Tuesday, May 22, 2012

Gaya Pentadbiran Koporat Khalid Ibrahim Hancurkan Selangor

Hari pertama Khalid Ibrahim menjadi MB lagi sudah ada suara-suara kedengaran yang mengatakan Khalid akan mentadbir Selangor sebagaimana menguruskan syarikat koporat. 

Betul.....dalam masa tak sampai setahun dia mentadbir geng-geng PKR sendiri pun sudah melompat dengan gaya pentadbiran Khalid.

Menjadi seorang MB tidak sama seperti seorang pengerusi atau CEO sesebuah syarikat. Kerajaan tidak berniaga dan tidak kejar untung. Koporat pula mengejar untung. 

Apabila Khalid bawa gaya pentadbiran koporat, maka hancurlah Selangor. Sebab itu kita boleh lihat bagaimana bumi Selangor (tanah kerajaan) dikorek sepuas-puasnya oleh Kumpulan Semesta untuk pengeluaran pasir. Aset-aset dijual. Ada pula yang dicagar kepada pihak lain seperti Kompleks PKNS Shah Alam. Pusat latihan serta asrama Yayasan Selangor pun Khalid tutup atas alasan tidak menguntungkan. Semuanya dilakukan untuk memastikan bila tutup akaun tahunan, keuntungan meningkat berkali-kali ganda. Itulah cara pentadbiran koporat.
SELANGORKU - Pasir pendapatan utama  ku....
Baru-baru ini ditamatkan perkhidmatan Alam Flora kerana nak jimatkan kos dan kerajaan negeri buat sendiri kerja-kerja kutipan sampah. Apabila khidmat Alam Flora ditamatkan, bukan hanya Alam Flora yang mengalami kesannya. Banyak lagi pihak lain yang terkena tempiasnya. Alam Flora ada staf, ada kontraktor. Staf pula ada keluarga , kontraktor pun ada keluarga. Banyak pihak yang terasa kesannya.

SELANGORKU - Balakong
Antara tugas utama sesebuah kerajaan adalah meningkatkan taraf ekonomi rakyat serta negeri yang ditadbirnya. Pergi cari pelaburan dan bawa masuk ke negeri supaya rakyat dapat kerja. Bila kerja ada perniagaan pun ada dan ekonomi pun berkembang. Bila ekonomi berkembang ramai lagi rakyat  yang lain  yang akan dapat kerja dan berniaga dan seterusnya.

Apa yang berlaku di Selangor hari ini sebaliknya pula. Bukan pelaburan atau peluang-peluang ekonomi lain yang mereka cari, tapi kerajaan negeri pula yang bersaing dengan syarikat untuk menjalankan perniagaan. 

Kemudian suap kepada rakyat RM 11 sebulan melalui air percuma dan RM 11 itulah yang dicanangkan ke seluruh negara untuk menggambarkan mereka kerajaan kebajikan dan mereka lebih baik daripada BN.

SELANGORKU - Shah Alam
Itulah bezanya kerajaan dulu dengan kerajaan sekarang. Kerajaan dulu tumpukan kepada pelaburan dan pelancongan sebagai pendapatan negeri. Kerajaan Selangor hari ini pula jadikan pasir sebagai sumber pendapatan negeri. 

Selesai bunuh Alam Flora serta mereka-mereka yang bernaung dibawah Alam Flora, hari ini Khalid nak bunuh Syabas pula. Khalid sedang sibuk nak ambil alih pengurusan air daripada Syabas. Dia jadikan Loji Langat 2 sebagai tawanan. Selagi dia tidak boleh ambil pengurusan air Selangor daripada Syabas, maka dia tidak akan beri kebenaran untuk kerajaan pusat teruskan pembinaan Loji Langat 2. 

Semalam Datuk Seri Noh Omar pula mengulas pasal corak pentadbiran koporat Khalid Ibrahim.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar hari ini mempertikai corak pentadbiran kerajaan negeri Selangor di bawah pakatan pembangkang yang menjadikan negeri ini bagaikan sebuah syarikat korporat yang mementingkan  keuntungan semata-mata tanpa memikirkan nasib rakyat.

Beliau berkata sebagai contoh kerajaan Selangor lebih berminat terhadap penstrukturan semula industri perkhidmatan air, sungguhpun Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tahu bekalan air untuk rakyat kini berada pada tahap kritikal.

"Mereka sibuk dengan penstrukturan semula tetapi rizab air pada 2.4 peratus sahaja, bila penstrukturan semula siap bekalan air untuk rakyat habis, jadi buat apa buat penstrukturan semula?.

Rizab air sekarang hanya tinggal 2.4 % dan dijangka habis pada tahun 2014. Tidak sampai 2 tahun lagi....jika Loji Langat 2 tidak selesai dibina dalam tempoh yang ada ini , maka Lembah Klang akan hadapi krisis air yang teruk tidak lama lagi. 

Apabila krisis air ini berlaku, ianya bukan sahaja memberi kesan kepada kehidupan harian kita tetapi turut memberi kesan kepada ekonomi. 

SELANGORKU - Ampang
Belum pun krisis air berlaku, kesan dari sudut ekonomi sudah terasa kini. Baru-baru ini Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) mengesahkan bahawa 129 kilang yang telah diluluskan terpaksa ditangguhkan pembinaannya kerana Selangor tidak cukup air sekarang. Jumlah 129 kilang tersebut boleh mewujudkan 12'000 peluang pekerjaan.

Jika Khalid Ibrahim terus-menerus menjadikan Loji Langat 2 sebagai tawanan, maka tidak mustahil kilang-kilang tersebut akan membatalkan rancangan mereka untuk melabur di Malaysia. Sebagai orang berniaga mereka tidak boleh tunggu lama-lama kerana bagi mereka setiap detik itu adalah kos.

Persoalannya kini, jika masalah sampah yang mereka ambil dari Alam Flora hinggakan satu Selangor kelam kabut dengan sampah sehingga ke hari ini, apakah anda yakin mereka boleh menguruskan air sekiranya mereka mengambil pengurusan air dari Syabas ?

4 comments:

Adi Kencana said...

Inilah pembangkang.. Gadai masa depan rakyat demi kepentingan politik..

RAJA NONG CHIK GUNA PENGARUH DALAM UMNO UNTUK BAGI KONTRAK KEPADA ANAK SENDIRI? Baca di sini...

http://apakecoh2.blogspot.com/

el halim said...

Tuan,bukan alam flora je terasa kesan dengan pembatalan kontrak angkut sampah,tapi kakitangan majlis pun kena juga sebab kena paksa angkut sampah dari pukul 700 mlm sampai 10 malam..untuk pengetahuan,semua kakitangan lelaki tak kira jawatan wajib pergi angkut sampah atau tindakan akan diambil..tak caya tanya bebudak mbsa..

Anonymous said...

wah..
Exco Ugama Islam Selangor jabat tangan dengan amoi cun..

Punah..

~ Parti Adat & Sukan (PAS)

poyo said...

macam pak lah jugak.