Thursday, November 26, 2009

KRONISME PARTI PEMBANGKANG

M.Surat 10 Utusan Malaysia 26/11/2009

Karpal Singh, habis anak beranak diangkut ke Parlimen untuk majlis angkat sumpah (lihat 2 perempuan sikh sebelah kanan Wan Azizah) Itu Ahli Parlimen mana ?


Tahniah diucapkan kepada wartawan Utusan Malaysia,saudara Aznan Bakar diatas tulisan yang bertajuk Kronisme Parti Pembangkang di ruangan Rencana muka surat 10 Utusan Malaysia hari ini.

Ternyata tulisan anda amat kena dengan 'selera' rbf. Akibat teruja dengan tulisan tersebut saya terpaksa menangguhkan dulu perjalanan pulang berhari raya ke P.Pinang hari ini. Semata-mata untuk membuat posting ini bagi dikongsi dengan pembaca-pembaca lain.

Kepada rakan-rakan blogger dan rakan seperjuangan mohon sebarkan apa yang ditulis oleh oleh saudara Aznan. Tak lupa juga kepada penceramah-penceramah Umno, gunakan apa yang ditulis oleh saudara Aznan ini sebagai isi ceramah.

Zaman sekarang rakyat sudah tidak mahu mendengar lagi ceramah-ceramah yang bercerita Kerajaan BN buat jalan, buat balai raya, buat sekolah, buat itu , buat ini. Tahun 70 an boleh lah berceramah begitu. Zaman sekarang rakyat hendak dengar ceramah yang 'menghentam' musuh.

Kepada yang mana belum beli Utusan Malaysia tolong pergi beli cepat-cepat sebelum kehabisan. Selepas baca, tolong potong dan simpan. Harga tidak mahal, hanya RM 1.50 senaskah.

Kepada yang rasa berat punggung nak keluar pergi beli, anda klik di sini saja....

Jangan lupa ! Baca sampai habis, kalau boleh sampai khatam 33 kali....

8 comments:

umnokampungtrosor said...

sokong 100% tulisan aznan bakar.... kasi lagi bakar smpai hancus pakatan rakyat... syabas rbf... saya pun baru jer baca artikel aznan tu...

Anonymous said...

mana ada kronisme , nepotisme dalam pembangkang. mereka maksum dari segala dosa. mereka sahaja yang terbaik dan mereka sahaja seperti ANUWAR BERAHI yang akan masuk surga.mereka tidak amal kronisme tetapi amal elemen kekeluargaaan dalam setiap aspek hidup mereka. kekeluargaan dalam mememrintah bukan kronisme tetapi hanya amalan untuk menjaga nama baik keluarga dan mengkayakan keluarga.jika lantik bukan keluraga maka akan banyak projek yang tak dapat ke mereka. so kekeluargaan itu baik bagi menjaga kekayaan tidak jatu ke tangan rakyat marhain. so polotik kekeluargaan tak apa tapi jangan kronisma..heheheehee sial punya DAP/PKR/PAS..cakap tak serupa bikin...

Ir.MIM NUSANTARA said...

Cronyism POLITICS in MALAYSIA
---------------------------------
We are now moving towards a 2party
system(or maybe 3party system).For now,its a 2 Coalition system i.e.
Barisan Nasional(BN)vs PR(Pakatan
Rakyat).Possibly later on,there might be a Liberal(3rd party)as the
case in UK and USA.
For Malaysia,the reality of things
and events from era of Parameswara
(1400)to the Portugese(1511)to the
British(1700s-1940s),to the brief Japanese and Communist era(1942-1955).The efforts of UMNO-led Perikatan(with MCA,MIC)finally achieved Merdeka(Independence)in 1957.The rest is history from 1957 to 2008,where Malaysia was ruled totally uninterrupted until PRU12.
8th March 2008 to PRU13(2012/2013)
is METAMORPHOSIS time for the Malaysian Politics.
Either BN or PR,the focus should be for the people of Malaysia,the
wellbeings of Malaysians,the good
future for Malaysians,the Quality of Life,the infrastructures for the people,the clean environment,
education,good economic condition
etc etc...so the idea of just FOLLOW what the party says i.e.,by
being PARTISAN,should be changed and reconsidered for the GOOD of the RAKYAT,from the RAKYAT(elected Rep),by the RAKYAT(voters).....
I would say YES to BiPartisan Politics in Malaysia,if it is for the Good of Malaysian in general for Present or for the FUTURE.....
CRONYISIM has no place in the Malaysian Politics..........

Anonymous said...

satu artikel yang amat menarik TEPAT PADA MASANYA ....

Goh Wei Liang said...

Bro, salam kembali :)

Dah lama saya ikut blog RBF. Haha. Yang best sekali, dokumen DUN Perak yang melibatkan Ngeh, Nga dan Sivakumar !

Teruskan blog anda !

Kronisme pembangkang ... makin lama makin jelas. Menurut Syed Azidi (Kickdefella),

Pembongkaran penyelewengan Abdul Ariffahmi Abd. Rahman, menantu Nik Abdul Aziz membuka mata masyarakat terhadap pembinaan sebuah dinasti oleh keluarga Tuan Guru yang menjadi tonggak PAS Kelantan. Perlahan-lahan satu persatu mula terselak. Lambat laun maklumat terperinci berhubung Sekolah Darul Anuar, Tanah Wakaf Pulau Melaka dan Stesen Minyak berdekatan akan turut hangat diperkatakan.

ruang bicara faisal said...

goh,

terima kasih kerana memberi sokongan sebelum ini yg tidak saya sedari.

matlamat dan misi kita adalah sama.

zainal mohd jais said...

Ya, saya setuju, penceramah UMNO sudah jadi sangat tak berkesan. Stereotype dan membosankan. Saya syor mereka hadiri ceramah-ceramah pembangkang, analisa.
Ceramah mereka cuma hentam membuta tuli, tapi penuh sensasi, fakta tak ada. Kalau ada cuma rekaan atau fitnah/manipulasi.

Yang hadir dengar pulak siapa.
Setiap ceramah akan mendapat sambutan kuat dari pengikut totok mereka, yang cuma boleh angguk, tak boleh geleng.
Akan histeria mengikut setiap ayat penceramah.

Kita bukan nak tiru, mereka. Tapi maksud saya kita boleh lakukan dengan lebih baik dan bermaruah.
Misalnya, hentam, sensasi, tapi maklumat benar, fakta baru, merangsang pendengar, tapi bertanggungjawab.Komitmen ahli perlu dibina berkali ganda.

Wallahua'alam.

Anonymous said...

bodoh..