Wednesday, May 8, 2013

DAP Disyor Sertai BN - Zainudin Maidin

KUALA LUMPUR - Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin hari ini menyarankan DAP supaya menyertai Barisan Nasional (BN) bagi memastikan kerajaan Malaysia diwakili kaum Cina.

Katanya langkah itu memang sukar diterima oleh DAP dan BN serta penyokong masing-masing tetapi perlu dilakukan demi keharmonian dan kestabilan politik negara.

"Memang sukar untuk DAP menawarkan diri dan sukar juga untuk kerajaan BN menerimanya, tetapi hal ini harus dilihat dari segi hasrat Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melangkah ke arah national reconciliation setelah negara dilanda Tsunami Cina yang mencedera parahkan nilai kejatian diri Malaysia," katanya dalam blognya Zamkata.

Katanya orang Cina yang kini berada dalam euphoria kemenangan belum dapat kesakitannya (tidak diwakili dalam kerajaan), tetapi dalam jangka masa yang tidak panjang, mereka akan menyedari kesilapan besar yang telah dilakukan (menolak BN enbloc).

BN memenangi 133 kerusi, pakatan rakyat 89 dalam pilihan raya umum ke-13 Ahad lalu. Najib mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Isnin lalu dengan ketiadaan wakil kaum Cina dalam kabinetnya yang bakal dibentuk.

Ini kerana pucuk pimpinan MCA, yang memenangi tujuh daripada 37 kerusi ditandingi parti komponen BN itu, memutuskan tidak mahu menganggotai jemaah menteri baharu Najib.

Sebuah lagi parti dominan kaum Cina dalam BN, Gerakan juga ditolak pengundi Cina dengan hanya memenangi satu kerusi Dewan Rakyat.

Zainuddin berkata: "Masyarakat Cina yang mengharapkan penghapusan kerajaan dominan Melayu BN telah dihadiahkan oleh DAP dengan sebuah kerajaan tanpa orang Cina."

Justeru DAP sedang menghadapi tekanan amat berat daripada masyarakat Cina yang kecewa untuk mendapat perubahan kerajaan seperti yang diyakinkan kepada mereka oleh penasihatnya, Lim Kit Siang, dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, katanya.

"Maka itu kita dapat melihat keadaan mereka berdua seperti cacing kepanasan setelah mencapai kemenangan besar yang tidak mencecah Putrajaya.

"Dan kerana itu mereka mahu kembali ke jalan raya untuk menutup kegagalan mereka dan mengelirukan pengikut-pengikut terhadap pembohongan dan penipuan mereka dengan menuding jari ke pihak lain," katanya.

Katanya jalan terbuka bagi DAP untuk menenangkan kemarahan masyarakat Cina kepadanya ialah dengan menawarkan penyertaan DAP dalam kerajaan, kerana ia parti yang mewakili orang Cina Malaysia sekarang yang terbukti dengan keupayaannya mendapat 38 kerusi berbanding MCA hanya 7 kerusi.

Zainuddin berkata untuk menyelamatkan maruahnya, DAP tentunya memerlukan sokongan daripada masyarakat Cina untuk membuat tawaran kepada kerajaan.

"Dan tentunya sikap mereka yang pragmatik, materialistik dan realisitik memudahkan mereka untuk membuat keputusan yang sesuai dengan kepentingan orang Cina," tambahnya.

Bagaimanapun, katanya, halangan terbesar ialah PKR yang pastinya sama sekali tidak dapat menyertai jemaah menteri baharu kerana kepimpinannya menghadapi rayuan kes tuduhan meliwat yang belum selesai.

Katanya DAP harus menimbang untung rugi berada di luar kerajaan berbanding jika DAP berada dalam kerajaan untuk jangka masa lima tahun akan datang.

Antara faktor yang DAP dan BN perlu ambil kira ialah jurang politik yang wujud jika kedua-dua pihak terus bertegang di atas dasar masing-masing yang sudah tidak sezaman dengan Nasionalisme Malaysia Baharu.

Jika Pas sanggup mengorbankan dasar negara Islamnya untuk bekerjasama dengan DAP, maka tentunya DAP dan BN juga dapat mengambil langkah yang dinamik dalam politik, ujarnya.

"Kedua-dua pihak mestilah sanggup untuk bertolak ansur dan mengorbankan prinsip keras masing-masing yang sudah tidak praktikal dan lapuk untuk disesuaikan dengan cita rasa generasi baharu Malaysia," katanya.

Katanya jika DAP dapat bekerjasama dengan Pas yang langsung tidak mempunyai persamaan nilai agama, ekonomi dan sosial, maka tentunya lebih mudah untuk bekerjasama dengan BN yang liberal tanpa ideologi yang keras.

Sumber: Sinar Online

RBF: Dalam politik tiada kawan sejati dan tiada musuh abadi....

Bye-bye...

61 comments:

Anonymous said...

Aku rasa langkah yang bijak bukan mengajak DAP Laknat menyertai Kerajaan tapi UMNO mesti berusaha memenang hati Melayu Pembangkang kembali bersatu.

Dgn Melayu Bersatu, Bumiputra, Indian dan segelintir Kaum Cina bersatu sudah cukop untuk mengajar Cina DAP Laknat lagi Bangsat.

Undang2 mesti di implimentasi dgn lebih berkesan dgn menangkap Puak DAP LAKNAT dan MELAYU BANGSAT PEMECAH BELAH KAUM.

MELAYU tidak boleh terus ME_LAYU mesti lebih cergas dan Tegas.

CINA DAP sudah membuat keputusan untuk bersikan mencabar.

Jadi kita tengok siapa yang rugi!!

Kalau DAP LAKNAT di ajak menyertai Kerajaan maka akan lebih mudah untuk menjalankan agenda meteka.

Anonymous said...

Sorry pakcik din maidin.


NO!!! 100000X
Sila balik rumah dan tidur.

Anonymous said...

apa yg engkau mengarut ni maidin hoi.....

GAP KEMBALI said...

MAIDIN KLUARKAN ARTIKEL TAHAP KEPALA BUTOH !

DAH KENA LAGI PUN X PAHAM KE !

AJAK DAP MASUK BN INI TANDA BN UMNO MAKIN TAKDE TELOR SIAL !

YANG DAH MENANGKAN UNDI BN DI SABAH SARAWAK TU JAGALAH !

INILAH POLITIK SIAL BN.

YANG SETIA DILUPAKAN
YANG GANYANG PULAK NAK DIBAWAK KAWAN !

Anonymous said...

zam ni mabuk ketum ke ape ?

Cuk Cit said...

Aku balik Malaysia nanti aku nak buat report polis (dgn bukti bergambar, video, etc.) atas kedai2 VCD/DVD yg jual barangan cetak rompak. Ini tekad aku.

Aku juga tak nak dah beli barang2 dr kedai runcit Cina, aku akan hanya beli dari kedai runcit Melayu, India atau mana2 kaum lain selain Cina.

Paei said...

Aku rasa mcm ada betulnya jgk cadangan Zainudin Maidin ni.. Sbb Melayu2 dlm hamPAS masih tak sedar2 lagi... Jgnkan nak bersatu puak2 hamPAS ni.. dimaki hamunnya kita yang mengajak mereka2 ni.. So sbb Melayu hamPAS keras kepala!!! so ada baiknya jika kita mengajak DAP...

Anonymous said...

Aik ... si ZAM nih dah jadik mcm keldai-keldai Pakatan DAP la plak. Itu vision/mission/policy statement DAP abolish bumiputra and non-bumiputra categories tu apa cerita.

Sudah hilang akal ka apa ka? What have you been smoking, wahai ZAM?

Anonymous said...

OK TOK NAJIB, ORG MCM DINMAIDIN NI, SILA OUT DARI UMNO!

Anonymous said...

Gila glamer ke haper org tua ni?? Dia sedar ke apa yang dia cakap tu?
Org cakap pasal "National Reonciliation", dia pun nak cakap jugak. Bersatu dengan DAP bukan salah satu dari caranya.

Anonymous said...

merepek la zam nih...

Anonymous said...

No no no nooooooo! Kalau kaum Cina dan India serta bumiputra pelbagai etnik yang setia digabungkan aku setuju! Tapi kalau DAP...over my dead body!

Anonymous said...

idea gila.. cukuplah melayu/ Islam pas bersama DAP..

Anonymous said...

aku tak setuju...ini cadangan giler babi namanya. Macam mana pula dengan agenda kristianisasi mereka...? Takkan buat tak tau aje...

Anonymous said...

aku tak fhm lah.. DAP pencetus peristiwa 13 Mei.. DAP kan serpihan parti PAP si Kuan Yew punya?

Anonymous said...

P A L A H O T A K H A N G. !!!! . From m. Zain Ľunas

Anonymous said...

Tangkap mamat Zam nie baling dlm perigi. Bodoh punya manusia. Ajak PAS masuk UMNO. Bodoh punya Zam 100000000000000x bangang Zam

Anonymous said...

Bukan ada apa tuan-tuan
Yang sebenarnya saya acah saja
Pelawaan saya kepada DAP tu anggaplah macam ajakajak ayam saja...tak besungguh pun...
Sebenarnya saya nak cuit Anuwar saja..nak tengok dia nak latah macamana...kawanbaik dia tinggalkan dia join dengan kerajaan ...dapat jadi menteri...kalu dok dengan DAP dapat apa??????

Anonymous said...

Webportal berita edisi percuma tanpa perlu melanggan malaysiakini

Freemalaysiakini2.com

Anonymous said...

Idea bangang zaman ini ....patut lah tak dipilih jadi calon ... berapa punya bangang lah ...

helang said...

Relax la, this is sinical. Dont take too damn serious. UMNO takkan menggadai janji dan DAP akan terus berusaha agar chinese jadi pm. Ini tak mungkin akan berlaku. Cuma kalo bang non yg baca artikel ni rasa mcm nak bunuh diri la. Haha

Anonymous said...

ini idea gila sila jangan layan...setelah di pijak2 nya kita kemudian nak panggil masuk sertai BN pulak hilang akal ke apa ni

Anonymous said...

RBF,

Dalam politik tiada kawan sejati dan musuh abadi ya? Abih melayu yang duk sokong BN sebab UMNO ni nak letak celah kangkang sapa?

Biar pi lah pada puak2 cina lahanat ni. Selesaikan agenda melayu dan bumiputra dua tiga round lagi PRU. jaga kepetingan kami dulu dan pertahankan kawasan yang ada dulu tak de masalah janji boleh tubuh kerajaan. Bila puak2 ni dalam kerajaan tak tau apa pulak diaorang nak buat jahanamkan terus BN, tak sedar2 lagi ke? kalau macam ni awal2 lagi biar aku pangkah DAP puashati.

Najib jangan buat keje bangang ni.

Anonymous said...

Tiada lg maaf jk kerajaan silap melayan pengundi2nyer. Kami dah undi kerajaan yg ada sekarng. Kami dh letih n dh puas dihina, dipndg serong, dipulaukn oleh pihak satu lg. Jgn sesekali ada pemimpin dalam BN yg bpikir mcm nie, waima bgurau senda @ bpantun pun x leh. Ini mase kami pengundi BN diberi phatian plak. Kami dh lame bsabor tgk kerajaan layan n mngambil ati penentangnye n menganaktirikan kami. X perlu kami ulang bnyk kali.

Anonymous said...

Noooooooooo...stupid suggestion...

Mengharap said...

"Memang sukar untuk DAP menawarkan diri dan sukar juga untuk kerajaan BN menerimanya, tetapi hal ini harus dilihat dari segi hasrat Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melangkah ke arah national reconciliation setelah negara dilanda Tsunami Cina yang mencedera parahkan nilai kejatian diri Malaysia," katanya dalam blognya Zamkata.

---------------------

kena baca yang tersirat. sebenarnya dia perli najib sebab masih tak belajar dengan nak buat national reconciliation yang akan bertambah mencedera parahkan nilai jatidiri anak bangsa malaysia walaupun ditolak mentah2 oleh cina dap.

najib ni bongok la. hidung tak mancung pipi tersorong-sorong...

Anonymous said...

SALAM SEMUA, TAK YAH LA NAK AJAK DAP JOIN DLM BN. BIAR LAH DIA DALAM PAKATAN RAKYAT. BILA ISU 'KALIMAH ALLAH' DITERIMA OLEH PAKATAN UTK DI GUNAKAN DALAM BIBLE, TAPI BN TENTANG HABIS2AN. NANTI BILA DAH DLM BN, SURE DAP AKAN TEKAN PULAK BN SUPAYA TERIMA PULAK 'KALIMAH ALLAH' DIGUNA DLM BIBLE. LAST2, BN DAN PR DAH JADI 2X5.. SAMA2 10.....TKASIH.

Anonymous said...

Ajak DAP join BN..? Nak tengok kiasu tu TIPU Umno dan lain2 bumiputra..?? Bukan Zam tak tau asal usul budaya mereka ni,......kalau tak tipu tak boleh hidup maa...kecil jadi kawan, besar tukar jadi lawan maa....Zam patut balik kaji sejarah bangsa mereka ni.

Anonymous said...

Baca komen anak melayu takda adap. Tak da hormat. Malu aku. Meluat pun ada. Sembang politik mcm bagus.

Anonymous said...

Umno dan dap bersatu...uwekkkk...aku kompom 100% dap pon tak hingin..ptuihh ptuihh depa bg. pok nik pon meludah..apelagi dap. satu langkah yg tak bijak.... Umno dah buktikan yg tampa sokongan cina dan sebahagia lagi melayu yg menyokong pr pon bn masih menang...umno perlu tingkatkan momentum dan kuatkan usaha utk tarik india n sebahagian penyokong pr... insyaallah..pru 14 bn masih memerintah malaysia dan myb dpt kelantan coz pok nik dh bersara...tp penang n selangor insyaallah masih kekal kt pr

Anonymous said...

Tolong le jgn buat keja gila....tak payah le nak terhegeh2 ajak puak2 gampang ni nak join UMNO @ BN...jaga aje le kaum Melayu, India dan Bumiputera yg memberi sokongan tak berbelah bagi kepada UMNO dan BN ni...dah terbukti tanpa penyokong dap, BN masih dpt kepercayaan dan mampu membentuk kerajaan....kalau rasa tiadanya wakil cina dlm kerajaan sbg tidak adil kpd kaum cina yg menyokong kerajaan....itu adalah harga yg mereka perlu bayar atas tindakan majoriti kaum mereka....bukan bertindak zalim tapi mereka perlu merasai keperitan 5 tahun akan dtg atas tindakan yg mereka pilih sendiri....

Anonymous said...

Sehari sebelum PRU 13, didalam blognya Zam ada menulis tentang kebangkitan rakyat kelantan yg menyokong BN dan menolak PAS. Kononnya kepimpinan PAS tidak dpt melihat perkara tersebut, Zam merasakan dirinya turut disambut oleh org kelantan....tp apa hasilnya? ternyata telahan Zam jauh tersasar. Sekarang nak buat saranan merepek pulak....Zam cuma layak menulis tentang nostalgianya sbg wartawan aje. Kenapa pulak Zam begitu bimbang tidak adanya wakil cina dlm kabinet Najib? Cina mahu menguasai ekonomi dan politik Malaysia, tetapi apakan daya impian mereka nak jd pemerintah di bumi melayu tak tercapai dan untuk masa depan mereka perlu merasai peritnya bila kuasa ekonomi mereka pulak bakal terhakis.....kaum bumiputera harus merebut peluang yg dicipta kaum cina ini untuk menguasai bidang ekonomi...

anti dap said...

inilah idea paling sial yg pernah dikeluarkan oleh seorang so called pemimpin..plain stupid..plain ignorance!

Anonymous said...

tak perlu ajak dap, biar cina dgn kecinaan nya....kita panggil yg melayu2 sajalah...kalau melayu2 bersatu sampai kiamat pun dap tak dapat perentah msia....tu je..zaimaidin tu cuma bagi idea....atas semangat 1 msia....hahahaha ko org yg bodoh fikir dulu sblm berkata.

Anonymous said...

Kita tak perlukan DAP. Tunjukan kepada org cina bahana jika tak ada wakil dlm kerajaan. Inilah masanya kerajaan tumpu kepada agenda memperkasakan melayu & bumiputera.

I Am a Full-Time Housewife said...

Sekarang masanya untuk kita memastikan cawangan cawangan UMNO buat kerja. Tarik ahli baru. Anak-anak muda di pastikan menjadi ahli UMNO. Jangan biarkan mereka ini menjadi hantu tidak bertuan. Ketua-ketua cawangan kenalah lebih aktif, janganlah asyik fikirkan poket sendiri sahaja.Jangan takut melepaskan jawatan jika kita tidak mampu lagi menjalankan tugas. Kepada ketua bahagian, semak-semaklah selalu apa jawatan kuasa anda buat, adakah ketua cawangan anda menjalankan tugas dengan betul. Bukan bila nak ada pemilihan UMNO atau pilihanraya baru nampak batang hidung.

Tahniah kepada Tan Sri Shahrir Samad kerana sentiasa bersama kami warga Johor Bahru.

Anonymous said...

Cadangan yg bagus... TAPI... Kalau jadi gabung... PASTIKAN hak islam dan melayu dipertahankan dengan apa cara sekalipun..Najib jgn bralah dengan mereka

Anonymous said...

Adalah seorang manusia yg pernah menjadi menteri mengeluarkan idea gila ini. Idea ini cumalahir dari orang yg dah tak ada otak dan dah tak siuman...buat apa nk berkawean dengan cina komunis ni..kita tentang mereka habis habisan...

org johor said...

agak bangang jugak la idea ni...aku kluar PAS sbb PAS kerjasama dgn DAP...sekarang ko plak nak ajak DAP masuk BN...Confirm aku kluar UMNO la plak nnti...

Anonymous said...

ZAM dh gila.. tak dak otak... Pergi mampos engkah ZAM, hidup tk berguna langsung setelah menikmati kesenangan hasil daripada sokongan UMNO. patutnya ZAM keluarkan idea bagaimana nak gabungkan UMNO dengan PAS.

Anonymous said...

DAP paling menyampah dengan orang2 UMNO, masih ramai yang SMART dan berfikiran untuk long term survival especially Tun Dr Mahathir

Saya langsung tak setuju idea ni, mengarut.

Marlisa Asraf said...

Zainuddin maidin tu ex jiran akulah. Dia sgt baik hidup sederhana je. Bukan senang lenang mcm ko tuduh tu. Datin lagi baik dan humble sgt satu family. U knal anwar sgt ke? Dia lg bapak segala rasuah. Relative aku sndiri jd kaya raya ms jd kroni anwar. Anwar dulu telefon je bank negara trus relative aku dpt jd jutawan sekelip mata beli company besar. Anwar jugak dpt komisen besar beb! Geng kaki minum arak both of them. Sjk anwar masuk jel, uncle aku tobat alhmdulillah thanks to tun mahathir. Ape yg ko tau? Ko pnah menyiasat ke latar belakang anwar tu? Klo betul ko anti rasuah, thn u r really on the wrong side. Kalau tak sokong bn, masuk pas pun takpe. Mcm2 lg yg anwar buat mengikut kata sedara aku tu. Pakatan is bullshit! Aku simpan lagi article racist dap in 2007 mengutuk melayu kaw2 and sebar propaganda nk take over penang ms aku ajar psychology topik racism dulu. Nnti aku bukak balik note2 aku kalau jumpa balik aku sebarkan!

Anonymous said...

aku tidak setuju dengan idea ni..lebih baik pas bergabung dengan umno...kenapa? sebab ini tanah melayu..mereka ibarat tetamu yang menumpang..apa yang kita jamu, ambik je lah tp jangan pula nak berkuasa..kalau tetamu lebih berkuasa dari aku kat rumah aku, aku akan halau dia macam binatang..kalau dah tetamu, buat lah cara tetamu ,.wassalam

AKU ANAK SARAWAK

To Live Again said...

Bagi pendapat saya ini amat berbahaya RBF.Kita kena ingt 98% undi pd BN dlm PRU 13 adalah dtg dari Melau + Bumi Sabah + Bumi Sarawak.Diaorg memberi undi hampir solid pd BN kerana makin mual tgk DAP makin menguasai PR melalui politik cauvanisnya.Takkkan kita nk menghampakan penyokong tegar kita.Kita pon tahu asas perjuangan DAP yg mmg tak boleh diterima dari segi moral dn agama.

Katakanlah kita terima mereka.Tapi PAS dn PKR tegar taknak join kita.Dalam masa sama org melayu yg tegar undi umno pulak akan marah dgn tindakan umno.DLM PRU14 nnti msti undi protes org melayu akn pegi pd PAS dn undi protes kaum bumi Sabah & Sarawak akan pegi pd PKR.

Lepas hbs PRU14 umno akan merosot secara teruk dn DAP pulak dpt undi solid dari org cina dn kwsn campuran.Time 2 pulak diaorg ada peluang utk balas dendam pd umno dn lompat balik keluar BN.Tak mampus kita masa 2.Jahanam TANAH MELAYU ni..

Marlisa Asraf said...

Yes umno gabung dgn pas aku sgt setuju. Chinese sokong mca jelah...kalau uols nk hak samarata u hv to be smart coz by supporting pkr u r putting urselves into more trouble. The malays are compassionate ppl. Aku derma bukan utk melayu sj tau...kat org cina and india aku hulurkan bantuan jgk. Sedih aku...this is betrayal. But i blame it all on anwar. Coz pndai sgt menipu rakyat malaysia!

Anonymous said...

MARI RAMAI RAMAI MENYERTAI GERAKAN BOIKOT KEDAI CINA DAN HAPUSKAN SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA KERANA MENGUJUDKAN SUASANA PERBEZAAN PERKAUMAN.
BUY CHINESE LAST MOVEMENT (BCLM Malaysia)
JOIN FB PAGE
http://www.facebook.com/pages/Buy-Chinese-Last-Movement-BCLM-Malaysia/119764648103235
https://www.facebook.com/pages/Kuasa-Pembeli-Pengguna-Melayu-KPPM/127025924161565?hc_location=stream
AYUH SAUDARAKU, BANGKIT!!!
PANGGILLAH RAKAN2MU UTK BERSAMA2 MENYERTAI GERAKAN INI
PENGAJARAN SEWAJARNYA WAJIB DILAKSANAKAN SEKARANG!
TUNJUKKAN SUARA KITA!
- chinese neuker

“PERSEKUTUAN TANAH MELAYU !”
“FEDERATION OF MALAYLAND !”

Anonymous said...

'over my dead body'...

malaysiaformalaysian said...

janganla nak timbulkan isu perkauman.. and xpayah la guna bahasa yg biadap..mmg ada betulnya apa dia ckp..kerajaan skrg xda wakil cina n macam mana pun kita xdpt menidakkan yg cina pun rakyat malaysia n majoriti kedua terbesar selepas bumiputra.. and masih ramai lg cina yg masih sokong bn.. slagi kita penuh dgn rasa marah,xbertindak rasional habisla bangsa kita.. and to BN, kali ni BN menang tu tandanya rakyat masih ada kepercayaan.. but seriously DS Najib, you have to do something utk rakyat kali ni..jgn nk tggu 5tahun lg.. rakyat masih percaya dgn kepimpinan DS.. buang sapa2 yg memburukkan nama baik parti n hanya tau kaut duit tanpa beri pulangan pada rakyat..

malaysiaformalaysian said...

saya xkata BN kena gabung ngn DAP tapi jgn la hina bangsa lain..

Anonymous said...

orang cina memang sial. aku nak pulau kedai cina!

Anonymous said...

INI CADANGAN MMG X BOLEH PAKAI..mana mungkin pihak yg jelas ANTI ISLAM nak bergabung dgn UMNO...

SEBELUM ini kerajaan terpaksa diam untuk mendapatkan undi Cina...boleh dilihat byk kes tmsuk nawamee, patrick teoh...mrk mnghina Islam, negara, Sultan, etc...pihak kerjaan takut kehilangan undi dan biarkan...pihak pakatan lagila biar..SEKARANG masa untuk berubah..tindakan tegas kpd smua pihak bukan Cina shj tetapi smua yg menghina negara ini. di Thailand paling hebat dalam undang2 thdp penghinaan institusi raja...terus tahan dan penjara nya bukan setahun dua. UNDANG2 nampaknya perlu diketatkan..PIHAK POLIS kena cepat bertindak..awat Papagomo & Jason cepat je kena tahan...report polis terus kena tahan..pihak2 yg mnghina mcm2 lps tu org buat report polis lambat je...PIHAK POLIS perlu sentiasa memantau di LAMAN WEB BLOG,YOUTUBE, ARTIKEL yg berunsurkan jenayah dan Surat Khbar Cina, India semua kena periksa sebelum dikeluarkan. Ramai sudah mengatakan Paper Cina sentiasa Rasis...ADAKAH ADA TINDAKAN...kita x pandai baca mrk hentam kita...Cadangan harini Utusan ArSHAD Ayob..yg Melayu perlu blajar Mandarin n Tamil di sekolah boleh dipertimbangkan...ada baiknya...

Anonymous said...

suruh dia je masuk DAP... tak payah menyemak dlm BN...

Anonymous said...

apa psal mulut sorg2 kt sni mcm lahanat je aku baca. takda adap ke hah korg ni?

Anonymous said...

Wahai Cik Zam. Saranan anda tu seperti mission impossible. BN masih ada MCA, Gerakan dan lain2 parti komponen dari kaum Cina di Sabah dan Serawak. Masih banyak masa boleh bincang fasal wakil dari kaum ini. x yahlah terburu-buru ambil tabuan, nanti kena sengat baru tau.

Anonymous said...

Betul ke aku dengar cerita fasal Cina menang kat Gelang Patah tu sebab Cina dari tempat2 lain pakat tukar alamat dan jadi pengundi Gelang Patah, so diaorang jadi majotiti pengundi?

Anonymous said...

ak meluat lah mcm nie
dlu kata pejuang melayu. kini selamanya
tapi mcm dengan bodo ja. pendekatan yang bodo. ak mcm nie. nak keluaq ark ahli umno. ak nak jd pemerhati ja la mcm nie. macm mana nie? ak xblh terima lahhhhhhh.

Anonymous said...

apa yg kau merepek zam oii....x releven langsung idea ko..

Anonymous said...

TOLONG JANGAN TRIMA PAKAI CADANAGN TIDAK MASUK AKAL INI,, NANTI DAP DAN KUNCU2NYA DIBERI LAYANAN ISTIMEWA SEDANGKAN PENGUNDI BUMIPUTRA SABAH DAN SRAWAK YANG SETIA DI BELAKANGKAN NANTI...... TOLONG FIKIR BAIK2.... MEREKA DAP MAHU BERKUASA, JANGAN BERI LALUAN YANG MUDAH UNTUK MEREKA MENGUASAI POLITIK...TANPA DAP, BN TETAP MENANG. DAP SUDAH TERANG2 MENGHINA BN, XKAN MAHU DIGENDONG LAGI.....

Anonymous said...

No...no...no...no...nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Anonymous said...


Sekarang ini pun kita berharap agar kerajaan PASTIKAN hak islam dan melayu dipertahankan dengan apa cara sekalipun.
Kalau Dap nak join pun mesti ada syarat yg ditetapkan oleh mereka utk kepentingan bangsa mereka.Yang kita tak mahu sikit tolak banyak ansurnya yang diberi pd mereka.Bab runding2 ini selalunya kita selalu beralah...itu yg bahayanya..sejarah membuktikan..
Lebih2 lagi DAP ramai ahli politik licik dan mereka semua bersatu mencapai cita2.
So bersatu dengan mereka bagai bermain api kecil2 jadi kawan dah besar...
Takut ada pemimpin yng tamak bertukar2 kepentingan kau bagi aku kemewahan aku bagi kau kuasa akhirnya nasib bangsa melayu yang tergadai!

Anonymous said...

Tak perlulah memberi cadangan tak famous untuk jadi famous.Bukan masanya. Ketika kita berkuasa kenapa tidak pikul amanah dengan betul. setelah hilang kuasa,kalau bateri kita bakul sampahkan..selamat bersara dengan lebih bermaruah....