Friday, October 11, 2013

Kak Ijat Terlalu Sukar Untuk Direbahkan Oleh Pencabarnya


Rasanya tidak menjadi masalah besar bagi Datuk Seri Shahrizat Jalil atau Kak Ijat untuk mempertahankan jawatannya dalam pemilihan yang bakal berlangsung esok.

Beliau sangat kuat dan sangat sukar untuk direbahkan oleh pencabarnya. Beliau kuat kerana akar umbi Wanita Umno sangat menyayanginya. Perlu diingat beradanya Kak Ijat di kerusinya sekarang adalah kerana desakan ahli akar umbi pada pemilihan 2009. Kak Ijat tidak ada perancangan untuk bertanding melawan Tan Sri Rafidah Aziz pada waktu itu. Namun dek kerana gelombang kuat yang wujud mahukan beliau pergi, akhirnya beliau pergi dan menang dengan bergaya menumbangkan Rafidah.

Dalam Wanita Umno, ahli-ahlinya bukan sekadar menghormati Kak Ijat sebagai ketua dan mengikut segala kerja yang diarahkannya, malah mereka mempunyai sifat kasih dan sayang terhadap Kak Ijat. Ini disebabkan oleh pembawaannya atau perwatakannya yang mudah mesra dan mengasihi wanita-wanita di bawahnya. Apabila orang-orang dibawah ada sifat kasih dan sayang kepada ketua, mereka bukan sekadar kasih dan hormat kepada ketua mereka, malah sanggup berkorban apa sahaja demi untuk ketua. Jika ketua bersikap bossy orang-orang dibawah hanya akan takut dan membuat apa yang diarahkan sahaja. Mereka tidak akan ada sifat kasih kepada ketua yang bersikap bossy.

Inilah faktor utama yang membuatkan Kak Ijat kuat dan terlalu disayangi oleh ahli-ahli Wanita Umno. Tambahan pula dengan pengalaman beliau dalam politik di peringkat nasional yang telah lama. Berbanding dengan dua pencabarnya yang begitu cetek pengalaman di peringkat nasional.

Dua pencabarnya masuk bertanding dengan mengharapkan satu gelombang akan wujud menolak Kak Ijat berikutan kes yang pernah dihadapi oleh keluarganya. Mereka silap percaturan kerana itu tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya sokongan terhadap Kak Ijat yang bertambah padu.


Kita semua sedia maklum yang Kak Ijat pernah menghadapi cabaran yang begitu besar pada tahun 2011. Adakah waktu itu anda melihat sokongan Wanita Umno terhadap beliau terjejas ? Tidak....

Sebab itulah saya Wanita Umno ada perasaan kasih dan sayang kepada beliau...

Ada yang kata jika Kak Ijat terpilih pihak musuh akan terus membangkitkan isu NFC . Adoiiii.....
Alasan yang cukup lemah. Mereka nak cakap apa biarlah mereka cakap asalkan kita tidak termakan atau terikut-ikut dengan apa yang mereka cakap.

Apalah sangat kes NFC berbanding dengan Anwar seorang peliwat ? Ingat....peliwat Nabi tak mengaku umat.

Apalah sangat kes NFC jika nak dibandingkan dengan Izzah yang menyokong kebebasan beragama?

Apalah sangat kes NFC jika nak dibandingkan dengan tindakan Setiausaha Agung Parti ISLAM Semalaysia yang menjerit dari atas katil coming...coming...coming... ?

Apalah sangat kes NFC jika nak dibandingkan dengan tindakan Pas merelakan Kalimah Allah digunakan oleh kristian ?Mereka-mereka itu lebih teruk jika nak dibandingkan dengan kes yang dihadapi oleh keluarga Kak Ijat. Tapi ada mereka peduli ? Ada penyokong-penyokong mereka kisah ?

Kes yang melibatkan keluarga Kak Ijat suaminya meminjam wang daripada kerajaan untuk perniagaan. Ingat...pinjam....bukannya mengambil wang kerajaan. Wang yang dipinjam perlu dibayar balik. Dan sekarang mereka sudah dalam proses pembayaran balik wang kerajaan.

Pas terang-terang setuju Kristian guna kalimah Allah. Bukan setuju untuk diberi pinjam. Setuju untuk diberi terus. Sedangkan dalam Quran dah dinyatakan Allah itu satu, Allah tidak beranak, tidak diperanak dan tidak ada yang menyerupai Allah. Dalam kristian pula tuhan mereka ada anak dan ada ayah.

Tindakan bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah oleh kristian adalah tindakan mendua atau mentigakan Allah. Penggunaan kalimah Allah oleh kristian adalah satu perancangan jangka masa panjang.

Mereka kata nak guna dalam bible bahasa melayu. Sedangkan perkataan Allah jika diterjemah kepada bahasa melayu ianya beerti tuhan. Allah itu adalah bahasa Arab....bahasa Al Quran. Kenapa mereka nak guna bahasa Al Quran dalam bible bahasa melayu ? Inilah yang dikatakan rancangan jangka masa panjang untuk melarikan akidah orang-orang islam. Ini yang sepatutnya kita lebih bimbang. Tapi Pas buat selamba ja dan mereka masih boleh menang dalam selesa dalam PRU. Kita tidak perlu bimbang dengan kes seperti NFC kerana ianya tidak melarikan akidah umat islam. Ianya satu bentuk pinjaman dan perlu dibayar balik. Sepertimana orang pinjam dari bank, Mara atau mana-mana agensi lain.

Akhir kata di hari Jumaat penghulu kepada segala hari saya panjatkan doa kepada Kak Ijat agar mendapat kejayaan yang gemilang esok. 


Wanita Umno di bawah Kak Ijat sekarang telah berada di landasan yang betul. Selesai pemilihan esok dan Kak Ijat kekal, maka mereka boleh mulakan kerja dengan segera untuk menghadapi PRK Sg Limau dan PRU 14.

Jikalah ditakdirkan pemilihan esok bertukar ketua, maka Wanita Umno perlukan masa yang lebih lama untuk membentuk pasukan baru, merapat dan menyatu padu kembali barisan kepimpinan wanita dan sebagainya. Banyaklah masalah yang akan timbul. Silap-silap 2-3 tahun masa dibuang untuk kerja-kerja itu.

Mengapa perlu pilih jalan yang susah jika jalan yang senang telah terbentang depan mata....

18 comments:

Anonymous said...

Fakta sebenar NFCorp

SEPANJANG kempen Pilihan Raya Umum Ke-13, pihak pembangkang telah menggunakan isu Pusat Fidlot Nasional (NFC) di Gemas, Negeri Sembilan dan National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) bagi memburukkan kerajaan.

Kontroversi itu timbul setelah pihak pembangkang memanipulasi Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang sebenarnya merujuk kepada kelemahan NFC semata-mata.

Walaupun NFCorp mempunyai akronim yang hampir sama, ia adalah satu entiti yang berbeza.

Sebenarnya, tanggungjawab untuk menjayakan NFC bukan terletak di bahu NFCorp semata-mata sebaliknya turut melibatkan beberapa syarikat lain yang dipilih untuk membangunkan prasarana dan sebagai operator di pusat berkenaan.

Masalah juga berpunca daripada kelemahan pentadbiran kerajaan ketika itu seperti yang telah ditegur dalam laporan audit termasuk pembinaan prasarana substandard dan kegagalan membangunkan pusat penyembelihan berkapasiti 350 ekor sehari walaupun ia merupakan komponen kritikal dalam projek berkenaan.

Berikut adalah jawapan terhadap tuduhan pembangkang termasuk yang ditujukan kepada Pengerusi Eksekutif NFCorp, Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail.

Ini bagi membolehkan rakyat menilai sendiri kesahihan tuduhan yang dibuat oleh pihak terbabit khususnya Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Mohamad Salleh Mempunyai Kelayakan Untuk Terlibat Dalam Bidang Ternakan Lembu

Anak kelahiran Kelantan yang didakwa pembangkang tidak berkelayakan sebenarnya bukan asing dengan ternakan lembu kerana telah terlibat memelihara haiwan itu sejak zaman remaja lagi di kampungnya.

Beliau kemudiannya meneruskan pengajian ijazah dalam bidang yang mempunyai kaitan dengan ternakan iaitu Sains dan Teknologi Pemakanan di University of South Bank, London pada 1973. Beliau kemudiannya berjaya memperoleh doktor falsafah (Ph.D) dalam bidang sama dari Cornell University, Amerika Syarikat (AS) pada 1977 ketika berusia 29 tahun.

Anonymous said...

sambungan...

Sekembalinya ke Malaysia, beliau telah bertugas sebagai pensyarah di Jabatan Sains dan Teknologi Pemakanan, Universiti Pertanian Malaysia (UPM) dan jawatan terakhir adalah sebagai ketua jabatan berkenaan.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai pakar runding dengan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) selama lima tahun untuk seluruh Asia.

Sesuai dengan kepakaran yang dimilikinya, beliau telah menubuhkan syarikat yang menjalankan perniagaan dalam bidang ternakan dan makanan iaitu Agroscience Industries Sdn. Bhd. pada 2006.

Sebelum itu, beliau telah banyak berjasa kepada negara termasuk sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Taman Teknologi Malaysia (TPM) yang pertama.

Antara kajian yang telah dilakukan beliau adalah bagi menghasilkan makanan yang bersesuaian untuk membolehkan lembu Wagyu yang mempunyai daging berkualiti tinggi diternak di kawasan beriklim tropika seperti Malaysia.

Kajian ini membolehkan lembu jenis itu menghasilkan 700 hingga 800 kilogram daging setiap ekor, berbanding baka lembu tempatan yang hanya dapat memberikan maksimum 250 hingga 300 kilogram daging setiap ekor.

Kajian lain adalah mengenai kaedah menggunakan sisa buangan pusat sembelih bagi menjana tenaga elektrik.

Anak-anak Mohamad Salleh Berkemampuan Urus Syarikat

Tiga anak Mohamad Salleh yang terlibat dalam pengurusan syarikat itu ialah Pengarah Urusan, Wan Shahinur Izran dan pengarah-pengarah eksekutif, Wan Shahinur Izmir dan Wan Izzana Fatimah Zabedah.

Mereka yang menerima ijazah ketika berusia muda iaitu 20 tahun sebenarnya mempunyai kelayakan akademik yang mencukupi untuk membolehkan mereka memegang jawatan itu.

Wan Shahinur Izran berkelulusan ijazah dalam bidang sains komputer dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.94 dari California State University, AS. Beliau juga pernah menjadi pelajar terbaik kampusnya.

Wan Shahinur Izmir pula bekelulusan ijazah dalam bidang Komunikasi Organisasi dari California State Polytechnic University (Cal Poly Pomona), AS manakala Wan Izzana Fatimah Zabedah mendapat ijazah dalam bidang bioteknologi dari universiti sama.

Ketiga-tiga mereka pada mulanya enggan pulang kerana ingin meneruskan kerjaya di luar negara termasuk Wan Izzana Fatimah Zabedah yang ketika itu membuat penyelidikan di Institut Penyelidikan Kanser di California, AS.

Mereka terpaksa pulang setelah dipujuk oleh Mohamad Salleh yang memerlukan satu pasukan yang betul-betul setia kepadanya bagi menjayakan projek.

Anonymous said...

sambungan...

NFCorp sebenarnya bukan syarikat anak beranak seperti yang didakwa Rafizi kerana ia juga menggajikan 16 pekerja kaum Cina termasuk dilantik Pengurus Kewangan.

Satu persoalan yang masih lagi belum terjawab sehingga kini ialah kenapa kesemua mereka telah berhenti setelah bekerja selama enam bulan dengan NFCorp?

Pada 2011, syarikat itu turut membuat laporan polis mendakwa salah seorang pekerja yang berhenti berkenaan telah mencuri maklumat kewangan syarikat terbabit untuk diberikan kepada DAP yang kemudiannya menyerahkannya kepada PKR.

Kenapa Rafizi hanya mengkritik NFCorp sebagai syarikat anak beranak sedangkan ramai jutawan Cina Malaysia yang berjaya juga melantik anak-anak mereka bagi memegang jawatan tinggi dalam syarikat?

NFCorp Dipilih Berasaskan Merit

Satu jawatankuasa yang dipengerusikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dengan dianggotai Ketua Setiausaha kementerian dan pengarah-pengarah berkaitan pada 2006 telah memilih NFCorp setelah berpuas hati dengan pembentangan kertas kerja pembuktian konsep oleh syarikat itu.

Ia berjaya mengetepikan sembilan syarikat lain kerana konsep bisnes yang dikemukakan oleh NFCorp adalah menyeluruh berdasarkan kaedah ‘Farm-To-Fork’ (dari ladang ke garpu).

Dalam pembentangan itu, syarikat berkenaan menyatakan kesediaan terlibat dalam membiak dan menggemukkan lembu, menyembelih, menghasilkan daging lembu dan lain-lain produk berasaskan daging, fidlot, ladang kontrak, pengeluaran bahan makanan lembu, penghasilan tenaga daripada biogas, penghasilan baja, promosi, pengedaran ke pasar raya dan pasar basah, khidmat jualan, mengoperasikan restoran dan mewujudkan pasar raya khusus.

Syarikat itu kemudiannya turut membuat beberapa pembentangan lain termasuk kepada Unit Perancangan Ekonomi (EPU) dan Pasukan Petugas Pelaksanaan Negara (NITF) pada 2007 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan dianggotai Timbalan Perdana Menteri dan enam menteri berkaitan yang turut berpuas hati dengan konsep bisnes yang dikemukakan.

NFCorp Tidak Membazirkan Duit Rakyat

Dana RM250 juta yang diluluskan kerajaan pada Disember 2007 sebenarnya bukan geran sebaliknya adalah satu bentuk pinjaman yang perlu dibayar balik. Kadar faedah yang dikenakan kerajaan adalah sebanyak dua peratus.

Sebelum projek ini ‘dibunuh’ oleh pihak pembangkang, syarikat NFCorp mempunyai keyakinan tinggi untuk membayar balik pinjaman kerana ia dijangka memperoleh keuntungan RM70 juta setahun berbanding bayaran balik pinjaman sebanyak RM17.7 juta setahun.

Anonymous said...

sambungan...

Mohamad Salleh Tidak Perlu Bantuan Shahrizat Bagi Mendapatkan Projek

Sebagai seorang yang berkelulusan Ph.D dalam bidang Sains dan Teknologi Pemakanan serta berpengalaman sebagai pakar runding FAO, sudah tentu beliau tidak memerlukan nasihat daripada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang merupakan bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Seperti yang selalu disebut oleh Mohamad Salleh yang pernah menerajui TPM, adalah tidak bermaruah untuk beliau meminta pertolongan isterinya dalam bidang makanan dan bioteknologi yang beliau sendiri mempunyai pengalaman.

“Kalau dalam bidang teknologi maklumat (IT) yang bukan kepandaian saya, Tun Dr. Mahathir Mohamad pilih saya (untuk menerajui TPM), takkan kerana kepandaian saya dalam bidang pertanian, bioteknologi dan makanan, saya kena minta tolong isteri saya," katanya.

Ini memandangkan beliau sendiri mempunyai kebolehan dan pengalaman termasuk 18 tahun menerajui TPM. Sebenarnya, konsep perniagaan NFCorp mempunyai persamaan dengan TPM.

Mohamad Salleh juga sentiasa berpegang kepada prinsip untuk tidak membincangkan soal perniagaan dengan isterinya. Shahrizat juga tidak dibenarkan berkunjung ke pejabat suaminya.

Konsep Perniagaan NFCorp Menguntungkan

Konsep perniagaan NFCorp tidak merugikan seperti yang didakwa pembangkang. Sepanjang beroperasi, syarikat itu telah berjaya membiak baka 80 ekor lembu Wagyu yang tahan dengan cuaca tropika. Haiwan berkenaan juga sihat dan tidak kurus kering seperti yang didakwa oleh Rafizi.

NFCorp juga telah mencapai sasaran apabila membawa masuk lebih 8,000 ekor lembu dari Australia untuk digemukkan dan disembelih.

Daging lembu yang dihasilkan juga mendapat sambutan hangat pasar raya dan pasar raya besar di Malaysia kerana ia berkualiti tinggi dengan harga setara dengan daging sejuk beku yang diimport.

Sekiranya tidak ‘diganggu’ oleh pihak pembangkang, NFCorp dijangka menjadi satu-satunya syarikat di Malaysia yang berjaya menghasilkan makanan ternakan lembu sendiri.

Ia juga dijangka dapat menjimat kos elektrik sebanyak RM60 juta setahun kerana akan menggunakan sepenuhnya tenaga elektrik yang dikitar semula daripada sisa pusat sembelihan.

Sisa-sisa juga boleh dibuat baja dan untuk membiak alga yang boleh diguna semula untuk makanan ternakan.

Anonymous said...

sambungan...

Konsep perniagaan syarikat itu jika dilaksanakan sepenuhnya akan menjana pendapatan RM340 juta setahun dengan keuntungan kira-kira 20 peratus daripada jumlah itu atau RM70 juta setahun.

Transformasi perniagaan yang dibawa oleh NFCorp juga akan membantu 310 penternak yang akan membekalkan 186,000 lembu menjelang 2014 melalui kaedah ladang kontrak. Seorang penternak dijangka akan mendapat pendapatan minimum RM10,000 sebulan.

Penglibatan NFCorp akan mengurangkan import daging dari luar negara sebanyak 20 peratus dan mengurangkan penggantungan kepada gelatin import yang 99 peratusnya adalah berasaskan kepada sumber khinzir.

Hakikat itulah yang ditakuti oleh kartel pengimport daging yang dikuasai bukan Melayu yang telah melakukan pelbagai cara bagi ‘membunuh’ NFCorp. Sampai bilakah umat Islam akan terus memakan daging import dari India, Amerika Latin, Australia dan lain-lain negara yang diragui status halalnya?

Cukup menyedihkan apabila orang Melayu menyerang kaumnya sendiri semata-mata untuk memberikan keuntungan kepada kartel pengimport bukan Melayu.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 Tidak Menyebut Penyelewengan NFCorp

NFCorp telah menerima surat daripada Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang bertarikh 25 Januari 2012 yang menjelaskan tiada dalam laporan itu yang menyatakan syarikat berkenaan tidak mencapai sasaran.

Sebaliknya, laporan itu hanya menyebut objektif projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) masih belum dicapai sepenuhnya.

NFC diuruskan oleh kerajaan yang memang perlu dipantau oleh Ketua Audit Negara manakala NFCorp adalah entiti perniagaan yang tidak perlu diaudit oleh pihak berkenaan.

Ambrin juga menafikan laporan itu menyebut projek berkenaan berada dalam kucar kacir, in a mess atau pun berlaku penyelewengan. Perkataan itu sebenarnya digunakan oleh pihak pembangkang yang sengaja memutarbelitkan laporan berkenaan.

Teguran terhadap NFCorp dalam laporan itu hanya mengenai prasarana seperti jalan, pagar dan kolam yang sebenarnya dibina oleh kerajaan tetapi tidak diselenggara dengan baik oleh syarikat berkenaan.

Keadaan itu berlaku kerana sebulan sebelum pengauditan dibuat, banjir besar telah melanda kawasan berkenaan dan belum sempat dibaiki.

Pembelian Hartanah Dibenarkan Dalam Perjanjian

Langkah membeli hartanah yang dianggap salah oleh Rafizi hanya dibuat setelah kerajaan menggantung projek NFC dan ia dibeli di atas nama NFCorp dan bukannya atas nama individu.

Ia dibuat kerana pengalaman Mohamad Salleh menunjukkan pelaburan dalam bidang hartanah tidak merugikan.

Pembelian hartanah dibenarkan seperti yang tercatat dalam Perkara 12 yang terkandung dalam dokumen perjanjian pemberian pinjaman oleh pihak kerajaan.

Tidak Berlaku Penyaluran Dana Tidak Sah Dari NFCorp Kepada NMLC

Dakwaan Rafizi dana disalurkan secara tidak sah daripada NFCorp kepada syarikat milik keluarga Mohamad Salleh iaitu National Meat and Livestock Corporation Sdn. Bhd. (NMLC) juga tidak berasas.

Sebenarnya NFCorp telah menulis surat kepada Kementerian Kewangan pada Mac 2009 bagi memaklumkan hasrat menjadikan NMLC sebagai syarikat induk dan bukannya anak syarikat kepada NFCorp seperti sedia ada.

Ini kerana NMLC yang terlibat menguruskan ladang kontrak, memproses dan menjual daging mampu menjana pendapatan lebih banyak berbanding NFCorp yang hanya terlibat membela lembu.

Pemindahan dana kepada NMLC adalah sejajar dengan keputusan menjadikan syarikat itu sebagai syarikat induk dan tiada dana yang masuk ke dalam poket individu sebenarnya.

Berdasarkan fakta-fakta tersebut, adalah menyedihkan apabila orang Melayu sanggup memburuk-burukkan dan menghancurkan perniagaan bangsanya sendiri. Pelan perniagaan yang bagus terjejas akibat mainan politik orang Melayu sendiri.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130924/re_05/Fakta-sebenar-NFCorp#ixzz2hOd1HiXg
© Utusan Melayu (M) Bhd

Anonymous said...

iyo la... tu.. terpalit dgn pinjam mudah, projek fidlot beli kondo, tumbang dlm pilihanraya kpd ank peliwat dan penyokong murtad..
langsung tiada kekuatan lansungkan utk sekat utk menghadapi calun yg bermasalah begitu..
da kalah atas tiket ketua wanita dpt jd senator dan menteri, da jd menteri terpalit pula dgn isu pinjaman mudah dr kerajaan utk projek lembut fidlot tp dibuat modal beli kondo.. tak serik lg.. utg beli kondo tu.. katanya..
tak cukup lg diwar warkan telah memimpin jentera wanita umno dlm pr yg lebih hinga berjaya bn bentuk kerajaan dan umno tambah kerusi.. sedap betul goreng n bancuh ye..
yg ahli2 pas pegi pijak gmbar lge n bendera dap tu krn wanita pimpinan kak ijat la ye..
sedar la krn ada kesedaran org melayu dan islam yg tiada pilihan.. mereka paksakan diri undi umno n barisan.. termasuk ahli2 pas..
apa yg umno buat n utk memenangi hati org melayu.. melain seing dilupakan n di pinggirkan.. tgk la bajet utk sek cina bile prk.. itu pon da jelas.. cuma keburukan dan ketidak tentuan pakatan rakyat yg mengubah hati dan pemikiran sebilangan besar org melayu utk undi umno n bn.
apakah tak serik dan masih beri ruang lg dan percaya la dan akn terkena lg..

Anonymous said...

jangan nanti tumbang GE14 ko salahkan rakyat!!

ape kes kebanyakan Blog pro kerajaan ni? ??? apehal pro Sharizat??? neutral sudah lah....

Wanita Umno memang sokong Sharizat, tapi majoriti rakyat tidak....

Biarlah perwakilan Umno decide... tak payah lah kehulur hilir propa Sharizat...

zz

Anonymous said...

Kalau tak ada kat ijat tak dapat pinjaman mudah ni yang boleh buat macam-macam.

Anonymous said...

Kok mula2 kes neh di dedahkn nape amek sikap berdiam diri,,,sehingga gelaran lembu dah sebati dgn sebati dgn wanita umno,,...

Kalo dah rasa di pihak yg betol nape xdi sekat atau saman jer pihak pemfitnah tuh....bosan sgt dgn isu lembu neh,....

Anonymous said...

zz

ko ahli umno yang layak mengundi untuk PAU ke? Kalau tak, lebih baik tak payah menyibuk.

Anonymous said...

Disebabkan sipondan habis anak melayu punya perniagaan. Bersorak sorai sikafir
perniagaan kartel daging tiada yang mengganggu. Sepatutnya kita bersyukur ada orang islam membekal daging halal. Kerana hasad dengki kita tak tau halal haram daging yang diimpot.

Anonymous said...

pondan bernama Raspussy...!!!

Anonymous said...

ada mak lampir ni gila tamakkn kuasa, sanggup beli perwakilan sbb nak tandingi ketua wanita.
mak sibuk dgn kempen nak menang dgn cara kotor, malangnya anak diluar pula cari harta dgn cara menipu rakan niaga.

-sangkakalajari9@blogspot.com

JohnLabu said...

dengar cerita Maznah sanggup bayar perwakilan sbb nak menang pemilihan, hah main kotor nampak ape koman sgt ke Maznah oii..

Anonymous said...

dengar cerita = persepsi. Kalau ade bukti serah je pada pihak yang berautoriti..

Anonymous said...

alahai BRO,

memang benar apa yang dikata, shahrizat nie memang disayangi oleh akar umbi wanita umno.

tetapi,

dia dah lama dah menyandang jawatan ketua umno nie

apa? ada kesalahan ke,

kalau ada calon baru yang lebih bertenaga untuk membela kaum wanita nie?

apa? ada kesalahan ke,

kalau ada calon baru yang tidak mempunyai sejarah hitam yang lalu?

pikir-pikir kan lah demi alif ba ta

Anonymous said...

Sebelum ni ternak lembu pasni ternak babi......layak lah sangat :-)

Anonymous said...

Aku tak suka Shahrizat tapi aku suka Wanita mengundi dia. A resounding fuck off to Rafizi, Malaysiakini, PR et al. Our country, our government, our choice. You can do nothing about it.

Mana mana calon yang dibenci penyokong PR aku sokong.