Thursday, August 6, 2009

KISAH NUJ - UM


Tak disangka-sangka pula blog RBF menjadi pujaan di kalangan kakitangan Utusan Melayu sejak dua tiga hari kebelakangan ini. Semuanya gara-gara artikel ini.

Bukan senang untuk menarik orang surat khabar baca blog kita,tapi oleh kerana artikel berkenaan maka berduyun-duyun orang surat khabar datang ke blog RBF. Artikel NUJ-UM juga adalah artikel yang kedua paling 'laris' di blog RBF selepas daripada artikel ini.

Sebenarnya saya telah pun menarik balik artikel yang berkenaan jam 4 pagi tadi. Tujuan saya tarik balik adalah kerana saya melihat ianya menjadi medan kutuk-mengutuk sesama pekerja Utusan Melayu.

Tetapi,pagi ini ada yang menghubungi melalui rakan-rakan saya meminta artikel berkenaan dikeluarkan balik,kerana katanya ramai lagi kakitangan Utusan yang belum membacanya. Tidak kurang juga mengutuk saya, kononnya saya ini penakut ,tiada telur,bacul dan sebagainya kerana menarik balik artikel yang berkenaan. Jadi untuk membuktikan yang saya ini ada telur dan tidak bacul maka saya keluarkan kembali artikel tersebut.

Orang surat khabar pun pandai juga marah ya ! Baguslah ,barulah mereka tahu bagaimana perasaan pembaca akhbar yang lain,bila surat ruangan forum dan pendapat yang dihantar oleh pembaca tidak disiarkan. Kemudian sms yang dihantar juga tidak disiarkan. Caj sms dikenakan,tapi sms tidak tersiar di akhbar.

Saya cadangkan kita kemukakan pendapat masing-masing di ruangan komen artikel ini. Kumpulan yang Pro Amran boleh hantarkan komen mereka secara panjang lebar. Kumpulan Anti Amran juga boleh hantarkan komen mereka juga secara panjang lebar. Biar pembaca lain mengetahui apa perkara sebenar yang berlaku di dalam Utusan. Saya akan lepaskan semua komen,asalkan tidak menghina atau mengeluarkan kata-kata kesat kepada pihak pengurusan utusan,pemimpin negara dan sesama rakan sekerja.

Saya dan pembaca lain juga berminat untuk melihat wartawan-wartawan berhujah sesama mereka. Ianya juga boleh dijadikan contoh kepada penulis-penulis blog bagainama cara berhujah yang betul disamping mereka dapat mengetahui apa yang sebenarnya berlaku di Utusan Melayu. Saudara Amran juga dialu-alukan untuk menghantar komen.

Saya juga ada menyediakan undian di bahagian atas blog saya,samada saudara Amran perlu berundur atau tidak daripada Utusan Melayu.

Malam tadi saya ada menerima satu komen yang menghantar link artikel daripada sebuah blog yang tidak dapat dikenal pasti tuannya.Sila klik sini . Terima kasih kepada penghantar berkenaan. Saya menerima pandangan anda.

17 comments:

Abas said...

Salam:-

Amran Ahmad perlu berhenti ataupun diberhentikan.

Kesalahannya:Membawa masuk si badan kering ( kata Hati Kering) ke dalam denyut jantung perjuangan orang-orang Melayu dan cuba meresapkan fahaman kiri kepada para ahlinya.

Biarpun badannya kering, tapi hati si badan kering ini penuh dengan tipu muslihat untuk menjahanamkan saki baki kemegahan orang -orang Melayu .

Membawa si sial badan kering ini bermakna telah membawa musuh dalam kubu kuat terakhir Melayu.

Ingat filem " Troy" maka ingatlah Amran sebagai The Trojan Horses.

Anonymous said...

u a r full offff shitttttt my freind pity offff uuuuu

Makcik Pencen said...

KITA BUKAN BADUT

MALAM ITU DAN NUJ (DIBACA AMRAN) MAKIN KARUT
PERJUANGAN ‘KITA’MAKIN MELALUT
APABILA DILIBAT MAKHLUK-MAKHLUK ASING DALAM KEMELUT
KITA AKAN CUMA DAPAT KENTUT
CA MAKIN SERABUT!

KATANYA MENGHADAP TIMBALAN PERDANA MENTERI
SEHINGGA PERDANA MENTERI YANG PALING TINGGI
TAPI AKHIRNYA YANG KE MARI SI PEMBANGKANG
APA JENIS PERJUANGAN KITA SEKARANG?

SI PEMBANGKANG YANG CANANG SATU MALAYA
MARI KITA BOIKOT UTUSAN
JANGAN BACA UTUSAN MELOYA KATANYA
KALAU BELI BUAT BUNGKUS BELACAN!

SETAHUN CA TERTANGGUH
KERANA RUNDINGAN TIDAK BERSUNGGUH
SEMPAT PULA MENANGGUK DI AIR YANG KERUH
KE SPRM DENGAN SEGALA MACAM TUDUH
AKHIRNYA KITA TAK UBAH LEBAI MALANG
CA TERHALANG
ADUAN JADI PEKASAM
CERAH ALAM
BERTUKAR KELAM

MASIH SEGAR DALAM INGATAN
AKAN KATA-KATA SI TIAN CHUA YANG BUDIMAN
SI AMRAN TETAP KEKAL PENGERUSI
SEHINGGA ADANYA UNDI
AHLI TIDAK LAGI PERCAYA
MARI KITA JADIKAN PETUA!

MARUAH KINI MENJADI MURAH
KERANA KITA BAGAIKAN BADUT
MEMBERI CERIA KEPADA MALAYSIA KINI DAN HARAKAH
BAHAN KETAWA DARI SEGALA SUDUT

“DULU KATANYA MAHU PIKET
SIMPATI UMNO DIJADIKAN TIKET
KINI PULA MAHU BERARAK
RUPA-RUPANYA SEKADAR BORAK”

TUHAN,
MANA HENDAK DILETAK MALU
PADA SAKU,
SAKU BERLUBANG!
HENDAK DIJAHIT TIDAK BERWANG
UNTUK MEMBELI HATTA JARUM SEBATANG!

ITULAH NASIB
SANG WARTAWAN
JADI MANGSA DALAM KESATUAN!!!!!

nota: tak penting siapa yang berilham sebegini sadis, namun Tian Chua hanya faktor penyebab sahaja setelah perjuangan (?) Amran diperhatikan sekian lama!
HAYATILAH!

Anonymous said...

dear all,

mencurah-curah airmata aku kengiluan baca tulisan `hati kering' ke mana amran nak pergi kalau kena buang kerja, sapa nak tanggung bini dia yg tak bekerja, sapa nak tanggung 2 anak-anaknya yang masih kecil

kalau nabil kata `lu fikirlah sendiri' aku jawab lak ` lu tanggunglah sendiri!

hati kering, semua teori yang kau tulis tu nak cover line amran je.

dia sebenarnya bukan pejuanglah brader! pejuang tulen yg ada jiwa Melayu dan islam tak akan buruk-burukkan tempat kerja sendiri, tempat cari rezeki, tempat cari rezeki makan anak bini.

cuba kau tgk sejarah bekas2 presiden nuj-um yg lepas-lepas lagi garang, tapi penuh hemah dan dihormati kerana pendekatan yg dibawa cukup berbudi pekerti.

bukan mcm amran serang companay macm orang hilang akal dengan peluru fitnah, hearsay dan tanpa kajian lanjut.

bila kena DI mulalah tagih simpati kata pengurusan saja nak buang lah itu ini dan mcm2 semuanya bertujuan nak tutup keterlanjuran sendiri.

cuba-cubalah renung apa yang amran buat selama ni betul ke??? tu baru je menang teknikal, kalau menang dlam pertandingan mcm mana lah!

aku percaya pada konsep `rezeki ada di mana-mana" so amran aku rasa rezeki engkau mungkin lebih baik drp tempat kerja sekarang.

jadi pergilah cari kerja tempat lain. lagipun selama engko menjadi presiden nuj-um engko cuma perjuangkan gaji, gaji, gaji,gaji kecik, gaji star besar! gaji nst besar! gaji sinar harian besar! gaji beritaharian besar! gaji utusan kecik! gaji malaysiakini besar! gaji harakah besar! gaji reuters lagi besar!

dengan kata lain engko memang tak cukup gaji. jadi carilah tempat yang boleh bagi lebih besar (itupun kalau ada company lain nak ambik).

PS: amran jgn lak ko terasa dan terus buat laporan polis dengan teguran kwn-kwn ngko ni nanti org samakan ngko dengan LKS sikit2 buat laporan polis, sikit2 desak tubuh suruhanjaya!!!

*bukan amran ahmad tapi amran lain*

Anonymous said...

RBF,

i) pertama-tamanya aku nak ucap terima kasih, krn anda sudi buka topik ni.

ii) caption gambar yg anda berikan pada gambar-gambar iringan artikel ni sangat tepat lagi menepati!

iii) kenapalah amran takut sangat dengan blog anda ni?

iv) aku tertarik dengan laporan polis yg dia buat antaranya `tidak berani keluar rumah dan ke pejabat'kerana takut nyawanya terancam.

v) statement tu bertaraf presiden bush lah bro! kena pakai lebih ramai bodyguardlah dan pakaian anti peluru.

byk lagilah kena guna duit tabung nuj-um bagi `self protetction' nanti.


vi) aku tertarik dgn dua bodyguard yg berdiri sebelah amran dlm laporan berita ke mshitkini tu. Mcm enterprem je!


* i-knew-what- u- did-last-night*

Anonymous said...

makcik pencen....

gurindam makcik bukan shj sadis malah sgt bdsm, bertaraf bondage serta sgt-sgt sado!!!!

rupa-rupanya makcik lebih mengenali amran....


*anti-orgi*

Anonymous said...

Saudara janganlah hendak menjadi samseng dengan menuduh dan menempelak orang yang berjuang dengan penuh kerelaan dan pengorbanannya demi menegakkan keadilan untuk semua rakan sekerja dengan kata-kata nesta mu.

Apa inikah yang dikatakan orang yang berpelajaran tanpa usul periksa menuduh orang dengan kata-kata yang kesat.

Orang macam saudara lah yang merosakkan UMNO dan saya sebagai penyokong UMNO pun sedih melihat
kejahilan saudara menghentam saudara Amran saudara seagama dan sebangsa dengan kata-kata yang kasar tanpa usul periksa.

Sedarlah saudara mengatakan sesuatu yang tidak benar terhadap saudara seagama kita adalah berdosa.

Hidup UMNO dulu kini dan selamanya.

Anonymous said...

Kenapa harus ditakuti sangat kepada Tian Chua tu dia ada magic kah sampai boleh menghancurkan UMNO keseluruhannya.

Cubalah kita renungi dan hayati sejenak perjuangan saudara Amran yang sanggup meletakkan sumber rezekinya dihujung tanduk semata-mata untuk mendapatkan keadilan untuk semua rakan-rakan sekerjanya.

Janganlah hanya kerana kehadiran dua orang ahli politik pembangkang
kita terus menghina dan menuduh saudara Amran sebagai pembelot.

Sedarlah wahai saudaraku janganlah kita mengalutkan situasi ini dan membuat orang lain jadi benci pada UMNO dengan tindakan kita yang suka menghentam kormo saja tanpa usul periksa.

HIDUP UMNO HIDUP MELAYU

Belacak said...

Pengerusi DAPSY, Loke Siew Fook telah mengeluarkan satu kenyataan penuh penghinaan dan paling keji terhadap pendakwah saudara Ridhuan Tee Abdullah serta kepada seluruh penganut agama Islam.
Sdr Faisal

Sila lawat laman blog YB Zulkifli Nordin di http://zul4kulim.blogspot.com/2009/08/biadapnya-pemuda-dap.html ATAU laman web haram jadah http://sjsandteam.wordpress.com/ untuk lihat sendiri.

Harap dapat initiate ssesuatu untuk belasah blog haram jadah nih!

Salam hormat

ruang bicara faisal said...

kpd dua anon yang berkenaan

betul ke anda umno

nampak gaya macam ada bau-bau budu dari kelantan ja.

Anonymous said...

Hmmmm hehehehe...

PAK PESAL, kok lucu skali mereka2 ini kerna...

PERTAMANYA - mengapa dibuka pekung di dada pada sang serigala?

KEDUANYA - jika diri dikata pejuang, mengapa sikap berlaku pertualang?

KETIGA - layak mananya orang yang bergerak mengikut nafsu menarafkan diri sedarjat dengan pejuang dulu yang tidak menghentam melulu?

KEEMPAT - ke kantor polisi berani tapo berjumpa ahli sunyi?

AMRAN, LU PIKIR LA SENDIRI!

TSUN ZU BANGKAHULU

Anonymous said...

wahai saudaraku faisal UMNO tak ada ahli ke kat kelantan.

Sedih rasanya bila saudara mempertikaikan kesetiaan diri ini pada Parti tercinta iaitu UMNO.

Anonymous said...

aku paling suka bila rbf start kutuk balik amran sebab dia ni mmg cilake, perosak melayu beb, setakat buat laporan polis ngan pengikut setia tak tentu hala dia tu tak payah heran la, tak goyang perjuangan rbf, sah sah panggil tian chua tu salah, nak tegakkan apa lagi amran?berundur dan berhenti aje kerja utusan daripada terus kena berhenti nanti

-tomok bukan tian chua-

Anonymous said...

tomok tu bakal press sec tian chua kalau anuwar jadi PM


-ketagih nasi ayam makcik kapitalis-

Anonymous said...

UMNO mungkin hanya hak eksklusif org Johor kot?haha...ape2 je la..politik memang memecahkan org Melayu..

Anonymous said...

Siapa yang bersalah?

From the beginning, my instinct always believe that Amran not a sincere man, look like DAP agent or anti-UMNO. Since he joint Utusan, anybody knew that Amran will destroy Utusan. When i was told by someone that the company hired Amran as a journalist, i questioned him, Why? Did they know about Amran's background? He said: Yes, but the panel was finalize it already. They believe Amran not like his late father, Ahmad Nor.
So, will Utusan make something to monitor him? He said: I dont think so.I was very disappointed. Then i told him to make sure not giving any chance or opportunity for Amran to make Utusan suffer.

After several years, its happened. I'm not blaiming Amran at all. Because, Amran absolutely was anti-UMNO and DAP member, indirectly. But, more or less, the officers who bring Amran to Utusan should be "punish". Recently, again and again and again... i was told that Utusan was doing same mistake when hiring one ex-PKR member as a journalist. If i was not mistaken, he was crime repoter now. I'm not saying that he will be take opportunity like Amran. May be he is sincere man and now get along with UMNO and Utusan policy and spirit. I hope so. But, Utusan cannot take it easy and have to investigate and monitor him.
As, ex-journalist in Utusan, even more than 10 years i'm quit and now doing small family business, but Utusan always in my mind. I will love Utusan forever... and ever.
Lastly, i hope all Utusan reporters and NUJ-UM members now make a clear stand. And, till now nobody among NUJ-UM leader bring out Utusan problem to opposition party or leader, like Amran doing now. This is very bad attitude. And, till now nobody among NUJ-UM leader bring out Utusan problem to opposition party or leader, like Amran doing now. This is very bad attitude.
If u choose to support Amran, better quit from Utusan. U all have no choice, only to stay in Utusan and accept its policy and political behavior - i mean in terms of supporting UMNO - or leave Utusan.

Dirgahayu Utusan.

Anonymous said...

ye ke dapat jadi press sec tian chua kalau anwar jadi PM, nape tak jadi press sec anwar je, baru best sikit, baru masyuk, baru heaven, baru kaya, seronok, juburi dan seangkatan dengannya

-tomok yang sebenar