Wednesday, February 5, 2014

Teresa Kok: Tahun 2008 Umno Kena…Tahun 2014 Umno Juga Yang Kena


Tahun 2008 apabila akhbar Mingguan Malaysia menyiarkan sebuah cerpen yang berjudul Politik Baru YB J, akhbar itu telah dihentam teruk oleh DAP. Cerpen itu tidak menyebut nama mana-mana orang politik dan parti sekali pun. Tetapi Teresa Kok dan pemimpin-pemimpin DAP meloncat bagai nak rak kerana terasa dengan isi kandungan cerpen tersebut.

Antara tuduhan yang mereka lemparkan pada masa itu,

  • Cerpen itu bersifat “character assassination” ini secara jelas ditujukan Teresa Kok 
  • Utusan Malaysia mempromosikan keganasan dan mengapi-apikan sentimen perkauman. 

  • Cerpen yang disiarkan di dalam akhbar milikan Umno tersebut adalah usaha berterusan Umno untuk menjadikan Teresa Kok sebagai sasaran untuk memecah-belahkan parti pembangkang dan menimbulkan ketegangan di antara kaum.

  • Utusan Malaysia bukan sahaja menyebarkan kebencian sesama kaum, tetapi sehingga ke tahap menggalakkan keganasan melalui karya cerpen.
Lihat di sini

Hasil daripada tuduhan-tuduhan itu akhirnya Utusan Malaysia telah diberikan satu surat teguran oleh Kementerian Dalam Negeri. 

Tidak cukup dengan itu, Teresa Kok telah membawa kes itu ke mahkamah melalui tindakan saman terhadap Utusan Malaysia dan Chamil Wariya. Akhirnya Chamil memohon maaf kepada Teresa Kok dan Utusan Malaysia dikambing hitam bagi membolehkan kes itu diselesaikan di luar mahkamah. 

Kini tahun 2014 Teresa Kok menerbitkan sebuah video sempena tahun baru cina bersifat menanam kebencian kepada pemimpin negara. Bukan setakat menanam kebencian, malah boleh menimbulkan pergaduhan kaum yang lebih teruk apa perkataan "malai si" yang boleh membawa maksud mati melayu. 

Apabila isu ini menjadi panas, Umno juga yang dipersalahkan kerana dikatakan mengapi-apikan perkauman melalui video tersebut. 

Tahun 2008, Utusan Malaysia siar cerpen yang tak sebut nama sesiapa, Umno yang dipersalahkan. Sekarang tahun 2014, mereka yang buat video menghasut pergaduhan kaum, Umno juga yang dipersalahkan. 

Jika Utusan Malaysia boleh diberikan surat amaran kerana sebuah sajak yang tidak ditujukan kepada sesiapa, maka dalam kes hari ini KDN juga perlu bertindak keatas Teresa Kok sampai dia minta maaf. 

Selanjutnya anda boleh baca di sini


14 comments:

Anonymous said...

Bila pasal agama Islam dan orang melayu habis di tentang, di sekat dan macam2 lagi dibuat...asyik2 orang melayu Islam aje yang bertolak ansur...tindakan daripada kerajaan pun slow dan lembik daripada kangkong...tapi kalau golongan DAPigs kafir harbi dibiar pulak bermaharajalela dan menuduh macam2 pada orang melayu Islam sesuka hati...ptuuuuiihhh

aku said...

aku rasa dalam Pakatan Haram PR pun ada orang Melayu/Islam, kenapa depa-depa ni senyap? Tiba2 UMNO juga yang kena..PAS mana? PKR memang dah tahu tak boleh pakai..wahai ahli PAS yang pakai serban cas bagus, teloq mana?, tegurlah sikit rakan bahalul salashit kamu tu...atau Tuhan dah tutup pintu hati hangpa..tq

filsabillillah.. said...

Jangan dok Takut sangat kat KAPIR HARBI NI ..
BAGI LA SATU TANDA KASIH SAYANG ..
PADA CINA KAPIR HARBI.
BIAR DIA INGAT SAMPAI KE MATI..

aku said...

ISA..ISA..ISA..bahalul mana lah yg beria-ia nak hapuskan akta ni..nak ambik hati konon..tengok! sapa yg naik kaduk sekarang...org Melayu ni harapkan ramai aje, cina kapir yg sekor dua pun tak boleh nk handle...kalau la aku ada magic..

Anonymous said...

Melayu pakatan kebanyakkannya dah terlebey makan BABI dan togok air kencing pemimpin mrk sbb tu depa buta mata dan hati perot ....

Bg Melayu pakatan ...hina la agama Islam atau bangsa Melayu pon xapa asalkn UMNO jatuh...agaknya depa rasa depa bkn Melayu tapi bangsa pakatan haram bersuku kaum DAP ,PAS dan PKR...sbb tuh depa xrasa apa2 pon bila Melayu dan Islam di hina....

aku said...

kalau hentam member sendiri, takut la pulak nama tak naik dalam kabinet bayangan nanti..ha..ha..

Anonymous said...

yang herannya, kenapa UMNO lembik sangat? ari tu dah saman geng PKR, last2 tak jadi saman.. ni geng DAP buat hal, pun buat bodo je.. pelik betul la..

Anonymous said...

Cerpen tu macam apa yang bakal berlaku pada akhir zaman nanti. Dimana Yahudi yang merosakkan dunia akhirnya akan di bunuh oleh Orang Muslim.

Anonymous said...

Saya rasa terhina bila pertubuhan melayu dan NGO melayu menyembah-nyembah dan merayu-rayu minta Teressa Kork minta maaf.

Saya nak tanya balik. Kalau dia tak mahu minta maaf Apa Lu Orang Mau Bikin Sama Dia ?????

Saya saja mahu kasi tau sama lu orang Berapa Kuat Lu Orang Melayu Salak Sama Dia, Dia Sikit Pun Tadak Hairan Punya.

Simpatee Samy

KING MAKER said...
This comment has been removed by the author.
KING MAKER said...

Pada 21 Jun 2013, Wong telah mempengerusikan mesyuarat post mortem pilihan raya bersama Teresa Kok dan ahli lain...Dalam mesyuarat itu Teresa Kok telah mengumumkan bahawa pengurus kempen beliau En Ng Chai Heng telah berjaya mengumpul wang derma sebanyak RM 300,000 demi parti dan Teresa Kok mengarahkan semua ahli supaya tidak campur tangan dengan wang itu...En Ng Chai Heng mempunyai kebebasan mutlak utuk membelanjakan wang tersebut...semua ahli yang hadir menjadi saksi insiden ini... - See more at: http://kinginwar.blogspot.com/2014/02/teresa-kok-kantoi-banyak-duit-dia.html#sthash.e0kQDdT8.dpuf

Anonymous said...

umno & BN SERING disalahkan dalam semua hal bila DAPig buat salah. KDN berat sebelah tidak adil dlm isu ini. KDN pun xde telo

DON MELAYU said...

Melayu Masih Lagj Alpa
Bila bangsanya dihina
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila bangsanya dianggap lemah dan tiada upaya
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila mabukkan kuasa politik
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila nama tuhannya dipermainkan dgn mudah
Melayu Masih Lagu Alpa
Bila satu persatu haknya dipertikaikan
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila ketuanannya semakin hari semakin dicabar
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila nasib bangsanya di hujung tanduk
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila org lain ketawa besar melihat mereka bergaduh sesama sendiri
Melayu Masih Lagi Alpa
Bila org luar sudah ungin menjajah bangsa dan tanah airnya sekali lagi
Melayu Masih Lagi Alpa

TERUSKAN,TERUSKAN KEALPAAN MU ITU WAHAI BANGSAKU, JANGAN KAU TERPERANJAT BILAMANA KAMU MENJADI PENGEMIS DI BUMI TANAH AIRMU
SENDIRI....

bumbu pecel bali said...

menarik ya, cukup memotivasi.

berkunjung kesini juga ya


http://bantalsilikon01.blogspot.com
http://kursusinternetmarketingmurah.blogspot.com
http://bumbupecelbali.blogspot.com

085-635-945-40