Sunday, October 7, 2012

Politik Gereja:Adakah Guan Eng Sahkan Apa Yang Pernah Ditulis Big Dog ?


Masih ingatkah anda apa yang pernah ditulis oleh blogger bigdogdotcom setahun lebih yang lepas ?

Tulisannya ketika itu menimbulkan kegemparan kepada pemimpin-pemimpin DAP dan membuat pelbagai tuduhan kepada blogger berkenaan dan juga kepada akhbar Utusan Malaysia.

Setelah 17 bulan berlalu ,kini nampaknya Lim Guan Eng sendiri seolah-olah mengesahkan agenda DAP seperti yang pernah ditulis oleh Big Dog dan turut dilaporkan oleh Utusan Malaysia. 

Nampaknya kini blogger Big Dog boleh tersenyum lebar kerana kebenaran untuknya hampir muncul.

Agenda yang diperjuangkan DAP kini sudah terang lagi bersuluh.....

Selanjutnya sila klik di sini....

5 comments:

Anonymous said...

dia sudah kata utusan spin..tu ja ayat terbaik dia bila statement racist dia keluar..

manusia paling racist di malaysia. jangan bagi peluang kat manusia mcm ni..

Anonymous said...

yg dengki dengan big dog masa itu adalah rais dan gomo

bila mangkok dua bijik ni nak mintak maaf

Anonymous said...

" Gereja boleh memainkan peranan (MENENTANG KETIDAKADILAN) untuk mengujudkan masyarakat yang lebih kuat"- Kata Guan Eng kepada 300 pemimpin gereja seperti yang dilapurkan oleh media.

Sekadar beberapa contoh KETIDAKADILAN ialah:
1) Kg Buah pala yang berusia lebih 100 tahun dan dihuni oleh masyarakat India diPulau Pinang 'hilang' kira2 setahun Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang. Rayuan penghuni Kg tersebut tidak diindahkan oleh Lim Guan Eng. Kg Buah Pala dibangunkan dengan membina rumah2 mewah yang tidak mampu dibeli oleh penduduk kg tersebut. Adakah ini adil?

2) Peniaga2 kecil Melayu di Pulau Pinang dinafikan hak mereka untuk mencari rezeki dengan pelbagai pendekatan dan 'ugutan'. Adakah ini yang dimaksudkan keadilan oleh Lim Guan Eng?

3) Tanah di Sg Merak yang sepatutnya dibangunkan untuk perumahan kos rendah bagi membantu rakyat Pulau Pinang yang kurang mampu, dijual kepada syarikat swasta untuk membangunkan Hospital Swasta dan hotel mewah. Ini juga keadilan seperti yang dimaksudkan oleh Guan Eng?

Seruan Guan Eng kepada pemimpin2 gereja tersebut sebenarnya telah mengundang masaalah kepada Guan Eng sendiri tanpa sedar. Ternyata dia cuba mempolitikan agama keristian dan mencemari istitusi tersebut.

Jika reaksi Reaksi 2 orang pemimpin Gereja iaitu Rt Dr. Solomon Rajah dan Rev Dr Thomas Phillips diambil kira bermakna pihak gereja menentang saranan Guan Eng kerana mereka tahu Guan Eng ialah seorang yang hipokerit, cakap tak serupa bikin dan tidak boleh dipercayai. Kita percaya kata2 dua tokoh berwibawa keristian itu lebih dipercayai oleh penganut keristian.

Wallahualam.

mtk

Anonymous said...

" Gereja boleh memainkan peranan (MENENTANG KETIDAKADILAN) untuk mengujudkan masyarakat yang lebih kuat"- Kata Guan Eng kepada 300 pemimpin gereja seperti yang dilapurkan oleh media.

Sekadar beberapa contoh KETIDAKADILAN ialah:
1) Kg Buah pala yang berusia lebih 100 tahun dan dihuni oleh masyarakat India diPulau Pinang 'hilang' kira2 setahun Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang. Rayuan penghuni Kg tersebut tidak diindahkan oleh Lim Guan Eng. Kg Buah Pala dibangunkan dengan membina rumah2 mewah yang tidak mampu dibeli oleh penduduk kg tersebut. Adakah ini adil?

2) Peniaga2 kecil Melayu di Pulau Pinang dinafikan hak mereka untuk mencari rezeki dengan pelbagai pendekatan dan 'ugutan'. Adakah ini yang dimaksudkan keadilan oleh Lim Guan Eng?

3) Tanah di Sg Merak yang sepatutnya dibangunkan untuk perumahan kos rendah bagi membantu rakyat Pulau Pinang yang kurang mampu, dijual kepada syarikat swasta untuk membangunkan Hospital Swasta dan hotel mewah. Ini juga keadilan seperti yang dimaksudkan oleh Guan Eng?

Seruan Guan Eng kepada pemimpin2 gereja tersebut sebenarnya telah mengundang masaalah kepada Guan Eng sendiri tanpa sedar. Ternyata dia cuba mempolitikan agama keristian dan mencemari istitusi tersebut.

Jika reaksi Reaksi 2 orang pemimpin Gereja iaitu Rt Dr. Solomon Rajah dan Rev Dr Thomas Phillips diambil kira bermakna pihak gereja menentang saranan Guan Eng kerana mereka tahu Guan Eng ialah seorang yang hipokerit, cakap tak serupa bikin dan tidak boleh dipercayai. Kita percaya kata2 dua tokoh berwibawa keristian itu lebih dipercayai oleh penganut keristian.

Wallahualam.

mtk

tokgaru said...

Kalau DAP dapat memerintah Malaysia ...

Apa akan jadi kepada orang melayu para peniaga jalanan yang bersepah berniaga di merata tempat dengan keadaan yang serba tak lengkap ...

1. tak ada lesen.
2. tak punya kemudahan asas yang lengkap.
3. tak ada tapak yang khas .. yg tumpang berniaga di kaki lima kedai, di tepi jalan, di tepi longkang, di simpang taman perumahan, di petak2 pakir.

Melayu Pulau Pinang dah mula terasa dah penangan kerajaan DAP yang mereka puja2 sebelum ini. Mereka duk cari makan di tapak2 yang saya sebut tadi dah berbelas2 tahun tapi bila Pulau Pinang dapat kepada DAP mereka di halau macam anjing kurap. Nasib.. nasib.