Sunday, June 24, 2012

Krisis PKR Selangor Berpunca Dari Amalan Politik Luar Tabie

Krisis di Selangor berpunca dari mulut longkang setpol MB Selangor yang mempertikaikan perlantikan Azmin sebagai pengarah pilihanraya PKR.

Azmin membalasnya dengan meminta Faekah dipecat kerana terlalu melampau. Semboyan yang ditiupkan Azmin disahut oleh panglima-panglima perangnya yang melancarkan kempen pecat Faekah.

Dalam PKR Azmin Ali adalah Timbalan Presiden. Orang nombor dua dalam parti. Kedudukan Azmin sama seperti kedudukan Tan Sri Muhyiddin dalam Umno dan Mat Sabu dalam Pas. Cuma yang membezakan mereka jumlah keanggotaan ahli parti yang mereka wakili. Tan Sri Muhyiddin lebih kuat kerana jumlah ahli Umno yang ramai. Mat Sabu walaupun mempunyai imej yang tercalar tetapi tetap dihormati oleh ahli-ahli Pas di khalayak umum. Jika ada yang tidak puas hati dengan Mat Sabu pun mereka tidak bercakap secara terbuka sepertimana yang dilakukan Faekah.

Dalam PKR pula Faekah tidak mempunyai apa-apa jawatan. Dia hanya kucing kurap. Kekuatan Faekah bergantung kepada Wan Azizah dan Khalid Ibrahim. Dari segi jawatan beza Azmin dengan Faekah terlalu jauh. 

Adalah sesuatu yang pelik dan luar biasa atau luar tabie apabila seorang setpol yang tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam parti boleh mengeluarkan kenyataan yang menghentam Timbalan Presiden Parti ?

Dalam Malaysia belum pernah wujud seorang setpol segila Faekah walaupun setpol dari negeri-negeri yang diperintah Pas dan DAP. 

Contoh,

Kurang ajar atau tidak jika hari ini tiba-tiba setpol MB Negeri XX yang diperintah BN, membuat kenyataan terbuka mempertikaikan perlantikan Tan Sri Muhyiddin sebagai Pengarah Pilihanraya BN ?

Sudah tentu orang-orang Umno akan melompat dan marah kepada setpol berkenaan kerana bersikap kurang ajar. Engkau seorang setpol mana boleh campur urusan parti. Kau buat kerja kau yang telah diberi. Lainlah sekiranya engkau memegang dalam parti.

Jika itu terjadi kepada Umno sudah tentulah pembangkang akan pukul canang cerita kononnya Umno sudah parah dan tidak ada lagi sifat hormat-menghormati dalam Umno. 

Begitu juga dalam Pas, kurang ajar atau tidak jika hari ini tiba-tiba setpol MB Kelantan atau setpol MB Kedah mempertikaikan perlantikan Mat Sabu sebagai Pengarah Pilihanraya Pas ?

Sudah tentu kurang ajar dan orang-orang Pas akan mengamuk serta menuduh setpol berkenaan sebagai ejen Umno.

Tapi apa nak dikata, dalam PKR semua boleh. Semuanya gila kuasa dan nak tunjuk diri hebat. Lihatlah sahaja cara pemilihan parti mereka. Kempen seolah-olah pilihanraya. Ketua umum parti suami, presiden parti isteri dan naib presiden parti anak. Pendek kata semua boleh dalam PKR. Depan belakang, sama rata, sama rasa semuanya boleh. Hancur Malaysia kalau mereka memerintah.

Tak pernah dijangka dan tak terfikir dek akal seorang setpol yang tiada apa-apa jawatan dalam parti boleh pertikaikan seorang Timbalan Presiden secara terbuka.

Itu bukannya lagi kurang ajar, malah lebih teruk dari kurang ajar. Apa bahasa yang nak digunakan pun tak tahu. 

7 comments:

Anonymous said...

diam diam ubi berisi..diam diam kak jijah punya misi.....takkan la faekah yg terpelajar tu boleh nak wat komen bodoh camtu je........ faekah ni patutnya kena setia pada siapa???ketua kerajaan negeri atau timbalan kepada parti yg memerintah??? kahkahkah!!!

Anonymous said...

Ya Allah kau hancurkanlah parti PKR ni sepertimana kau musnahkan kaum nabi Hud dan kaum nabi Lut demi menyelamatkan bangsa agama dan negara ini drpd kerakusan pengkhianat mu ini. Amin, amin, amin ya rabula'lamin.

Anonymous said...

Mungkin dia ingat bos dia bangang, jadi tak salah faekah kalau dia memandai mandai.

Anonymous said...

PGayR sememangnya parti yg diasaskan oleh sifat KURANG AJAR!

AnuGAY berdendam ngan Tun M & UMNO kerana memecat dia lalu ditubuhkan PGayR.

Fekah setpol kucing kurap menghentam tim pres Assmin jamban memanglah bukti KURANG AJAR angota2 PGayR sesama sendiri.

Anonymous said...

Kurang Ajar adalah budaya hidup PKR. Dari Ketua Umum sehinggalah keakar umbi. Jadi tidak hairan jika Faekah bersikap kurang ajar. Terlalu banyak yang dilakukan oleh pemimpin2 PKR bersifat kurang ajar.

Sekadar contoh:Ketika pertabalan Yang Dipertuan Agong baru2 ini pemimpin2 PKR yang diketuai oleh Azmin bertindak kurang ajar melampau apabila mereka memperlekeh Sultan dan Raja2 Melayu.

ADUN Sg Muda pernah menulis dalam blognya mempersoalkan tindakan Baginda Sultan Selangor berkaitan isu SU Kerajaan Negeri.

Banyak lagi jika mahu disebut. Hidup mereka sentiasa diselimuti dengan sifat dan sikap kurang ajar. Pemimpin2 kanan mereka sendiri bersifat kurang ajar kepada isntitusi kesultanan Melayu yang tidak ada kene mengena pun dengan mereka, maka sifat kurang ajar Faekah kepada Azmin Ali bukanlah sesuatu yang perlu dihairankan.

mtk

Anonymous said...

BUKAN KURANG AJAR LAGI DAH...TAPI MUNAFIK LAGI BIADAP.

KENA KAT BATANG HIDUNG SENDIRI, TERANG2 CONFLICT OF INTEREST BOLEH PULAH DIANGGAP KETELUSAN.

KENA KAT ORANG LAIN, KETELUSAN JADI CONFLICT OF INTEREST.

MUNAFIK TAHAP ANUGERAH TUHAN BETUL ORANG2 PKR SEMUA TU!

Anonymous said...

Itu ketelusan la tu...