Saturday, October 30, 2010

Penting dan Sebarkan: Sebab Sebenar Pas Ditendang Dari BN

Artikel ini agak panjang, harap rakan-rakan pembaca dapat luangkan sedikit masa untuk membacanya perlahan-lahan sehingga habis tanpa meninggalkan satu perenggan pun yang bertulisan biru kerana perkara ini amat penting untuk rakan seperjuangan ketahui dan sebarkan.
Perkara ini sudah lama saya tunggu-tunggu, sebelum ini saya ada mendengar cerita dari beberapa orang tentang sebab sebenar Pas ditendang keluar dari BN kerana Pas mengkhianati BN.

Antaranya ialah kerana, Pas cuba mengambil kesempatan semasa dalam BN untuk menguatkan kedudukan Pas, bukannya kedudukan BN. Pas lebih penting nafsu mereka sendiri dan sanggup menikam rakan dari belakang.

Saya difahamkan antara perjanjian Pas dan Umno sebelum Pas masuk BN , mereka tidak boleh kacau tempat Umno termasuk tidak boleh membuka cawangan-cawangan Pas di mana Umno mempunyai cawangan. Begitu juga sebaliknya.

Pada masa itu menteri yang menjaga Felda adalah menteri dari Pas di bawah Kementerian Tanah dan Galian. Pas tidak patuh janji, mereka guna kuasa dan jawatan mereka untuk mengembangkan Pas di Felda termasuk membuka beberapa kawasan Felda baru. Antaranya di Kemahang Kelantan dan di Johor.

Itu sahaja yang saya tahu sebelum ini, saya cuba mencari info berkenaan dengan perkara ini tetapi saya tidak jumpa orang yang tahu perkara sebenar.

Berbeza dengan apa yang di momok - momokkan oleh Nik Aziz dan juak-juak Pas sebelum ini, kononnya Pas dikhinati oleh BN dengan menendang keluar dari komponen BN pada tahun 70an dan mereka serik lagi untuk bekerjasama dengan Umno. Cerita tersebut tidak benar sama sekali.

Tapi sayang seribu kali sayang, disini kita boleh lihat kelemahan BN untuk menjawab dan menerangkan balik perkara sebenar kepada rakyat. Mereka biarkan cerita bohong yang disebarkan oleh Pas bermaharajalela. Sudah lama saya menunggu perkara ini, tetapi tidak berjumpa dengan orang yang tahu perkara sebenar untuk menceritakannya.

Alhamdulillah, sebaik sahaja saya masuk ke bilik dan buka komputer sekembalinya dari membuat liputan di beberapa buah pulau dalam Parlimen Batu Sapi sebentar tadi, saya terbaca satu berita di Bernama.Com tentang perkara tersebut.

Seorang veteran Umno, Datuk Rozali Isohak telah menjelaskan perkara sebenar. Tetapi berita mengenai perkara tersebut tidak panjang di Bernama.Com.

Saya cuba membuat semakan di Google, Alhamdulilah, sekali lagi rezeki datang. Kali ini lebih terperinci datang dari blog Pemuda Umno Jasin iaitu ucapan penuh Arwah Tun Hussin pada tahun 1977 tentang penyingkiran Pas dari BN.

Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada Pemuda Umno Jasin dan Datuk Rozali Isohak.

Pas adalah punca sebenar perpecahan umat Islam di bumi Tanah Melayu. Pemimpin-pemimpin Pas adalah ejen-ejen iblis di muka bumi ini yang ditugaskan untuk memecah belah umat Islam.

Ucapan penuh Tun Hussin Pada Tahun 1977
(dipetik dari blog Pemuda Umno Jasin)

"Terlebih dahulu saya dengan sukacitanya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih dan setinggi-tingginya penghargaan kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian yang telah bersusah payah datang dari jauh dan dekat dan secara tergesa-gesa menghadiri perjumpaan ini. Perjumpaan ini amat penting bagi menentukan nasib orang Melayu khasnya dan seluruh rakyat Malaysia amnya.

Perjumpaan kita hari ini diselubungi oleh suasana sedih dan pilu. Sedih kerana kehilangan seorang menteri yang telah banyak berjasa kepada UMNO dan negara. Kemalangan kapal terbang MAS di Tanjung Kupang, Johor yang telah mengorbankan 100 nyawa, sungguh mengejut dan mengharukan kita semua. Oleh itu sempena dengan perjumpaan kita yang bersejarah ini, marilah kita beramai-ramai mendoakan semoga Allah s.w.t mencucuri rahmatnya ke atas roh Allahyarham Dato’ Seri Ali bin Haji Ahmad serta lain-lain roh orang yang telah terkorban dalam kemalangan itu.

Sebelum saya menyebut perkara penting dalam perjumpaan ini, marilah kita menoleh sejenak ke belakang mengkaji semula dengan secara ringkas perkembangan yang telah berlaku sehinggalah keperjumpaan yang diadakan pada petang ini.

Saya tidaklah berhajat hendak menerangkan kemajuan dan kejayaan UMNO yang telah lalu atau kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh Perikatan sejak ia ditubuhkan. Kesemuanya ini ada dalam pengetahuan tiap-tiap ahli UMNO. Demikianlah juga dengan hasrat dan tujuan menubuhkan Barisan Nasional yang telah menyatupadukan sehingga ke hari ini sebelas buah parti politik yang yang sebilangannya telah menentang UMNO pada masa sebelumnya.

Sesungguhnya UMNO telah membuat membuat banyak pengorbanan politik bagi memenuhi hasrat dan matlamat Barisan Nasional. Walaupun perjalanan kita masih jauh dan penuh dengan liku-liku tetapi Barisan Nasional telah dapat menumpukan sepenuh tenaga memupuk dan menyuburkan semangat kerjasama dan persefahaman dalam melaksanakan rancangan pembangunan, membawa kemakmuran dan kebahagiaan kepada rakyat berbilang kaum.

Barisan Nasional berazam akan terus dengan penuh keberanian dan dengan usaha yang lebih bersungguh-sungguh mewujud dan mengeratkan perpaduan. Dengan sokongan rakyat saya percaya Barisan Nasional akan mencapai kejayaan.

Barisan Nasional merupakan satu federasi yang longgar kerana tiap-tiap parti yang bergabung ingin mengekalkan identiti partinya masing-masing. Tetapi parti-parti komponen adalah terikat dengan semangat ingin bekerjasama, saling mengerti sesama sendiri dan yang paling penting sekali ialah mematuhi disiplin parti.

Semangat kerjasama dan persefahaman adalah penting bagi menyelesaikan masalah negara. Ia lebih berharga dengan membuktikan dalam amalan daripada semata-mata mengadakan perakuan-perakuan sahaja tetapi tidak dipraktikkan.

Inilah caranya Barisan Nasional bergerak selama ini dari semenjak ia ditubuhkan. Hasil kejayaan penubuhan Barisan Nasional telah dapat dilihat dengan nyata apabila parti ini mencapai kemenangan yang paling gemilang dalam pilihan raya tahun 1974. UMNO yang paling mempelopori gabungan ini serta memastikan ia dapat terus wujud kukuh dan teguh supaya pembangunan negara dapat diselenggarakan dengan lebih licin, sempurna dan jayanya.

Parti-parti politik yang bercorak gabungan seperti Barisan Nasional ini sudah pasti sekali-sekala menghadapi masalah. Pertentangan pendapat dan perbezaan cara mendekati dan menyelesaikan sesuatu masalah merupakan satu perkara biasa yang memang diramalkan dari mula-mula lagi.

Peristiwa perpecahan parti komponen Barisan Nasional di Sabah merupakan kejadian pertama yang telah berlaku. Walaupun perkara ini belum dapat diselesaikan dengan sepenuhnya tetapi Insya Allah penyelesaian terakhir akan dapat dibuat dengan secara beransur-ansur. Pergolakan yang sedang kita hadapi di Kelantan sekarang merupakan peristiwa kedua. Perkara ini besar, yang berkehendakkan pengkajian dan pertimbangan yang serius kerana ia melibatkan soal pokok.

Sebagaimana kita maklum, Dato’ Haji Mohamad Nasir telah dipilih menjadi Menteri Besar hasil daripada persefahaman dan semangat tolak ansur di antara Allahyarham Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Ketua Barisan Nasional di masa itu dengan pucuk pimpinan PAS yang mempunyai suara majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan. Semangat tolak ansur seperti ini patut sentiasa wujud, digalak dan dikekalkan. Ia merupakan faktor utama bagi mengekal dan menjamin perpaduan dalam Barisan Nasional.

UMNO tidak berhajat dan tidak mahu mencampuri langkah-langkah pimpinan PAS melucutkan jawatan Dato’ Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan semata-mata kerana menghormati kehendak-kehendak pucuk pimpinan PAS mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS. UMNO menganggap perkara itu sebagai masalah Barisan Nasional. Langkah itu juga telah diambil oleh pucuk pimpinan dengan tidak ada sedikit pun perundingan dengan pucuk pimpinan Barisan Nasional terlebih dahulu.

UMNO tidak dapat menyokong langkah yang diambil oleh pucuk pimpinan PAS dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 15 Oktober itu bukan kerana UMNO tidak dibawa berunding, tetapi kerana UMNO tidak tahu sebab atau diberitahu sebab-sebab mengapa Menteri Besar Dato’ Haji Mohamad Nasir dilucutkan daripada jawatannya. Oleh itu sikap berkecuali yang telah diambil oleh UMNO itu adalah satu tindakan yang munasabah. Tambahan pula UMNO masih lagi berharap hendak mengekalkan perpaduan dengan PAS.

Malangnya peristiwa melucutkan jawatan Menteri Besar itu dengan tidak disangka-sangka telah mencetuskan kejadian yang buruk. Peristiwa yang telah mengakibatkan kecederaan sebilangan orang yang tidak berdosa, kemusnahan harta benda dan boleh mengancam nyawa dan keselamatan rakyat telah juga mengancam keselamatan negeri Kelantan. Jika keadaan ini tidak dikawal segera ia akan melibatkan keselamatan negara seluruhnya.

Sebagai Perdana Menteri saya bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, saya terpaksa mengambil langkah yang tegas. Keadaan darurat telah diisytiharkan bagi negeri Kelantan. Satu undang-undang dirangka yang meletakkan kerajaan negeri Kelantan di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan. Langkah-langkah ini diambil pada masa menteri-menteri dari Parti PAS masih lagi bersama-sama kita dalam jemaah Menteri. Rang Undang-Undang ini kemudiannya telah diluluskan oleh Parlimen.

Kerajaan Darurat terpaksa ditubuhkan di Kelantan dengan tidak mengira siapakah yang menjadi parti pemerintahnya. Sama ada ia dari parti lawan ataupun parti kawan tidaklah penting kerana yang pentingnya ialah keselamatan dan kebajikan rakyat Kelantan sendiri. Saya memanglah sentiasa meletakkan kepentingan keselamatan di atas segala-galanya.

Memang benar demokrasi telah mati di Kelantan. Tetapi rakyat Kelantan telah dapat terus hidup dengan penuh keyakinan di atas keselamatan dan masa depan mereka. Demokrasi di Kelantan tetap akan dipulihkan sebaik-baik sahaja keadaan mengizinkan.

Bukti nyata kita semua telah dapat nikmati sekarang dimana pemerintahan NOC atau Mageran tahun 1969 telah dimansuhkan dan kita telah kembali kepada pemerintahan demokrasi. Tempoh dan lama masa berjalannya kerajaan darurat di Kelantan itu hanya dikehendaki sekadar yang wajib sahaja.

Lebih pendek adalah lebih baik. Kerajaan Pusat berikrar akan memulihkan kembali pemerintahan demokrasi seberapa segera yang boleh. Sebagaimana kita semua sedia maklum bahawa parti PAS yang mempunyai anggota di Dewan Undangan yang lebih ramai akan tetap memegang teraju pemerintahan negeri itu semula dan bukanlah UMNO.

Malang sekali tujuan baik Kerajaan Pusat dan rang Undang-undang yang telah mendapat persetujuan daripada Parlimen itu telah sengaja disalah faham dan disalahtafsirkan oleh pucuk pimpinan PAS. Semua wakil rakyat PAS, telah menyokong rang undang-undang penubuhan kerajaan Darurat di Kelantan itu.

Biarlah saya bersalah dalam tindakan saya mengadakan undang-undang itu. Tetapi saya tidak sanggup memikul dosa yang lebih besar dengan membiarkan berlakunya pertumpahan darah, pengorbanan nyawa, kecederaan dan kemusnahan harta benda. Sebagai Perdana Menteri saya tidak boleh memandang ringan perkara ini. Saya berkewajipan penuh melindungi nyawa rakyat.

Tindakan saya ini telah disambut baik dan disokong oleh sebahagian besar penduduk dan rakyat Kelantan sendiri. Saya tidak faham kenapa pucuk pimpinan PAS tidak mahu menyokongnya. Saya tahu tidak semua ahli PAS bersetuju dengan tindak tanduk pucuk pimpinannya. Sebenarnya UMNO juga memerlukan kerjasama PAS dan tidak sekali-kali meragukan penyertaan PAS tetapi yang kita sangsikan ialah sikap dan pendirian pucuk pimpinannya.

Perbuatan pucuk pimpinan PAS menentang arahan parti anggota Barisan Nasional sama ada di dalam atau pun diluar dewan ini dimasa akan datang. Jika semangat kerjasama dan saling mengerti ini luntur dan disiplin parti diketepikan, akibatnya Barisan Nasional akan hancur. Kita semua tahu bahawa disiplin merupakan rahsia perpaduan dan kekuatan Barisan Nasional selama ini.

Disiplin adalah paling mustahak dalam penghidupan manusia dan hendaklah diutamakan. Mengenakan disiplin di atas diri sendiri pun merupakan perkara penting, apatah lagi masyarakat atau pertubuhan seperti parti-parti politik.

Satu daripada sebab-sebab kejayaan UMNO selama selama ini ialah kerana ahli-ahlinya mematuhi disiplin parti serta menghormati dan menjunjung tinggi peraturan yang ditetapkan. Parti-parti yang ahlinya tidak patuh kepada disiplin akan membawa kehancuran kepada parti itu sendiri.

Soal mengenai siapa yang bersalah sehingga mengakibatkan tercetusnya kejadian buruk di Kelantan itu tidaklah berfaedah dibangkitkan. Tetapi perkara yang paling penting dan yang patut diutamakan ialah melindungi nyawa rakyat terlebih dahulu. Sebagai Perdana Menteri, saya mengetahui dengan sedalam-dalamnya masalah keselamatan dalam negeri. Saya mesti bertindak sewajarnya mengikut keadaan.

Saya telah pun menerangkan bahawa saya tidak menyebelahi mana-mana pihak yang terlibat dalam peristiwa Kelantan itu. Saya jalankan segala tindakan yang perlu bagi mengawal dan mententeramkan keadaan di atas sifat saya sebagai Perdana Menteri.

Yang bertanggungjawab di atas kepentingan, keselamatan dan kebajikan rakyat, bukan sahaja di Kelantan bahkan di seluruh tanah air kita. Inilah amanah yang telah bertanggungjawab oleh rakyat kepada saya. Saya tidak faham mengapa pucuk pimpinan PAS tidak tidak memahami hakikat ini. Soal keselamatan adalah satu perkara yang tidak boleh dijadikan tawar menawar.

Di bawah kuasa-kuasa darurat, Pengarah Kerajaan negeri Kelantan adalah bertanggungjawab kepada saya sebagai Perdana Menteri. Saya pula bertanggungjawab kepada Jamaah Menteri di mana menteri-menteri dari PAS menganggotainya.

Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dimana menteri-menteri dari PAS menganggotainya. Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dari masa ke semasa mengenai perkembangan dan kemajuan di negeri Kelantan masa itu menteri-menteri dari PAS boleh membangkitkan sebarang kemusykilan mengenainya. Sebaliknya mereka telah mengambil tindakan meletakkan jawatan beramai-ramai dari menyertai kerajaan.

Dalam masa kita sedang mencari-cari jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi mengatasi keadaan buruk yang tercetus di Kelantan itu, tiba-tiba pucuk pimpinan PAS menimbulkan lagi berbagai masalah lain dengan mengemukakan undi tidak percaya kepada beberapa orang Menteri Besar yang terdiri draipada ahli-ahli UMNO.

Di antara yang yang paling baru ialah di negeri Kedah. Menteri-menteri Besar boleh ditukar ganti tetapi apa yang meragukan ialah tentang sejauh mana keikhlasan pucuk pimpinan PAS melakukan perbuatan-perbuatan ini dengan tidak mahu berunding terlebih dahulu dengan kita.

Dimanakah letaknya semangat kerjasama pucuk pimpinan PAS dalam Barisan Nasional? Apakah salahnya jika perkara ini dirundingkan dengan kita terlebih dahulu? Jika kita sanggup merundingkan terlebih dahulu mengenai hal-hal negeri Kelantan dengan pucuk pimpinan PAS, mengapakah pucuk pimpinan PAS mahu membelakangkan kita mengenai hal di negeri-negeri yang lain?

Sungguh sukar sekali bagi kita hendak memahami tindak-tanduk pucuk pimpinan PAS ini. Setelah menimbulkan gejala-gejala ini, pucuk pimpinan PAS melahirkan hasrat hendak terus kekal dalam Barisan Nasional. Kita sungguh tidak faham dengan sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS ini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah yang akan datang pada 17 Disember ini sudah pasti akan menimbulkan perbalahan yang hebat. Tidakkah pucuk pimpinan PAS sedar atas perkara ini?

Apakah tujuan pucuk pimpinan PAS membuat demikian? Bukankah ini semuanya merupakan gejala-gejala yang sengaja ditimbulkan dengan niat hendak memecah-belahkan Barisan Nasional? Di negeri Johor pula, pucuk pimpinan PAS di sana telah memberi amaran yang merupakan kata dua bahawa calon-calon PAS akan bertanding dalam semua kawasan pilihan raya menentang Barisan Nasional.

Dalam pilihan raya tahun 1974, UMNO sebenarnya menghadapi kesulitan kerana terpaksa bertolak ansur dengan memberikan beberapa kerusi baru dan kerusi-kerusi tambahan kepada PAS. UMNO terpaksa berbuat demikian semata-mata dengan tujuan hendak mewujud dan mengekalkan semangat kerjasama UMNO dengan PAS demi kepentingan dan faedah rakyat.

Pucuk pimpinan PAS telah juga memberi amaran bahawa kononnya lima buah negeri di Semenanjung Malaysia akan menerima nasib seperti di Pulau Pinang.

Agaknya mereka merujuk kepada peristiwa pilihan raya tahun 1969 dahulu jika sekiranya PAS meninggalkan atau dikeluarkan daripada Barisan Nasional. Ugutan dan ancaman seperti ini merupakan satu provokasi yang merbahaya. UMNO mempunyai maruahnya sendiri.

Kita sering kali juga mendengar desakan supaya pucuk pimpinan PAS mengkaji semula kedudukan PAS dalam Barisan Nasional, Perkara ini telah dibangkitkan dalam tiap-tiap Perhimpunan Agung PAS selama tiga tahun berturut-turut setelah PAS menyertai gabungan besar ini.

Penubuhan ranting-ranting PAS dalam kawasan-kawasan UMNO juga menimbulkan kecurigaan dan boleh membangkitkan salah faham di kalangan rakyat. Banyak lagi perbuatan dan tindakan pucuk pimpinan PAS yang meragukan.

Kita sentiasa berusaha dengan bersungguh-sungguh memelihara perpaduan Barisan Nasional. Tetapi bagaimanakah perpaduan dapat dikekalkan jika ada pihak-pihak yang tidak mahu mengikuti peraturan dan tidak mahu mematuhi keputusan yang dipersetujui oleh ramai. Perpaduan yang hanya ada pada nama sahaja tidak membawa erti apa-apa tidak berfaedah.

Walaupun Barisan Nasional terpaksa berpecah, tetapi ini tidak bererti pembangunan akan terjejas dan terhenti. Pembangunan tetap akan berjalan terus. Pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) mesti dijayakan dengan sepenuh-penuhnya. Inilah janji saya kepada rakyat sekalian.

Berikutan dengan berlakunya kejadian-kejadian ini, saya telah mengadakan sidang tergempar Dewan Tertinggi Barisan Nasional pada Disember 1977, Fasal 14, Perlembagaan Barisan Nasional membolehkan dengan suara majoriti memecat parti-parti ahli yang bergabung yang didapati melanggar disiplin. Tetapi Barisan Nasional sekali-kali tidak berniat hendak menggunakan Fasal tersebut bagi memecat PAS.

Barisan Nasional masih lagi, jika boleh, berkehendakkan PAS tinggal kekal dalam Barisan Nasional. Sungguhpun demikian, disiplin parti mesti dipelihara dan dipatuhi kalau kita mahu melihat Barisan Nasional hidup berpanjangan. Oleh itu satu usul yang merupakan suatu tolak ansur sebagai jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi meyelesaikan masalah ini telah dikemukakan dalam Dewan Tertinggi Barisan Nasional itu.

Tolak ansur ini merupakan usul yang berkehendakkan supaya parti-parti anggota yang ahli-ahlinya didapati menentang arahan parti whip mengenai sesuatu masalah yang dibentangkan di dalam dewan rakyat, dewan negara atau dewan negeri hendaklah mengambil tindakan disiplin terhadapnya dengan memecat mereka itu daripada parti masing-masing.

Apabila semangat kerjasama yang tulus ikhlas itu luput dan disiplin parti telah diketepikan, Barisan Nasional sudah tentu akan pecah dan musnah. Jika ini berlaku tentulah tidak berguna lagi. Eloklah kekusutan yang berlaku ini diselesaikan sekarang juga kerana jika dibiarkan berlanjutan akan merugikan parti dan rakyat.

Daripada sebelas parti anggota dalam Barisan Nasional, sembilan telah menyokong, PPP berkecuali dan PAS menentang usul itu. Keputusan suara terbanyak ini telah dimaklumkan dengan secara rasmi kepada pucuk pimpinan PAS.

Memandangkan betapa pentingnya masalah yang kita hadapi, saya telah mengadakan mesyuarat khas majlis Tertinggi UMNO malam tadi. Majlis tertinggi UMNO telah membincangkan dengan teliti segala akibatnya terutama sekali tentang sikap pucuk pimpinan PAS yang ada sekarang, yang terang-terang menggugat perpaduan Barisan Nasional khususnya dan perpaduan orang Melayu amnya. Kami berpendapat bahawa haruslah diwujudkan kesungguhan dan keikhlasan bagi memperkukuhkan Barisan Nasional.

Memandangkan kepada perbuatan, sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS selama ini, UMNO berpendapat kerjasama yang erat tidak mungkin dapat terus wujud di antara UMNO dengan PAS dalam Barisan Nasional.

Oleh yang demikian, bagi mengelakkan pertelingkahan ini berpanjangan, yang akhirnya akan membawa perpecahan kepada Barisan Nasional, Majlis Tertinggi UMNO telah dengan perasaan amat dukacita mengambil pendirian, jika pucuk pimpinan PAS tidak mematuhi dan mengambil tindakan sebagaimana yang dikehendaki di dalam Mesyuarat Dewan Tertingginya pada 5 Disember yang lalu, UMNO akan meminta diadakan mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional supaya dipersetujui resolusi memecat PAS daripada Barisan Nasional.

Pagi ini saya telah menyampaikan pendirian UMNO itu kepada ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional. Ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional dalam perjumpaannya pagi ini telah bersetuju supaya mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional diadakan pada 13 Disember yang akan datang ini.

Inilah tujuan kami mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua bahagian UMNO petang ini bagi menjelaskan pendirian yang telah diambil oleh Majlis Tertinggi UMNO itu.

UMNO sudah membuat keputusan dan menentukan pendiriannya. Keputusan dan pendirian itu adalah dibuat dengan hati yang suci, demi kepentingan Barisan Nasional dan negara. Saya yakin dengan kesucian hati kita itu, Allah akan memberkati perjuangan kita.

Saya merayu kepada semua ahli UMNO supaya bertenang dan terus menjalankan tanggungjawab kita dengan lebih berhati-hati lagi, lebih bersungguh-sungguh lagi dan lebih berdedikasi lagi. Masa hadapan Barisan Nasional penuh dengan cabaran. Kita akan menghadapinya dengan meminta petunjuk dan keredhaan Allah.

Dengan ini maka kita menyerahkan diri kita sepenuhnya kepada Allah."

FAKTA TAMBAHAN.


Izinkan saya memberi sedikit fakta tambahan.

AntarapPunca sebenar krisis kelantan 1977 adalah berpunca dari pihak PAS itu sendiri. Malah didalam portal PAS pusat itu sendiri menyatakan bahawa ianya bermula apabila timbulnya ketidak puasan hati PAS terhadap Menteri Besar ketika itu, Datuk Muhamed bin Nasir.

Yang tidak diceritakan oleh PAS:

1... Ada diantara pemimpin PAS Kelantan memfitnah dan menuduh Datuk Muhamed bin Nasir terlalu mengikut telunjuk UMNO-BN. Hakikatnya pd ketika itu UMNO-BN tidak pernah campur tangan dlm corak pemerintahan PAS (ketika itu). Malah, sedangkan ketika itu keputusan pemerintahan PAS Kelantan masih ditangan kuasa majoriti dewan undangan negeri.

2... Malah pada ketika itu juga terdapat usaha dalam PAS utk menjatuhkan Presiden PAS (ketika itu) Tan Sri Datuk Dr. Haji Mohd Asri bin Haji Muda. Usaha menjatuhkan Datuk Mohd Asri hanya kerana Datuk Mohd Asri adalah tokoh PAS yg bertanggungjawab membawa PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1973.

3...Asas yg digunakan oleh sebahagian pemimpin PAS Kelantan (ketiak itu) utk menolak Datuk Mohd Asri dan Dato' Muhammad Nasir, hanya kerana selepas PRU 1973, PAS mempunyai kuasa majoriti dgn 22 kerusi dan UMNO hanya 13 kerusi, dan tidak memerlukan sebarang usaha bergabung antara PAS dan UMNO.

4...Dalam tempoh (1973-1978) Datuk Mohd Asri selaku Presiden PAS dan Dato' Muhammad Nasir telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan masalah khususnya melibatkan Pas di Kelantan. Hakikatnya spekulasi dan tuduhan tersebut adalah hasil putar belit fakta sebahagian pemimpin dan ahli2 PAS yg tidak berpuashati dgn perpaduan PAS-UMNO.

5...Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 dikatakan timbul hasil ketidakpuasan hati terhadap Menteri Besar, Dato'Haji Muhammad Nasir. Beliau dipecat sebagai MB Kelantan oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan itu sendiri.

6...Sementara Datuk Mohd Asri mula ditendang keluar oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan selepas PRU 1978, dengan desakan-desakan supaya beliau meletakkan jawatan selaku Yang Dipertua Agung PAS, desakan yang datang dari beberapa pimpinan Pas antaranya dengan Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatan sebagi Yang Dipertua Agung PAS pada 23 Oktober 1982.

FAKTA TAMBAHAN 11.

.Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 ini yg membawa kepada undi tidak percaya kepada MB Kelantan pada 15 Oktober 1978.
Apapun Kerajaan Pusat ketika itu menghormati keputusan yg dibuat oleh PAS Kelantan, atas dasar persefahaman dan tidak masuk campur dgn alasan yg diberi oleh PAS Kelantan itu dgn mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS.

8...Tumbangnya Dato' Muhammad Nasir akibat perebutan kuasa dalam PAS, telah menyebabkn berlakulah rusuhan yg dimulakan oleh penyokong Nasir di Kota Bharu. Rusuhan ini telah mengakibatkan kerosakkan harta benda, mengancam nyawa dan keselamatan rakyat dan juga mengancam keselamatan negeri Kelantan.

9...Seperti yang dinyatakan oleh Tun Hussein Onn didalam ucapan beliau pada 9 Disember 1977, selaku perdana menteri ketika itu, belau harus bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, yang dikhuatiri rusuhan diKelantan mungkin akan merebak ke negeri2 lain, dan mengengkang rusuhan seperti peristiwa 13mei berulang.

10...Pada November 1977,Parlimen Persekutuan meluluskan rang undang-undang darurat Kelantan yang meletakkan Kelantan ditadbir secara terus oleh Kerajaan Pusat.

11...Rang undang2 Darurat Kelantan dirangka bersama menteri2 PAS yg ketika itu masih lagi bersama-sama UMNO dalam jemaah Menteri. Dan diluluskan oleh Parlimen setelah mendapat persetujuan majoriti termasuk dr kalangan menteri PAS sendiri.

12...Setelah Kelantan dibawah Darurat. Datuk Mohd Asri menerima tekanan dari beberapa pimpinan Pas terutamanya Nik Aziz selaku Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat yg dari awal begitu lantang menetang gabungan PAS-BN.

13...Hasil dari desakan itu, Haji Hassan Adli Arshad selaku Timb. Yang DiPertua Agung PAS dijadikan kambing hitam PAS apabila beliau dipecat oleh Datuk Mohd Asri yg kononnya beliau menjadi ketua menteri2 PAS yg menyokong rang undang-undang Darurat.

14...Malah beberapa pimpinan Pas yg menentang gabungan PAS-UMNO ketika itu terutamanya Nik Aziz mula menunjukkan sikap memberontak dalam perikatan gabungan PAS-UMNO, menetang setiap arahan dan perlaksanaan kemajuan yg dilakukan BN di Kelantan.

15...Pemberontakan dalaman ini memungkin barah berlaku dalam BN, hasil ketiadaan disiplin pemimpin PAS ini, telah menyebabkan UMNO terpaksa membuka tali yg mengabungkan PAS-UMNO.

16...Rentetan dari itu juga menyebabkan Krisis dalaman PAS yang kepada perpecahan PAS pada beberapa parti serpihan seperti Berjasa dan Hamim.

17...Keluarnya PAS dari gabungan BN-UMNO, telah menyaksikan satu PRK Kelantan diadakan pada Mac 1978.

18...Pada PRK mac 1978, rakyat menjadi gempar setelah pekong yg selama ini disimpan oleh beberapa pimpinan Pas diantaranya Nik Aziz ketika itu terbongkar, apabila isu pemberian kontrak balak diberikan sewenang-wenangnya membuktikan bahawa PAS cuba menggadaikan Negeri Kelantan.

Kerana mulutnya suka berbohong sebab itulah yang menyebabkan mulut dia berdarah ketika dia sedang tidur. Klik sini

Setelah membaca ucapan penuh Tun Hussin, bulu roma saya jadi tegak, darah jadi berderau. Geramnya aku pada Pas tidak boleh nak dikatakan lagi. Ayuh rakan-rakan ku sekalian, kita harus bangkit menentang Pas habis-habisan. Perkara ini wajib dilakukan, kita harus menentang Pas sebagaimana kita menentang iblis dan syaitan. Kerana Pas lah punca kepada segala perpecahan di muka bumi ini. Pas jugalah yang menyebabkan fitnah berleluasa di negara ini.

Pas harus ditentang habis-habisan. Mulai hari ini saya sudah istihar tidak lagi menyokong sebarang kerjasama antara Pas dan Umno.Nyah Pas dari bumi ini.

112 comments:

marilyn said...

Salam RBF...

Terima kasih & syabas kerana berjaya mendedahkan perkara ini.org2 baru sezaman dgn saya memang tidak mengetahui tentang perkara ini khususnya sbb2 kenapa Pas keluar drpd BN.

Diharap bykkan lg pendedahan seperti ini.

Anonymous said...

Mmg dh agak...ni suma kerja Nik Aziz. X baca smpi abis pn dh boleh teka siapa dalangnya. Biasa la, pd masa tu muda lg. Mana nk ingat dosa pahala. Skrg ni dh tua. X lama lg nk masuk lubang kubur dh. Sb tu nmpk skrg ni dh alim.

Anonymous said...

Bergenang mata membaca ucapan Tun Hussin. Tepat sekali gelaran Bapa Perpaduan diberi untuk beliau.

Beginilah contoh pemimpin sejati. Tak tamak kuasa, pentingkan keselamatan rakyat, berkorban kuasa, berkorban kerusi demi rakyat.

Dasar BN- muafakat
Dasar PR- pecah dan perintah

Pilihan di tangan kita.

Al-Fatihah kepada semua pemimpin yang dah kerahmatullah. Semoga roh mereka dirahmati Allah. Amin..

Anonymous said...

dari muda lagi dah jahat si n ajis ni....

Anonymous said...

terima kasih. pendedahan yg amat berguna utk melayu dan islam.

VoidDance said...

Bila parti politik lawan disamakan seperti musuh negara atau puak yang wajib dihapuskan, itu yang menyebabkan UMNO sebenarnya tidak faham apa yang orang muda hendak dari suasana politik.

Aku pasti kamu juga orang muda, en Faisal. Tetapi dangkal sungguh kamu menilai pengaruh penulisan sebegini terhadap penerimaan orang yang membacanya. Sebab itu bila kita kata UMNO perlu berubah dari mengamalkan politik sempit, kamu dan rakan-rakan pasti akan bangkit menghentam marah.

Orang muda di Malaysia sekarang dibesarkan dengan terdedah kepada maklumat mengenai suasana politik negara2 di seluruh dunia. Mereka nampak apa bezanya. UMNO tidak boleh lagi mengaku mereka tahu apa yang baik untuk rakyat. Itu sudah tidak laku. Juga tidak laku bila menganggap rakyat patut menghargai peranan UMNO. UMNO dan pemimpinnya perlu sedar bahawa selama ini rakyat memberi ruang yang luas untuk mereka memerintah Malaysia ini dengan baik.

Tidak dinafikan, mereka berjaya melakukannya walaupun tidak sempurna. Tetapi bila kita berjaya, jangan bongkak dan megah diri serta meminta orang menghargainya. Kerana apa yang diberi selama ini adalah amanah dan tanggungjawab yang wajib ditunaikan.

Jangan sampai orang sudah tidak mahu beri peluang lagi. Masa itu, kamu tulis 1000 post dalam blog ini pun tidak berguna. Masa itu ParpuKari terletak dalam senarai pertama laman web politik popular di dunia pun tidak berguna.

UMNO PERLU BERUBAH dan perlu lakukannya dengan segera!

Anonymous said...

Alim anjing adalah...atas sikit dari alim kucing.

shamshul anuar said...

Saudara Void Dance,

Masalahnya bukan UMNO tak memahami aspirasi rakyat tetapi saudara yang enggan mengakui kebenaran.

Kita sering dimomokkan yang UMNO menzalimi PAS sehingga PAS dikeluarkan dari BN. Hakikatnya tidak begitu.

Saya masih sekolah rendah ketika riuh rendah Tun Hussein laksanakan darurat di Kelantan. Namun ayah saya bercerita akan perkara ini.

Ceritanya sama lebih kurang dengan apa yang ditulis disini. Ia memuncak bila PAS memecat MB Kelantan kerana mendakwa beliau terlalu ikut cakap UMNO.

Masalah UMNO ialah ia tidak berhadapan dengan sesuatu isu berdasarkan fakta. Sikap UMNO ialah pandang rendah tuduhan PAS ( banyak fitnah) . Setiap tuduhan mesti dijawab.

Satu contoh lain ialah bagaimana orang Cina rata rata menganggap May 13 1969 adalah kerana Tun Razak ingin merampas kuasa dari Tunku.

Mereka dihasut oleh DAP. Faktanya ialah orang Cina extremist tunjuk penyapu dan guna perkataan kesat pada Melayu terutama di Kampung Baru.

Saya sendiri dengar dari mulut beberapa haji semasa tinggal di Kampung Baru. Mereka sendiri saksikan kebiadapan DAP semasa mahu rampas kuasa ketika itu.

Tetapi orang Melayu punya sikap tidak mahu buka cerita lama kerana anggap "cerita lama tak perlu disebut".

Niat memang baik tatapi malangnya ia menyebbkan orang Melayu( khasnya UMNO) dianggap bersalah dalam May 13 1969.

Bila saya beritahu rakan Cina saya bahawa orang cina berarak di Kg Baru sambil meludah dan cakap mahu halau Melayu, mereka terdiam. Barulah saya tahu ialah yang mereka dengar hanyalah dari DAP saja, iaitu parti yang mulakan May 13.

Hadapi sesuatu tuduhan dengan fakta.

Satu lagi dah lama saya dengar penyokong PAS kata HARAM untuk UMNO bekerjasama dengan MCA dan MIC dalam politik.

Apa dah jadi sekarang. Bukan setakat kerjasama tapi PAS jadi hamba suruhan DAP.

Kadang kadang saya terfikir apa masalah penyokong PAS yang mereka tidak dapat lihat( yang semua orang tahu) betapa PAS gadaikan primsip demi jaga hati DAP.

Tapi itulah akhir zaman. Akan ada orang berserban berjubah LACURKAN ugama demi kuasa yang sikit didunia ini.

Anonymous said...

Susah sangatkah nak berterima kasih pada yang dah banyak berjasa pada kita?

UMNO dah berjasa pada bangsa, agama dan negara. Ini hakikat dan harus diulang-ulang supaya bangsa kita tak kurang ajar kelak.

Yazeed Muhammad said...

Alhamdulillah..
Terima kasih dengan pendedahan yang hebat ini.

Minta izin mengcopy laporan ini.

Anonymous said...

Terima kasih atas penjelasan fakta yg sebenar.. selama ini ternyata sy telah telah dipesongkan dr fakta yg sebenar.. selepas pru12. sy telah sedar dan insaf atas undi saya pd PAS.. sy sedar sbb krn sy adalah anak negeri perak.. sungguh menguris hati apabila menteri besar Nizar memperjelaskan didalam Dewan Dun tentang perjuangan negara islam.. sy percaya dan yakin ramai ahli2 PAS diperak telah keluar parti setelah beberapa bulan PR memerentah negeri perak.. ternyata sememang benar negeri perak diperentah oleh DAP dan PAS hanya dijadikan Anjing Hitam..

Syukur alhamdulillah atas ujian ini.. amin

Anonymous said...

Oooo...da lama rupenyer nik ajis ni jd the devils ejen...
Bgus artikel ni utk org baru mcm sy...
Byk kn lg artikel mcm ni...
Kpd void dance jgn la ckp mcm org dungu yg nk ckp gah psl politik..
Jd politician bkn mcm jd ketua darjah sekolah..byk t'jwb pd rakyat...
Memajukn rakyat itu penting & dituntut agama..bkn nyer asyik nk berbalah rebut jawatan & jatuhkn org.
Knp mahu nafikn jasa org2 yg sudah bjasa??
Sbb itu standard politik pas tidak langsung mcerminkan islam...hanya bpura2 mcm org islam...berapa ramai mereka2 yg tidak ada kelulusan agama yg cukup tp masuk pas tetiba mcm ustaz??
Fake isn't it?
Apatah lg yg bcelaru mahu kalimah Allah dkongsi?
Voiddanc3 anda adalah ejen pemecahbelah umat.

Anonymous said...

pas adalah parti penipu...menggunakan agama utk rmeraih undi...hapuskanlah parti seperti ini dari muka bumi Tuhan yang indah ini..

berbulumatahitamku said...

BETUL2 AKHIR ZAMAN AKAN ADA MANUSIA YANG BESERBAN DAN BERJUBAH MELACURKAN AGAMA UNTUK KEPENTINGAN PERIBADI DAN FATWA POLITKNYA....CELAKO CELAKO CELAKO!!!

Anonymous said...

sebarlah...

nanti mcm biasa...

siapayang akan dapat malu..

kah kah kah...

tp orang umno bukan yahudi

tp dajal...mana tau malu..

Anonymous said...

jika rencana ini hanyalah palsu, celakalah org2 itu.

YA ALLAH. mengucap panjang sy. sy dah terpesong sngat jauh. nik aziz rupanya memecah belahkan umat Islam. menentang hanya utk kuasa dan pangkat!!!

Anonymous said...

anggor byk sgt ke pahala sapa nok kongsi dgn org hah??? ke sanggup tanggung dosa org... hisab lah diri sendiri dulu... jgn main hentam aje..

shah said...

jangan cepat marah orang pas. kalau perkara ini tidak benar, buktikan. mana mungkin saudara rbf mahu reka cerita sebegini. buat tambah dosa jer.

buat pengetahuan orang pas, selama saya boleh mengundi di umur 21 tahun lalu, saya telah mengikuti keadaan semua parti yang mahu saya pilih. dari hal parti hingga lah ke ketua nya sekali. saya lihat pas terlalu taksub dengan islam hinggakan umno di gelar kafir sebab bersekutu dengan mca dan mic. sekarang ini pas bersekedudukan dengan dap macam mana tu?

lagi satu sepanjang pengamatan saya, belum pernah Presiden umno menyumpah seranah ketua pas. belum pernah orang umno melukis gambar babi pada muka orang pas. belum pernah....

fikir-fikirkanlah, agama Islam itu merupakan anutan kita, jangan perjudikan agama untuk kesenangan hidup dimuka bumi yang fana ini. saya tidak menyuruh kamu keluar dari pas tapi perbetulkan apa yang pincang. jangan anggap suara umno itu tipu walhal suara pas itu lebih dasyat tipunya.

buat rbf, tahniah atas artikel ini. perjuangkan apa yang kamu perjuangkan.

Abu 'Ubaidah Al-Jaiz said...

Ayoo, kenapa komen2 sume anonymous je??..

KasiHentam said...

Saya masih teringat dan bersetuju, dengan ucapan salah seorang perwakilan wanita UMNO semasa PAU berkata " Kita hanya dapat sokongon dan undi orang diluar bandar, tetapi di dalam bandar kita tidak dapat sokongan.."

Persoalan yang patut difikirkan:

Kenapa golongan bandar (Yang cerdik) semakin menjauhi UMNO?

Bukankah permit ceramah diketatkan kepada Pakatan Rakyat? (malah tidak diberi langsung pun ada)

Bukankah segala keterangan, segala fakta, segala bukti yang didedahkan oleh UMNO kononnya PAS,DAP,PKR ini petualang negara dihebahkan dengan maha dasyat kepada rakyat?

Bukankah media spt Utusan,Berita Harian,Metro,Kosmo,Berita Minggu,Mingguan, Tv1,Tv2,Tv3,Ntv7,Tv9 dan segala media yang ada tunduk dan patuh kepada UMNO Barisan Nasional? Dan hari hari berkempen untuk UMNO Barisan Nasional?

Bukankah hari-hari media ini mencanangkan "fakta" kononnya PAS dan Pakatan Rakyat (Yang kononnya petualang negara)??

Dan mengapa sebaliknya yang berlaku, sokongan kepada Pakatan Rakyat semakin bertambah.Kenapa semua ini berlaku ???

Mengapa?

Kerana satu sahaja, segala fakta, segala kenyataan, segala bukti, adalah dinilai oleh rakyat. Dinilai oleh golongan-golongan cerdik pandai politik. Termasuklah artikel yang panjang-panjang ini.

Apakah dengan kenyataan di dalam artikel yang panjang ini mampu mengalihkan pandangan rakyat yang telah menyokong Pakatan Rakyat dengan memberikan sokongan kepada UMNO pula jika mengikut politik semasa hari ini?

Dengan penghinaan Islam melalui Rosmah mengenai IFF, dengan mewujudkan Hub Hiburan di Malaysia bertaraf antarabangsa, dengan berleluasanya rasuah di semua peringkat , dengan wujudnya sistem kehakiman yang tidak adil, dengan adanya pemimpin UMNO yang berperangai tidak senonoh, dapat mengembalikan sokongan rakyat kepada UMNO?

Realitinya, rakyat tidak mahu menilai politik basi dan masalah politik yang telah basi. Rakyat mahu menilai POLITIK YANG ADA PADA HARI INI.

Namun,perkara ini tidak popular dibincangkan di sini. Tidak sesuai difikirkan disini. Dan tidak mungkin dibincangkan di sini, dan tidak mungkin difikirkan di sini.

Saya berterima kasih kerana dengan artikel yang panjang ini menyebabkan saya makin sayangkan PAS. Memang kerana prinsip Islam, PAS sanggup buat apa sahaja. Dan untuk hidup dalam keadaan segan mati tidak mahu, UMNO sanggup memainkan sentimen, mengfitnah dan menjadikan provokasi murahan untuk meraih undi dengan menggunakan pelbagai saluran. Namun kasihan, tidak berjaya.

Anonymous said...

drp DRh
Askum,nk tnya pd awk semua ni...kuatnyo dok mngomen-ngomen kat PAS.Baik cerito ler sikit asalnya dari negeri mano?kalau sebetuinya bukan anak jati kelantan....wat malu jee...dok myibuk tunjuk skill(--).
Org kelate original yg bijakpandai,kaya,miskin,yg berjaya,dok kampong,yg behijrah,dok bandar,dok oversea mereka ni rasanya 90% rata2 dah bersyukur dapat tengok negeri KELANTAN zaman moden loni sebab pelik dari negeri2 lain.AMBO ni bukannya sekeluarga original Kelate tapi sungguh bangga!menitis air mata gembira sebab dah tak risau sgt dengan Masa Depan Negeri Kelate,cukup kukuh,teguh berdiri melawan arus kemodenan yg mecabar melawan musuh AGAMA,BANGSA,ILMU,TANAHAIR,PEMBANGUNAN untuk kejayaan di Dunia dan Akhirat.mereka2 ini tak kira kaya atau miskin perjuangannya hanya Utk kejayaan,kesenangan,kemudahan pelbagai bangsa tanpa korbankn BumiBangsa dan Beragama.

Anonymous said...

Itu komen yang bernama 'KasiHentam' mungkin kurang cerdik sikit lah...!

Dahlah kurang cerdik.., lagi pulak dia nak tambah taksub bodoh dengan PAS..., setelah pendedahan permainan PAS untuk 'tikam belakang' UMNO semasa zaman 70'an dulu sudah terbongkar kat sini. Apa punya hamlau si mamat bodoh taksub ni...., haaah?

Dan dia tak paham-paham lagi ke? Bahawa UMNO banyak mendapat sokongan di kawasan-kawasan luar bandar dimana terdapat lebih ramai pengundi Melayu..., berbanding dengan kawasan-kawasan dalam bandar dimana kebanyakan para pengundi adalah Cina & bukan-Melayu...! Itu saja sebab utama kenapa UMNO mendapat sokongan dari kawasan luar bandar...!

Janganlah si mamat bodoh taksub nak bangkitkan soal hiburan, rasuah, sistem kehakiman yang tidak adil punya isu, dll...., yang sudahpun lapuk tu.

Dan jangan pulak nak bangkitkan soal golongan-golongan cerdik pandai politik kat sini..., hooi..! Orang-orang Melayu (dalam Bandar) yang cerdik pandai-politik pun ramai jugak yang tak turun untuk mengundi dalam PRK & PRU tahu tak..? Ramai dah senang sikit dan mudah lupa asal-usul mereka dan tak sedar diri. Tak pula semacam para-pengundi Cina. Mereka lebih bijak 'berkira' dengan undi-undi mereka.., tau tak..?

Maka..., elok saja si mamat bodoh taksub tu cermin muka sendiri kalau semakin taksub dengan PAS setelah membaca artikel pendedahan ini.

Apakah PAS = Islam...? Piirraaaaah....! Dan apakah kamu sangka kamu sudah beriman..?


Tambahan:> Keputusan PRK di Galas, Kelantan jelas menunjukkan bahawa rakyat semakin sedar lantas menolak pengaruh PAS.

penyokkong kebenaran... said...

Hebat betul ni aziz. Berani memecat MB yang jadi barua UMNO. Aku sgt berterima kasih kepada Nik Abd Aziz, sebabnya kalo beliau tak buat begitu, hancur negeri kelantan sekarang. Kalo dulu umno tu baik, skarang aku rasa dah teruk sangat, dah tak sesuai utk perjuangan agama, bangsa dan tanah air. Semuanya telah nyata, terang lagi bersuluh. Kalo nk ikut sejarah lama, memang la kena sokong UMNO, tapi masalahnya, UMNO sekrang dah teruk sgt...dah dikuasai melayu jahi yang tak reti erti sebenar perjuangan agama, bangsa dan tanah air.

Jom pakat2 sokong pas!!!

mae said...

Dalam Quran ada ayat yang bertanya kepada sesetengah orang Islam "tidak malukah kamu hanya tahu bercakap tapi tak melaksanakan apa yang dicakapkan." Saya pasti Nik Aziz boleh cari ayat yang lebih kurang macam tu bunyinya.

Anonymous said...

kadang2 kesian jgak kat org2 umno kerana menyangka berada d dlm perjuangan benar..

fatihi ( salam perkenalan) said...

Tuan Guru Nik Abdul Aziz ulama' terunggul & telah terbukti sinar2 kejayaan Islam di bawah pemerinthannya.. kehidupan yg penuh sederhana & bsgt berjiwa rakyat. kebanyakan org yg benci kpdnya pun, hanya berdasarkan emosi & tanpa reason & fakta yg kukuh..berdasarakana andaian & jangkaa. Tuan Guru seorg tokoh yg bukan shaja memimpin politik Islam & menerpakan manhaj siasah syri'iiyah dala rung2 demokrasi jahiliyyah, tapi mampu menjaga & mendidik rakyat dalam soal aqidah, fiqah, muamalat, ekonomi isla, pembangunan dll.. radiyallahuanhu

cucu datok mandaliar said...

kahkahkah...tu le dia tulisan dari munafikin melayu.....dato mat nasir tu menteri dari pas....tapi dia masa tu jadi barua umno....tu yg buat paS MARAH.....YG BERARAK BUAT KACAU DI KOTA BAHARU MASA ...ORG2 UMNO YG PERANGAINYA MCM SIAL....YG PAKAI KOPIAH BERTOPENGKAN ...KONON2 ORG PAS YG BERARAK SOKONG DATO MAT NASIR....YG BUAT KACAU TU ORG UMNO YG PERANGAINYA MCM SIAL.....MCM BEROK DAN KERA....HUSIN ONN TU BAPAK PERPECAHAN DAHHHH...BUKANNYA BAPAK PERPADUAN....SEBAB TU DI AKHIR HAYAT DATO MAT NASIR DIA KEMBALI PADA PAs semula....sebab dia tahu kesilapan yg di lakukan dulu jadi barua umno....kau rbf cuma budak hingusan yg tak tahu sejarah tapi hanya pandai putar belitkan sejarah....kahkahkah...bloger baruah pecacai umno....pengkhianat melayu.....kecik kecik taknak mampos....dah besar jadi baruah pengkhianat bangsa....khaaaakkkkpuith

Anonymous said...

AKU SETUJU SANGAT DENGAN 'KASI HETAM' PUNYA KOMEN.. UMNO AKA B.N DAH TAK SESUAI LAGI UNTUK MEMERINTAH MALAYSIA.
p/s,
CARILAH KEBENARAN DISEBALIK SEJARAH YG DIPALSUKAN..
PERJUANGKAN ISLAM BERLANDASKAN AL-QURAN DAN HADIS
*UMNO = BANYAK PUTAR BELIT

Pena Agenoz BERBISIK... said...

Salam Ukhwah

Maaf PAB berkata2 :

Buat bro RBF...teruskan perjuangan...jgn dilayan juak2 PAS nie...sbb mereka mmg dilahirkan utk byk bercakap tp utk laksanakan....haram sekali....

Benarlah kata Allah itu bahawa di akhir zaman ini akan ada golongan manusia yng mengaku beriman tetapi buta mata dan hatinya.

Soo..juak PAS selamat ber PMkan Anwar dan berTPMkan Kit Siang. Hj Hadi sekadar 'Pembuat Kopi' Anwar jer mcm apa yg berlaku pd Saudara Ezam, Nalla dan Zaid

Anonymous said...

WAHAI PENGANUT PAS..AKU NI ORANG KELATE TULIN ,TAPI SEBESAR KUMAN AKU TAK RESPECT NIK AZIZ.....DAN SEKALI PUN TANGAN AKU TIDAK PERNAH DAN TIDAK AKAN MENGUNDI PAS....AKU SUDAH TAHU PENAGNGAI PAS SEJAK DARI KECIL LAGI....HANYA INSAN YANG DIBUTAKAN HATI DAN MATA OLEH ALLAH SAJA YANG DAPAT MENERIMA PAS....PAS SEUMPAMA DAJJAL AKHIR ZAMAN YANG BAKAL MENJAHANAMKAN AGAMA ALLAH DENGAN MENAWARKAN APA SAJA KEPADA PENGANUT NYA...HATTA SYURGA DAN NERAKA ALLAH PUN DIJADIKAN TARUHAN DI DALAM PAS....PAS MAHA JAHAT DAN TIADA LAGI PERBANDINGAN DI MUKA BUMI INI UNTUK DIGAMBARKAN KEJAHATAN DAN KEDANGKALAN SELURUH PEMIMPIN DAN HAMBA PAS.........DI DALAM PAS PENUH MAKIAN,KEBENCIAN, TIPU MUSLIHAT SERTA HELAH.......UNTUK MENCARI KEIKHLASAN PAS DALAM MEMPERJUANGKAN PAS WALAU SEBESAR ZARAH PUN SAYA TIDAK PERNAH JUMPA....DAN SAMPAI KIAMAT PUN PAS TIDAK MAMPU UNTUK LAKSANA......PAS ADALAH DAJJAL AKHIOR ZAMAN YANG DITURUNKAN UNTUK MENGUJI UMMAH.....KEPADA SAUDARA FAISAL TERUSKAN USAHA MURNI ANDA BAGI MENYELONGKAR SEGALA KEMUNGHKARAN DAN KEJAHATAN PAS...SESUNGGUHNYA PERJUANGAN ANDA ADALAH JIHAD DAN MENDAPAT GANJARAN DI SISI ALLAH DEMI MEMBELA AKESUCIAN AGAMA ALLAH DAN MENYINGKAP KEJAHATAN PARTI YANG BERTOPENGKAN AGAMA ALLAH......SEBARKAN DAN DEDAHKAN FAKTA INI SELUAS-LUAS NYA KEPADA SELURUH UMMAH DEMI KEBENARAN.......SESUNGGUH PAS ADALAH DAJJAL....

ezzah said...

kenape mesty na menjatuhkan sesama melayu??
ta sedar ke skarang ny makin ramai yang bukan malayu yg mentadbir??
semua org ade buat salah..
or brother mmg manusia sempurna yg mmg ta buat salah???
cube la kite bersatu na mempertahankan tanah melayu daripada dijajah kuase asing..
budak sekolah pun malu na mengaku yg die ni duduk di Malaysia yg merupakan negare islam tapi da ta mcm negare islam..
ta malu ke kalau na menjatuhkan org je??
cube la bersatu!!
pertahankan tanah melayu..
dan ingat kalau betul dye ade buat salah Allah akn hukumnye di akhirat ..
kite ta de hak na menghukum dye...
ingatlah kite ny bukan manusie yg sempurna..

Anonymous said...

kalau penganut PAS terbaca tulisan saudara RBf ni...tolong study dan fikir dengan akal akan fakta yang dikemukakan....sesungguhnya dalil dan buktinya teramat kuat dan jelas....sesungguhnya anda semua telah ditipu oleh ulama su (ulama palsu dan jahat)yang seakan dajal yang lahir diakhir zaman yang akan merosakkan agama Allah...demi kepentingan diri dan kelompok jahat mereka.....cubalah singkap jendela minda anda untuk memrhati ke arah luar dari menjadi katak di bawah tempurung yang setiap detik ditipu dan diperbodohkan oleh pemimpin dan ulama anda yang penuh kejahatan dan tipu daya....usah jadi insan fanatik,insan jumud dan insan t5aksub membabi buta....kerana dengan kedangkalan anda kepla kalian dipijak oleh ulama berserban dari kalangan anda....dan anda ditipu hidup-hidup.......tinggalkan perjuangan anda yang sia-sia bahkan berdosa ini.....kerana parti anda penuh kemungkaran dan kejahatan sejak dulu sahinga kini.....gunalah akal yang dikurniakan allah dengan bijak dan pasti anda akan dipandang mulia dan bermaruah......yang ikhlas aku ZUL BUDAK JELI

MRZ said...

salam 1malaysia...janganlah kamu berbalah sesama kamu...tidak kisah lah siapa pun yg kamu sokong...itu adalah hak dan tanggungjawab kamu sendiri...yg penting,tingkatkanlah amal ibadat kamu sendiri kerana dihadapan ALLAh itulah yg akan dihisab..mengapa perlu kita menfitnah, mengumpat dang mencaci HAMBA ALLAH yg lain...ALLAH tidak suka kita hamba-NYA bermusuhan atau lebih tepat memutuskan persaudaraan...main agak2 jerk terus fitnah org lain..macamtue ker yg ISLAM ajar tatacara atau AKHLAK yg baik...kita nak sokong siapa,sokonglah..janganlah kita mencaci,menfitnah dan mengata orang lain...itu terang2 berdosa...apa yg pemimpin kita buat,itu biarlah urusan mereka dengan ALLAH...laksanakanlah tanggungjawab kita sebaiknya...dan ingat,kita punya kehidupan kita sendiri...siapalah kita untuk menilai kerja buat orang lain.....tingkatkan amalan kita wahai saudara2ku....HIDUP MATI HANYA UNTUK ISLAM....

Anonymous said...

...di dalam hati penganut2 pas itu sendiri tidak ada sekelumit rasa kasih sayang sesama saudara, bahkan penuh dengan perasaan benci dan dendam walhal sifat2 tersebut adalah dari sifat2 iblis dan syaitan...saya kasihan dengan saudara2 saya di pihak pas...perjuangkanlah kearah kebenaran!

UB45
Melaka

Anonymous said...

ALLAH MAHA MENGETAHUI, takkan ada amal yang akan sampai kepada ALLAH jika seseorang itu berbohong, termasuk UMNO @ PAS

Anonymous said...

Ramai yang cakap, di Kelantan itu mengamalkan Islam. Yang sebenarnya, rakyat yang mengamalkan Islam di Kelantan tu, bukan daripada hasil titik peluh PAS! PAS tidak ada program yang tersusun dan mencukupi untuk membawa rakyat ke arah Islam yang menyeluruh dalam semua aspek kehidupan! Nik Aziz seorang yang baik sebagai seorang muslim, tapi bukan seorang yang cekap dalam pentadbiran/ menguruskan rakyat. Jangan marah dulu, kalau anda selalu mengkaji dan membaca tentang Islam daripada sumber yang autentik, daripada rujukan buku2 arab, anda akan menginsafi perkara ini. ISLAM BANGKIT BUKAN DENGAN SEMANGAT (APALAGI SEMANGAT MENGHENTAM), TAPI DENGAN ILMU!
* Saya anak kelantan, tinggal tak jauh drp rumah MB Kelantan.

Anonymous said...

salam..
sungguh sangat pelik 1000000kali kalau benar artikel ini kenapa orang umngok tidak dedahkan kepada rakyat sedangkan umngok dan bn control semua media elektronik dan cetak.. kalau hal2 yg kecil pn buleh nk hebah kt tv, inikan pula kes yg besar.. bangang bebenor ye kamu ni rbf.. hahahahaha.... nak tergelak aku..
lagi 1 nak tanya , kenapa najib tak saman akhbar luar negara yang mengatakan bhwa beliau dan bininya rosakmah terlibat dengan kes altantuya .. nampak sangat pengecut..

BN= bengong negara

hahaha

Anonymous said...

astaghfirullahalazim..

tk baik korang buat macam ni.
kita tk patut percaya lagi soal ini semua. sesungguhnya Allah itu maha mengetahui segala-galanya~
jangan la kita main politik-politik ni.

ibnul said...

aku tanya lagi..apa hak kamu untuk membuka AIB orang ? sekadar bertanya...dalam sabdaan nabi saw..org yg membuka aib saudaranya,maka ALLAH swt akan membuka aib nya di hari yg tiada perlindungan melainkan perlindungan-NYA kelak...

Anonymous said...

Aku sangat sokong komen 'kasi hentam'....

buat apa la kita nak ungkit kesalahan yang lepas2...

yang kita kena tgk, skrg ni.....

yang lepas dijadikan teladan dan pengajaran....namun yang skrg dijadikan LANDASAN...

Org yang cerdik x kan guna perkataan maki hamun...ingat tu....

Org yang cerdik akan berhujah menggunakan fakta....

Tp org yang cerdik juga pandai putar belit....

Anda di dalam golongan mana? Lu pikir la sendiri....hahaha....

Anonymous said...

Kalu amno nak control semua media aku rasa buang masa je baik control satu mesia tak payah PRU terus perintah buat ape demokrasi kalu rakyat aysik bertelagah . Ini demokrasi dan adakan PRU sape yang cipta ha tlg g tau zaman nabi dulu mana ade PRU ...TERUK KE UMNO HEBAT KE PAS ALA DUA2 SAMA AJE SEMUA NAKKAN KUASA senang bagi DAP memerintah dah tentu UMNO&PAS akan kena paksa tukar agama....gaduh2 nanti bangsa lain yang untung..

azzim said...

yang baik jadikan teladan, yang BURUK (PAS) jadikan sempanda.. sempade sieeee...

jangan jadi manusia bermuka-muka.. jadilah manusia yang amanah & jujur kerana Allah sukakan manusia bersifat mahmudah.

p/s : PAS - Parti Anak Siee

Mail Labok said...

To penyokong2 Nik Aziz,

Semua penyokong Parti Ajaran Sesat PAS sudah di register oleh Nik Aziz supaya masuk SORGO kelak( Syurga versi PAS ).

Dengan itu x payah lah demo bazir letrik berbahas dengan "kafir2 & jahiliyah2 UMNO" kat forum ni. Jimatkan masa anda dgn melakukan aktiviti rutin anda spt menganiya org lain dgn mencuri pok getah, makan rasuah, memaki hamun orang yang tidak sependapat dgn anda, tidak bertimbang rasa ketika memandu, mencuri kable letrik milik TNB ( syarikat kafir ), mencuri ayam & itik milik jiran penyokong UMNO ( sebab mereka kafir ),dan tanam getah dalam tanah mereka & kemudian buat macam tanah bapak anda sendiri, membina masjid2 PAS berhampiran dgn masjid kerajaan supaya mudah nt nk sebar fatwa terbaru TOK GURU, memberi ceramah memburuk2 UMNO dalam masjid kerajaan ( time dekat pilihanraya ), siang malam makan minum di kedai kopi ( top up akaun buku 555 ), menghisap ganja & ketamin sebelum, sedang & selepas kerja. Memberi sokongan moral kepada anak2 dgn membeli motosikal baru untuk dibawa merempit & wheelie.

Tidak membayar cukai spt cukai tanah & cukai jalan( Nt UMNO makan ).

Buatlah apa saja yang haram asalkan demo bahagia. X APA!! SORGO MILIK MUTLAK KAMU!! BUKAN SESEKALI HAK SI KAFIR UMNO!!

Anonymous said...

salam pada semua rakan senegara.....

hargai apa jua perjuangan yang anda yakin dengan berlandaskan kepada kebenaran yang 1 dan berpaksikan kepada ajaran ugama islam yang 1....
janganla kita menjadi peganut yang sejati sehinggakan menghalalkan ape jua larangan yang telah diterangkan akibatnya.....

Anonymous said...

Dah tau lama dah.Juak juak PAS ni memang tak sekolah.Hati busuk sebusuk2 bangkai.Cemburu tak bertempat.Yang tau hanya nak menghasut.Islam di serban jer.Otak kosong.
Kalau jadi ketua,sah la hancur negara.Sikit2 guna agama ALLAH.
Tak pernah saya tengok PM UMNO cakap kasar macam pemimpin PAS..

Baru habis baca buku 'A DOCTOR IN THE HOUSE'..

ITU LAH MAHATHIR..Cakap lemah lembut dan NEGARAWAN UNGGUL...Nik ajis boleh ka jadi macam tu?
Jaga kelantan boleh la..

Shafiq Izwan said...

whoah takut tengok dunia politik.

perjalanan seorang insan said...

assalamualaikum..
maaf jika saya katakan..
selama ini jika kita lihat di media massa banyak sekali laporan-laporan ataupun berita-berita yang bertujuan untuk mengaibkan PAS...
tetapi jika kita insan yang bijak,tidak terlampau terikut-ikut dengan bisikan syaitan sudah pasti kita mampu bezakan yang mana betul dan yang mana salah.. contoh nya suatu masa dahulu BN mendakwa Tok Guru Nik Aziz telah menyatakan bahawa "orang UMNO kafir".namun Tok Guru hanya jawab dengan dua ayat"ada bukti"..sampai sekarang ahli UMNO berdiam diri dengan fitnah yang mereka sendiri cetuska..kepada penulis blog ini, fakta sebenar kenapa PAS keluar daripada BN ialah BN tidak mahu melaksanakan hukum HUDUD di negara kita.walhal hukum HUDUD ITU WAJIB dilaksanakan sebagai orang islam.. diharap selepas ini saudara penulis blog dapat lebih mendalami SEJARAH MALAYSIA menerusi fakta yang sohih sebelum menampilkan karya..ini kerana,jikalau tersilap langkah nauzubillah balasannya..

perjalanan seorang insan said...

assalamualaikum kepada saudara/saudari pemilik rbf..
dosa menfitnah lebih besar dari dosa membunuh..
justeru jikalau tiada bukti yang kukuh jangan berani bersuara..
kerana Allah maha mengetahui lagi maha adil..
jikalau mahu berkempen lakukan lah dengan berhemah..
contohikan rasulallah dan para sahabat...
ingatlah yahai umat islam..islam pernah jatuh kerana FITNAH..
wassalam...

ORANG PANGGE JELI said...

AKU TAK NAK ULAS PANJANG......ISU MENATE PAS YANG PENUH CELA DAN CELAKA....CUMA AKU NAK ROYAK YANG SELURUH UMAT MELAYU DAH MULA MENOLAK PARTI TERHINA DAN TERJAHAT DUNIA PARTI MENATE PAS..PARTI MENATE N IK AJIS......PARTI CELAKO..PARTI CELAKO..PARTI CELAKO...NIK AIZI CELAKO..NIK AZIZ CELAKO.....AKU SEBUT CELAKO SEBAB MENATE NIK AZIZ PERNAH SEBUT CELAKO......PAS [PASTI KALAH...PAS PASTI KALAH ..PAS PASTI KALAH DAN DILAKNAT ALLAH.....TIU SAJA AKU NAK KATO....DENGAN MENATE PAS TAK LEH CAKAP BAIK SEBAB DIA TAK RETI BAHASA DAN TAK DOK ADAB DAN MARUAH.....

Anonymous said...

ambo baru jer kelik klate dale cuti sekolah ni,,ambo ni berjiran dgn org PAS.....ambo malas nak kata @ tulis hak pelik2,,,cuma ambo nak cerita sikit jah,,,ceritanya gini,sebelum ni,ambo dok jauh,,,kelik jer kg,,kakak ambo royat anak jiran AKA org PAS aka org Islam la kononnya,,,berak dlm tempurung dan buang dlm kawasan rumah mak ambo..pd mulanya ambo tak caya pasal dia org ni org Islam,,tp bila ambo gi belakang rumah dan tengok sendiri, MASYAALLAH,betul rupanya..ni dalam cuti SEKOLAH ni ambo kelik,,pelepah kelapa pulak dia orang letak depan laman rumah mak ambo,,,tp buan kelapa, dia tak lak letak sama,
ini kah ajaran yg di beri oleh orng yang menggelarkan dirinya ISLAM.
ambo kata jiran ambo ni org PAS pasal depan rumah jiran ambo ni ada banner ceramah PAS,ada gambar nik ajis,hj hadi dan sore lagi tu ambo tak berapa kenal....hehehehe, maaf la pasal ambo ni bukan org politik...
satu kagi ambo nak tanya..
undi PAS= SYURGA
undi BN = NERAKA
tadak parti (bebas pun dak,DAP pun dak, PKR pun dak, makna kata tak ngundi ler)= ?????????????

Anonymous said...

Salam RBF, bagi sy y sdg meniti alam remaja n setahun jgung dlm memerhati alam politik saya tak pasti siapa y salah atau betul. yang pasti semua manusia sama shj x perfect. pemimpin Pas y baiknya mereka lbh merendh diri n bab agama mungkin lbh ckit dr 'org2' BN. Tp BN bab2 memerintah mereka lbh berpengalmn. Tp skrg kita pon tak pasti siapa y makan duit rakyat smpai berjuta2 @ lbih lg dan y pasti adalh pemimpin dlm BN n Pas.Sy lbh suka ambil jln tgh, siapa y boleh beri kesenangan, kedamaian pd generasi kita akan dtg n tak memusnahkan negara atau melelong maruah dan ketuanan org melayu sy akan sokong. Tgok saja lah isu kebebasan mengedarkan bible di semenanjung dlm BM itu sah2 nk mengkristiankan org islam x gitu? semua propaganda nk menang undi org bkn islam. Saya x kta mana2 pihak itu hnya pendapat 'PERIBADI' sahja.

Mokh bukan Anon said...

Penganut2 PArti Ajaran Syitan ni semua golongan Bodoh tak boleh diajar pandai tak boleh diikut.

Ungkat yang sangat kronik sampai bangsanya terancam di tahap kritikal pun masih buta mata hati.....

Anonymous said...

assalamuakum w.b.t
di sini saya ingin menjawab persoalan yang dikemukakan oleh( perjalanan seorang insan)...
pernah suatu ketika dulu mantan perdana menteri kita Tun Dr Mahathir menyuruh Dato' Nik Aziz selaku menteri besar Kelantan melaksanakan hukum hudud di Kelantan suatu ketika dahulu. Pokok persoalan mengapa sehingga sekarang hukum tersebut tidak dilaksanakan? sedangkan perdana menteri ketika itu sudah membenarkan.Adakah org2 PAS sendiri tidak berani? Sampai sekarang pun tak ada hukum dilaksanakan. Dan kita tidak boleh menuding jari kepada satu pihak sahaja. Renung, buka minda dan nilailah...Assalamualaikum...

Dot said...

wahai penyokong2 melayu dlm pr = pas & pkr terutamanya.

pas tidak akan berjaya dgn slogan negara Islamnya selagi pas berada dibawah telunjuk limkitsiang anak beranak & anwar anak beranak!

makin jelas pas tersasar jauh dari perjuangan mrk yg sebenar. kehendak dgn hakikat jauh berbeza..setakat melaung2kan nakkan Islam tapi tindakan jauh dari ajaran Islam, tak mungkin akan tercapai...tok guru ala pondok, tidak cekap mentadbir & membiarkan orang kanan & kiri buat keputusan adalah pemimpin yg lemah..

apapun kehendak kamu, Allah SWT masih belum mengizinkan icon kamu itu menjadi pm16sept...
kamu jgn ingat kehendak kamu akan terlaksana begitu mudah krn berjuta lagi rakyat Malaysia berdoa menolak bala icon kamu tu!!
satu lagi,
APAPUN YG NKO ORANG KUTUK PADA TUN MAHATHIR, TUN LAH PEMIMPIN ISLAM MALAYSIA PERTAMA (& MUNGKIN YG TERAKHIR) MASUK KEDALAM KAABAH!! SUBHANALLAH.....
APAKAH ADA PEMIMPIN2 PR NKO ORANG YG DAPAT RAHMAT ALLAH YG BEGITU BESAR? NIK AZIZ YG KAMU ORANG SAMAKAN MCM WALI, DAH MASUK KE DALAM KAABAH??? PERCAYALAH QADHA' & QADAR, ALLAH BELUM IZINKAN.

ANWAR PERNAH JEJAK KAKI KE TANAH HARAM? PERNAH TUNAI HAJI? BUAT UMRAH???? BERMUHABALAH DEPAN BAITULLAH?
YG NAMPAK KERAP DIA PERGI IALAH KE AMERIKA, INDONESIA, SPA...

MAHA SUCI ALLAH, LEPAS TUN PECAT NWAR, DIA MINTAK SEMUA ORANG BALIK BUAT SOLAT HAJAT KALAU RAGU2 DGN TINDAKAN DIA!!
TAPI NWAR BUAT APA? DIA GILA2 AJAK ORANG BERDEMONSTRASI MCM DIRASUK SYAITAN! TAK BOLEH TERIMA QADHA & QADAR ALLAH SWT!!!
BUKA MINDA, BANDINGKANLAH APA YG ALLAH SWT SUDAH TUNJUKKAN...
SATU PERSATU TERSINGKAP LEPAS SOLAT2 HAJAT...
MASIH WAS-WAS DENGAN PETUNJUK2 ALLAH SWT TU?
MASYAALLAH.... MANUSIA NIH?!!!

lagipun percayalah:


"TIDAK ADA HUJAH MENGHALALKAN MENJATUHKAN PEMERINTAH YG ISLAM WALAUPUN MEREKA ZALIM, MAKSIAT, TIDAK BERHUKUM DENGAN HUKUM HUDUD ATAU MENGAMALKAN DEMOKRASI DAN BUKAN SYURA SELAGI MEREKA
BERSOLAT."


"Hujah kami ini bukanlah hujah UMNO kerana UMNO tidak tahupun akan hujah ini, malah menekan ulamak-ulamak salaf di Malaysia seperti Ustaz Rasul Dahri dengan mengharamkan buku2 karangan beliau yg menolak bidaah seperti doa nisfu syaaban, tahlil, bacaan Yaasin pada malam Jumaat etc. Walaupun menerima tekanan dari pemerintah, ulamak2 salaf tetap taat kepada pemerintah kerana inilah yg betepatan dgn sunnah. Inilah pendapat para ulamak salafusoleh seperti Imam Malik, Imam Syafie, Imam Ahmad, Hassan Al Basri, Sheikhul Islam Ibn Taimiyyah serta para ulamak salaf sepanjang zaman
Rahman Kadir
bekas ahli pas tegar".

terimalah hakikat perjuangan kamu melampaui batas! rpk sendiri menyebut pas ialah 'parti extremist Islam' di Malaysia semasa wawancara dgn radio australia pada 15Apr2011!

Anonymous said...

assalamualaikum dan salam ukwah......
setelah membaca komen2 dari saudara2 seagamaku yg kdg2 penuh dgn cacian antara satu sama lain....
hati merasa begitu sedih membaca komen2 saudara2 itu....
sbg umat islam, kita diajar agar bersifat mahmudah..... sesugguhnya Allah mengetahui apa yg kita semua kerjakan..... musuh2 islam sentiasa berusaha menjatuhkan islam.... jgn lah pula kita sesama islam menjatuhkan sesama kita... byk lagi hal2 yg perlu di di beri perhatian seperti isu palestin, iraq, afganistan, dll..... di manakah adab2 sbg seorg muslim? (x kira la anda pihak mn2)..... jagalah akhlak sesama kita, walaupun mybe kita x kenal antara satu sama lain,...Allah mengatahui siapakah diri kita sebenar.... tidak salah memberi pendapat/fakta/komen tetapi biarlah beradab dan berhikmah..... Para sahabat di hormati kerana ahklak2 mereka semasa menyebarkan islam.... jgn lah kerana bicara anda membuatkan kita sebagai umat islam sbg umat yg tidak mempunyai adab kesopanan..... iman bukan dikira dari susuk pakaian seseorang (terkecuali org yg tidak tutup aurat, kerana tutup aurat itu memang wajib bg org beriman).... maaf jika ada tersilap bahasa atau menyinggung sensitiviti sesiapa... wassalam.... -

hamba allah yg perihatin-

Anonymous said...

surat yg hussien baca tu di tulis oleh ghani patael masa dia muda2.dia kan suka tukar 2 fakta.
kalau dah tahu pas tak boleh pakai knapa terhegeh2 nak perpaduan..
org melayu nkorang boleh bodohkan tetapi org islam .tidak sama sekali..

PK said...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=208227255875691&set=a.145280222170395.21214.100000652544194&type=1&ref=nf

komen selanjutnya boleh dibaca disini.

mamat said...

Kal pas bagus sangat mentarbiah rakyatnya, kenapa banyak sundal di bandar2 besar orang kelantan? Kalau pas pandai memerintah negeri, kenapa banyak rakyatnya cari makan kat negeri2 lain?
Muhasabah diri. Fikir2kan lah.

Anonymous said...

politik bukan bedasar fakta atau auta sejarah.. ia lebih relevan pada masa kini.. klu nk berpolitik bedasarkan sejarah baik x payah wt pilihanraya.. kerajaan yg baik perlu bekerja untuk rakyat sebagai balasan kerana rakyat telah memberikan mandat. masalah di mlaaysia ni kita terlalu berpolitik berdasarkan sentimen sejarah. sejarah dh lps.. yg nk hidup kita jadi kita perlu beri mandat kepada pemimpin yg mampu untuk membela rakyat..

Anonymous said...

Aku taknak kata ape ape .just nak ucapkan TAHNIAH kat PAS sbb telah berjaya mengucar kacirkan tanah bertuah kita ini.sekali lagi TAHNIAH

Anonymous said...

kredit to RBF dengn pededahan perkara ini. . teruskan perjuangan anda menegakkan keadilan. . banyakkan lagi pendedahan seperti ini, penting untuk generasi muda mengetahui sejarah. .

amir said...

aku sebagai anak malaysia yang di lahirkan di negara ini amat bersyukur dengan apa yang ada.ayoh sama2 kita halang sesiapa sahaja yang nak buat demonstrasi yang menggila lepas ni.mengganggu sahaja.

Anonymous said...

AMIR

AKU SOKONG 2000 PERATUS.
YG DIA ORANG DOK NAK BERDEMONSTRASI BUAT APA.CUBA BAYANGKAN APA YANG TERJADI JIKALAU ERJADI SEBARANG BENDA YANG TAK DIINGINI.

PAS TU MENYEBABKAN TRAFIK SESAK.
KEBETULAN PULAK ADA AMBULAN YANG NAK BAWA PESAKIT.TAK KA TERHALANG TU.

KENA PULAK ADIK BERADIK DIA ORANG YANG DOK BERDEMO.MAMPOS PI SAPA SUSAH.....DIA ORANG JUGAK..

Anonymous said...

Semakin hari semakin banyak keburukan pas didedahkan kepada rakyat... Alhamdulillah, ramai diantara masyarakat kampung saya kembali kepangkal jalan.... lebih-lebih lagi selepas pengistiharan PAS tidak memperjuangkan negata Islam lagii . Aminnn.... Antara 2 mudharat PAS dan UMNO aku pilih UMNO ,,, lebih selamat

Anonymous said...

Kepada anonymous November 5, 2010 12:49 AM

Itu menunjukkan ketaksuban anda terhadap parti yang anda sokong, walaupun buruk tetapi tetap di sokong dan dikatakan cantik. Jadi kalau begitu, YB Pas jangan menyibuk pergi negeri lain selaindari Kelantan untukberi ceramah, kononnya nak menolong, jangan nak buat sibuk kat negeri orang, jaga kawasan sendiri, baiki jalan, air paip bersih berikan pada rakyat, jangan ambil tanah pertanian orang asli dan mcm lagi.

Anonymous said...

hamba allah yg perihatin-

Terima kasih kerana cuba menyejukkan keadaan dengan memberikan sedikit nasihat. Anda jika berfikiran waras mmg inilah yang patut kita lakukan, berbaik-berbaik dengan sesama Islam. Malangnya, orang Bulan tidak mahukan itu. Dia mahukan kita semua mengikut telunjuk dia bulat-bulat, melebihkan orang dari Kelantan untuk segalanya.

Cuba kita lihat sekarang ini, semua tempat di orang nak tawan, hampir semua Universiti dia dah lebih dari separuh, kalau ada pentadbir sorang dari Kelantan, habis yang lain akan diganti dengan orang dari negeri yang sama, kalau asal satu warong dalam satu kawasan, nanti sedikit demi sedikit habis semua warong jadi milik orang dia. Lepas tu, habis semua pendapatan dia bawa balik sana. Cakap negeri dia maju, kenapa asyik nak pergi negeri orang
lepas tu cakap besar?

Anonymous said...

lepas tu umno ajak pas bersatu pulak.kah..kah..mca, mic dah menyampah kat umno. asyik pikir melayu, melayu.tapi melayu merempat jugak.kontrak bagi kat bukan melayu..senang dapat duit atas angin.pasal judi pun umno no.1.ingat lagi loteri kebajikan masyarakat tahun 70an.umnolah penaungnya..

Anonymous said...

salam. Masa aku kecil dulu sampai sekarang tak penah lg aku terjumpa kisah kisah nabi yang memaki hamun golongan kafir yang menetangnya. Malah nabi sentiasa bersabar walaupun dia diancam bunuh oleh kaum kaum kafir, tapi pas yang ingin merperjuangkan islam adalah pengkhianat agama sebenarnya. Pas sedar tak bila buat je ceramah memeki hamun orang lain, mengeluakan kata2 kesat. Menuduh. Dan menghina orang lain. Pas kau kena ingat penubuhan kau adalah untuk meperjuangkan islam. Mcm inikah pemimpin2 islam buat untuk kepentingan diri semata mata. Aku percaya adanya pas pada waktu ini adalah mereka pandai memainkan isu agama untuk orang melayu terus menyokong mereka. Politik itu selelunya kotor. jangan kau jadikan agama islam ini sebagai pembersih kekotoran yang kau lakukan. Nik aziz kau buangkanlah islam yang kau memperjuangkan. Kerana perjuangan kau itu telah memecah belahkan orang islam sendiri. Kami orang2 islam bukan hendak mendiami syurga sahaja. Hidup di dunia pun hendak. Aku malu sangat kalau aku jadi anak jati kelantan. Sebab kebanyakan cerdik pandai orang kelantan kebanyakan berhijrah ke negeri lain untuk mencari sesuap nasi. Nik aziz kau igat kau tu maksum ke. Kalo buat salah ada sahaja dalil2 yang kau guna utuk mengatakan kau tak bersalah,

Anonymous said...

Yg perlu memimpin ISLAM, bukan Melayu..
Yg perlu dilaksana HUDUD, bukan AKTA2..
Tak kisah melayu, cina, india, arab, yg penting ISLAM.
Tak perlu provokasi kaum/bangsa, sedangkan hakikat semua makhluk ADALAH SAMA MELALUI ISLAM !!!

Anonymous said...

Jika dieliti setiap komen yg terpapar di sini, nampak nya lebih menurut perasaan daripada pemikiran, bagi yg berfikiran, Alhamdulillah.
Bila anak cucu kita nanti menyumpah kita sebab bumi Melayu tergadai kat orang lain, jangan disalahkan sejarah.Jika ramai orang Melayu dah bukan penganut Isalam sebenar, jgn disalahkan sejarah. JIka tidak melihat sejarah sebagai satu iktibar utk kita berpolitik alamatnya kita leka dgn ketaksuban diri.

Anonymous said...

nk perangi pas??
Sape yg berhasrat nk perangi tu serupe je ngan ambiga.
Baik kita selidik apa itu illuminati, freemason, wahabi dan syiah. X payah fikirlah pasal politik dan demokrasi.
Meh sama2 kaji sejarah kehebatan dan kebangkitan Islam zaman Rasulullah hingga ke kjatuhan empayar uthmaniah. Apa punca Islam itu bangkit. Apa pula punca Islam itu musnah.
Fahami betul2 apa itu ISLAM ITU DAGANG, DAN KEMBALI DAGANG, BERUNTUNGLAH MEREKA YG DAGANG.
Kenali siapa itu dajjal dan agendanya. Kajilah tentang agama samawi(islam,yahudi,nasrani) telah trpecah kerana bnyk fahaman.
Akhir sekali sedarilah kita ini di akhir zaman.
Jadilah hamba Allah. Jgn jd hamba politik dan hamba nafsu.

AnakMelayu said...

budak-budak PAS taksub, bunyi cam pandai je tapi tak la kemana pon.. asyik cakap banyak je..

Anonymous said...

Salam...
PAS kata dia pejuang ISLAM..
Di mana ISLAM nya PAS di Selangor?
Kenapa makin tumbuh subur segala tok nenek pusat maksiat di Selangor? PAS sering kata UMNO/BN tu adalah bapak segala kejahatan n maksiat... namun di mana kehebatan PAS dalam 4 negeri yg PR pegang? Jika alasan semua pusat hiburan dan judi adalah utk bukan ISLAM, bukan kah itu juga yg di buat UMNO/BN? apa beza nya PAS dgn UMNO/BN? Kenapa sekarang harus tunduk pada DAP? Jangan sampai nak Solat nt kena mtk kebenaran pulak dari DAP... Mana la tau sbb sebelum ni dah rampas arak, kena pulangkan balik... adessss

tokgaru said...

Pas Bercita2 Besar

Kita sebagai pengundi boleh mengajar Pas supaya jangan bercita2 di luar mampu. Kita boleh hantar isyarat kepada Pas kalau nak melayu dan islam perintah malaysia ini Pas kena kerjasama dengan Umno dan bukan kerjasama dengan DAP. Kita boleh bagi amaran kepada Pas, orang melayu sampai kiamat pun tak dapat terima DAP.

Macam mana nak buat ?

Bila mai PRU 13 nanti melayu semua pakat bagi undi kepada Umno bila Umno berdepan dengan Pas. Kita bagi Pas peluang jadi pembangkang cukup lah, jadi mana2 tempat yang Pas tidak berdepan dengan Umno, kita bagi undi kepada Pas saja lah.

Jadi dalam parlimen nanti, Umno pun ada Pas pun ada sebagai wakil orang melayu.

Kalau Umno kurang ajar selepas menang besaq, PRU 14 kita tukar bagi peluang kepada Pas pula.

Senang kan macam tu, sapa pun tak berani nak besaq kepala.

Abe Long said...

mohon kopi pes di blog sy

tokgaru said...

Sudara2 sekalian.

selepas membaca paparan RBF, saya rasa tak tersasar bila saya berburuk sangka kepada Nik Aziz tentang perpaduan melayu.

sebelum nih saya pun rasa pelik kenapa lah bila di ajak berkawan dengan Umno Nik Aziz tak mahu, tapi bila DAP ajak mahu pula dia. rupa ada perkara yang dia nak sembunyikan daripada pengetahuan orang melayu.

memang jelas lah bahawa karektor sebenar Nik Aziz tersembunyi dalam lipatan serban dan tersorok dalam baju jubahnya. tapi ramai orang melayu hanya nampak pada serban dan jubah yang di pakai olehnya tanpa mahu melihat apa yang ada disebalik serban dan dalam jubah itu sendiri.

sebab itu lah masih ramai orang melayu yang menjadikan Nik Aziz sebagai idola mereka. tapi pada kami yang di atas pagar ini, Nik Aziz adalah pemimpin kupang tembaga saja kepada masa depan orang melayu.

tak percaya. tak apa. kita tunggu dan lihat. tuhan Allah dah pun tunjuk sikit2 supaya kita sedar sebelum terlambat.

Anonymous said...

salam..
Mmg benar fakta diatas..saya adalah cucu cicit Dato Asri Muda dan keluarga saya amat rapat dgn Dato Asri.Nik Aziz mmg sudah ada fahaman yg berlawanan dgn fahaman Pas ketika Dato Asri menjadi menteri besar Kelantan.Kami tidak heran jika dia tak sehaluan dgn Hj Hadi dlm isu perpaduan dgn UMNO selepas PRU KE 12 yg lalu.Nik Aziz sudah berjaya menendang Dato Asri ketika itu dan kini beliau berjaya menanamkan kebencian yg mendalam terhadap UMNO dan memainkan isu politik kebangsaan adalah berlawanan dengan fahaman islam kepada org melayu.Kita sedia maklum Nik Aziz sekarang amat bongkak dgn mengatakan beliau dilindungi oleh Allah dan sanggup mengeluarkan kenyataan tentang isu agama tanpa merujuk dan berbincang dengan org lain yg juga arif dlm hal agama.
Kini saya telah sedar siapa Nik Aziz dan sepatutnya beliau tak layak digelar tuan guru.Beliau akan menghalalkan cara utk tujuan politik.Saya masih ingat pilihanraya kecil Dun Sg Pinang Kelantan pad tahun 1990.Banyak risalah berserta dgn gambar untuk propaganda dari Pas disebarkan di kampung2 tentang keburukan pemimpin UMNO dan beliau juga menipu dgn mengatakan kpd saya,arwah Hjh Ilani Ishak,Tuan Guru Hj Umar,Mejar Kamaruzaman yg beliau tak pernah memberi izin org mengambil gambar beliau.Sedangkan gambar beliau itulah yg terpampang sekarang di pejabat2 kerajaan negeri.

Anonymous said...

magkuk gila lu mat..tu zaman bila lu amek..lu igat sejarah dulu tu boley pakai ka, boleh caya ka..baca al-quran dulu la..xyah dok kalot ngan politik..negara tah kemana, duit rakyat amek mkn anak bini..

Anonymous said...

wahai anak-anak muda.adakah anda tahu?
Yang pasti pemimpin parti Pas yang membawa sial kepada kesatuan bangsa ini, penyokong-penyokong pas tolonglah ..kelibat anda sekarang ini pun berbau bacin kuat tau tak, toksahlah nak tunjuk alim tulis kat sini bla bla, itu hanyalah topeng semata-mata, itu hanya akan dinilai hanya lakunan sang dajjal.
Ada lagikah anak muda yang masih tak tau kejahilan pas? Pas lah yang mencoreng morengkan Islam, nafas dan mulut pemimpin pas berbau busuk bila bercakap dewasa ini, penceramah pas gunakan surau dan masjid membusukan orang-orang seagamanya, pemimpin-pemimpin pas batu api kebencian sesama agama, tolonglah lupakan parti pas, sudahla tu mari bersatulah bersama menentang musuh islam yang asli (DAP).

ikutlah kepada gerombolan orang-orang yang menuju kepada keselamatan bangsa agama dimasa hadapan.

BERCERAI ROBOH BERSATU TEGUH.

Anonymous said...

Janganlah kita dengan mudah menghina Ulama dengan hanya membaca "sepucuk" artikel shj. Tuan Guru Nik Aziz ni latar belakang dia pun kena study gak..pendidikan awal Tn Guru adalh di Pondok Tok Kenali, Selepas itu Pondok Tok Guru Haji Abbas, kemudian melanjutkan pengajian Ugamanya di Universiti Deoband, Universiti Lahore dan terakhir di Universiti Al Azhar. Katakanlah kutukan itu benar, mungkin anda mndapat tambahan pahala. TAPI... katakanlah tidak benar, maka tdk boleh di imagin lah siksaan hukuman dosa menghina KEKASIH ALLAH..jadi lebih baik diam saje klu kita tdk tahu betul2 kesahihan ttg sesuatu perkara, sokong tidak, hina pun tidak..sbb risiko antara dosa dan pahala utk ini TERLALU BESAR bezanya...

Anonymous said...

tak nnati sumpah laknat..kalau dah buat zina pasti dilaknat ALLah...org yang dilaknat takkan jadi PM Malaysia. Sia-sia saja sokong penzina...

Anonymous said...

erk..jgn la kamu buang masa dengan artikel pengikut kuat umno/bn ni + pemberi komen dari umno/bn ni..sesungguhnya mereka buta hal agama..masih lagi taksub dengan duniawi...hanya menunggu mati dengan berbekalkan harta dan dosa berkarung..mereka2 ni ak agak kaki clubbing kot..lol.. :P

Anonymous said...

macam ni je kajian anak didik UMCO? apapun UMCO telah diharamkan selepas rentetan yang berat sebelah di atas.makna kata UMCO terus hilang prinsip berbanding PAS yang terus bergerak.Tuan Guru Nik Aziz berjaya melangkaui batasan yang ditimbuni UMCO.dahulu PAS bergerak dengan keadaan yang terhad.UMCO menggunakan sepenuhnya kemampuan.apa yang penting sekarang dah banyak bukti UMCO memesongkan maruah Islam dan Melayu.

Anonymous said...

Janganlah kita dengan mudah menghina Ulama dengan hanya membaca "sepucuk" artikel shj. Tuan Guru Nik Aziz ni latar belakang dia pun kena study gak..pendidikan awal Tn Guru adalh di Pondok Tok Kenali, Selepas itu Pondok Tok Guru Haji Abbas, kemudian melanjutkan pengajian Ugamanya di Universiti Deoband, Universiti Lahore dan terakhir di Universiti Al Azhar. Katakanlah kutukan itu benar, mungkin anda mndapat tambahan pahala. TAPI... katakanlah tidak benar, maka tdk boleh di imagin lah siksaan hukuman dosa menghina KEKASIH ALLAH..jadi lebih baik diam saje klu kita tdk tahu betul2 kesahihan ttg sesuatu perkara, sokong tidak, hina pun tidak..sbb risiko antara dosa dan pahala utk ini TERLALU BESAR bezanya......
eden copy dr tanpanama diatas...
-----------------------------------
Universiti Deoband tidak bertaraf university..harap maklum.

Anonymous said...

Janganlah kita dengan mudah menghina Ulama dengan hanya membaca "sepucuk" artikel shj. Tuan Guru Nik Aziz ni latar belakang dia pun kena study gak..pendidikan awal Tn Guru adalh di Pondok Tok Kenali, Selepas itu Pondok Tok Guru Haji Abbas, kemudian melanjutkan pengajian Ugamanya di Universiti Deoband, Universiti Lahore dan terakhir di Universiti Al Azhar. Katakanlah kutukan itu benar, mungkin anda mndapat tambahan pahala. TAPI... katakanlah tidak benar, maka tdk boleh di imagin lah siksaan hukuman dosa menghina KEKASIH ALLAH..jadi lebih baik diam saje klu kita tdk tahu betul2 kesahihan ttg sesuatu perkara, sokong tidak, hina pun tidak..sbb risiko antara dosa dan pahala utk ini TERLALU BESAR bezanya......
eden copy dr tanpanama diatas...
-----------------------------------
Universiti Deoband tidak bertaraf university..harap maklum.

Anonymous said...

Amnoq perfect... mne de wt slh.. bagoi... yg pki serban n jubah byk wt salah..

Anonymous said...

Bile pas ngan dap salah... ckp mcm2, klau amnoq ngan mca n mic korg xnk komen ke? pas kne halau dlu byk sgt wt slah kn.. tp la nh siap mrayu suroh join amnoq apa cita nh? betoi ke kamu dok tulis ni? ke kamu tnya sama2 kamu ja? xtnya bijak pandai politik? ke tnye tok guru troi.. Klau boley kamu rakam skali k.. lpas 2 kamu sebar kn d blog kamu.. Jgn cut2 plak mcm tvketiga tu.. iklas n jujur...

Anonymous said...

sbb bile umno mic mca wat salah, pr dh tolong coverkan..kalau x wat slh pun korang kate salah walau x de bukti...kalu pemimpin pr salah, bkn main lg back up..padahal dh terpampang bukti dpn mata..pencacai yg jenis kalu diri sendiri kene liwat ngan anwar pun ttp salahkan umno..

Anonymous said...

Tak perlu berbalah. Kita lihat mcm mana Allah akan membk aib parti n orang yang munafik. Klu nak berdebat tlg bg fakta klu setakat melolong menyalahkan org lain, sila lihat diri sendiri, muslimkah kita n syurga dah dalam tangan ke?

Anonymous said...

aku rasa korang bnyak sngat dipengaruh oleh tv3 yg berat sbelah.

Putraaksara said...

Saya nak tanya kepada yang benci dengan Tok Guru Nik Aziz. 1. Solat lima waktu cukup tak? 2. Solat berjemaah lima waktu ada buat tak? 3. Puasa sunat Isnin Khamis buat tak? Solat tahajud,dhuha dan solat sunat lain buat tak? Kalau anda buat semua yang diatas alhamdulillah kalau anda tak mampu buat semua itu harap diam. Sesungguh nya anda telah melakukan dosa dengan menghina orang yang tidak pernah meninggalkan amalan-amalan tersebut.

Anonymous said...

Barisan tak perlukan PAS yang tersempang dari ajaran Al Quran.Siapakah PAS yang menentukan Islam itu Kafir dan siapa yang masuk surga dan siapa yang masuk neraka.Itu kerja ALLAH.Sembelihan orang UMNO itu haram,sembahayang semesjid dengan orang UMNO salah di sisi Islam tetapi berdemonstrasi itu di bolehkan oleh Islam.Berdemontrasi di Mecca itu tak salah,berdemontrasi di Mesjid juga ajaran Islam.Jika anda org yg waras apakah anda mahu mempunyai seorang pemimpin yang membaya kita ke neraka.UMNO tak inginkan,saya juga tidak dan anda yg waras juga tidak.Berpakat dengan org Kafir untuk menjatuk UMNO parti Islam adalah tidak betul itu dilarang oleh Islam.Tentu UMNO tidak inginkan parti seperti ini.Kalau saya salah perbetulkan saya kerana saya tidak ber minat mengikuti perkembangan PAS.

Anonymous said...

haha...mcm pelik je ..sebab takut berlaku rusuhan disebabkan menteri besar dilujut jawatan menyebabkan kelantan dikenakan darurat...hahaha...sampai blh bgthu mungkin menjadi seperti 13 mei..otak umno time tu otak xpk panjang,...perak yang dimenangi oleh pakatan rakyat tahun 2008 tapi berjaya dirampas oleh umno dengan cara terancang pun xberlaku huru hara..rusuhan pun xde..mati pun xde..polis kene bunuh pun xde..DARURAT PUN XDE....umno bodoh sampai bile bila der..memperbodohkan rakyat

Anonymous said...

rakyat tak bodoh tapi rakyat yang menyokong pas dan pkr serta dap yg bodoh lagi diperbodohkan....

Anonymous said...

FIKIR-FIKIR JIKA BETUL PEJUANG ISLAM? ??????

FATWA PAS?????????

1. HARAM BERSEKONGKOL DGN MCA DAN MIC KERANA KAPIR! APA BERLAKU SEKARANG??????????????

2. HARAM BAGI WANITA SERTAI TILAWAH QURAN KERANA SUARA WANITA ADALAH AURAT! TAPI SEKARANG! !! WANITA JADI CALON!! SIAP NAIK PENTAS CERAMAH!!! MENCARUT LAGI!!!!!!

3. SATU MATA CANGKUL BUKA TANAH ITU HAK RAKYAT! ! SEKARANAG SEPULOH EKAR BUKA TANAH HUTAN TANAM PERTANIAN MINTAK GERAN RAMPAS JADI LADANG RAKYAT BERI KEPADA JENTERA PAS YG TERSISIH DALAM PEREBUTAN JAWATAN???

BANYAK LAGI YG PERLU FIKIR???

ADAKAH HUKUM TUHAN DALAM QURAN BERUBAH MENGIKUT MASA

PAS:-) Parti Ajaran Sesat.......?.........?....?....
Faikirlah sendiri................

ARBY said...

politik memang kotor, hanya kerana nak memerintah sesebuah negara, mereka sanggup buat apa saje. PAS ke UMNO, mereka ni tak semuanya baik dan tak semuanya jahat (maklumlah kita ni manusia). saya tak kisah semua tu,tapi apa yg sangat PENTING ialah,,,,JANGAN SAMPAI NEGARA KITA DIJAJAH BANGSA ASING,,,OLEH ITU, SEPATUTNYA BANGSA MELAYU MESTI TERUS BERSATU,,,BERSATULAH MELAYU, BERSATULAH ISLAM,,ALLAH HUAKBAR

AZMEE BIN AHMAD said...

pelik pelik

Anonymous said...

Badan mana yg beri Nik Aziz pengiktirafan sebagai Ulama? Di malaysia ni, setakat boleh baca Al-quran atau bila beri ceramah guna dua tiga kerat ayat Quran, pakai serban, ada janggut seciput dgn jubah dah boleh iktiraf sebagai Ulama.

mmg tak patut doa menghancurkan kan sesorang tu, tapi kalau org itu yang memudaratkan agama Islam, bukannya wajib kita perangi habis-habisan?

ninja said...

emm sikit sikit Islam sikit sikit Islam sikit Islam Islam tak habis habis .. korang amalkan ajaran Islam tak?

Selepas lebih 50 tahun merdeka baru sekarang ada yang tersedar
1. PAS telah bertukar haluan .. korang pun taukan?
2. Hudud cuma 0.0001% . .jadi tak perlu tergesa gesa nak laksanakan .. siapa yang cakap tu?
3. Selepas puas menjaja keseluruh negara lebih dari 50 tahun akhirnya jawapan mudah diberikan.. negara Islam tak ada dalam alQuran, yang ada cuma negara kebajikan.. sapa cakap tu?...
perbuatan itu itu nak dikategorikan apa ya? .. menipu? menghina?

Hakikatnya selepas 50 tahun merdeka aku merasa semakin selesa tinggal dimalaysia.
kalau dulu berak kena pegi cari sungai, tapi sekarang tak lagi
kalau dulu nak mandi kena terjun sungai , sekarang tidak lagi,
kalau dulu nak belajar kena pasang pelita , sekarang tak lagi,
kalau dulu nak cari surau susah, sekarang berlambak surau mesjid.
kalau dulu banyak kena bagi alasan tak solat sebab musafir, sekarang tak lagi sebab berlambak surau sepanjang highway
kalau dulu gaji ciput sekarang gaji banyak...
Rasuah? Zalim? tak Islamik? Kroni? bla bla bla... itu cuma helah nak spin cerita je.... macam orang melayu nak lakukan produk mereka... ini halal, ini orang islam punya bla bla bla,hakikatnya cuma nak lakukan produk je.... samalah macam politik .. Islam itu ibarat produk .. produk yang digunakan untuk melariskan parti .. sebab itu Islam yang nak diperjuangkan jadi caca marba..
Hiduplah didunia realiti ,Sebenarnya apa yang berlaku dalam politik hari ini adalah satu pihak sakit hati dengan satu pihak lain yang berjaya ...

kesimpulannya .. selepas lebih 50 tahun kerajaan yang ada memerintah aku rasa bukan makin susah tapi makin senang, kalau ada susah pun sikit, iaitu tengok orang melayu makin keliru dengan bangsanya sendiri..
So tak ada sebab kenapa aku nak tukar kerajaan yang ada kepada kelompok yang masih gagal mencari hala tuju politik mereka .....

Anonymous said...

bodoh betui org UMNONGOK ni... buta ke ,tak nampak ke? ko orng ni beri komen menghentam PAS..PAS tu adlah parti Islam memperjuangkan Islam. Ulama memperjuangkan Islam, tok guru yg begitu cara hidupnya ko orang hina.Tengok pemempin UMNO berapa kerat isteri pakai tudung..tu yg ko orang nak ikut.Tengok contoh Org yg kuat hina TG Nik Aziz..akhirnya mati tok guru imamkan. Ingat jangan rasa kite ni lebih terror dari ulama..hina ulama dan ikut org zalim , kamu akan bangkit dgn org zalim di akhirat nanti.....pikrlah mat rempit sokong tok guru takkan kita tak sokong ...

antisyaitan said...


Rasanya yang lebih arif tentang Rusuhan DiKelantan 1977-78 dan Silent Riot diSabah adalah mantan Presiden Kumpulan Syaitan Yang DiKenali dan juga Presiden Perkosa.

Kalau nak tahu siapa dalang dan pengkhianat sebenar sila tubuhkan Suruhanjaya Siasatn DiRaja yang bebas...ada berani ke?

Anonymous said...

tahniah,walau pun saya pernah baca artikel cam ni(tak ingat dari blog siapa) di masa lalu,ini umpama ulang tayang untuk menyedarkan pencacai pas.

Anonymous said...

Salam semua

Nak tau kenapa penyokong PAS terlalu cintakan TG Nik Aziz???

Mintak tolong jelaskan. Siapa TG Nik Aziz sebenarnya?

Saya bukan sedara mara dengan TG Nik Aziz malah tak kenal sangat dengan beliau.

Bahasa yang dia cakap dalam ceramah2 pun tak berapa jelas sebab pekatnya bahasa kelate.

Anonymous said...

Apa nak heran... sedangkan Ayah Pin pun ramai giler pengikutnya...

Anonymous said...

doh hudud tu wojib. buat lah. bila lagi. nk tunggu umno komen pulok. buat lah....buat lah.. 22 tahun, 4 tahun tra di terengganu,kedah. iiiii. buat lah.

ibnu sahdan said...

kepada: perjalanan seorang insan

aku rasa kamu harus lihat sejarah islam datang ke tanah melayu.adakah hudud tercatat dalam undang-undang raja-raja melayu di tanah melayu?
undang-undang syariah adalah hak negeri masing-masing dan tercatat sebelum zaman merdeka lagi.adakah hudud tercatat dalam undang-undang syariah bagi negeri masing-masing?
ketahuilah sesungguhnya islam tidak disebar melalui undang-undang tetapi melalui perpaduan ummah.itulah kekuatan Madinah yang dipimpin Rasulullah s.a.w

Anonymous said...

buta hati. tulah pandai cari salah silap manusia sekecik kuman sampai bangkai busuk berulat depan mata tak nampak. kasihan hati sudah hitam gelap.

Anonymous said...

PATUTLAH BERDENDAM KESUMAT, RUPA2NYA DIA LA DALANG. NAK SANGAT TGK DIA INSAF...TP DUNIA AKHIT AZAMAN MMG DAH NYATA. PEMIMPIN YANG BATIL DISANJUNG DAN DIPUJA (ADA PENYOKONG TAKSUB PAS SANGGUP GANTUNG GAMBAR NICK AJIS NI KAT RUANG TAMU RUMAH DAN PINTU KERETA.....MMG SAYANG GILER KAT DIA. MUNGKIN NICK DAH JAMIN PENYOKONG TU `MU MASUK SYURGA MU PANGKAH PAS' ...

Anonymous said...

HANYA ALLAH SWT SAHAJA YANG BENAR-BENAR TAHU. SERAHKAN KEPADA NYA. NANTILAH KITA SAMA-SAMA TENGOK SIAPA YANG BENAR DAN SIAPA YANG SALAH. KAMU SEMUA MENUNGGU DAN ORANG2 PAS PUN MENUNGGU.

Anonymous said...

http://malaysian-properties-iec.blogspot.com/2014/04/lawyer-firm-that-was-cheat-to-be-watch.html

LAWYER FIRM THAT WAS A CHEAT TO BE WATCH OUT - URGED BY SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE COMMITTEES

To all Malaysians respected,

respectfully here, we wish to inform that YIP KUM FOOK (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) and YIP JIUN HANN job as a lawyer who runs at: NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR ROAD 53, DESA JAYA, KEPONG 52100 KUALA LUMPUR

We are all Malaysians to take notice and far from people mentioned above because do not hit plot

They are very nasty and black hearts (cruel), able to cheat women money, destroy families and himself consuming of Temple money, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, and pretend to report police lost receipts ......... please note

Thank you,
SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

I AM ALI said...

Salam,saya bercakap dari kedua-dua belahh pihak.As a youngster and Gen Y,Politik di negara kita jauh terlalu mundur dan orang melayu juga jauh terlalu mundur.Im a Malay too and aku rasa orang melayu ni terlalu penuh dengan hasad dengki.Kata itu salah,ini salah.Semua salah.Tak pernah cuba nak support sesamma bangsa.

Bangsa cina,bantu antara satu sama lain,maju sekarng,kita melayu,ada produk sikit je,kita pandang rendah,kata kualiti rendah,macam mana bangsa nak maju.Memalukan betullah.

Melayu itu hanyalah bangsa semata-mata

tapi

Islam tu paksi kehidupan kita,Takut dengan Agama Allah,Jangan hidup dalam duniaNya

Kalau Ketua tak betul,macam mana Negara nak Maju.SALUTE TO MAHATHIR

Anonymous said...

Papepon jaga lah lidah masing-masing kerana setiap perkataan dan tulisan akan dipertanggungjawab di akhirat kelakk

Jangan sampai menyesal kat akhirat, kalau tak tau lebih baik senyap !!!!!