Sunday, April 26, 2009

PENYOKONG KELANTAN DAN SELANGOR 'BERGADUH' DI BUKIT JALIL

Aksi pertama bila pertama bila diminta berdamai
muka kedua-dua mereka masih lagi dalam keadaan geram antara satu sama lain

Aksi kedua

Aksi ketiga


Aksi keempat
sudah mula senyum antara satu sama lain

Kanak-kanak penyokong Selangor ini bergambar dengan ahli rombongan kanak-kanak penyokong Kelantan


Semalam jam enam petang saya berada di Stadium bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala FA antara Kelantan menentang Selangor.

Sewaktu sedang menunggu rakan-rakan saya tiba, berhampiran Pusat Penerangan MSN,terdengar riuh rendah. Lalu saya menoleh kebelakang untuk melihat apa yang terjadi. Rupanya-rupanya dua kanak-kanak yang berusia sepuluh tahun sedang berentap mulut berpunca daripada ejek-mengejek. Seorang penyokong Selangor,seorang penyokong Kelantan.

Melihat seolah-olah tiada orang yang mahu meleraikan pergaduhan mulut itu,maka saya mengambil keputusan untuk meleraikannya ,sebelum perkara lebih buruk terjadi. Walaupun sebahagian orang ramai yang berada disitu terhibur dengan gelagat dua kanak-kanak itu dan dijadikan bahan gelak ketawa mereka tetapi tidak bagi saya. Kalau dibiarkan makin lama saya bimbang makin menjadi.

Lantas saya terus meleraikan pergaduhan mulut itu dan mendamaikan mereka kembali. Inilah bolasepak. Daripada kanak-kanak sehingga ke dewasa semua merasa bahangnya. Selepas saya mendamaikan mereka saya tanya mana penjaga mereka.

Kanak-kanak yang penyokong Kelantan itu berkata, 'kito tak mari dengan ayoh,kita mari dengan pak sedara kito,ayoh kito ada Kota Bharu.Kita mari dengan bas penyokong Kelantan' sambil menunjukan bapak saudaranya kepada saya.

Kanak-kanak penyokong Selangor itu pula datang dengan bapanya,tetapi bapanya sedang minum di medan selera berhampiran.

Itulah sebahagian daripada masam manis kehangatan perlawanan akhir semalam. Esok , saya akan postingkan kisah lembu yang tak tahu protokol tengok perlawanan akhir semalam.

7 comments:

Anonymous said...

Bengong mu ni....
Tgk tang tajuk,beriya iya aku nak baca...ingatke ada gaduh besar...setakat bebudak tu tak payah le tulis dlm blog...tolol..

Parpu Kari said...

ABE, MACAMANA KELATE BULE KALOH?

ruang bicara faisal said...

kpd anonymous

memang itu pun yang saya nak. saja nak gempak letak tajuk camtu. maaf ya jika awak terkena perangkap saya.

Anonymous said...

Saya anon yg kat atas tu.Tak pyhle siar komen yg ni.Minta maaf le saya teremosi sikit.Bila saya baca jwpn dr abg faisal,takde pun memaki saya balik,tu yg sy respect skit.Biasale asam garam penulis blog kadang2 mendpt pujian dan kadangkala sebaliknya.Tak semuanya menyokong.Saya rasa bersalah pula..teruskan berjuang tp dgn cite yg benar tanpa menyebelahi sesiapa..sy pun minta maaf juga...wassalam..

ruang bicara faisal said...

saya maafkan. setakat kena maki saya dah biasa.

maki saya takpe,saya akan siarkan komen. maki org lain saya tak siarkan.

terima kasih.

ruang bicara faisal said...

oppsss terlupa lak

maki nizar,anwar dan husam musa no prob. saya akan siarkan komen

diena said...

berjuang untuk bangsa....hidup melayu