Tuesday, March 11, 2014

Ingat Balik Misteri Kehilangan Adam Air Di Laut Sulawesi


Selain nahas Air France dari Rio De Jenario ke Paris yang menjunam ke dalam lautan Atlantik pada 1 Jun,2009...insiden hampir dengan Malaysia yang boleh jadi bahan renungan ketika menghadapi misteri MH370 ialah apa yang berlaku pada Adam Air pada 1 Januari 2007.

Adam Air ialah pesawat tambang murah terawal di Indonesia.Pada tarikh malang itu pesawat Boeing 737-400 yang membawa 96 penumpang hilang ketika dalam penerbangan dari Surabaya menuju ke Manado.

Pesawat dengan nombor penerbangan KI-574 itu menjunam ke laut Sulawesi dalam cuaca buruk.

Waktu itu misteri kehilangan pesawat itu memang membingungkan.

Ia ghaib begitu sahaja tanpa dapat kesan.

Bagaimana pun sebelum hilang, juruterbang sempat melaporkan ada cross wind atau angin dari samping yang cukup kuat. Angin ini berkelajuan 130 kilometer se jam. Sejenak kemudian pesawat hilang dari radar Lapangan Terbang Makasar.

Pencarian berhari-hari dilakukan.

Malah esoknya timbul khabar pesawat itu dijumpai melanggar gunung setinggi 8,000 kaki di Rangon,Sulawesi Barat.

Berita itu nyata tidak betul.

Sejak itu juga berbagai teori,spekulasi ,andaian dan desas desus timbul mengenai kehilangannya.

Sedangkan waktu itu bangkai pesawat Adam Air itu berada nun jauh di dasar laut.

Bayangkan terhempas 1 Januari dan pada 11 Januari baru secebis kecil serpihan bangkai pesawat ditemui nelayan.

Jarak waktunya 10 hari sejak hilang.

Pada 27 Ogos tahun itu baru kotak hitam pesawat ditemui di kedalaman 2,000 miter perairan Majene, Sulawesi Barat.

Kerajaan Indonesia mengerahkan 2,000 anggotanya untuk membantu gerakan mencari pesawat Boeing 737-400 itu, yang hilang itu.

Selain itu kapal dan kapal terbang juga digunakan dalam usaha mencari dan menyelamat.

Apapun setelah tujuh tahun berlalu bangkai pesawat maupun mayat penumpang belum ditemui.


Dipetik dari agendadaily.com

Baca juga di sini

5 comments:

Anonymous said...

itu sebab cuaca buruk..

mh370 ni pula cuaca dilaporkan sangat baik..

apa2 pun kita teruskan berdoa..

Media Shah Alam said...

bukan cerita pasal cuaca buruk atau baik,,artikel itu cuba menyampaikan ,bahawa jika berlaku sebarang kemalangan melibatkan pesawat,,bukan senang untuk di cari dan diselamatkan.

Anonymous said...

cuba campak kapalterbang mainan dalam lombong,
Cuba carik berapa lama bole jumpa

Anonymous said...

Dah jumpa lama dah Ustaz ashaari yg dikatakan sesat tu yg empunya team yg menjumpainya.

Anonymous said...

Xjmpa.lg la wei..ustaz ashaari tu just jumpa lokasi je tp tmpat tu curam n merbahaya lgpon ustaz tu xde authorised nk msk kt area tu