Monday, May 27, 2013

Penasihat PM Harus Dipecat-Tun Daim Zainuddin


Veteran Umno Tun Daim Zainuddin menyifatkan usaha Pakatan Rakyat menghimpunkan sejumlah besar rakyat untuk menunjukkan sokongan terhadap pembangkang sewaktu tempoh berkempen pilihan raya umum lalu umpama strategi 'badut'.

Beliau berkata Barisan Nasional (BN) tidak sepatutnya mengikut rentak pembangkang beranggapan bahawa jumlah besar penyokong akan diterjemah ke dalam undi.

Malah Daim turut berpendapat Najib menggunakan populariti peribadi dalam usaha untuk membantu BN mendapatkan kembali majoriti dua pertiga Parlimen yang hilang pada tahun 2008 sebagai salah.

Pada pilihan raya umum 5 Mei lalu, BN berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti mudah selepas menang 133 kerusi daripada 222 kerusi Parlimen, kurang tujuh kerusi berbanding pilihan raya 2008.

Daim yang ditemubual akhbar tempatan China Press, berkata kesilapan itu adalah punca BN hilang undi pada pilihan raya umum lalu.

"Penasihat PM harus dipecat. Jika anda mengaitkan undi untuk BN adalah undi untuk Najib, maka keputusan BN mencerminkan Najib juga," ujar Daim.

"Pada pendapat saya, ia adalah strategi yang salah. Seperti yang saya katakan sebelum ini, ini adalah satu pilihan raya Parlimen, bukan pilihan raya presiden," katanya.

"Biar Anwar menjadi penghibur. Kita bukan penghibur, kita tidak tahu bagaimana untuk menyanyi, menari dan membuat jenaka. Ia adalah satu urusan yang serius memilih kerajaan, jadi mari kita meninggalkan strategi badut ini dan tidak bermain dengan permainan itu. "

Daim turut berpendapat kegagalan BN untuk mendapat majoriti dua pertiga akibat salah agihan sumber peruntukan dalam usaha untuk menawan kerusi bandar serta kerusi majoriti Cina.

"BN tahu kawasan-kawasan majoriti Cina sudah tiada lagi. Mengapa membuang masa dan wang? Sebagai satu strategi, anda perlu menumpukan perhatian kepada kawasan-kawasan di mana anda kalah dengan majoriti tipis pada tahun 2008 dan mengukuhkan kedudukan di kerusi menang pada tahun 2008. Terdapat juga persoalan pemilihan calon, dan sebagai contoh di Pandan.

"Mari kita akui bahawa bukan mudah untuk mendapat majoriti dua pertiga di dalam dunia. Pengundi bandar di mana-mana adalah anti-kerajaan. Kekuatan BN terletak di kawasan luar bandar. Namun terlalu banyak masa dan wang telah dibazirkan di kawasan bandar di mana keputusan itu hampir pasti," katanya.

Daim berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Pulau Pinang, di mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pro kerajaan, Kelab Kebajikan Pulau Pinang 1Malaysia, telah menghabiskan banyak wang dalam menyediakan makan malam percuma dan konsert pada minggu-minggu menjelang hari mengundi.

"Orang-orang ini amatur. Mereka adalah orang-orang bodoh. Mereka fikir mereka bijak dan membuang wang. Lebih baik beri kepada kebajikan.

"Kenapa BN benarkan program bodoh seperti ini? Rakyat terasa terhina kerana mereka tahu anda fikir mereka boleh dibeli dengan wang, konsert dan makan malam. Jadi mereka datang untuk berehat, makan percuma. Ini adalah pilihan raya. Ia adalah satu perkara yang serius. Biar Anwar menjadi penghibur," kata beliau.

Di Pulau Pinang, BN hanya menang 10 kerusi negeri selepas saingan Pakatan Rakyat memperoleh kemenangan besar dengan mengambil baki 30 kerusi negeri.

Dalam respons kepada soalan lain, Daim berkata BN sepatutnya memberi tumpuan kepada usaha menangani isu-isu yang dekat di hati rakyat seperti rasuah, urus tadbir yang baik, keselamatan, pendidikan, kadar inflasi, graduan muda dan miskin bandar.

Daim dalam pada itu berkata kekalahan BN di Selangor adalah akibat perbalahan dan sabotaj, yang berpunca daripada salah memilih calon.

BN hanya memenangi 12 daripada 56 kerusi DUN Selangor, kurang 20 kerusi berbanding 2008.

"Dengan calon-calon yang tidak turun padang, mengabaikan ketua-ketua bahagian, tidak melawat ahli-ahli dan pengundi, sabotaj, anda tidak boleh menang," kata Daim.



Untuk PRU 14 jangan pening-peningkan kepala. Bermula saat ini beri tumpuan kepada 133 kerusi yang BN menang dalam PRU 13 dan tumpukan kerusi-kerusi yang kita boleh menang balik sahaja. Sebagai contoh, Temerloh, Sepang, Kuala Nerus, Dungun dan beberapa kerusi lagi. Lupakan Petaling Jaya Selatan, Petaling Jaya Utara, Subang, Ipoh Timur, Ipoh Barat dan kerusi-kerusi yang memang kita tak boleh menang. 

Dari segi kos atau pun tenaga ianya lebih menjimatkan apabila kita hanya memberi tumpuan kerusi-kerusi yang kita boleh menang sahaja. Jaga kawasan dan rakyat di kawasan yang kita menang agar mereka tidak lari dalam PRU 14. 

Lagi sedap jika boleh buat persempadanan semula, satukan Petaling Jaya Utara dengan Selatan dalam satu parlimen. Begitu juga Ipoh Timur dengan Ipoh Barat Barat, Subang dengan Kelana Jaya, Shah Alam satukan dengan Klang. Manakala pecahkan parlimen Pekan kepada dua tiga parlimen. Begitu juga dengan Pagoh, Gua Musang, Johor Bharu, Hulu Terengganu dan bla...bla...bla...mana-mana kerusi melayu lagi. 

Tapi itu semua hanya sekadar khayalan....tak mungkin itu semua dapat dilaksanakan kerana BN tidak ada 2/3 di Dewan Rakyat.

Ulang sekali lagi....formula untuk menang PRU 14 senang sahaja. Jaga kaum bumiputera habis-habisan dan wakil rakyat jaga kawasan mereka. Yang ada kuasa jadi menteri janganlah kedekut untuk salurkan peruntukkan atau kemudahan kepada ahli-ahli parlimen yang memerlukan di kawasan mereka. 

54 comments:

Anonymous said...

xpayah le nk pecat2 org.. skrg post mortem betul2 dulu. Sikit2 showing action pd musuh dgn tergopoh gapah lg seronoklah red Bean Army main2kn UMNO.

Be CALM but effectively moving.. bising je lebih mcm langau.. tp NOTHING je.. org2 tua2 mcm Daim better shut up lah.. dh pencen duk diam2.. dia pn bermsalah jgk zaman dlu. kaya duit je.

Anonymous said...

Dalang-dalang pengkhianat dari PKR/DAP macam ular berbisa, menyelinap masuk membelit UMNO dari dalam UMNO atau BN. Patutlah ada pemimpin UMNO yang sampai puji melangit dan sanggup tunduk kepada cadangan Gerakan nak 1Bangsa parti BN - yang sebenarnya asas perjuangan DAP yang amat rakus nak hapuskan hak, warisan dan identiti Melayu, dan Bumiputera lain, dan Islam (sebab itu Cina DAP terutamanya, amat benci 1Malaysia yang masih mempertahankan pelbagai bangsa, warisan dan hak termasuk untuk Melayu dan Bumiputera lain, dan Islam). Yang hairannya, World Street Journal yang dikuasai sekutu kuat Zionis yang amat anti-Islam, Rupert Murdoch News Corp beriya memuji Jusuf Kalla dan rancangan perjanjian damai yang tak masuk akal, bahaya dan palsu ini (lihat http://www.guardian.co.uk/media/2006/jul/28/citynews.broadcasting, Bono and Blair to join Murdoch on the beach, Stephen Brook, Friday 28 July 2006) – sudah tentu ada muslihat yang bahaya (PM dan KDN mesti lantik pakar Intelligence yang amat cemerlang). Bahkan Jusuf Kalla adalah ketua pelajar yang turut aktif menjatuhkan Allahyarham Presiden Sukarno - pejuang Kemerdekaan nasionalis Indonesia yang digulingkan oleh CIA-MI5-Zionis, melalui rejim boneka Pres. Suharto – General-jeneral Sukarno dan satu juta rakyat Indonesia dibunuh dengan kejam; apalagi Allahyarham Pres. Sukarno menubuhkan syarikat petroleum negara.

Bahkan, di Malaysia sendiri, Allahyarham PM Tun Abdul Razak Hussein, adalah musuh utama Cina DAP dan penajanya, penjajah Barat-Zionis, kerana Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein begitu TEGAS menjatuhkan Cina DAP yang merusuh dengan ganas dalam Mei 1969. Dan juga kerana BAPA KEMERDEKAAN/PEMBANGUNAN tercinta kita ini melancarkan DEB dan menubuhkan syarikat petroleum negara, Petronas dengan amat BERANI. Maka kerana itulah, besar kemungkinan, Allahyarham bersama TPM, Allahyarham Tun Dr. Ismail Abdul Rahman, diracuni CIA-MI5-Zionis (kedua Allahyarham meninggal dengan ganjil dan tiba-tiba di tahun 1973 dan 1976 di usia muda 50an) seperti Allahyarham Presiden Sukarno (juga di tahun 1970 di usia 69 tahun setelah dipenjarakan dan ditumbangkan oleh CIA-MI5-Zionis, melalui rejim boneka Suharto) – ini adalah “modus operandi” utama penjajah Barat-Zionis menumbangkan pejuang Kemerdekaan nationalis.

Maka, UMNO mesti bersikap seperti pahlawan Melayu/Bumiputera gemilang kita yang lantang, tegas dan tidak tunduk kepada angkara durjana pengkhianatan terhadap hak. agama, identiti dan warisan berzaman nenek moyang kita, dari sebelum dijajah British lagi! Majoriti rakyat yang cintakan keamanan yang tulen, yang cintakan UMNO/BN dan PM kita (anak yatim kepada salah seorang BAPA KEMERDEKAAN/PEMBANGUNAN tercinta kita, iaitu Allahyarham PM Tun Abdul Razak Hussein) - sudah geram betul dengan keganasan huru-hara yang diterajui Cina DAP yang semakin bongkak tak sedar diri dan, penuh benci perkauman pada orang Melayu/UMNO!

Makcik Tempurung.

Antihipokrit said...

RBF, persempadanan semula boleh dilakukan oleh SPR setiap 10 tahun tanpa perlu 2/3.

Kalau Najib degil, kita pakat2 turunkan beliau PAU nanti. Najib ni dia perasan tak habis dan drpd lenggok bahasa dia nampak mcm nak mengampu cina lagi. Terima kasih pun takde untuk Melayu dan Bumi yg menangkan BN.

Antihipokrit

Anonymous said...

Dah menang ni marilah jamu org kampong pulak.Sakit hati jugak tengok puak puak china ajer yg dpt makan free

Anonymous said...

PEMBETULAN: Maksud saya, Jusuf Kalla dan rancangan perjanjian damai yang tak masuk akal, bahaya dan palsu - antara Anwar dan PM kita

Makcik Tempurung

Anonymous said...

Bloger pukimamak mcm rbf,parpu n papagomo juga harus dimampuskan.bloger umno lansung tidak membantu malah menurunkan sokongan rakyat yg celik it..buang duit pemimpin umno bayar bloger tp kerja mcm ahli umno makan taik..duit dh banyak dilaburkan tp peperangan maya oleh bloger umno mcm budak2 baru lps Spm.asyik2 isu liwat sepanjang 5 tahun..mana la rakyat nak percaya..umno harus melantik bloger yg berkelas dunia kalu nak lawan bloger pr..

Anonymous said...

waaa... mamak sudah ade puki looo.. hanipa maidin pun berpuki juga la eh..

Anonymous said...

Anon 8:49 ,

Bloger pukimamak mcm rbf,parpu n papagomo jugalah yang mendedahkan Kemunafikan Anuar Ibrhim dan Nik Ajis..Hanya azab Allah yang bbelum diturunkan kepada mereka berdua ini...Berseronoklah dengan istidraj Allah ini dan menangislah dibelakang hari Amiiin.

exPAS 2012

Ahmad Azhar said...

najib jgn lagi menyembah cina

Ahmad Azhar said...

najib jgn lagi menyembah cina. buat kenduri di kampong

Anonymous said...

Anon 8:49
Saya setuju tapi jangan mencarut.

Anonymous said...

Pecat segera semua punahsihat yang hanya memberikan gambaran yang baik2 sahaja kpd najib. Walhal ianya tidak mencerminkan sokongan sebenar terhadap bn di peringkat akar umbi. Pembodek dan pengampu najib juga mesti disingkirkan segera supaya umno bebas dari parasit yang merosakkan parti dari dalam.

AntiKacangmengakutakdekulit said...

Daim cakap betul,Woi Najib apasal itu Cina sudah kaya Lu lagi mao buang wang kasi sama Cina.Sampai bila bila pun Cina tetap undi Parti Cina Chauvinist DAP.Melayu Bandar metropolitan dah lama tolak BN..Abaikan dan jgn pedulikan Golongan tersebut sama sekali secara total.Bantulah dan majukan Melayu dan Bumiputra Kampung dan pedalaman.

Anonymous said...

Nsajib bantu melayu habis-habisan. Jgn layan cina ni. Ape guna klu msia maju tapi melayu masih same je..

AntiKurangHajor said...

Blogger UMNO tepi longkang mcm Parpu, RBF, dn plg haram jadah PapaGomo merupakan TRojan Horse PR yg pura2 sokong UMNO.

Lihat telatah mereka bila kalah. mereka bukan bersifat pejuang dan taat pemimpin. DS Najib buat dosa apa yg korang maki kutuk dia berlebihan?

Korang blogger sampah inilah punca Melayu biasa BENCI pd UMNO. gaya bahasa kasar, sikit2 UGUT pemimpin.. jd no respect at all, korang ajart BIADAB dan KURANG AJAR konon boleh ubah sikap UMNO??

buktikan sikap kurang ajar manakah yg diberkati dan berjaya?

hentikan propaganda musuh dirruang blogger yg kunun pro-BN tp MUSUH dlm SELIMUT! sikit2 ugut Najib

Zaman Tun M dulu brani ke kornag ugut2 cmtu? mau masuk dlm lokap?

so cina dan PR lg ketawa besar lihat 2-3 ekor blogger sampah ini yg jd 'duri dlm daging' UMNO!

Akah dgn Najib arahkan semua Cina Babi itu ditangkap dan ditembak WATER CANNON esok Malaysia AMAN? then DAPig akan sempbah UMNO dan ANwra insaf??

weii RBF dn bloggers haram jadah, jgn rosakkan perpaduan dlm UMNO. Kornag juga hasut pembaca bencikan KJ melebihi benci kpd pemimpin PR.. apake jadahnya??

we watched out.. jgn ingt semua pembaca pro BN lembu mcm sesetengah, mcm lembu2 PR yg telan apa yg dihidangkan wapun BUSUK dn BASI. Jgn ajar sikap kurang ajar pd Melayu krn sifat itu akan makan korang balik.

By the tima kita wajib bersatu, pulihkan masalahs ecara efektif bukan mcm anjing. ada ko paham RBF??

Anonymous said...

Ingat Datuk Najib,Dikws majoriti pembangkang dan Cina,Jgn ada BRIm,subsidi,bantuan kebajikan dan lain lain biarkan wakil pembangkang yg membantu dan berusaha.Seratus persen jgn bagi muka walau sedikit pun kpd rakyat pembangkang yg hari hari kutuk,piket dan berniat jatuhkan kerajaan secara kekerasan.

Anonymous said...

Blogger longkang mcm RBF ni masih terkenang2 'mimpin dgn Tun'. weii ngok zaman dh berlalu. Mcm mana kita kenang kerajaan Melayu Melaka.. zaman dh berlalu.. Melaka pun terhina tnpa RAJA skrg!!

Wei RBF dn geng2 korang. Aku just nk ingtkan..jgn besar kepala.. jgn ingt pembaca yg tiada blog tidak ada kuasa utk sebarkan yg korang ialah PARASIT dan MUNAFIK dlm UMNO!!

aku lihat RBF-PAPAGOMO-PARPUKARI dan kdg2 GAP mcm seiring dlm melancarkan gerakan untuk jatuhkan pemimpin UMNO. TANPA SEBAB MUNASABAH!!

Dlm kesukaran Pemimpin menghadapi serangan musuh bloggers yg beriman dan faham berjuangan akan sentiasa DIDIK pembaca supaya hormat dan TAAT DS Najib selagi dia tk buat DOSA dan PENYELEWENGAN pd NEGARA!!

Korang tersembul lidah ckp PR kurang hajor.. so sape lg nk hormat pemimpin MELAYU kalo korang bloggers yg kunun pro UMNO pn KURANG AJAR?? so ko nak BANGLA ke hormat PM kita??

jawab le wei

sikit2 nk ugut pemimpin..ini ketrunan Anwar Brahi dlm UMNO.. mak bapak tk hajar ke cara betul?? bila korang ajar cara xbetul pd pembaca UMNO.. maka cara tk betul juga akan berkuasa..seterusnya akan JATUH.

korng sbrnya gerun dan takut dgn movement Anwar..pura2 je melalak dlm blog mcm berani.. then bile dh kering idea mula lah serang Pm balik. ini xde smgt juang langsung blogger pro UMNO kunun..melahap duit je kuat

aku respect dgn blogger PAS mereka setia pd pemimpin wpun corrupted.. nk buktikan kesepakatan taat pd pemimpin mengukuhkan jentera wpun jentera tu xbetul..

bygkan UMNO yg buat byk kebaikan diberikan ketaatan, ikhlas yg betul oleh penyokong.. UMNO akan kuat dan terus relevan. Saluran dlm UMNO luas utk tegur pemimpin bukan ala KONGSI GELAP .. !!

xkn dtg keberkatan dn kejayaan dgn perangai2 biadab.


tahikucing said...

Lancawlah bloget PR kelas dunia kunun,Samudin rais tu pun contoh jugak ke..tukang lempar batu sembunyi tangan,lepaskan kentut busuk di tengah khalayak secara diam diam,pembising pengutuk bukan main bila dicari cabut lari pusing satu dunia tak cukup tanah..cth blogger rempit merempat spjg masa.

Anonymous said...

OK why not we take heed from an experience man. He is a long time businessman who knows about risk management and strategic management. What I mean is Tun Daim has the acumen and skill of doing trade off on cost and benefit. Saya sokong Tun Daim. Kalau dah likelihood atau kebarangkalian kalah adalah satu yang pasti dan kesan nya cukup kuat.. don't waste our time, money and energy.
Moving forward, let's think a bit more like a businessman. Tun Mahathir pun is a businessman. Otherwise our country would'nt be like this. You need to borrow to make money but need to be discipline, hutang mesti bayar bro. Running a country is like running a business entity. End of day is how much money we (the country and government) are able to make and what dividend can we pay our shareholder that is "the people". TOGETHER WE SUPPORT PM NAJIB for all his initiatives.

Aku geram juga tengok those DA Pigs as though they are smarter than the Malays. No doubt the Chinaman are good in running a business as they inherited the talent from mainland China. Tamadun mereka dah berkurun. Tapi ramai juga talented young Malay generations yang genius. To those Selangorians yang dah lama in the BN, give way to the younger generations, Step down gracefully and guide the young ones to strategically chart the strategy in the next five years. Thanks Dato Zin. We wish you all the best in your future endeavor.

Anonymous said...

xde lah bloggers PR taraf dunia..taraf parit dan kubang pig jer.. cuma jgn bloggers yg mengaku pejuang UMNO bawak shitty-style ala PR.

situasi skrg bkn mase nk kutuk pemimpin sndiri.. BUKA MATA la weii!! Cina ade kutuk MCA GERAKAN ke? diorng berpakat baik lah.. org Melayu je suka salahkan pemimpin..

sbb tu Melayu mudah lupa. Pemimpin kt atas2 mreka xboleh le tnjuk benci Cina..tp byk peluang sudah bukak utk Melayu.. AMBIK LE REBUT LE..xkn Najib nk kena sengkang mulut korang utk SUAP pulak.. itu sial lah.. then salahkan PM..

org mcm DAIM tu jg lalang.. diam2 je lah jgn buat onar.. sptutnya dia sbg org lama bantu UMNO bkn buat statement BODO.

Anonymous said...

Aku ada formula utk mendptkan sokongan undi cina pada bn........bn perlu beri jawatan perdana menteri pd org cina....hapuskan hak istimewa org melayu....jgn ada azan dikawasan cina......izinkan kalimah allah diguma pakai oleh org kafir...perbykkan pusat hiburan judi dan maksiat......rumah urut.....umno harus lakukan pengorbanan seperti PAS.....hehehe sbb tu la org melayu semakin jauh dgn PAS......PAS dh semakin jauh dr perjuangan asal.....sbb tu la PAS sanggup buat apa saja demi undi kafir....tggu la azab allah

zeny said...

Stupid idiot an oldman.. u just barking right now.. when was u at the time of BN need ur support??

Pirahh org tua ni ckp pandai.. LALANG dn sekutu Anwar. kenapa skrg nk salahkan BN? ko kemana semasa BN perlukan sokongan org2 lama? Ko tunggu mana satu yg kasi ko boleh senang??

Tun M turun bersungguh2 kempen..ko bersenang lenang di mana?? Europe? Autralia?

Wei DAIM besi buruk..ko juga parasit.. ko kayakan diri ko, berlambak Chinese zmn ko jd Menteri.. then ko skrg nk busukkan BN?

xguna punya manusia.. bila kalah komen mcm prof.salahkan org lain. ini veteran UMNO kaya punya style.. temolok 1st!!

Anonymous said...

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat). Allah SWT berfirman kepada mereka: "Apakah kamu tertipu dengan kelembutan Ku? Ataukah kamu terlampau berani berbohong kepada Ku? Demi kebesaran Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim (cendikiawan) pun akan menjadi bingung (dengan sebab fitnah itu)" (Riwayat At Tirmidzi) aku tujukan khas buat parti PAS

Anonymous said...

kenapa bila Cina xsokong BN semua gelabah berok?? salahkan itu lah inilah.. korok mung lah!!

kenapa UMNO mesti turut Cina? biar PAS melingkop sudah ler..Xfaham lg ke Cina nk KUASA!!!

biar kalah jnji maruah, jgn menang tp sudah hilang jatidiri.. pasti generasi yg silap akan kenang jika UMNO ada..xkn jdi mcm ni..

Cina tolak je Melayu dh gelabah berok.. heran aku knpa pemimpin2 tua mcm Daim suka sgt jilat Cina???

strategi menatang ape yg salah? kasi seketul emas 916 setiap seorang Cina pun mreka tetap tolak BN..

this is not the strategi issues lah ngok.. ini soal mereka CINA ada wawasan.. action mereka PADU dn tidak terkesan dgn pujuk rayu.. mereka buat2 nyayi sama2 lagu WAWASAN 2020.. tp jalan mereka lain!!

melayu bodo je terkesan dgn lakonan Cina.. mcm PASpig.. Cina mabok pakai baju PAS pun dh bergolek2 happy.. guling atas jalan lawan RAJA.. then? what would u expected klu ini perangai MELAYOOO????

THINKK laaaaaaaa PLSSSSS!!

Zuddin said...

anon 10.42.

Terima kasih atas peringatan HADITH itu.. mmg terlalu JELAS skrg perkaraitu sdg berlaku.

Ulamak2 membisu..xde seorngpun yg blh jadi contoh yg mahu panggil kita umat Islam bersatu dan kembali pd Islam.. masing2 syok dgn kedudukan masing2.. PAS jual habis segala yg ada. Aqidah dijual tnpa rasa takut..

skrg PAS terlalu liberal dan rosak. Ularmak dlm PAS hanyalah syaitan2 BISU.. mereka hanya takutkan jawatan mereka hilang..

Anonymous said...

zaman penghujung usia masanya telah tiba untuk penyatuan umat sejagat dibawah panji2 menyelamatkan semua bangsa dari keliruan.(zaman yang sudah hilang kepercayaan baik apa jua acuan kesusuaian membentuk kenegaraan) apakah ini tandanya datang keputusan yang terakhir? yang bathil tetap akan lupus bila tiba masanya.

Anonymous said...

Nk buang org, aku x pasti, tpi mmg betul apa ckp daim tu, perabih duit kt tpt yg almost pasti dpt kt PR. Aku tidak setuju BN jd 1 parti. Stupid idea.

rizal said...

PAS dh tak relevan lagi buat org islam.....tsunami cina menguntungkan PAS setelah berjaya gadai kalimah allah......ak makin menyampah dgn PAS aku org kl jgn ingat org bandar bodoh sokong pr...aku orh bandar sekeras kerasnya tolak liberal dan republik yh dibawa pakatan

Anonymous said...

PAS mcm gadis yg telah diperkosa setibanya di bandaraya.. dan skrg sedia bersetubuh with any man..any guy.. xde pantang larang lagi.. xde halam haram lagi..

Agree??

Anonymous said...

Betul. Persempadanan semula boleh dilakukan every 10 yrs without 2/3 majority.Support Tun Daim. Idea beliau sememangnya bernas. BN smemangnya tlah mlakukan bnyk pembazirn yg sia2 pd kempen PRU13 trutamnya mmbwa masuk pnari gangnam hnya utk hiburan mereka yg trnyata mnolaknya bult2 pd PRU13. Dan kempen Presiden instead of kempen pemilihan parlimen adlh satu knyataan yg tepat. Najib bnyk tertumpu pada usaha mmpromosikn dirinya sndiri brbnding mempromosi BN itu sndiri untk memulhkn imejnya yg bnyk trcemar dgn isu scorpene, altantuya etc. Pemilihan winnable candidate jg mrupakn satu lg kepincgan war room BN. Rakyt mrungut akn kredibiliti calon2 yg terpilih. Ada yg lgsng tidak mngenali wakil rakyt di tmpt mreka. Ini fakta bkn auta. Dengrlah pndapat veteran spti Tun Daim ini wahai Najib. He is a man with brain.

"Berikan saya 10 Tun Daim, maka Melayu akan memerintah dunia."- Tun Dr Mahathir.

Anonymous said...

Persempadanan semula boleh dilakukan every 10 yrs without 2/3 majority.Support Tun Daim. Idea beliau sememangnya bernas. BN smemangnya tlah mlakukan bnyk pembazirn yg sia2 pd kempen PRU13 trutamnya mmbwa masuk pnari gangnam hnya utk hiburan mereka yg trnyata mnolaknya bult2 pd PRU13. Dan kempen Presiden instead of kempen pemilihan parlimen adlh satu knyataan yg tepat. Najib bnyk tertumpu pada usaha mmpromosikn dirinya sndiri brbnding mempromosi BN itu sndiri untk memulhkn imejnya yg bnyk trcemar dgn isu scorpene, altantuya etc. Pemilihan winnable candidate jg mrupakn satu lg kepincgan war room BN. Rakyt mrungut akn kredibiliti calon2 yg terpilih. Ada yg lgsng tidak mngenali wakil rakyt di tmpt mreka. Ini fakta bkn auta. Dengrlah pndapat veteran spti Tun Daim ini wahai Najib. He is a man with brain.

"Berikan saya 10 Tun Daim, maka Melayu akan memerintah dunia."- Tun Dr Mahathir.

Anonymous said...

berikan saya Tun daim? otak buat duit..mmgla TUn suka.. berapa kerat yg Daim kayakan??

sudah2lah zaman2 'indah' pemimpin2 veteran karat sudah berakhir. Cina bukan nk hairan dgn apa jua yg BN lakukan selagi mana struktur masyarakat Melayu tidak diperkasakan. SRJK di hapuskan dgn cara yg halus..

Melayu kena bersatu..tegakkan Islam cara Hikmah.. bkn cara PASngok. Melayu akan berpaut pd UMNO yg ikhlas dan betul.. bukan kepala buat DUIT mcm DAIM.. bila xboleh buat duit die diam dan lari ke luar negara.. IDIOT + COWARD.. skrg BARKING mcm anjing.. GO TO HELL lah DAIM!!

Anonymous said...

Hey Anonymous 10.21, kau ingat orang Melayu bodoh ya? Janganlah kau mengapikan orang Melayu dan Bumiputera lain macam penyangak DAP-Kit-Sial itu, supaya benci PM kita yang dicinta! Kami orang Melayu dan Bumiputera lain, akan sentiasa kenang BUDI BERJASA tak terbalas BAPA kepada anak YATIM PM Datuk Seri Najib Tun Razak kita, iaitu salah seorang BAPA KEMERDEKAAN/PEMBANGUNAN tercinta kita, iaitu Allahyarham PM Tun Abdul Razak Hussein, yang melancarkan DEB dan menubuhkan syarikat petroleum negara, Petronas dengan amat BERANI. Sebab itulah, Tun Razak dan sekarang anaknya, PM kita, adalah musuh utama Cina DAP dan penaja penjajah Barat-Zionisnya, juga kerana Tun Razak begitu TEGAS menjatuhkan Cina DAP yang merusuh dengan ganas dalam Mei 1969.

Makcik Tempurung.

Anonymous said...

selain itu...

1.cubalah BN dengar skit perkara2 yg nmpk mcm kecil tp besar impaknya..

2. permasalahan bil2 yg tinggi & x munasabah cth-astro dgn servis cam asshole tp bulan2 byr, hujan xde servis----apa Rais Yatim buat????---dah org marah kata ni BN kroni ni...patutla xde tindaka...

3. isu harga kereta sgt lah menarik minat org2 cina terutama belia x kira cina, melayu---kerajaan leka sgt bg perlindungan kpd proton sampai harga x mesra rakyat---mahal---spek cam sial jer---kualiti jgn ckpla...

4. isu harga rumah---jgnla buat keje bodoh dgn konsep jual dulu bina kemudian...dahla kena byr porgress payment kpd bank, projek terbengkalai 1 hal....spekulasi hartanah tak terkawal kerana bisnes berdasarkan spekulasi kawasan itu naik, ini naik,harga pon naik..

5. tolong pakai konsep bina dulu jual kemudian...baru pasaran hartanah stabil berdaarkan demand create supply..xde lg spekulasi...baru rakyat sayang!

6. tolong jgn pandang rendah pasal isu antarabangsa cth syria! betapa ramai rakyat tunggu tindakan kerajaan terhadap kekejaman kerajaan Assad!sampai kesudah keditaan syria ada...apa Najib x nmpk ke?org melayu skrang pkai internet bhai...

7. mmg betul najib jual imej sendiri dr imej kerajaan...terikut2 Anwar!poster pas di putrajya lebih menarik dgn grafik dan info2 yg nmpk bodoh tp kalo budak2 nmpk??lagi 10-20 thn budak2 ini akan ingat poster pas!poster BN SANGATLAH BORING DGN MUKE TENGKU NAN & NAJIB!!!!! TOLONGLAH!!!!

8. pasal Rosmah....

9. utamakan undi melayu la...BN suka buat kerja terbalik dan songsang dr jln lurus dan mudah!

10. tiada lg dasar2 berkenaan islam di peringkat nasional---memperkasakan Islam di perigkat nasional!

Anonymous said...

Gua syorkan lu buka blog sendiri,
lu ada mentaliti dan penulisan yang baik
gua pun dah lama meluat dengan bloger macam rbf,parpu yang hanya merumitkan keadaan

Anonymous said...

Hey Anonymous 12:48, pergi balik lubang DAP-si KIT-SIAL/PKR! Hang benci sangat PM dan isterinya yang kami kasih, apa pasai? Lepas itu, hang nak suruh kerajaan sokong pengganas baiayaan Barat-Zionis, yang cannibal ganas syaitan, bunuh habis orang Islam (hanya kerana mereka itu puak Shia dan menyokomg Iran), tu apa pasai? Hang ni pencium kaki Zioniskah, yang nak tengok orang Islam dibunuh dengan kejam? Dengan melaga-lagakan orang Islam!

Makcik Tempurung.

Anonymous said...

Daim is telling the obvious so we should listen carefully. The problem with PM's advisers is, just like during Pak Lah's time is, they are inexperienced.

Their most obvious flaw is the inability to digest intelligence report and come up with an appropriate solution/reaction. They are mostly young people who think that they know everything but the funny thing is their knowledge are all text book knowledge. They simply present ear candies to the PM but hide the actual situation. Same mistake as in 2008.

So please do not simply brush off the old timers because they still have a lot of valuable advise to offer, such as this. If I were PM, I'd have sacked them too.

Anonymous said...

Ya. Memang Tun Daim berkata benar. Setuju dengan pendapat Tun Daim. Najib wajar menjaga kebajikan pengundi2 yang telah mengundi Umno pada PRU13. Balas balik budi mereka supaya mereka akan terus berbudi kepada Umno pada PRU14 kelak.

Najib kena dan wajib terima kenyataan bahawa 90% kaum cina telah tidak boleh menerima Umno lagi. Ini bukan mitos, ini bukan hypotesis. Ini kenyetaan, kaum cina mereka tanpa rasa takut, tanpa rasa segan, tanpa rasa terhutang budi, menyampaikan kepada Najib " sorry, kami tak perlukan BN kerana adanya Umno ".

Adakah Najib masih tak serik2 ? Adakah Najib siang dan malam masih memerah otak nak cari jalan macam mana nak dapatkan kembali undi daripada kaum cina ?

Seperti juga dengan Penang. Sekali mereka dapat tawan Penang, selagi ada bulan dan matahari, Penang tetap mereka punya. Itu lah mereka, itu lah hati perut kaum cina.

Jadikan penguasaan ekonomi sebagai indikator untuk membaca hati perut kaum cina. Mereka dah menguasai 70% kuasa ekonomi, 90% jutwan adalah orang mereka, tapi bila ada satu orang sahaja jutawan melayu (Syed Mokhtar Al Bukari) berjaya menguasai satu bentuk perniagaan yang bertaraf nasional (Roti Gardenia dan KFC), mereka tak habis2 cuba mensabotaj.

Dalam kepala, orang cina sentiasa ingat, " yang aku punya ada lah aku yang punya, yang kau punya aku mahu kau bagi aku sikit2 sampai kau tak tinggal apa2 lagi ".

Kepada Najib. Jaga lah hati melayu dan bumiputra Sabah Sarawak, bantulah mereka agar Umno setiasa dekat di hati mereka. Insyallah PRU14 nanti mereka tidak akan mengampakan Umno.

Hj Ariffin

Anonymous said...

Najib lepas ni jangan dok pemurah sangat ! Sana 3 juta, sini 1 juta, berjuta juta bagi kat sekolah cina....akhirrrr nya lihat lah! dapat lah !

Anonymous said...

kalau pm masih tidak terima kenyataan kemenangan BN dlm PR13 atas sokongan org melayu dan bumiputra dan masih tergila2 nk dpt undi dan sokongan org cina, tsunami melayu akn melanda BN dlm pr14 nanti.. yg akn meranapkan terus umno dan BN..

kpd pm.. politik perkauman masih kekal relevan.. hatta hak istimewa org melayu dah mansuh dan hak samarata mengambil tempat..

jd pm jgn la lupa org yg menyokong, dan siapa yg mendajal beliau..

PR13 masih belum cukup rupanya utk mengajar PM, umno dan BN, hingga tergamak menghadiahkan 'pertimbangan parti tunggal utk penyokong2 yg setia dan tidak berbelah bagi yg telah mempertahankan kerajaan BN" langsung tidak disebut insentif2 utk kelompok yg mempertahankan kerajaan bn, masih gila nk menjadi pm utk semua..

Anonymous said...

Orang tua bagi nasihat dengarlah

Dia takde apa nak rugi kalau nak bagi or tak bagi nasihat

Aku setuju najib tak perlu tenggelam mencari populariti, penyokog kamu mahu jasa kami dibalas

Sekarang aku tak faham gerakan and mca yg dah kalah mampos banyak betul bersuara, wei tak malu ka

Lu boleh duduk diam diam bole...

Anonymous said...

Wa cina, wa manyak syiok

Lajib lu bole kasi gua luit manyak manyak

Hua huaaaaaa

Anonymous said...

DS Najib perlu banyakan usaha bantu orang melayu dan bumiputera.
Cukuplah lah dah bagi BR1M, rebat telefon tu x payah bagi pn x pa.

1 lagi cadangan aku, golongan belia yang gaji 2500 ke atas kurang dpt manfaat sangat ketika ni.

Bagi banyak lagi peruntukan pada kawasan-kawasan parlimen yang UMNO dan Barisan menangi pada PRU 13.
Kukuhkan lagi majoriti di kawasan tersebut.

Tentang Bn nk jadi parti tunggal tu, jangan layan cadangan Gerakan.
UMNO sahaja yang mampu jaga melayu.
Di sarawak PBB juga sahaja yang mampu jaga bumiputera.
UMNO dulu kini dan selamanya.

Anonymous said...

Org tua yg cerdik nak masuk ke temolok dia je yg kita kena dgr nasihat?

Sorrylah bro zaman org tua mcm DAIM nk bodohkn org Melayu sudah TAMAT. APa dia sumbang pd UMNO masa UMNO susah? masa UMNO dihina caci 2008 dulu dia kemana?

dgr2 dia juga support Anwar.. sudah lah Melayo2 bongok yg mata tk buka luas.

Cina pulun nk tumbangkan Najib..ada sekor tua karat ni nk tunjuk HERO.. ko check lah bapa kekayaan DAIM.. dia ingt dia kaya sbb dia rasa dia cerdik? Tuhan yg izinkan dia kaya.. jgn sombong angkuh

Kita wajib sokong PM di waktu asakan Cina Harbi yg mahu jatuhkan Najib. Bukan sama2 duk sepak Najib.. apakah Tuhan akan berkati perangai2 laknat mcm DAIM ini? hasut supaya bencikan pemimpin nk pecat itu ini.. siapa kita yg tidak berada dlm jentera perlbagai masalah yg ditinggalkan

Najib letak slogan 1Malaysia hanya sbg slogan tp Najib TAK BUNUH ekonomi melayu mcm DAIM dan Mahathir kayakan taukeh2 Cina skrg yg baham UMNO balik.. mesti mau terimia jgn asyik jilat je org tua2 yg rosakkan masa depan kita!!

Satu lagi, PRU14 jgn ade lagi blogger haramjadah mcm Papagomo-Parpu-RBF- blogger yg merosakkan keadaan, yg menyebabkan pengundi lagi benci pd UMNO BN.. aku sikit tk kasihan pd PAPAGOMO sbb dia tu BODOH dan BAHLOL.. xde strategi.. xpsal2 UMNO yg dpt kesan!!

Bye2

Kuntum said...

Apa yg Tun Daim ckp mmg betul, tepat ke muka Najib. Yg sebetulnya dia sindir Najib, xboleh ke PM berfikir sendiri, semua nk harap input dr penasihat yg xbole harap. Yg nk marah Tun Daim knp? Dr nada dia aku rasa dia cukup kecewa dgn prestasi Najib. Aku pasti dia ada bg nasihat kt Najib atau org2nya secara personal sblm PRU lps. Tp biasala Najib kn hanya dgr nasihat yg muluk2 didengar shj. Lps tu perasan ikut kempen ala2 Obama, jgn syok sendirila Najib, ni bkn nk pilih presiden. Aku yg penyokong tegar BN pun meluat giler tgk banner 'I Love PM' tu & mcm2 lg slogan yg tah apa2. Lg 1 cuba dgr tone Najib bila berucap dpn org Melayu, very condescending. Apa igt org Melayu bodoh ke? Kalau dpn cina punyala merayu2, org xmintak pun tabur duit. Apeke bodohnya pergi bagi reward upfront utk benda yg belum pasti. Ada org bg hadiah kt ank sebelum peperiksaan. Akai ada ka? Utk yg masih pertahankn tindakan Najib yg melemahkn UMNO tu igt2la. Najib is a nobody kalo bkn sbb bin nya tu. Survival bangsa Melayu lebih penting dr mana2 individu. Kita kena igt, despite sabotaj ahli2 umno pd PRU 12, Paklah yg kaki tido tu pun perform lg baik dr Najib walau bermcm2 umpan telah diberi. I say out with Najib, pemimpin lemau.
(p/s: Lelaki takut bini xlayak jd pemimpin negara)

Anonymous said...

Nampaknya majoriti hangpa pakat duk balun Najib. Tapi aku tak mahu campur.

Aku nak tulis ni untuk direnung elok2 oleh hangpa orang melayu.

1. Syukur kerana Umno masih bertahan untuk membentuk kerajaan. Itu pun kerana undi melayu, kalau melayu tak undi Umno, Najib dah sah jadi Ketua Pembangkang dah.

2. Hangpa ingat tak Tony Phua cina DAP tu pernah merancang untuk mengecilkan saiz Perkhidmatan Awam jika Pakatan berjaya bentuk kerajaan. Kenapa yang dia kisah sangat dengan Perkhidmatan Awam ? Sedar tak hangpa anggota Perkhdimatan Awam 85% adalah terdiri daripada orang melayu. Tony Phua tak lah kata dia tak suka orang melayu monopoli Perkidmatan Awam sebab dia nak jaga hati orang melayu Pas dan PKR yang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam.

3. Kita tahu ramai kakitangan awam yang undi Pakatan pada PRU13 baru2 ini. Malah slogan " Ini Kali Lah " turut meniti dibibir kakitangan awam yang berpangkat dan tak berpangkat. Mereka, kakitangan awam mahukan perubahan, Umno (BN) dah tak relevan lagi kata mereka. Yang tak berpangkat saya boleh terima mereka sokong Pakatan kerana inginkan perubahan, maklumlah mereka ini kebanyakannya lulus setakat SPM dan PMR sahaja, kemampuan otak atau IQ mereka sangat diragui. Tapi apa hal dengan yang kakitangan awam bangsa melayu yang lulus Diploma dan keatas, yang PHD pun ramai, yang JUSA A, JUSA B atau JUSA C pun tak kurang, ramai2 mereka undi Pakatan kerana mahukan perubahan, kerana merasakan Umno dah tak relevan lagi.

4. Cuba bayangkan. Takdirnya Pakatan menang dan Tony Phua membuka balik fail cadangannya untuk mengecilkan saiz Perkhidmatan Awam. Sudah tentu hampir separuh kakitangan awam bangsa melayu akan diberikan pilihan " bersara awal " atas kepentingan perkhidmatan dan penjimatan kos operasi kerajaan. Dan sudah tentu yang akan diminta bersara awal adalah mereka2 yang " ada tak menambah, tiada tak luak " atau " atau yang sekadar " menjadi tunggul dalam jabatan " atau yang " mencari peluang buat duit dalam jabatan ". Yang paling ramai undi Pakatan pada PRU13 adalah orang2 semacam ini, saya sangat2 pasti.

5. Cuba bayangkan. Pakatan menjadi kerajaan. Cadangan Tony Phua sangat positif. Saiz Perkhidmatan Awam perlu diperkecilkan untuk penjimatan kos operasi. Dan mereka2 kakitangan awam yang undi Pakatan untuk melihat perubahan, ya akhirnya perubahan itu datang dan menjadi kenyataan. Dan yang perlu berubah adalah anda, anda dalam " paksa rela " terpaksa meninggalkan Perkhidmatan Awam atas niat membantu kerajaan yang anda dokong iaitu Kerajaan Pakatan Rakyat.

6. Apa perasaan anda agaknya selepas itu. Dahulu anda pegawai besar dalam Perkhidmatan Awam, tapi kini anda terpaksa buka Stall Burger, Stall Goreng Pisang, Stall Air Tebu, Stall Air Kelapa, Stal Charkoitiau dan macam2 stall lagi demi untuk meneruskan kelansungan hidup (hutang banyak, bini banyak, anak masih ramai yang belum lepas rumah).

7. Anda bernasib baik sebenarnya, kerana kami orang2 melayu kampong yang tak belajar tinggi yang tak berpeluang jadi pegawai dalam Perkhimatan Awam, telah menyelamatkan anda semua melalui undi kami kepada Umno sehingga Umno berjaya terus memimpin kerajaan.

Saudara2 ku dan kawan2 rakan ku yang menjadi kakitangan Perkhidmatan Awam, bayangkan apa akan jadi kepada nasib kamu dan anak isteri kamu takdirnya Pakatan berjaya membentuk kerajaan DAN IDEA TONY PHUA DI IMPLIMENTASIKAN.

Berterima kasihlah kepada saya dan kami yang telah memenangkan Umno. Kami lah yang menyelamatkan anda, kami percaya anda sekarang tak rasa tergugat untuk terus mencari rezeki sebagai kakitangan Perkhidmatan Awam.

Renongkan lah.....


Hj Ariffin

Anonymous said...

ni yang merapu rapu meracau melalak menyalahkan RBF n the gang ni red bean army ke.. satu pandanagn yang baik dari Tun Daim.. memang aku setuju dan tunggu tindakan pemimpin ...

Anonymous said...

KERAJAAN PATUT JANGAN BAGI KONTRAK MRT KL KAT CINA GAMUDA LAGI. DENGAR CERITA KONTRAK SAMPAI RM 23 BILLION. ADA LAGI LINE MRT BAGI JE KAT BUMIPUTRA ATAU SYARIKAT GLC BUAT JE. MEREKA DAP CINA TAK TAHU TERIMAKASIH. BUAT PULAK KEMUDAHAN INI KAT KAWASAN DAP CINA YANG TAK KENANG BUDI.

Anonymous said...

pecat jangan tak PECAT....
DS Najib ada berani??????

Anonymous said...

Anon May 27, 2013 at 8:42 PM,

Sebab Najib tak mau dengar nasihat veteran UMNO macam Daim la jadi macam ni!

Anonymous said...

kepala butoh hang, daim lari ke mana tu? tahun bila? habaq mai kat aku sat.

Anonymous said...

nk tye gak sape penasihat peribadi DS NAJIB????

Sunan Musafir said...

Aku sokong kenyataan Tun Daim ni...kepala otaknya masih lagi berbisa dan realistin dalam percaturan politik semasa...Syabas Tun Daim....macam Mahathir juga ye...

Kutika said...

Bagus sangat kalau ramai Melayu macam Tun Daim! Tun patut bantu lahirkan jutawan2 Melayu. Berikan tips, ajar cara , kaedah dan selok belok untuk buat duit banyak. Tentu pegangan ekonomi Melayu lebih dari 30 %! Barulah Melayu benar2 menjadi TUAN di tanah air sendiri!
,