Wednesday, May 29, 2013

Sekongkol Dengan DAP : Sinar Harian Khinati Orang Melayu ???


Daripada dulu orang-orang cina dah tanam kepala otak mereka bahawa orang melayu boleh atau mudah dibeli dengan wang ringgit. Ada yang kata melayu boleh dibeli dengan nilai RM 100.00.

Mungkin ada diantara kita berkata itu di zaman dulu-dulu sewaktu orang melayu belum cerdik atau pun belum maju seperti hari ini. 

Hari ini walaupun orang melayu dah maju dan dah cerdik , perkara yang sama masih lagi berlaku. Kaedahnya berbeza pula, mengikut peredaran zaman. Hari ini cina jajah melayu cara moden pula. 

Semua orang tahu Sinar Harian adalah akhbar milik syarikat orang melayu. Kita pun banggalah dengan kemajuan syarikat yang dikuasai oleh orang melayu itu. Berduyun-duyun kita pakat bagi sokongan kepada Sinar Harian. Bila akhbar mereka laku, syarikat akan untung. Bila syarikat untung tentulah mereka akan besarkan lagi perniagaan mereka. Bila nak besarkan syarikat sudah tentulah kena tambah pekerja. Bila tambah pekerja sudah tentulah anak-anak melayu akan dapat kerja. Maka tidak salah untuk kita tolong majukan syarikat orang melayu. 

Kita tolong Sinar Harian kerana nak tolong syarikat orang melayu. Tetapi Sinar Harian guna akhbar mereka yang kita beri sokongan untuk menolong DAP menghapuskan keistemewaan orang melayu. Ini yang saya cukup sedih dan saya mula hilang selera terhadap Sinar Harian semasa kempen PRU tempohari.

Kita tahu Sinar Harian berniaga dan setiap iklan yang diiklankan akan dibayar oleh pengiklan. Masa kempen PRU tempohari macam-macam parti politik atau calon yang iklan di Sinar Harian. Walaupun sesiapa bayar dan mereka boleh iklan, pihak Sinar Harian sepatutnya menilai setiap iklan yang dibayar oleh pengiklan. Jangan hanya fikir orang bagi duit kau main iklan tanpa ada rasa tanggungjawab terhadap agama, bangsa dan negara. 

Saya cukup terhiris dengan satu iklan seperti dibawah yang diiklankan oleh Lim Guan Eng dalam Sinar Harian semasa kempen PRU tempohari. Semua orang tahu Lim Guan Eng dari parti DAP, dan tujuan iklan berkenaan dibeli untuk diiklan di Sinar Harian adalah untuk DAP memancing undi melayu. Sebab mereka tahu Sinar Harian ada pasaran yang tinggi di kalangan orang melayu. 


DAP tahu mereka sukar mendapat sokongan melayu kerana dasar mereka yang terlalu kecinaan. Dalam usaha meneutralkan otak melayu terhadap DAP maka DAP menggunakan Sinar Harian sebagai alat. Jika Sinar Harian ada otak dan tidak memikirkan keuntungan semata-mata serta memikirkan tanggungjawab mereka terhadap bangsa, mereka tidak patut menyiarkan iklan itu kerana iklan itu adalah pembohongan DAP semata-mata. 

Sebab apa saya kata DAP bohong ?

Dalam polisi parti DAP terang-terang telah dinyatakan bahawa dasar mereka adalah MENGHAPUSKAN HAK BUMIPUTRA. Lihat di bawah...Bagaimana Lim Guang Eng kata DAP bukan anti islam dan bukan anti melayu sedangkan polisi mereka adalah MENGHAPUSKAN HAK BUMIPUTRA.

Menghapuskan hak bumiputra beerti memusuhi melayu dan kaum-kaum bumiputra yang lain. 

Sekarang ini kaum bumiputra mendapat pelbagai kemudahan, seperti mendapat diskaun pembelian rumah, kemudahan dengan MARA, biasiswa pendidikan, Felda, Felcra dan sebagainya lagi. DAP mahu menghapuskan semua itu dan memberi sama rata kepada semua. Itu adalah tindakan anti bumiputra. 

Apabila Sinar Harian bertindak menyiarkan iklan tersebut ianya boleh membawa erti Sinar Harian bersetuju dengan polisi DAP yang memusuhi melayu dengan hendak menghapuskan hak bumiputra. 

Bohonglah jika majunya Karangkraf bukan kerana dasar hak istimewa bumiputra. Tidak banyak, sikit pun mesti ada dasar itulah yang menolong majunya Karangkraf hari ini. 

Oleh yang demikian adalah baik kiranya pihak Sinar Harian meminta maaf kepada kaum bumiputra diatas penyiaran iklan tersebut dan pulangkan kembali wang pembayaran iklan itu kepada DAP. Tunjukkan sikit kita ada maruah dan wang ringgit tidak boleh membeli maruah kita. Jika Sinar Harian tidak melakukan semua itu maka adalah wajar untuk pertubuhan-pertubuhan melayu melancarkan kempen memboikot semua bahan yang diterbitkan Karangkraf. Kes ini lebih kurang sama dengan kes CEO Air Asia yang sedang hangat diperkatakan sekarang. 

Lim Guan Eng kata DAP cuma anti rasuah...

Bangsa mana yang selama ini berleluasa merasuah orang ???  

Di negara China pesalah rasuah dijatuhi hukuman mati. Jadi anda faham-faham sendirilah maksud yang cuba saya sampaikan.

Ingat Sinar Harian, orang melayu yang menolong memajukan syarikat anda. Jangan sesekali kamu bersekongkol dengan DAP untuk mengkhianati melayu. Saya ulang sekali lagi, polisi DAP menghapuskan kesitimewaan bumiputra adalah polisi yang memusuhi melayu. 

76 comments:

Anonymous said...

Saudara/Saudari

Bercakap berkenaan Perpaduan Melayu. Yang sebenarnya kita diperingkat bawah ini tak ada masalah nak bersatu jika para ulamak kita tak kira fahaman politik dilihat boleh bersatu sesama mereka.

Yang jadi masalah ulamak sama ulamak pun tak boleh nak bersatu. Nama saja islam, sembah tuhan yang sama, mengadap kiblat yang sama, mengucap dua kalimah syahadah yang sama tapi masing2 ego, masing2 rasa pendapat dia saja yang paling betul.

Kalau dulu kita orang melayu angkat martabat ulamak kerana ulamak adalah pewaris nabi. Tapi hari ini saya lihat taraf ulamak lebih kurang sama sahaja dengan dengan Tok Sami atau Paderi.

Malah saya lebih mengagumi peranan Tok Sami dan Paderi dalam menyatukan penganut agama mereka. Kita tak pernah mendengar adanya perbalahan atau pertelingkahan diantara Tok Sami dengan Tok Sami atau diantara Paderi dengan Paderi, mereka sepakat dalam hal2 berkaitan agama mereka.

Tapi adakah para ulamak islam kita begitu. Sangat memualkan melihat perangai para ulamak islam kita. Bertelingkah sesama sendiri tak habis2 daripada sekecil2 isu sampailah kepada isu yang bersifat global. Kerana politik ulamak islam kita berbalah sesama sendiri. Kerana fahaman puak ulamak islam kita berbalah sehingga pengikut sanggup berbunuhan sesama sendiri, puak syiah bunuh puak sunni, puak sunni pula bunuh puak syiah, puak syiah bakar masjid puak sunni, puak sunni pula bakar masjid puak syiah. Apa jenis perpaduan ini ???

Wal hal, kedua2nya sembah tuhan yang sama dan mengadap kiblat yang sama, kedua2nya mengaku islam.

Saya ingin mengajak pembaca sekalian bertanya,

1. BENAR KAH AGAMA ISLAM INI AGAMA PERPADUAN ?

2. BENAR KAH KITA SESAMA ISLAM ADALAH BERSAUDARA TANPA MENGIRA WARNA KULIT, BUDAYA DAN BAHASA ?

BENAR KAH BEGITU ? ATAU IA HANYA SEKADAR MITOS SAHAJA ?

Pernahkah kita bertanya,

1. KALAU AGAMA ISLAM ITU BETUL " PENYELAMAT " KEPADA MANUSIA KENAPA MANUSIA SELURUH DUNIA TAK BEREBUT-REBUT NAK MENJADI ISLAM ?

2. APA SUMBANGAN ISLAM KEPADA KEMAJUAN DUNIA SEPERTI MANA YANG SEDANG KITA NIKMATI SEKARANG INI ?

Pernahkah kita redho untuk mengakui bahawa,

SUMBANGAN UMAT ISLAM DALAM PEMBANGUNAN TEKNOLOGI PERSENJATAAN DUNIA AMAT BESAR SEKALI. TANPA UMAT ISLAM SEBAGAI "TESTING TARGET" TAK MUNGKIN AMERIKA DAN SEKUTUNYA DAPAT MENGHASILKAN SENJATA PEMBUNUH YANG BETUL-BETUL BERKESAN.

Dengan itu, kita minta para ulamak islam " Buka Minda dan Cermin Diri " sebelm mahu bercakap tentang kehebatan islam kepada orang yang belum menjadi islam. Mereka tidak mentertawakan anda, itu pun sudah cukup baik.

Seruan saya adalah,

SEDAR LAH WAHAI HADI AWANG, SEDAR LAH WAHAI NIK AZIZ, SEDAR LAH WAHAI ULAMAK PRO KERAJAAN ... KALIAN SEBENARNYA SEDANG DITERTAWAKAN OLEH KOMUNITI BUKAN ISLAM YANG HIDUP BERSAMA DAN DI SEKELILING KITA.

Hj Ariffin

Anonymous said...

DASAR LIM JAHANAM, SAMBIL MENIPU DIA MENGHINA DAN MENUDUH.

BALIK URUS TYPO DAN EXCEL TU PENIPU.

SINAR HARIAN PUN BODOH NAK MAMPOS.

Anonymous said...

agree dengn komen bernas hj Ariffin... mereka mungkin melihat Al-Quran yang tebal itu hanya pasal hokum hakam...sedangkan kejian saintifik, teknologi dan semua ilmu boleh diterokai darinya...tetapi apa yang kita sering dimomokkan adalah halal haram, wajib sunat harus dsb... come on... buka minda dan mula berfikir di luar kotak...

Anonymous said...

Kumpulan Karangkraf pemilik Sinar Harian rasanya bukan milik melayu 100%..mungkin cina DAP juga adalah pemegang sahamnya kerana pengurus besar kewangannya adalah orang cina..tidak hairanlah LGE diberi tempat yang istimewa..

Jane Duncan said...

Siapakah yang beri mereka gelaran ulama? Sifat naif Melayulah yang menyebabkan diri mereka bergantung sepenuhnya kepada peasaan dan emosi ketika berinteraksi dengan siapa yang mereka suka takrifkan sebagai orang agama!. Contoh Azhar Idrus! tiba-tiba saja terdiri dari golongan agama! hanya kerana bijaknya mereka mempermain kata-kata dan berselindung dalam ayat-ayat agama! Seorang yang arif agama sudah tentunya takut membuat kesalahan pada diri dan pada Allah! lantas sangant bimbang kalau dirinya di "angkat " seperti bertaraf ulama. Maka sikap , kelakuan dan apa saja yang terbit dari kelakuan dan pertutrannya sangat tertib, teratur dan tidak melampau! Di Malaysia, sudah menjadi kesukaan setiap orang dipanggil dengan bermacam gelaran! termasuklah orang yang "perasan" ulama! akan terangkatlah persaannya kalau dipanggil Haji, hajjah. lebai, al fadhil, tuan guru, ustaz dan macam-macam lagi! tak cukup dengan gelaran mereka lengkapkan pula dengan "fesyen" yang lebih Arab dari orang Arab sendiri! Inilah tahap kecetekan agama Islam yang ada!. Keimanan sebenar, melalui penyatuan ummah, pembelaan dan peningkatan ilmu , ekonomi dan budaya beradab , pembentukan kehebatan dan jati diri ummah yang sepatutnya diberi penekanan dan mengembeling usaha kearah itu terus terabai, gara-gara masing-masing nak "tunjuk" siapa lebih ulamanya! Sebenarnya Allah sudah pun menunjukkan warning dan signs , hanya orang Melayu cetek akal dan iman tak nampak dan menafikannya! Orang Melayu tak akan jadi bangsa hebat selagi ulama-ulama perasan bahawa merekalah yang hebat! Oleh itu pulanglah kepangkal jalan wahai orang Melayu Islam! Penyatuan ummah mengikut tuntutan Islam dan bukan dari petunjuk manusia!

Anonymous said...

Sinar harian ni ada agenda sendiri, campur tolak pro pr @ laga2kan umno dan BN. Itu sbb ustaz2 pro wahabi diberi layanan baik dlm akhbar ini, macam gak x mufti di malaysia kini. Hanya segelintir orang faham agenda SH....malah karangkraf umumnya, kaji siapa tuan punya.

Anonymous said...

Akhbar Sinar Harian niiii...sepatutnya mencari jalan penyelsaian jika ada pihak yang nak menjatuhkan Melayu niiihhh...

Jika nampak sangat Lim Guan Eng DAPig tuuuu... dok buat kerja nak jatuhkan Melayu. Dengan cara apa sekali pun Akhbar Sinar Harian menolaknya.

Kita tahu, toke Karangkeraf adalah anak cucu Yusuf Zaki Yaakob yang dulunya dok merangkak menerbitkan buku-buku agama dan lain-lain. Satelah toke asal tiada, sepatutnya anak buahnya ikut apa yang diasaskan oleh orang tua depa.

Buat akhbar, jika nak libatkan kebebasan berpolitik pun, janganlah sampai nak lingkupkan bangsa dan agama kita sendiri. Ada kah Lim Guan Eng tu dah jadi pembeli saham terbesar dalam Karangkeraf?.

Anonymous said...

sinar ni dh mcm akbar WATAN la bro..last ops lalang 1987 trus lingkup smpi ke la..!

Anonymous said...

I HAVE BEEN FOLLOWING NEWS FR SINAR HARIAN. I CAN CONFIRM THAT SINAR HARIAN IS PEMBANGKANG FRIENDLY.
UNLIKE UTUSAN, WHICH COVERS ALL NEWS PRO AND ANTI GOVT.
I FEEL THAT NEWS FROM UTUSAN ARE MORE CREDIBLE. I HAVE BEEN READY UTUSAN SINCE THE DAYS OF "DOL KEROPOK AND WAK TEMPE"
UTUSAN IS PENYAMBUNG LIDAH MELAYU.
HIDUP UTUSAN, HIDUP MELAYU.
HIDUP SINARAN, HIDUP PKR.

Anonymous said...

KARANGKARAF MEMANG DARI DULU 70an PRO...
ADIK BERADIK ANAK BERANAK SEDARA MARA SEMUA PAS...

Anonymous said...

Licik gerakan dia orang menyusup untuk mendapat sokongan Melayu. Apa sudah jadi ni. Rakyat pun ingin dapatkan penjelasan sinar.

Anonymous said...

Saya tak nak cakap banyak.Apakata ,pengundi 2 Umno ,kita jgn lagi melanggan Sinar dan membeli sinar.Lagipun Sinar dah cukup gagah untuk bersaing dgn akhbar2 cina dan tidak lagi memerlukan duit melayu.

Kta beralih pula kapada Utusan Malaysia yg tanpa jemu-jemu ,mempertahankan hak-hak dan satu-satunya yg mempertahankan kekuasaan Melayu dan Islam dibumi ini secara konsistan.

Anonymous said...

Bukan anti kasi rasuah
Cuma anti terima rasuah ...

Myguarding said...

Pandangan dan amalan saya - 1) Benteras rasuah habis2an kerana ramai akan KO jika tiada amalan rasuah dan 2) Kita tak menolak barangan bukan Islam tetapi kita WAJIB beli barangan2 Melayu'

Anonymous said...

Assalamualaikum RBF, Hj Ariffin & sdr2;

Seperti yg Hj pernah tulis, kite org Islam nih ramai yg ada PHD (perasaan hasad dengki) sesama kita.

Dan sy rasa kite nih 'suka mempersoalkan niat seseorang yg berbuat baik pd kite' contoh bila kerajaan bagi BR1M ada kt Najib nak beli undi dll...

Sinar & pemiliknya mmg ada ciri2
'PHD + soal niat + ana lebih Islam'
terhadap kerajaan sedia ada yg dipilih oleh pengundi2 Islam sendiri.

Anonymous said...

Nampaknya Utusan Malaysia saja la akhbar penyelamat bangsa melayu Islam. Setelah membandingkan Utusan Malaysia dan Sinar Harian, aku semakin menghargai apa yang telah diperjuangkan oleh Utusan Malaysia selama ini.

Anonymous said...

Islam 4 all..bkn untuk melayu sahaja..kalau masih berjuang untuk melayu tapi bukan kerana agama...melayu hanya kuat kerana bangsa dan hancur di dalam agama..sedang kan nabi muhammad berjuang menegak kan islam dgn masyrakat yg majmuk..semua di hadapi dgn sabar..akhir islam tersebar di seluruh dunia.bukan dia sebar kan islam kerana bangsa arabnya...tp kerana islam...kita di sini heboh melayu itu islam..tp ada juga melayu yg kristian kerana pegangan agama yg tidak teguh ditambah lagi dgn pemerintahan negara yg tidak mengarah pada ke islaman..di akui negara kita bnyak masjid..hukum islam di mana letaknya...?sumber dan hasil judi..arak adalah hasil pendapatan negara..dan krajaan islam kita tetap mngunakan hasil cukai sbg pendapatan negara...kita tak perlu dah pk soal bangsa...soal melayu..kalau melayu itu islam tunjuklah contoh pada cina india yg bkn islam kata kan kami melayu islam hanya perlu pada agama..dan sentiasa bersikap adil...x mustahil lah..kecuali yahudi....kita perlu agama bkn bangsa...apa guna agama hancur bila membudaya kan bangsa...tunggang langgang lah kehidupan bila bangsa di letak tempat paling utama...naya islam akhirnya..

Anonymous said...

Sebelum menang pilihanraya, katanya: bila menang kami akan laksanakan who-dude sebelum ayam berkokok subuh.

Bila dah menang, katanya pulak: Hukum who-dude cuma 0.0001% dari hukum syarak...
Cer teka monyet mana cakap gitu???

Islam 4 all
so is
Israel 4 all
thus
PAS also 4 alls

Anonymous said...

setuju dengan anon @1:55 PM..paper Sinar tak ubah seperti paper Watan tahun 80an dulu..kalau gini la modus operandinya, mmg lingkup la paper ni tak lama lagi..

Anonymous said...

Jane Duncan @ 148 pm

Hujah anda bernas dan sesuai dengan pendirian saya. Terima kasih.

Saya tak mahu ulamak " Jadi Merak, Duk Perasan Hebat " kerana ramai pengikut. Pada hal orang pi dengar atau minat kerana mereka pandai buat lawak macam " Raja Lawak ".

Ulamak jenis pandai lawak dan pandai nyanyi, memang senang cari makan. Buat CD jual pun memang gerenti laku. Tapi melayu duk haru biru situ lah.

Jadi apa peranan ulamak jenis macam ni untuk menyatu padukan orang melayu. Tak ader langsung bro ... almost Zero.

Anonymous said...

Anon @ 229 pm.

Cantik ayat hang. " Islam 4 All ". Aku setuju, 100% setuju. Tapi pasal apa tak 100% manusia dalam dunia ni mahu terima islam. Apa yang tak kena ?

Hang duk cakap bab hasil kerajaan daripada duit judi dan sumber haram. Sebiji bahasa ni adalah bahasa Tokguru dalam Pas. Cakap boleh tapi nak buat tak boleh, ini cakap Tokguru2 dalam Pas. Tokguru2 yang hanya pandai bercakap tapi tak pandai nak buat.

Bukti dah ada. Perintah Kelantan dah 25 tahun, janji dengan orang Kelantan, kalau Pas menang dan dapat perintah negeri, tak dan ayam berkokok, esok pagi kita laksana Hudud.

Kawan nasihat, gi cerita dengan cina dan hindu lah mungkin mereka percaya Pas boleh laksana Hudud tak dan ayam nak berkokok.

Anonymous said...

LGE dah rasuah Sinar Harian dalam menerbitkan iklan rasis beliau...

Anonymous said...

Islam 4all? pooorahhh .. propaganda PAS ..tanpa propaganda PAS tak boleh survive .... Islam 4all dah wujud sejak wujudnya Islam lagi ... ..kerajaan dah amalkan lama dah ..cuma kerajaan bukan jenis ayam bertelur sebiji riuh sekampung ...

Anonymous said...

Syabas Anon 3.25...komen yang terbaik.

Kerajaan BN lebih islam dari orang2 PAS. Hanya orang yang berakal saja yang tahu hakikat ini.

Anonymous said...

ICONZ-Webvisions Sdn Bhd
B3-6-13, Solaris Dutamas Office,
No. 1, Jalan Dutamas1,
50480 Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan
Malaysia

(Tel) 603-62078988
(Fax) 603-62055253

Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
(54179)
Lot 2, Jalan Sepana 15/4
Off Persiaran Selangor, Seksyen 15
40000 Shah Alam
Selangor
(Tel) 603-51013888
(Fax) 603-51013601

Syahril Azhar Zainal Abidin
Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
Lot 2, Jalan Sepana 15/4
Off Persiaran Selangor, Seksyen 15
40000 Shah Alam
Selangor
Malaysia

(Tel) 0351013610
(Fax) 0351013600

Syahril Azhar Zainal Abidin
Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
Lot 2, Jalan Sepana 15/4
Off Persiaran Selangor, Seksyen 15
40000 Shah Alam
Selangor
Malaysia

(Tel) 03-51013888
(Fax) 03-51013600

Syamil Fahim Mohamed Fahim
Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
Lot 2, Jalan Sepana 15/4
Off Persiaran Selangor, Seksyen 15
40000 Shah Alam
Selangor
Malaysia

(Tel) 0351013888
(Fax) 0351013600

google ler info diatas - bnyk kaitan dgn S'pore

Anonymous said...

kita mesti boikot sinar harian!!

beli utusan malaysia!!!

aku nak cadangkan jugak pada media2 yang kecil saiz dan targetnya golongan muda...iaitu kosmo dan metro. cuba2 lah bantu perjuangan kerajaan...memang ada berita prokerajaan, tapi sangat minimum. cuba banyakkan, kalau tak sebanyak utusan pun, xpe tapi biar significant.

aku rasalah, utusan malaysia banyak dibeli golongan 30an ke atas. budak2 u, 20an beli ke? so mesej2 bagus tu semacam tak sampai kepada golongan muda, yang akhirnya terpengaruh dgn dakyah pembangkang seperti hamPAS. kalau dua media ni boleh bagi liputan lebih sikit pada BN dan sama2 tibai pembangkang, aku yakin, sokongan golongan muda dapat ditingkatkan.

betul tak rbf??

usin said...

kalaulah boleh bahawa kesalahan rasuah, maka hukuman samada kepada pemberi dan penerima ialah hukuman mati, maka aku pasti hampir separuh cina2 yg ada kt malaysia ini akan dihukum mati... cuba beritahu aku cina mana yg tidak terlibat dengan rasuah? dalam pejabat, kt tepi jalan, kt kedai kopi, dalam restoran, lobi hotel, malah kt mana2 tempatpun cina akan cuba merasuah. ingat balik bagaimana yb2 cina dap merasuah jemaah dalam surau dan amsjid sikit masa dahulu. dan perlu jugak difikirkan kenapa cina mati dia bawak berjuta2, malah berbilion wang kertas untuk ditanam bersama mayat. bukan ke tujuannya untuk merasuah tuhan dia???

Anonymous said...

guan eng patut tolak anwar dulu sebab anwar adalah bapa penyamun dalam umno. sbb tu kene tendang kluar.

Anonymous said...

Bukan anti cina ......
Cuma anti cina dap laknat racist pelampau dan penyokong mereka!

Anonymous said...

Sangat setuju dengan hj..
saya bukan ulamak,ilmu terlalu lah sikit,nak taraf ustaz jauh sekali,cuma manusia biasa yg mgharapkan di balas kebaikan di akhirat kelak kerana ilmu yg sedikit..
Kenapa kita/saya yg macam ni boleh berfikir untuk kesepaduan islam tanpa kira hal yang lain,sedangkan mereka2 yang di gelar ulamak,ustaz,guru, tidak mahu ke atau tidak berfikir ke arah itu sebab berlainan pendapat yg sedikit..

Anonymous said...

Ramai penjawat awam orang melayu yang menyokong Pakatan pada PRU13 adalah kerana :

1. Menyokong cadangan DAP melalui Tony Phua mahu mengecilkan saiz Perkhidmatan Awam. Fahamkah mereka apa maksud sebenar " Mengecilkan Saiz Perkhidmatan Awam ".

(saya dah tulis benda ni dalam beberapa blog yang saya sertai)

2. Menyokong kerana Pakatan janji nak hapuskan tol jika mereka menjadi kerajaan. Lebohraya percuma .. saya juga sokong, TETAPI banyak benda negatif yang ada pihak yang akan kena.

(Apa benda yang NEGATIF ? Siapa yang akan KENA ? Akan menyusul selepas ini ...)

Hj Ariffin

Anonymous said...

Anon May 29, 2013 at 5:37 PM

Cantik kalau anda akhiri tulisan anda dengan meletak nama.

Terima kasih kerana menyokong tulisan saya. Saya nak menambah,

Terkadang saya terfikir. Terkadang saya mula menyimpan perasaan curiga. Terkadang saya hilang kepercayaan. Terkadang saya terburuk sangka. Siapa ?

Kepada siapa lagi kalau bukan kepada golongan ulamak lah. Terkadang saya terfikir adakah mereka jadi serupa itu kerana mereka takut hilang pengikut. Fikir punya fikir .. itu jawapan yang saya dapat. Fikir punya fikir .. saya nampak semacam tidak ada keikhlasan perjuangan terhadap agama dalam diri mereka. Fikir punya fikir .. akhir sekali saya simpulkan mereka juga manusia yang punyai nafsu yang berselindung disebalik imej agama untuk memenuhi tuntutan nafsu. Walahualam ...

Hj Ariffin

Anonymous said...

Kalau PM nak iklan dlm akhbar cina " Bukan anti cina, bukan anti non Muslim , cuma anti rasuah". : rasanya tak mungkin berlaku, tak tau lah apa daleh akhbar cina menghalangnya. Nampak tak.

Anonymous said...

nak jd liberal sangat lah kononnya tu..sikit lg sinar harian bungkus mcm watan...melayu islam nak sokong hidupkn syarikat ni ttpi kiblat akhbar ini dah trpesong..jd akhbar pmbgkg..kdn apa tunggu lg...manusia hidup mesti ada pendirian ttpi akhbar ni makan kiri kanan..halal haram pun sapu juga..boikot je mcm air asia.tengok apa jd..

Anonymous said...

Islam 4 all,check your facts, 'melayu apabila dia islam..tidak ada melayu kristian',apbila dia keluar islam dia bukan melayu lagilah (perlembaggan). Begitu juga duit haram e.g dan hasil yg haram, kerajaan pusat dan negeri2 skrg berusaha mengasingkan untuk keperluan yg berbeza.
Hukum fekah mengatakan kita berusaha melaksana yg senang yg mampu kita laksanakan. Kita betulkan amalan kita muamalat kita. Hubungan antra sanak saudara kita jiran kita baru kita fikir yg bsr2. Kawan saya ada anutan parti tertentu ingin menegakan danan hukum islam alhamdulillah tetapi dlm muamalat harian beliu tidak hiraukan muamalat islamiah,hubungan dengan kaum kerabat renggang, hutang jarang dibyr. Common lah islam itu ditegakkan pada diri kita dulu kemudian keluarga kita kaum kerabat kita kg kita seterusnya negara. Priority kena betul brother...

Anonymous said...

Apa apa hal pun akhbar Melayu kena dahulukan kepentingan dan sensitiviti Melayu / Islam, sebab kalau nak harap akhbar cina yg perjuangkan, sampai kiamat pun, tak kan mungkin.

Anonymous said...

Bohong sangat kalau dalam DAP tak ada rasuah.

Anonymous said...

Bukan sahaja rasuah prasugut pun ada.
Ulamak tak bijaksana, Bn PAS 2 x 5, PAS teruk lagi bila tersepit mula spin, tak tahu membezakan bangsa dan Ugama, Zahir dan bathin.

Anonymous said...

Kadang2 meluat tengoh Sinar Harian kononnya tak resis .

Anonymous said...

BOIKOT SINAR HARIAN........

Aku masih ingat lagi zaman reformasi 1998. Karangkraf telah menerbitkan Akhbar Ekslusif yang laporannya 100% berat sebelah kepada Anwar Ibrahim dan Reformasi.

warga kota bharu said...

Dimata n minda BANGSA CINA .. BANGSA MELAYU DI IBARAT SEEKOR LEMBU .. SENANG DI TARIK HIDUNG ..
APABILA DI HIDANG DENGAN SELONGGOK RUMPUT HIJAU ..

Anonymous said...

Akhbar cina x akan mengkhianati bangsa mereka. Sebaliknya akhbar sinar harian ini sanggup mengkhianati bangsa sendiri n memberi ruang seluas2nya kepada kaum cina dap asalkan dapat untung dunia (dibayar dengan duit). Sebab tu cina dap mengejek melayu mudah dibeli. Akhbar sinar harian ini lebih pentingkan survival / keuntungan akhbar dpd survival bangsa melayu Islam.

Ali Mohammed said...

Utusan, aku support dulu kini selamanya

Anonymous said...

Bila semua dah tergadai dan terlepas masa tulah baru nak nangis airmata darah...masa aman dan selesa sibuk khianat sesama bangsa...dajjal2 ini harus diajar dan disapu...pengkhianat bertopeng

Anonymous said...

cina dap tentu gembira kerana ada gulungan melayu / Islam yang rela hati bersekongkol. Manyak sinang hati ma...lasuah bedosa ma...kah kah kah

Anonymous said...

Strategi mereka bukan memusuhi Melayu tetapi ialah memperlekeh dan memburukkan UMNO. Menggambarkan seolah-olah UMNOlah segala-galanya yang tak baik dinegara ini.
Dengan demikian mereka akan dapat membuat Melayu yang diatas pagar menjauhi UMNO.

Anonymous said...

Kalau iklan tu dalam akhbar cina, memanglah tak hairan TETAPI ini akhbar Melayu, aduh... pelik bin dongzong.

Anonymous said...

Orang Melayu tidak ada duit untuk merasuah. Yang banyak merasuah ialah orang-orang Cina termasuklah orang-orang DAP.

Anonymous said...

Kalau rajin cubalah periksa siapa PENGEDAR TUNGGAL untuk majalah/suratkhabar keluaran karangkraf ?

Anonymous said...

Inilah strategi laknat mati-matian Kristian Zionis dan nak menjatuhkan orang Melayu/Bumiputera lain dan Islam -seperti yang juga dilapurkan di http://novandri.blogspot.de/2010/07/gempar-malaysiakini-dikaitkan-dengan.html
Bahagian Pertama:

Banyak pertubuhan Kristian Zionis yang amat bahaya, tumbuh macam cendawan di Malaysia termasuk tak berdaftar sebagai gereja (di rumah atau dewan bukan Islam), termasuk di pendalaman Borneo, juga punca utama menyebabkan ramai anak muda Cina, India dan Bumiputera bukan Islam (Orang Asli atau di Borneo) di Malaysia terpengaruh dengan sikap ekstremis benci Melayu dan Islam, melalui DAP. Bahkan Melayu dan Bumiputera Islam lain, terutamanya yang dipinggir keluarga atau mahu bebas ikut cara Barat melampau, di pujuk masuk Kristian Zionis ini . Dan DAP ini sebenarnya sekarang bukan lagi dikuasai pro-Komunis Cina tetapi pertubuhan Kristian Zionis, sebab itulah Theresa Kok contohnya sering ke Jerman di mana pertubuhan Kristian Zionis amat kuat (lagipun Passport Malaysia kan tak boleh ke Israel). Ramai yang bukan Bumiputera PKR pula menyokong DAP tetapi tidak mahu terdedah sebab nak terus membodohkan penyokong Melayu/Islam PKR dan PAS, untuk menyembunyikan rahsia mereka ini sebagai Kristian Zionis.
Sila baca, Christian Zionists, Israel and the ‘ second coming’, Donald Wagner di http://www.informationclearinghouse.info/article4930.htm:

10/09/03

(Daily Star) The term Christian Zionism is of relatively recent vintage and was rarely used prior to the early 1990s. Self-proclaimed Christian Zionist organizations such as the International Christian Embassy-Jerusalem and the US-based Bridges for Peace, both with offices in Jerusalem…..Briefly stated, Christian Zionism is a movement within Protestant fundamentalism that sees the modern state of Israel as the fulfillment of Biblical prophecy and thus deserving of political, financial and religious support. Christian Zionists work closely with the Israeli government, religious and secular Jewish Zionist organizations, and are particularly empowered during periods when the more conservative Likud Party is in control of the Knesset. Both the secular and religious media place Christian Zionism in the Protestant evangelical movement, which claims upward of 100-125 million members in the US...

...Christian Zionists have been hostile toward Palestinian Christians and generally detest Muslims as evil forces worshipping another God. Recent comments by Christian Zionists such as Jerry Falwell, Pat Robertson and Franklin Graham (the son of evangelist Billy Graham) have added to the suspicion with which many Muslims view the Christian West. … Some estimate that 20-25 million American fundamentalist Christians hold these views, and the phenomenon is growing.

Donald Wagner is professor of religion and Middle Eastern studies at North Park University in Chicago and executive director of the Center for Middle Eastern Studies. He wrote this commentary, the second in a series of five on Christian Zionism, for THE DAILY STAR.

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Temporung" untuk mengelirukan pembaca)

Anonymous said...

Bahagian kedua:

Oleh kerana itulah KDN mesti ada Intelligence yang amat cekap dan terus berani, kerana pertubuhan Zionis Kristian ini melalui menyamar sebagai gereja biasa, NGO atau perhimpunan peribadi di rumah-rumah, sebenarnya mahu menyemarakkan benci dan rusuhan antara orang Islam dan Kristian yang telah lama hidup aman di Malaysia ini. Dengan mempergunakan isu "Allah" dalam injil, mereka mahu menanamkan marah orang Islam dan mahu mencetuskan keganasan dan huru hara. Kemudian DAP dan penaja Kristian Zionisnya boleh MENYALAHKAN orang Melayu/Islam dan UMNO, serta kerajaan BN sendiri, termasuk di mata dunia. Seolah kita mendiskriminasi orang Kristian, tetapi DAP dan penaja Kristian Zionisnyalah yang mahu menggertak orang Melayu/Islam dengan ancaman menggunakan "Allah" dalam injil. Sedangkan God bermakna Tuhan dalam bahasa Melayu - itu sepatutnya tidak perlu dipolitikkan oleh DAP kerana perlu menghormati hak orang Melayu/Islam di Malaysia.

Tetapi, tujuan paling utama DAP dan sekutu penjajah Barat-Zionisnya yang amt tamak, kejam dan RASIS, disyaki adalah untuk menjatuhkan Malaysia sebagai negara Islam, dan kuasa politik dan ekonomi bangsa Melayu dan Bumiputera lain, juga supaya mereka boleh tawan minyak-gas kita yang makin bertimbun di Borneo terutamanya, dari Petronas.

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Temporung" untuk mengelirukan pembaca)

Anonymous said...

Inilah akibatnya apabila ulamak memperguna agama untuk kepentingan politik peribadi sepatutnya politik untuk kemaslahatan agama.

Anonymous said...

anon islam 4 all

dalam al quran tertulis bahawa Allah swt jadikan manusia ini berbangsa2, berpuak2 utk kenal antara satu sama lain.. adakah awak mahu membantah apa yg Allah swt jadikan..??

cubalah awak fikirkan ada beribu2 bangsa diatas muka bumi yg berlainan rupa paras, warna kulit dan sebagainya dan apakah tujuan Allah swt jadikan semua bangsa ini..?? adakah awak akan sanggah kejadian Allah swt bahawa bangsa tidak penting..??

agama islam tetap dikedudukan teratas bagi penganutnya walaupun berlainan bangsa dan warna kulit.. itulah hikmahnya islam yg menyatukan semua bangsa yg dijadikan oleh Allah swt didunia ini tetapi islam tidak mengajar manusia membenci/mempertikaikan/menghina bangsa sendiri yg telah dijadikan oleh Allah swt..

hanya fahaman dalam parti politik pas saja, ularmak2 mereka mengeluarkan patua songsang bahawa bangsa tidak penting sehinggakan ada orang2 melayu dari ahli pas yg merasa malu utk mengaku sebagai bangsa melayu malah sanggup pula menghina bangsa sendiri sehingga ada yg menyesal/malu jadi melayu (subhanallah)dan telah pun menjadi pegangan para pengikut2nya yg taksub..(malu/menyesal dgn kejadian Allah swt apakah hukumnya..?) inilah ajaran pas yg telah banyak terpesong gara2 utk mendapatkan sokongan dari orang2 bukan melayu.. mempermain2kan agama demi kepentingan dunia..

islam 4 all.. memang betul tapi bukan setakat hanya jadi slogan dalam pas yg hanya bersembur air liur sebut 'islam 4 all' berkali2 tanpa melakukan apa2... tapi kerajaan sekaranglah yg telah banyak melaksanakan ajaran/ekonomi utk umat islam tanpa perlu mendabik dada sehingga negara2 islam lain kagum dan mengiktirafkan negara ini sebagai negara islam yg maju malah ada yg sanggup utk memperlajarinya dari negara ini tentang pembangunan dan ekonomi bercirikan islam

pas hanya mampu menonjolkan islam dari segi berpakaian saja tapi dari segi perlaksanaan gagal.. akhlak hancus.. sbb tu akidah dan kalimah Allah swt pun pas sanggup gadaikan demi kuasa.. memang patutlah pas 4 all, semuanya boleh dilelong..

Anonymous said...


DAP bagi rasuah boleh pulak?...

Anonymous said...

ULAMAK ISLAM KITA NI ASYIK NAK BERBALAH. MACAMMANA UMAT NAK BERSATU. PAS DAN UMNO TAK BERSATU SAMPAI KIAMAT PUN ORANG ISLAM/MELAYU TAK BERSATU. BODOHHHH, TAK DA AKAL. ORANG KAPIR GELAK KAT KITA. ADA DENGAR SAMI ATAU PADERI BERBALAH SAMPAI PECAH UMAT?? BODOHHHH.

nazri said...

Islam for all adalah salah dan menyalahi Al Quran. Islam adalah agama yng diiktiraf oleh Allah untuk manusia yang beragama Islam iaitu muslimin dan muslimat. Manakan Islam samakan orang Islam dengan orang kafir. islam for all adalah tujuan politik sahaja tiada unsur dakwah.

Produk Muslim said...

Tuan Rbf,

Saya ada buat database website di http://produkmuslim.info untuk list produk muslim.

Kepada yang berminat membantu dengan memasukkan produk muslim yang anda tahu

Sekian
Terima Kasih

Anonymous said...

DAP anti rasuah nenek dia la. Cina kalau tak menipu bukan cina pulak namanya.

Anonymous said...

boikot sinar harian!!!!!!

Anonymous said...

sinar harian adalah bawah karangkraf...dan karangkraf merupakan 100% pemilik melayu yg mana pekerjanya adalah 95% adalah melayu.dengan memboikot mereka, secara tak langsung menutup rezeki hampir 95% melayu kt situ...fikir2kan lah...jangan kerana bencikan DAP, org melayu sendiri jadi mangsa.

Anonymous said...

Untuk pak usin sy nk bg tau...bkn separuh tp nk abis sume kene hukum mati...psl dowg ni mmg kaki rasuah...merekalah yg jdkn malaysia ni hancur dgn rasuah...cina kalu x rasuah bukan cina namenya

Anonymous said...

Contohi Utusan dalam memartabatan Melayu / Islam, konsisten, tidak seperti lalang. Oleh itu cina dap amat rimas dgn Utusan dan kalau boleh nak musnahkannya. Melayu semakin malang apabila ada Melayu yang bersekongkol. Menyesal kemudian tak berguna, sudah terlambatnya.

Anonymous said...

sekurang2nya sinar harian x kena bayar saman fitnah mcm utusan..kehkehkeh..

Anonymous said...

apa nak heran, kalau betul pun, diputaq sampai timbul keraguan, meliwat pun lepas. Itulah pengadilan dunia.

Anonymous said...

Ya la akbar nyamok yang tak ada ramai pembaca, kerja lain taada bersekongol dengan pembelot, janji fulus ada masyuk.

Anonymous said...

Buat Renungan Pas dan Melayu Supaya Buka Mata dan Buka Minda

1. PAS pula janganlah terlalu perasan bahawa ultra kiasu telah menyokong mereka dan menerima Islam. Undi ultra kiasu kepada PAS sebagai tanda protes kepada UMNO BN.

2. Jika berlaku pertembungan antara calon PAS vs DAP. Jangan harapkan ultra kiasu mengundi PAS.

3. Jika PAS vs PKR, pasti mereka memilih PKR.

Sengaja saya bentangkan frasa ayat2 itu. Ini adalah realiti dan bukan illusi.

Hanya melayu saja yang bodoh, malah dah lebih setengah abad diperbodohkan oleh pemimpin mereka sendiri sama ada Umno atau Pas, sama ada pemimpin yang bergelar ulamak atau bukan ulamak.

Baru2 ini dalam PRU13, bukan pemimpin Umno sahaja yang nak perbodohkan pengundi melayu, malah para ulamak pondok juga tumpang semangkuk perbodohkan pengundi melayu dengan kenyataan, " Harus bagi orang melayu mengundi calon BN di kalangan cina atau india. Dan Haram mengundi calon Pas walau pun ianya melayu islam ".

Lebih teruk lagi, ada sekor ulamak tersohor dalam Pas buat kenyataan, " Dapat Pahala Siapa Yang Undi DAP ". Dan kerana nak kan Pahala, saya yakin beratus ribu undi melayu pergi kepada DAP.

Wahai para ulamak Islam Bangsa Melayu, tidak nampak kah kamu betapa liciknya perancangan puak ultra kiasu sehingga kita pengundi melayu jadi serba salah, " undi melayu (Pas) jadi mudharat kerana Pas baik dengan DAP, undi BN bukan melayu juga mudharat tapi mudharatnya kecil ".

Pada saya, jika kami penganut islam peringkat bawah ini " terbodoh dengan tipu muslihat ultra kiasu " tetapi tuan2 para ulamak Islam Bangsa Melayu berkali2 lebih bodoh daripada kami kerana gagal membaca perancangan ultra kiasu dalam melemah dan memecahkan undi melayu.

Dan paling teruk lagi ada lah, anda yang bergelar ulamak tidak sedikit pun mahu berusaha bersungguh2 untuk menyatu padukan umat islam melayu.

Dan kepada para Tuan Guru, Tokguru dan Ustaz Melayu sekalian saya nak beritahu kepada anda2, tolong lah terima kenyataan bahawa, " Puak Ultra Kiasu telah berjaya melemah dan memcahkan undi kita orang melayu pada PRU13 ".

Akibatnya nyaris2 Negara Malaysia ini jatuh kepada mereka sebagai mana jatuhnya Pulau Pinang ke tangan mereka. Umno dan seluruh orang melayu, yang tak ulamak atau yang ulamak, wajib menerima ketetapan Allah bahawa " Pulau Pinang Dah Terlepas Dari Kita ".

Hanya bulan dan matahari saja yang dapat mengembalikan Pulau Pinang kepada kita. Umno boleh lupakan Penang Island, jaga lah Province Welesley (Seberang Prai) supaya tidak turut jatuh kepada Ultra Kiasu.

Pertanyaan saya, ADAKAH PARA ULAMAK MELAYU KITA INI SEBENARNYA ADALAH JELMAAN ULAR DALAM SEMAK. Maaf kalau ada yang terasa. Maaf juga kalau ada yang rasa dihina dan diperlekeh.

Bukan saya saja yang keciwa, malah sebahagian besar orang melayu juga keciwa kerana confirmed ULAMAK MELAYU GAGAL MENYATU PADUKAN MELAYU ISLAM.

Hj Ariffin.

Anonymous said...

Pertanyaan siapakah yang kuat memberi rasuah sangat menarik. Apa kata kita hukum pemberi rasuah dengan hukuman berat seperti di China. Mungkin dengan cara ini rasuah boleh dikurangkan.. Kesan rasuah ini sangat memalukan tetapi Si pemberi rasuah dengan selambernya melepaskan tangan dan menuduh penerima rasuah sangat terkutuk..

Anonymous said...

Ibu kepada penyebab sinar/ anak muda/ orang melayu/ ulamak tidak menyokong kerajaan adalah anwar ibrahim. Dia bukan sahaja meruntuhkan keyakinan kepada kerajaan bn tetapi kebencian melampau hingga menyebabkan malaysia tidak aman sentosa lg. dengan pujuk rayu kpd sinar/wang/fitnah ramai berpaling tadah dan menjadi penhkhianat negara, bangsa dan islam sendiri.

Anonymous said...

1. Jika melihat kepada komen kawan saya di dalam pas, mereka memandang tinggi kepada dap. Pada orang pas di peenang dan kedah mereka sangat gembira apabila dap memberi banyak wang kepada sekolah2 agama dan pertubuhan2 islam. Mereka tidak nampak lansung permainan dap di situ.
2. Orang pas juga memandan tinggi kepada lge kerana mereka menganggap lge ini sangat baik dan bersih. Mereka sanggup menyamakan lge ini dengan khalifah aziz.
Baru2 ini ada yang menghebahkan lge ini telah memeluk islam tetapi tidak mahu orang ramai tahu jadi dirahsiakan. Mereka menipu orang tua mengatakan staf2 lge ramai yang bertudung lingkup di setiap tingkat bangunan.

Anonymous said...

sinar harian dgn rela hati membiarkan tengkuk nya diperkudakan oleh cauvinis DAP. dek kerana untung yg sedikit dari iklan , mereka sanggup menjadi pekakas kpd pakatan haram .di mana maruah editor dan para wartawan sinar harian ? mereka rela menghambakan diri kpd parti pelampau cina dari mempertahankan bangsa melayu & islam . diberi sedikit imbuhan , terus buta mata & hati mereka.

Anonymous said...

Tahniah bro kerana tidak habis2 menyerang Sinar harian. Lupa barangkali bro pernah minta tolong daripada akhbar ini

Anonymous said...

Sinar Harian adalah akhbar talam dua muka. Lebih kpd pro pembangkang. Sy baca sinar tiap2 hari dulu. Skrg x lagi. Utusan is the best- pembela org melayu , walaupun sesetengah korporat liberalist kata ia x blh di percayai. Mereka sudah buta mata dan buta hati.

SUNAN MUSAFIR said...

HARAM TERUS SINAR YANG TAK BERSINAR NIE....KDN HARUS TELITI BALIK KELULUSAN YANG DIBERI NI...SEKONGKOL DENGAN CINA KAFIR HARBI UTK JATUHKAN MELAYU ISLAM....

Anonymous said...

kempen " BOIKOT SINAR HARIAN, SUARA CINA ANTI MELAYU ANDA " AKAN DIJALANKAN.. TUNGGGUUU..

Anonymous said...

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?
Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

Anonymous said...

apa saja berita buruk PAS tak dilaporkan sinar harian. tak caya? cuba cari kes adun PAS yg didpt bersalah fitnah Pusat Zakat Sgor mana ada dilaporkan! tapi kisah2 baiknya adun PAS byk dipaparkan dlm sinar