Thursday, March 7, 2013

Kemaskini : Sultan Sulu Umum Letak Senjata di Sabah


Akhirnya mereka mengalah...

Jamalul Kiram III umum letak senjata di Sabah bermula 12.30 tengahari ini....

Mereka setuju untuk meletak senjata setelah menerima panggilan daripada Setiausaha Agung PBB , Bang Ki Moon.

Berikut adalah berita asal yang dipetik dari philnews.com
Sulu sultanate calls for ceasefire in Sabah
MANILA - The Sulu sultanate has called for an immediate ceasefire to the standoff in Sabah following calls by United Nations Secretary General Ban Ki-moon to end violence in Sabah and start holding dialogues.

“The Sultan (Jamalul Kiram III) is calling for a unilateral ceasefire of the sultanate of Sulu effective this hour, 12:30 in the afternoon [of Thursday,” spokesperson Abraham Idjirani said.

He said this is out of respect to the call of the UN secretary-general to end the violence there. He said this is “in order to reciprocate the call of the UN to preserve lives.”

The UN chief also expressed concerned about the impact of the standoff on the civilian population, including migrants in the region.

Ban is closely monitoring the situation in Sabah and would like to see all parties engage in talks for the peaceful resolution of the issue, a UN statement said.

He also urged all parties to "facilitate the delivery of humanitarian assistance and act in full respect of international human rights norms and standards."

29 comments:

Anonymous said...

He he he. RBF ko buat lawak bodoh la. Ko ingat dirang tu kaki pecah rumah yang kena kepung kah ? Senang2 nak letak senjata.

Kalau nak buat lawak pun bior lah betul2 kelakor.

RBF Online said...

Saya tulis tak habis lagi kamu dah nak komen. Tunggulah kejap....kan saya dah kata maklumat lanjut bakal menyusul....

Anonymous said...

anon 1.08,

Apa yg lawaknya? Kau takut kekacauan tamat ke dan pihak berkuasa dapat kredit atas kegigiha dan keberanian mereka?.Ini misti otak macam Anwar al Jubori.

Anonymous said...

1.08 lu memang bangsat punya orang kalau tak letak senjata pon bakal kecundang juga mana 10000 ribu askar misuari tu ATM nak hampar permaidani merah sambut kedatangan mereka.cakap bergegar gegar macam brother sorang tu.saya sebagai rakyat malaysia mendoakan keselamatan perajurit kita di medan demi ibu pertiwi amin.

Sudir said...

Helah jer tu..

Anonymous said...

Ini lah script drama Kiram Bangang ni, serang, letak senjata, UN campurtangan - dgn harapan UN akan mengiktiraf dia atas hak ke atas Sabah.

Nak cari perhatian antarabangsa. Hari tu kata berjuaang hingga titisan darah terakhir... Puiiiiiihhhh....

Anonymous said...

pelik betul bang kim moon @ UN ni.

Raja Kiram ni bukan pun Sultan Sulu apatah tidah di iktiraf oleh kerajaan Filipina.

Di Sabah mereka masuk sebagai pengganas dan penceroboh.

depa yang pilih cara ni.

tapi kalau letak senjata, bawak depa masuk court dan soal selidik sapa dalang mereka.

Anonymous said...

Tak Payah!! dah kalah la tu.. tipu macam tipu angkat bendera putih la jugak. kot ya betul Ban Kin Moon call dia..(aku tak percaya)habiskan dulu baru la cite.

Anonymous said...

RBF, 'Desakan' atau 'Gesaan' lebih tepat kot...'Menerima panggilan' macam "Hello Ti Ram, Ti Moon here... Can talk?" Menggunakan Maxismobile
Hehehe!

Saladin said...

loyar buruk je tu...mana ada Ban Kin Moon telefon dia...ini strategi hendak menyusun semula pasukannya yang dah kucar-kacir...

Anonymous said...

U Ulang, I Saman U!

Jokiden said...

Amerika suruh Bangkai Moon supaya mula mengenakan tekanan ke atas Malaysia.

Kiram 3 suku bimbang kerajaan Filipina hantar dia ke Malaysia untuk dibicarakan.

Mungkin juga seperti kata Sudir.. helah je tu.

Sekali lagi dia ulang nak gencatan snenjata ni saya saman dia.

Anonymous said...

Ini semua dekat pilihanaraya..sandiwara

Anonymous said...

RBF pls konfemkam. Abang adik ipar aq tentera dkt sabah, kem sandakan. Wife dia call kata kem sandakan sekarang tgh kena serang dengan lanun sulu. Tentera kita tgh bertahan, ada lebih kurang 300 org. Hopefully benda ni x betul.... check kat internet x de info, tp wife dia vall mak mertua dia tghhari tadi....

Anonymous said...

BOLEH PERCAYA KE?

DEPA TU KAN PENGGANAS YANG TAK CIVILISED..

MUNGKIN KELENTONG JE TU..

Anonymous said...

Ban kim mun miss call jer tu...

Anonymous said...

nanti dia mintak gaytua jadi orang tengah...hehehe

Anonymous said...

jangan tertipu..mungkin dorang nak kumpul tenaga dan pengganas baru sebelum menyerang dan membunuh lagi..

Anonymous said...

JANGAN TERTIPU. KELAK AKAN BERULANG KES KIBAR BENDERA PUTIH..PASTU TEMBAK PASUKAN KESELAMATAN KITA HINGGA ADA YANG TERKORBAN. INI BARU SAJA TERJADI, MASIH TAK BELAJAR2 LAGI?

Anonymous said...

Pasal kat kem tentera di sandakan tu tak betul.jgn risau pihak PDRM Sandakan dah cek tadi.kem tu besar saja tempah maut klu nk serang kem tentera kita.

Anonymous said...

SANDAKAN OK..ITU HANYA KHABAR ANGIN SAJA..

Apa Pun Tak Boleh said...

Ada dua perbedzaan tu.. pertama letak senjata... bermakna menyerah kalah.. kedua gencatan senjata... mereka tidak meletak senjata cuma mereka berhenti menyerang dan senjata masih ditangan mereka.. jangan keliru..

Anonymous said...

mohon pencerahan sedikit. Ikut pemahaman aku gencatan senjata ni selalunya berlaku bila ada dua negara berperang. Tapi dalam kes ni aku rasa puak sulu ni diklasifikasikan sebagai penjenayah...kalau penjenayah tak derlah gencatan senjata. macam orang rompak bank, dah tembak pengawal bank, polis datang tembak balik dan nak tangkap...mintak gencatan senjata......

Anonymous said...

Boleh tak RBF jangan disebut Sultan atau pewaris kesultanan sulu atau tentera diraja Kiram III atau tipikal melayu yg suka hormat tak tentu hala.

Sebutkan saja si Lanun Tiram 3 suku beserta 40 penyamun2 sos tiramnya.

Terima kasih
p/s; Terhadkan terus darjah kebesaran di M'sia.

Anonymous said...

ataupun BOMOH SENGET SI TIRAM 3 SUKU BESERTA BALA PENYAMUN SOS TIRAM.
OK tak

Anonymous said...

Benar..sokong RBF..bg saya mungkin itu helah atau strategi lain utk bina kekuatan atau menghilangkan diri..jangan jadi seperti Syiah yg suka bertakiyyah dan berbohong untuk mengaburi Umat Islam Ahlussunnah Wal Jamaah..

anti bohmau said...

apa kuasa si kiram ada utk gencatan senjata yg dia tahu takkan terjadi krn anakbuah2 yg di hantar menceroboh Sabah tidak rela berputih mata????

dia ingat kerajaan negara berdaulat Malaysia akan mengikut kata2nya yg tak dak makna tuh? elok bersihkan shj semua saki baki penceroboh2 tu supaya menjadi pengajaran kpd mrk yg lain di sulu!! Sabah ini bukan negara mrk lagi!!!

bila dah terlepas kata & perbuatan, tanggunglah akibatnya!!

Anonymous said...

mmg itu yg si kiram bahlol tu nak,iaitu campur tgn dari pbb...dia nk panjangkn isu ni ke pbb..

Durio Ziberthinus said...

Memerangi pengganas atau lanun tak perlu campurtangan UN. Serang dan hapuskan pengganas tu. Bayangkan kalau keluarga kita yg otak bersepai, disembelih, dibelah dadanya dan dicungkil matanya. Oh! Tuhan. Azabnya. Maka wajib dihancurkan tak kira bendera putih ker, bendera PAS ker, bendera PKR ker atau bendera UN sekalipun...hancurkan mereka. Allahuakbar.