah. Ada yang jual atau gadai barang kemas serta macam-macam lagi. Ada tanah yang tergadai terus kerana anak yang belajar gagal separuh jalan dan seribu satu masalah lain lagi. 

Memikir masalah yang dihadapi oleh ibu bapa maka Najib telah mengambil inisiatif sebagai menteri yang bertanggungjawab untuk mencadangkan agar PTPTN ditubuhkan bagi menyediakan kemudahan pinjaman untuk mereka yang nak belajar. Maka ibu bapa pun tidak perlu risau lagi tanah-tanah mereka akan dicagar atau dijual untuk yuran pengajian anak-anak. 

Anwar jadi Menteri Pendidikan dari 1986-1990 apa yang dia buat ? Ada dia fikir pasal masalah ibu bapa yang kena gadai atau jual harta untuk anak-anak belajar ?

Lepas jadi Menteri Pendidikan, jadi pula Menteri Kewangan tahun 1990-1998, kenapa tak fikir pada masa itu bagaimana kaedah untuk memberi pendidikan tinggi secara percuma kepada rakyat ? 

Jadi pula TPM dari 1993-1998 dan dalam masa yang sama Menteri Kewangan. Kuasa besar, duit negara berapa banyak dan dari mana sumber semuanya dalam pengetahuan dia. Kenapa tak fikir kaedah untuk beri pendidikan tinggi percuma ?

Najib jadi Menteri Pendidikan sahaja, tapi otak dia boleh berfikir dan dia tahu beban rakyat maka dia cadangkan penubuhan PTPTN untuk mengatasi masalah.

Anwar jadi Menteri Pendidikan, Menteri Kewangan, TPM dan Pemangku PM, tak boleh nak fikir ke bagaimana untuk mengatasi beban kos pengajian tinggi ?

Jangan kata Anwar tak tahu masalah pelajar. Dia sebagai seorang budak universiti dan aktivis pelajar, segala masalah yang dihadapi student semuanya dalam poket dia, termasuklah yuran pengajian sebagai masalah paling utama. Sepatutnya apabila dia masuk ke dalam kerajaan dan dia ada kuasa, itu yang perlu dia fikirkan dulu dan cari jalan penyelesaian. 

Tapi masa dia dah dalam kerajaan dan dah ada kuasa mana dia ingat lagi semua itu. Masa itu dia hanya ingat Rahim Ghouse, Nazree Abdullah, Kamaruddin Jaafar, Khalid Ahmad, Abrar, Malakoff , MRCB, Phileo Allied dan kroni-kroninya yang lain. Hari ini bila tiada kuasa baru nak berjanji dengan pelajar dan ibu bapa.

Bila kita kata dia terlibat dalam penubuhan PTPTN dan dia juga bersetuju serta meluluskan, tiba-tiba dia pusing pergi kepada Najib pula sebagai tukang cadang dan tukang bentang. Lihat di sini

Tapi sampai ke hari ini Najib masih pertahankan apa yang dia cadang dan dia bentangkan dulu. Bukan macam Anwar yang dulu setuju dan kini nak mansuh pula. Satu lagi, zaman Anwar Menteri Kewangan kadar faedah PTPTN 4 %. Zaman Najib sebagai Menteri Kewangan pula kadar faedahnya 1% sahaja.

Yang paling mustahaknya, Najib telah menyelesaikan masalah ibu bapa yang terpaksa gadai atau jual harta untuk anak-anak belajar . Manakala Anwar pula semasa ada kuasa apa pun tak buat untuk atasi masalah tersebut. Dia hanya berfikir bagaimana untuk kayakan kroninya dan selebihnya hanya Nallakaruppan serta Azmin yang tahu.

23 comments:

Anonymous said...

betul!kenapa anwar tak rangka 1 kaedah pendidikan percuma masa dia jadi menteri pelajaran ?

dulu masa ibu bapa cagar tanah,anak2 semua belajar bersungguh2 supaya dpt keputusan baik & dpt kerja baik.dpt tebus balik tanah ibu bapa.

la ni dpt duit ptptn dgn mudah semuanya belajar sambil lewa.bila gagal marahkan kerajaan kerana bagi mereka pinjam duit.lps tu minta hapus hutang.

semuanya kerana duit mudah dapat dari ptptn.

kalau dapat pendidikan percuma,lagilah jahanam

Anonymous said...

sekali lagi penjilat anwar menghantuk hantuk kepala kedinding

dah la rbf .. kesian nengok puak puak ni asik kena hantam depan belakang

Pengundi Baharu said...

Bila tak dapat jawap. Salahkan UMNO... Dah tak ada kerja lain.

Anonymous said...

PASTI RAMAI BLOGGER PAKATAN RAKYTA TERJUN BANGUNAN SENDIRI ... TERBAIK RBF ... ULASAN KAU SAMA DENGAN KEPALA AKU ...


ADA KUASA TAPI TAK LAKSANA SI JUBURI NIE. YANG DIA TAHU DAN DIA ADA KUASA, CARI MUKA JAMBU THEN MAIN BELAKANG.. HAHAHAHA

Anonymous said...

Ada satu lagi RFB,

Kenapa masa jadi Menteri Pelajaran dan kemudiannya jadi Timbalan Perdana Menteri, tiada tindakan yang dilakukkannya kepada AUKU yang diwujudkan semata-mata disebabkan kekacauan yang dimulakannya?

Bukankah dia yang boleh membawa perubahan kepada AUKU semasa sedang berkuasa?

Kenapa sekarang menjadi dia pula jadi batu api dan pencetus kemarahan mahasisiwa (yang condong kepadanya)?

Kesimpulan yang aku buat, DIA INI BUKAN MANUSIA YANG BERTANGGUNGJAWAB. CUMA PANDAI MEMPERGUNAKANORANG-ORANG YANG TEMAKAN DAKYAH JAHATNYA!

Anonymous said...

yg anwar tahu time dia jd tpm dulu hanyala duk pikir bagaimana nak kikis duit negara..manaladia terfikir nak selesaikan masalah rakyat..dah terbukti anwar ni tahu ckap ke...tuan2,puan2 yg baca artikel ni tolong la buka mata...fikir la apa jasa anwar time dia jd tpm dulu...klu bkan pg hantam jubur n main pelacur...berubah la

Anonymous said...

nanti dia spin pulak dia ckp dr M xbagi buat mcm tu...ada aje fikiran yahudi kt otak aljub ni.....

Anonymous said...

dorg ni agaknyer tak pikir..ptptn tu dah termasuk duit yuran+duit saku+duit sewa rumah+duit beli buku dan bahan2 untuk pengajian....ok let say kata betul kerajaan mampu untuk bg yuran percuma , tp makan minum sewa suma sapa nak tanggung? boleh ker mak bapa korg sumer bagi 4-5 rts sebulan untuk sorg anak yg belajar di U? kalau ada 3 anak serentak belajar mcmana?

otak ada tu pakai, jangan nak menyusahkan org kampung yang tak berduit....ikut sangat kata cina2 lahabau tu...bila takda duit mak bapa jual harta+tanah dan sebagainya..yg beli dan ambil kesempatan of course kaum cha ya nun alif tuu.....

apa punya turr...

degree: ptptn bg 7k sebulan

3k untuk yuran bg 2 semester
4k untuk belanja+sewa
2 semester =9 bln
4k/9=444.44 sen sebulan mak bapa korg kena support...ada duit ker? kalu kayo tak per ler yg miskin mcmana?

Anonymous said...

sorry 7k setahun

Anonymous said...

Aku rasa ader blogger Pakatan yang dah ditalkinkan dek kerana "ayatp-ayat cinta RBF"....betul la Anon 10.44 pm..memang ramai blogger Pakatan dah bederai kepala otak...Milo Suam dah busuk barangkali.

Anonymous said...

ITULAH YANG ORANG AWAM MACAM AKU NI TAK HABIS2 NAK FIKIR NI..

KENAPA SEWAKTU BERKUASA TAK BUAT TAK BENTANG SEMUA TU? TAK TERFIKIR KOT??? DIA BUKANNYA ORANG BIASA JE..DIA PERNAH MENJAWAT JAWATAN MENTERI DI KEMENTERIAN2 YANG BERKENAAN..JADI SEBAB APA TAK CADANG DARI AWAL?? KENAPA? WHY?

SEBAB APA TAK TERFIKIR? SEBAB POKET TEBAL?? SEBAB PEDULI APE ANAK ORANG LAIN YANG PENTING AKU KAYA??

BILA ORANG LAIN BUAT DAN BANYAK MENOLONG ANAK BANGSA, SPIN PULAK PENDIDIKAN PERCUMA DAN TUDUH SI PEMBUAT SBG ZALIM..

BETAPA MUNAFIKNYA ORANG MCM DIA TU..

Anonymous said...

lagi sekali aku nak tanya penyokong2 pakatan yang dok tergila2 nak mansuh hutang ptptn nih..yang percaya tahap bangang 100% utk pendidikan percuma nih..

berjuang utk FREE keperluan2 asas yang lain korang tak nak demo ke?

rumah?? loan rumah interest brp beb?tak nak demo utk RUMAH FREE ke?

air??? apasal selangor bagi free ciput je? bagi free seumur hidup boleh tak?? air bersih tau..bukan air karat!!

elektrik?? ish, apasal bil makin melambung? tak nak demo mintak free electricity ke??

loan kereta camne pulak? itu dah jadi keperluan jugak tu. tak nak demo utk kereta FREE ke? 1 kereta je..

haaaa...hidup FREE ni memang best. tak nak demo utk hapuskan TAX pulak ke? cukai pintu, cukai jalan, income tax, dan mcm2 tax lagi..

woi..kan korang pejuang utk keadilan dan hak asasi manusia? apasal tumpukan PTPTN je?

sebab korang mahasiswa?? wakakakakaka..itu pakcik mahasiswa ke? itu wakil rakyat pembangkang mahasiswa ke?

Adi Kencana said...

Hujah yg padat & bernas.. Tahniah RBF!!

NURUL IZZAH: ANTARA NOBAT & LAGU P.RAMLEE... Baca di sini...

http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous said...

RBF,

Ulasan yg mantap.. Masa sy belajar dulu tak de PTPN. Sy dtg dari keluarga yg sederhana, tak kaya dan tak miskin. Utk sambung belajar di kolej swasta pad masa itu, ayah saya sanggup berkorban dgn menjual saham yg dimilkinya masa itu. Alhamdulilah sy lulus dgn baik ..

Budak sekarang terlalu manja , tak tau bersyukur dgn apa yg ada.. semua nya nak ikut trend. zaman dulu nak belajar nak computer kena pi ke computer lab, maka kena menunggu giliran.. begitu juga bila nak pinjam buku di library, berebut.. nak call parents pun kena tunggu giliran di phone booth..skr dgn smarphone terkini, kereta paling koman viva, laptop yg dikepit ke hulu ke hilir, ipad lagi..tapi belajar lingkup..

Anonymous said...

Terbaek la RBF. bagus kalau si bebal adam adli baca.

dulu dlm drama tv selalu ada kisah dilema anak tak bleh samsung belajar sbb mak bapak miskin. tp skang ada lagi ke cerita camtu? tarakkk pun. pembikin drama pun paham perubahan yg berlaku tp student yg berdepan terus dgn perkara ni masih bebal nak paham..

Anonymous said...

aljuburi masa belajar dulu disponsor yahudi..mane rase pahit getir beban kewangan suatu ketika dulu..

Anonymous said...

yg aku pelik tu, mase dia bayar lepas main ngan china doll, langsung dia tak pikir pasal mansuhkan PTPTN..

hanizam said...

memang mantap...depa ingat depa terer...

mereka tu biasalah...YB kena SEMBELIT 3-4 hari pun BN disalahkan...

bil air tertunggak kantai nak balun bini orang pun BN yang salah...

banjir kat selangor pun salah BN jugak...

pendek kata semuanya salah BN belaka...

paling kelakar, dok sodap balun amoi pun salah BN..

hanizam said...

memang mantap...depa ingat depa terer...

mereka tu biasalah...YB kena SEMBELIT 3-4 hari pun BN disalahkan...

bil air tertunggak kantai nak balun bini orang pun BN yang salah...

banjir kat selangor pun salah BN jugak...

pendek kata semuanya salah BN belaka...

paling kelakar, dok sodap balun amoi pun salah BN..

Yeih Brown said...

Aku nak bagi tahu hal aku masa aku belajar dulu bagaimana susah nak dapat duit untuk belajar, tak dak duit PTPTN pun, terpaksa cari kerja dulu nak belajar tak mau susah ibubapa..polis gaji berapa saja. Dari duit gajilah tampung ke Universiti, tapi nasib baik juga dapat separuh gaji ikut program off campus.... cuba ikhtiar dapat biasiswa sambung belajar sepenuh masa, tapi tak dapat.. balik semula belajar secara off campus selepas satu semester full time ...mungkin aku kurang bernasib baik...maklumlah resultkan baik sangat, belajar sambil kerja tau-tau sajalah. Duit gaji dan sedikit simpanan tu juga nak tampung perbelanjaan belajar dan rumahtangga, bayangkanlah nak sara anak dua. betapa susahnya nak belajar....akhirnya berjaya juga....lepas dapat Ijazah Pertama baru dapat biasiswa untuk Ijazah kedua sambung belajar ke luar negara....tapi tak sempat untuk terus belajar untuk ijazah seterusnya dah kena pencen, Kalaulah ada duit PTPTN masa mula keluar sekolah dulu bukankah mudah masuk universiti tak payah susah mak bapak. Tapi rasa cukup puas kerana mencapai cita-cita dengan usaha sendiri tak menyusah orang lain. Kepada mahasewel yang sengal2 tu fikirlah tidak ada kesenangan tanpa pengorbanan, tapi bukan macam kau orang tu buat.. menyalak sana menyalak sini.... Kepada mak bapak yang menyokong anak2 sewel berdemo tu fikirlah...masak2. Kerajaan dapat duit bukan turun dari langit ...kalau ye pun nak sokong anak biarlah berpada2 jgn tunjukkan kita juga sewel macam mahasewel tu, akhirnya anak kecundang kita salah kerajaan yang memerintah...auta punya otak.

Assassin Cyber said...

Mohon dipautkan blog saya di blog hebat ini.

http://assassincyber.blogspot.com

TQ

Anonymous said...

masa itu anwar sibuk memikir bagaimana hendak songlap duit negara. mana ada masa nak fikir bab rakyat atau pelajar.

Anonymous said...

Si pengkhianat negara taraf dajjal terpaksa ikut arahan bos yahudi yg dah melabur jutaan dolar utk menjajah Malaysia

bos dah naik takut sebab ramai Melayu Islam berpendidikan tinggi susah nak kelentong

yg boleh kelentong hanya lembu lembu PAS, yg berjaya melalui PTPTN sukar nak hasut

maka cita cita malaysian malaysia mungkin dikuburkan bersama harry lee