Thursday, June 7, 2012

Penjelasan Kenapa Pinjaman PTPTN Unisel Dibekukan...

Isu PTPTN kembali hangat sehari dua ini gara-gara pengeluaran pinjaman kepada pelajar-pelajar baru UNISEL, sebuah universiti di bawah Kerajaan Selangor dibekukan sementara waktu.

Melalak-lalak pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong PKR mempertikaikan langkah yang diambil oleh Kementerian Pengajian Tinggi. 

Yang pemimpin sibuk membuat kenyataan kepada media-media pro mereka , manakala yang penyokong pula sibuk menyerang menteri di laman twitter. 

Sungguh melucukan melihat gelagat mereka, bagaikan orang yang mabuk todi....

Menteri baru masuk gear 1, belum lagi gear 2 sampai 5 mereka dah meroyan.....

Itu baru dibekukan, belum lagi dimansuhkan, pun sudah ramai yang meroyan. Apa agaknya akan jadi jika PTPTN dimansuhkan ?

Mengikut maklumat yang saya terima, PTPTN ada sebab yang munasabah berhubung tindakan yang diambil itu.

Beberapa bulan kebelakangan ini Anwar Ibrahim serta kuncu-kuncunya meminta supaya peminjam-peminjam tidak membayar hutang PTPTN.

Kesan daripada gesaan Anwar dan kuncu-kuncunya telah menyebabkan kutipan bayaran balik yang diterima oleh PTPTN merosot.

Sedangkan wang dari bayaran balik peminjam-peminjam yang telah tamat belajar setiap bulan digunakan semula untuk pinjaman kepada pelajar-pelajar baru.

Jika wang bayaran yang diterima PTPTN merosot bagaimana mereka hendak beri pinjaman kepada pelajar-pelajar baru ?
Hasil didikan PKR, PAS dan DAP
Saya difahamkan, oleh kerana kekurangan wang maka PTPTN terpaksa membekukan sementara waktu pinjaman kepada pelajar-pelajar UNISEL yang dibawah PKR dan mengutamakan IPTA serta IPTS yang lain terlebih dahulu. 

Lagi pun PKR berjanji hendak beri pendidikan percuma. Apa salahnya sebagai bukti sebuah kerajaan negeri yang dikatakan mencipta sejarah kerana berjaya meningkatkan simpanan paling tinggi menanggung pendidikan percuma untuk sebuah universiti sahaja. 

Bagaimana nak tanggung beratus IPTA dan IPTS jika memerintah Malaysia , sedangkan satu universiti pun sebuah negeri maju tak boleh tanggung ?
Muslimah solehah angkat jari tanda bagus sokong tindakan kalung bunga pada gambar PM dan Menteri
Kepada para pelajar dan penjaga-penjaga pelajar-pelajar baru UNISEL, tolong jangan salahkan Menteri Pendidikan Tinggi dan Perdana Menteri dalam hal ini. Tolong salahkan Anwar dan kuncu-kuncunya. Kerana Anwar dan kuncu-kuncunya menyebabkan PTPTN mempunyai wang yang terhad untuk mengeluarkan pinjaman dan anda atau anak anda yang menjadi mangsa.

Insyallah selepas kutipan kembali meningkat , anda atau anak-anak anda akan kembali mendapat pinjaman. Sekarang kita kena giatkan kempen agar peminjam-peminjam membayar balik pinjaman kerana ramai pelajar-pelajar baru memerlukan wang untuk belajar.

124 comments:

Anonymous said...

RBF,

Whatever the explanations given, this 'grudge' politics demonsrated by yours truly masters shall never be tolerated by neutrals like me. As a government of the day, they have every responsibilities to ensure these young people to get their basic rights i.e. education either free, on loans or thru scholarship. This is the lowest politicas of the low, and I'm determined as much as possibe to make sure all the people that I know of, families, friends to competely reject BN in Selangor or anywhere else in this coming election. As a matured political party, this hasty decision is really unbecoming.

Anonymous said...

to anon 12:21,
unisel is run and managed by selangor state government. thus, it is their responsibility to make sure of free education to unisel students, not the federal government.
we are just merely asking the pr government to walk their talk...

hanizam said...

ha..ha..ha..

kita tengok je ape jadi seterusnya...memang kesian pada pelajar tu, tapi mereka perlulah salahkan Anuar kerana merekalah yang nak buat pendidikan percuma...

baru tangguh dah meroyan, kalau tak bagi langsung, mau ada yang buat demo haram lagi...

kat sini kita boleh nampak, PAKATAN hanya buat janji kosong...bukan nak buat betul-betul janji tu...

silap-silap akan naikkan lagi yuran pengajian jika memerintah malaysia...

buat masa sekarang, rafidi pun takan berani nak ajak sape-sape pun berdebat pasal PTPTN...

sebabnya PAKATAN takut, point pasal PTPTN tangguhkan pinjaman pada pelajar UNISEL pun dah boleh membunuh hujah Rafidi...

sebab mereka memang tak boleh nak buat pendidikan percuma, hanya nak Undi semata-mata...

baru kena sikit dah menyalak...kalau korang tengok dalam web Keadilan, siap MB selangor pertikai kerajaan pusat tak boleh buat diskriminasi...

memang kelakar pemimpin pakatan buat kenyataan begitu...walhal mereka lupa sape yang buat janji tu...

Anak Lenggong said...

Tahniah kepada pengurusan PTPTN kerana membekukan permohonan pinjaman PTPTN kepada warga baru Unisel..supaya Nuar, Rafizi lembu dan kumpulannya tau langit tu tinggi ke rendah..jangan pandai menjual air liur je..sekarang tunaikan pemberian pengajian secara percuma dinegeri yang kalian perintah..kenapa perlu melompat menyalahkan orang lain..kalian juga yang menggunakan adam serta rakan2nya mahasiswa yang tak berapa pandai dok berlonggok lelaki pompuan kat dataran merdeka meminta supaya kerajaan memansuhkan pinjaman PTPTN…so pengurusan PTPTN dan laksanakan…cari laa sumber sendiri untuk membiayai pengajian warga Unisel baru tu..

Kepada warga baru Unisel..jangan dok tunggu buah yang tak mungkin gugur..so lebih baik cari tempat pengajian lain yang tidak dibekukan pinjaman wang PTPTN..jangan jadi bodoh dan biarkan diri dipergunakan oleh puak-puak ni sebab kebelakangan ni disetiap demontrasi jalanan..kebanyakan warga Unisel dikerah untuk menyertainya..kalian pergi Universiti untuk belajar dan menjadi harapan mak bapak..jangan biarkan diri dijadikan kuli batak dan pacacai untuk kepentingan peribadi manusia keparat..sebab tak guna menyesal dikemudian hari sekiranya berlaku sesuatu hal ..puak2 ni buat tak reti jee..

Nak bagi pendidikan percuma konon..
Sungguh manis, sungguh senang berjanji itu dan ini semata-mata untuk meraih undi. Gunung yang ada pun kalau dicangkul hari-hari akan menjadi rata, inikan pula hasil utama negara. Apakah dasar pemerintahan Anwar dan pembangkang mahu dengan mudah memperoleh dan membelanjakan hasil negara tanpa mengambil kira implikasinya?

Macam mana masa depan negara kalau berbelanja dengan tidak berhemah? Kalau bagi mereka memerintah, lima tahun lagi negara akan hancur dan kucar-kacir. Lihatlah apa yang sedang berlaku di negeri di bawah pemerintahan pembangkang, tidak nampak kemajuan. Air tak cukup, sampah tak dibuang, rumah untuk rakyat tidak dibina.

Pembangkang hanyut ke sana ke sini menabur janji, macam NATO (No Action Talk Only). Mana perginya janji dulu? Sekarang terus buat lagi pelbagai janji baru walaupun janji dulu masih belum nampak banyak ditunaikan di negeri di bawah pembangkang setelah lebih empat tahun memerintah.

Lihatlah apa yang berlaku di Pulau Pinang. Anwar berasal dari sana, menang di Parlimen Permatang Pauh, diperintah oleh pembangkang. Apa sumbangan dia kepada orang Melayu Pulau Pinang?

Kemajuan dan pembelaan kepada anak bangsa amat jauh sekali. Malah ramai orang Melayu Pulau Pinang berhijrah ke Sungai Petani dan negeri berdekatan kerana semua tahu sebabnya. Ini salah satu negeri yang di bawah pembangkang bersama Anwar yang tidak ambil kira kepentingan bangsa Melayu.

Kalau di Pulau Pinang yang dia menang pun Anwar tidak dapat berbuat apa-apa, inikan pula memerintah negara. Janganlah kata orang, kera di hutan disusui anak di rumah mati kelaparan.

Marilah kita sama-sama tanya apa yang telah Anwar lakukan untuk kebaikan dan pembinaan anak bangsa di kawasannya. Tak ada satu pun projek atau kejayaan yang dapat dibanggakan daripada dia menjadi Timbalan Perdana Menteri dahulu hingga sekarang. Yang ada hanyalah janji kosong. Yang dapat hanya kuncunya yang terus menyokong walaupun akan membawa rebah kelak.

Dalam kehidupan kita boleh tipu seorang dua, tetapi tidak boleh tipu semua orang.

Anonymous said...

Anon 12.21

Nothing is free under the sun. In Singapore run by PAP goverment, which means we Provided And you Pay, or similar term Pay And Pay.

Anonymous said...

Syabas PTPTN. aku setuju tindakan ni. sapa nak bagi pinjaman kalau dah tau yg terima pinjaman takkan bayar..pada mak bapak yg terlibat, carilah universiti lain...

RBF Online said...

Anon 12.21

Kerajaan BN tidak pernah meminggirkan rakyat kerana perbezaan politik.

setiap hari ribuan orang2 PAS, PKR dan DAP yang dapatkan rawatan di hsopital kerajaan. Mereka tidak pernah dihalang.

Anak2 orang PAS, PKR dan DAP tidak pernah dihalang untuk belajar di sekolah kerajaan dan IPTA.

Orang2 PAS, PKR dan DAP tidak pernah dihalang mendapat subsidi minyak, beras, gula,susu dan macam2 lagi.

Orang2 PAS, PKR dan DAP tetapt dapat wang bantuan persekolahan anak2 hujung tahun.

Orang2 PAS, DAP dan PKR dapat wang BR1M.

Orang Pas dan PKR dapat wang durian runtuh felda, malah siap datang dengan baju PAS lagi terima wang.

kalau kerajaan BN kerajaan yang pendendam jangan harap mereka akan dapat semua itu.

sekarang ini siapa yang menjadi puncanya ?

siapa yang menghasut pelajar supaya jangan bayar pinjaman PTPTN ? adakah itu politik yang matang ?

bila BN buat semuanya dendam ?

di selangor, kerajaan pkr itulah yang tidak membenarkan balai raya digunakan sebagai klinik sementara, itu bukan dendam ke ?

lihat di sini
http://www.selangordaily.com/?p=4459

anda boleh pastikan kawan2 dan keluarga anda tidak mengundi BN dlm pru akan datang, tapi tahukah anda berapa ramai lg orang2 lain yang akan pastikan kawan2 dan keluarga2 mereka tidak mengundi PAS, PKR dan DAP kerana mereka hanya pandai berjanji tetapi tidak berjaya menunaikannya ?

Anonymous said...

PTPTN patut membekukan pinjaman, dan ianya atas dasar politik.
Pembekuan dibuat kerana risiko kredit yang tinggi oleh pelajar UniSel.
Bayangkan anda sebuah bank - adakah anda akan beri pinjaman kepada pemohon, yang dalam masa yang sama sibuk mencanangkan dia tak nak bayar balik pinjaman itu?

Anonymous said...

Aku setuju, Kerajaan selangor patut memberi pendidikan percuma di semua IPT bawah kerajaan selangor termasuk UNISEL. Padan Muka!

Reverse Gear said...

nak mansuh ptptn tapi bantah beku ptptn? pelik betul logik diorang ni.

jangan lepas ni mahasiswa pro pakatan buat demo di dataran merdeka bantah beku ptptn dah la..

Anonymous said...

HOI ANON. KAU INGAT YG ANWAR DAN KONCO2NYA SURUH PEMINJAM TAK BAYAR HUTANG PTPTN TU TAK SALAH?

Anonymous said...

to anon 12:21,

neutral people would have think deeper when they want to write such comment, don't just blame on one side politiking... unisel is run completely by selangor gov thus it is the selangor gov in the first place to ensure of how it should be manage and how they want to fund the students. PTPTN has every right to block the fund...

if you want to talk about being nuetral now i am asking you this... IS IT NOT A GRUDGE POLITICS WHEN PR TOLD THE PTPTN TO GIVE THE GIVEN LOAN FOR FREE AND TO ASK THOSE WHO TOOK THE LOAN TO NOT PAY IT BACK?! IS IT NOT A GRUDGE POLITIC IN THE FIRST PLACE AND WHO REALLY START IT IF NOT PR?

if you would ask you friends and family to reject BN i am surely to the otherway...

DON'T SAY THAT YOU ARE NEUTRAL WHEN YOU ARE OBVIOUSLY NOT. WALK YOUR TALK TALK AND DO TELL THE PR TO WALK THEIR TALK TOO.

Anonymous said...

Tak kena cara tu..
Kalau bekukan kerana politik, tak elok..
Seeloknya, pelajar jangan jadikan mangsa politik.

Tapi kalau dana menyusut, pengurusan perlu ambil ikhtiar.

Semasa saya belajar di Politeknik, dekat 3 bulan kena 'beku' duit loan (sijil - loan KPM, Diploma-ptptn), puasa lah kami..

Bila call kementerian, mereka kata duit dah masuk ke perbendaharaan poli.. rupanya poli 'pegang' duit loan tu untuk ambil faedah dari bank.

Cara begini beku juga.

Nota : saya nampak Menteri Pendidikan tu banyak memihak kepada pembangkang. Dia nk burukkan kerajaan ke dalam isu ini?

~Pak mah

Anonymous said...

to anom 12:21

Before say please do yourself a favour to
to think at lease with at minimal intellect level...... and w/out sentiments.
Goverment .. student debtor.. oppositions..should act accordingly and not to starts sour things...
This happen due to rational reason..that Selangor is giving free education so let it be...
I dont see ..whats make U a bloody fool to undestand this! perharps Ur political pundits thought..
Hperancis.

RBF Online said...

pak mah,

saya tak nampak menteri memihak kepada pembangkang.

tindakan menteri itu tepat sebagai pengajaran.

mungkin itu persepsi pak mah

esok saya akan jawab sekali lagi bersama dengan anon 12.21 punya hujah.

Anonymous said...

Kepada PKR jangan tunjuk lemah. Apa la. Buktikan kita mampu beri pendidikan percuma kepada semua pelajar UNISEL .Kalau boleh bukan saja pelajar baru , pelajar lama pun tak payah PTPTN tu. Dengan pimpinan yang amat jujur dan penasehat kita yang bijak laksana itu , masalah ini enteng saja . Jangan tunjuk lemah . Bak kata orang tua-tua biar pepeh asal bergaya.

Anonymous said...

betul tuh setuju.haih takkan la perkara small matter macam ni pun rakyat tak boleh nak sedar.fikir la betul2 rakyat malaysia sekalian hoi. bersyukur je ape yang ada.kesian kpt kena tuduh sebegitu rupa.yang patut d persalahkan adalah mmg anwar sendri.kalau sume taknak bayar mane ptptn nak cari sumber duit balik nak cover duit untuk kasi pinjam pade pelajar2 baru nak meminjam.lebih korang bersyukur je at least dapat pinjam ptptn dapat jugak menampung sara hidup ketika masih belaja n belum dapat pendapatan tetap. dan bila dapat keje tu jgn la pulak lupe dengan jasa ptptn. so bg membalas jasa bayar je la balik. mudah je.

azman said...

Assalamualaikum rbf.

Kita belajar dari kesilapan,kalau berani buat, beranilah ambil risiko tak gitu? itu memang asas kehidupan..manusia dihidupkan Allah penuh dengan cabaran.

Bak kata orang putih"When going get tough, tough get going"..itu baru Melayu boleh...

azman said...

Assalamualaikum rbf.

Kita belajar dari kesilapan,kalau berani buat, beranilah ambil risiko tak gitu? itu memang asas kehidupan..manusia dihidupkan Allah penuh dengan cabaran.

Bak kata orang putih"When going get tough, tough get going"..itu baru Melayu boleh...

Anonymous said...

gerombolah lembu PKR dan PAS minta PTPTN dihapuskan , peminjam pula diarah untuk tidak membayar hutang .. tapi bila PTPTN bekukan pinjaman untuk UNISEL mereka marah pualk .. ini politik apa kot? politik jilat ludah dan kahak ke !!!

Dan lagi satu UNISEL tu under kerajaan DAP Selangor , haaaaahhh !!! kasi buktikan apa tu free education ! .

Anonymous said...

Kepada semua penyokong/pencacai PR, bukalah mata dan minda anda. Janganlah meletakkan kesalahan pada kerajaan saja. Inilah masanya
korang semua menuntut janji-janji dari pemimpin yg kamu semua agung-agungkan. Inilah masanya untuk membuktikan bahawa pemimpin kamu mampu menangani masalah ini dengan melaksanakan janji-janjinya. PTPTN dah beri ruang, apa lagi...masuklah dgn bangga bahawa PR terutama Anwar mampu mengambil alih peranan PTPTN...mansuhkan terus PTPTN di UNISEl, tk payah nk berhutang kalau nak belajar, semuanya free. Buktikanlah di UNISEL ni dulu...jgn dolak-dalih lagi, ni...PTPTN baru nak dibekukan dah menyalak melolong mcm anjing nampak hantu syaitan! Sepatutnya korang semua menyalak lah pada Anwar minta tolong..Tahap bangang gaban... Tau nk salahkan kerajaan je..Patutnya korang berterima kasih, kerajaan dah beri peluang...tk reti-reti nk gunakan! Malas nk ngomel lagi..puak-puak PR ni otak dia org dh tk boleh nk di cuci lagi. Korang pikiaq lh sendiri..

Anonymous said...

Kata taknak bayar hutang PTPTN, jadinya nak buat apa nak kasi pinjam. Kalau risk tinggi dan tau duit pinjaman tu takkan dapat balik nak buat apa kasi pinjam at the first place?

Anonymous said...

Nama pun pinjaman kan...sukati pemberi pinjaman la nak bagi ke tak duit tu

Aku pinjam ptptn dan aku bayar every single cent. Tq ptptn kerana membantu aku mencapai cita2.

cahaya masa said...

1. Kenapa PTPTN menjadi mangsa! Bagi saya sistem PTPTN tu sudah baik dan boleh diperkemaskan lagi. Siapa YANG MEMERLUKAN sahaja yang PERLU MEMOHON.

2. Kalau pendidikan percuma menjadi isu oleh "MEREKA" yang mula-mula membangkitkan isu ini, sepatutnya YANG DIPERJUANGKAN ialah YURAN PENGAJIAN yang perlu dihapuskan sama sekali atau PERCUMA.

3. Tapi kena ingat pendidikan percuma BUKAN BERMAKNA, makan percuma, tempat tinggal percuma, buku percuma, nak pergi kuliah naik bas percuma dan segala-galanya percuma.

4. Siapa yang nak tanggung perbelanjaan SELAIN yuran pengajian? Sudah tentu IBUBAPA yang WAJIB memberikan perbelanjaan ini. (Ingat! ibubapa wajib mendidik anak-anak). Oleh itu ibubapa mempunyai pilihan sama ada untuk membuat pinjaman atau tidak. (Sebab itu saya lebih suka pinjaman tersebut adalah bersama antara penjaga dengan anak).

5. Jika isu sebenar diperjuangkan PENDIDIKAN PERCUMA = YURAN PENGAJIAN PERCUMA, kerajaan persekutuan akan menanggung lebih kurang 10% lagi kos pendidikan IPTA (mengikut pengetahuan saya 90% kos ditanggung oleh kerajaan), kerajaan negeri tanggunglah sendiri baki kos pendidikan IPT masing-masing(saya tiada pengetahuan tentang kos sebenar), IPTS pula terpulang kepada mereka untuk bagi percuma atau tidak kerana kewujudan mereka adalah pelengkap kepada sistem pendidikan.

6. Oleh itu "MEREKA" hendaklah segerakan serta-merta PENDIDIKAN PERCUMA=YURAN PERCUMA di dalam negeri di bawah kekuasaan "MEREKA" DAN UNTUK SEMUA PELAJAR - bukan mereka yang ibubapanya bergaji tertentu sahaja.

7. PTPTN tidak perlu menghentikan pinjaman tersebut, tetapi disebabkan PENASIHAT EKONOMI NEGERI "MEREKA" telah meracun peminjam jangan membayar - maka wajar PTPTN membekukan kepada pelajar dibawah IPT tersebut.

8. Saya turut menabung SSPN untuk anak-anak saya mengikut keupayaan saya. Saya fikir dividen 2%-4%/setahun untuk 18 tahun bolehlah cover balik ujrah 1% untuk 18 tahun berikutnya.

9. Ingatlah tiada benda percuma di dalam dunia ini kecuali UDARA - itupun kalau nak sejuk kena bayar beli aircond dan bayar bil api. AIR kalau nak percuma galilah telaga belakang rumah - adakah ADIL semua orang (miskin hingga kaya) mendapat RM11.20 (kalau tak silap billboard tulis RM420JUTA telah dihabiskan untuk air percuma - wajarkah?).

10. Mudah-mudahan MALYSIA terus aman dan hidup kita diberkati ALLAH.

Anonymous said...

anon 12.21 - neutral yang tak neutral

Anonymous said...

sy setuju PTPTN di UNISEL di bekukan..semua ni tuk bg pengajaran. biar lepas ni cakap pikir dl...biar janji yg di buat tu betul..kalau tak semua rakyat malaysia akan terus di tipu hidop2. biar kita korban sedikit rakyat dr semua yg menderita kelak...pakatan ni ckp guna air liur. tu yg mudah... biar mereka buktikan dl mampu buat di selangor. jika berjaya kita akan undi mereka. br npk ikhlas. tp kalau tak buat bye bye la npknye...nk kata tak ckp duit selangor antara negeri kaya. takan tak ckp.. pusat pun byk dpt duit dr sel...jd kt tgk. PTPTN teruskan...jgn takut. biar yg merana sikit dr seluruh rakyat merana...

Anonymous said...

pakatan rakyat ....................pakatan aiskrim

Anonymous said...

Opinions are like assholes, everybody has one!!
Let BABI (Brok Anwar) thinks for you & you might as well let BABI plugs your ass.

Anonymous said...

hmm aku duk bc hujah2 ampa dr anon dumbshit 12:21 smpai la ke plg bwh. dasat hujah2 ampa...walopun juak2 PR ni sengaja bodokan diri tp ampa amik berat nk xplain gk. baek r ati ampa. tlg jgn samakan juak2 nih dgn lembu kerana sesungguhnya lembu pun lebih bijak dr mereka. akhir kata PADAN MUKA x dpt pinjaman HUAHAUAHAHAHA!! pendidikan percuma knon hahahaha tadika pn xleh bagi hahaha! aku lg suka kalo idop dorang lingkup jahanam psl sokong sgt PR hahaha! watpa nk tlg org yg xmo tlg diri sndr! padan muka! padan muka! hahahahahaha!

Anonymous said...

Adakah dengan cara ini pengundi muda akan mengundi BN kembali next GE?

Anonymous said...

To the anon 12.21, im determined as much as possible to make sure all the people i know of, families etc, etc to reject PKR or anything linked to those cowdung politicians
of yours not only in Selangor or anywhere else in Malaysia, where they belongs are in the filthy drains..utter rubbish..! this is 'becoming'..haha

Anonymous said...

Let's PR prove their manifesto!Sekarang buktikanlah kepada Malaysia bahawa pendidikan percuma kepada setiap rakyat!Let's Unisel to be pilot test!Jangan kata lagi kami perlu ambil alih kerajaan federal baru nak bagi semua pendidikan percuma!Cakap biar realistik,kalau semua percuma aku percaya rakyat dinegara ini pasti jadi pemalas seperti rakyat dinegara Arab!Sampaikan kerajaan suruh belajar percuma pun tak mau!

zack ahmad keychain said...

Semuga pembekuan itu utk sementara sahaja. Kesian anak-anak dari keluarga yg susah. Dulu walaupun PTPTN sering mengeluh peminjam liat bayar hutang..tapi tindakkan mereka ibarat tarik rambut ddlam tepung. Sekarang PR buktikanlah idea sial yg suruh mansuh PTPTN tu adalah selari dgn tindakan pemansuhan utk UNISEL ini. Sial memang sial.

Anonymous said...

Saya yang kerdil ini terpanggil dan teringin sangat nak beri nasihat kepada Penasihat Kewangan Kerajaan Negeri Selangor, dan orang yang terpetingnya iaitu YB Khalid.

Oleh kerana anda berdua dan semua warga PKR, berjanji baik dalam manifesto pilihan raya atau pun di merata-rata tempat ceramah yang anda semua buat, maka tunaikan lah yang satu ni, iaitu PTPTPN. Yang lain tu lupalah sabentar.

Anda kata anda sanggup memberi pelajaran percuma kepada rakyat.Tak mungkin anda dapat berbuat demikian kepada semua pelajar IPTA dan IPTS diseluruh Malaysia. Tetapi anda boleh mula dengan Selangor dan kemudian cuba pula dinegeri yang diperintah oleh PKR saperti Penang, Kedah da Kelantan. Bukan banyak sangat perbelanjaan. Tak sampai 2000 pelajar pun di UNISEL. Katakanlah saorang pelajar memerlukan pembiayaan pembelajaran RM 6,000.00 setahun, RM 3,600.00 untuk belanja poket, dan RM 3,000.00 untuk buku dan alat tulis termasuk potostate dan binding. Jumlah keseluruhan baru RM 12,600.00 setahun saorang dan dikali dengan 12,000 pelajar baru RM 25.2 juta setahun.

Apalah sangat 25.2 juta setahun kepada negeri Selangor dibawah pemerintahan kerajaan yang wibawa, kaya dengan hasil pasir, kilang-kilang, rumah urut dan aktibiti sosial. Ini adalah pelaboran modal insan untuk PKR dimasa hadapan. Bila lagi nak tunaikan janji. Saya percaya Kerajaan Negeri Selangor dibawah pimpinan saorang bekas koperat dan saorang lagi bekas menteri kewangan Malaysia, maka tentulah gandingan mereka berdua sahaja sudah cukop untuk memakmorkan negeri Selangor..

Satelah berjaya di Selangor, maka saham PKR akan naik, undi PKR akan bertambah dan seterusnya impian ke Putrajaya pasti tercapai. dan bukan itu sahaja jawatan PM pun didalam tangan.

Anonymous said...

Ada sorang kawan aku penganut fuckatan kata kerajaan negeri selangor di bawah fuckatan berjaya menjana duit yg jauh lebih banyak semasa di bawah bn.

Jadi aku rasa tak ada salahnya kerajaan negeri selangor menanggung semua kos pendidikan budak2 unisel ni.Kata negeri paling kaya,paling banyak buat duit.

Jangan bagi alasan kena tunggu ambil alih kerajaan pusat.Kerajaan dap selangor sepatutnya tak ada masalah untuk tanggung pendidikan percuma untuk unisel yg pelajarnya tak berapa kerat tu kalau nak bandingkan dgn pelajar2 beratus uni/kolej seluruh negara.

Kerajaan fuckatan nak bagi pendidikan percuma.Nah sekaranglah masanya!Jangan cakap tak serupa bikin.

Anonymous said...

Jangan panik semua. kita rungkai satu2 masalah ini. Kalau PTPTN nak bekukan pinjaman kepada pelajar baru UNISEL, ok apa masalahnya? Saya sangat setuju, kalau boleh semua U di negeri Pakatan tak perlu diberikan pinjaman PTPTN. sbb pakatan dah kaya. boleh bagi pendidikan percuma kepada pelajarnya. Alasan yg diberi oleh Khalid gagap ialah pelajar yang belajar diUNISEL bukan rakyat selangor saja. SAya nak cadangkan sesiapa yg dapat tawaran keUNISEL dan tak ada kemampuan untuk bayar yuran pengajian atau sebagainya dan masih perlukan PTPTN, mohonlah ke U lain. banyak lagi U lain yg lebih berkualiti dibanding UNISEL. Kita tau pendapatan universiti bergantung kepada kemasukan pelajar.makin ramai pelajar makin banyak income mereka. Saya rasa kalau PTPTN kekalkan keputusan bekukan pinjaman PTPTN ni, dlm masa kurang 5 tahun, UNISEL akan lingkup. padan muka pakatan. buat sesuatu tak fikir panjang, sekarang tanggunglah akibatnya.

Anonymous said...

kalau nak test govt selangor, sila make it so that selangor manages its own funds - income tax, corporate tax whatever semua masuk direct.

Grand Marquis said...

Sebenarnya kerajaan tidak menzalimi pelajar UNISEL pun. Sebab apa? Sebabnya ialah pembekuan hanya pada INTAKE BARU. Bermakna, pelajar lama tetap dapat PTPTN. Oleh itu, pelajar baru yang berminat nak mendaftar di UNISEL, maka mereka boleh minta kerajaan PR bagi biasiswa percuma. Kalau tak dapat biasiswa percuma, maka mereka mempunyai segala hak untuk pergi ke universiti yang lain sebab mereka ni masih pelajar baru.

Lainlah kalau kerajaan membekukan PTPTN pada pelajar lama. Pelajar lama tak boleh lompat ke u lain, ini baru dikira menzalimi.

Anonymous said...

syabas ptpn. kerajaan selangor kaya. tak jadi kudis beri pendidikan percuma.baru gentleman......janji pru12 cam na.sedap mulut sakit hati orang lain. boleh blah pkr

Anonymous said...

pukimak punya nik aziz.

cepat la kau mampos. buat rosak agama dan bangsa. Ptuiiih!!

Anonymous said...

Yes and to anom 12:21

I and my family vote for DAP in PUchong and PKR in BTR respectively during the last GE
What make you think that i will vote this bustard again for the coming GE
Do as you wish...and we are not sorry for that

Anonymous said...

Rasionalnya Tindakan Membekukan PTPTN kpd pelajar UNISEL bukan bermotif politik,ini adalah experimen kpd kerajaan PKR yang mana mereka yang membangkitkan isu pendidikan percuma!Buat permulaan mulai tahun ni dimulakan di UNISEL yang dibawah kerajaan PR,saya rasa yang mempolitikkan isu ini ialah PKR,nakkan populariti je!

Meow Bergaya said...

Rafizi and the Gang meroyan tu HANYA buat2 saja utk menampakkan seolah-olah mrk keluh kesah pasal PTPTN dibekukan buat UNISEL, KUIS dan KUIN.

Mengikut sumber dari dalam (seluar) yg boleh dipercayai mrk sebenarnya tak kisah pun pasal mrk berkemampuan utk memberikan pendidikan percuma kpd setiap (penyokong dan kroni mrk) rakyat Selangor bermula dari lubang p*p*k hingga kelubang kubur.

Mrk ada duit pasir, kalau tak cukup boleh hantar roket gali pasir kat bulan ke, mrk ada duit sampah, duit Putrajaya dan mcm2 duit lagi termasuk dana asing dari Turki dan yahudi.

Anonymous said...

Salam RBF,

Saya tertarik dengan kata-kata seorang rakan yang pro Pakatan Rakyat di Kuala Selangor. Beliau bersungguh-sungguh berkempen dan mengatakan bahawa Kerajaan PR Selangor mempunyai duit yang sangat banyak setelah mengambil alih dari BN pada PRU12 2008. Malahan beliau berkata duit Kerajaan PR Selangor ada berbilion ringgit setakat ini. Jadi pada fikiran saya, apalah susah sangat Pakatan mahu keluarkan duit tidak sampai RM10 juta (bagi satu intake) untuk menampung kos yuran dan wang saku pelajar secara percuma di UNISEL?

Hj A. Shaari
Kuala Selangor

Anonymous said...

kah kah kah... identiti anon 12:21 terbongkar...

jeng jeng jeng... kononnya cakap neutral... kah kah kah...

rupanya tegar dan penjilat anwar...

siapakah anon 12:21?

ini pautannya...

http://rights2write.wordpress.com/2012/06/07/ptptn-loan-and-unisel-students-wtf-bn-government/

oxcommerce said...

Ada sesetengah khabar angin tidak boleh dipercayai sepenuhnya.

Anonymous said...

Lah rupanya Anon 12:21 ialah Dr Rafick yang sangat pro Aliran dan Pakatan. Betul ke Dr Rafick? Sila sahkan jika betul atau sangkal jika tidak betul. Aliran ialah sebuah NGO yang mendapat pembiayaan terus dari Anwar iaitu sebanyak RM5 juta seperti mana akuan yang dibuat oleh Dato' Abdul Murad dulu (ex-Bank Negara). Jadi kita faham sangat neutral Dr Rafick tu yang macam mana. Tak gitu Dr Rafik?

AkuBukanDoktor

Anonymous said...

Waduh..if it sreally you Dr Rafick..I am ashamed to know you are ukm alumni..Using the word wtf in the same article as Demi Allah.Shown true colours eh? Your mind have been bought. So it does not bear any weight,please keep your comment to yourself and your 'species'.Again..an embarrassment to Dr profession.

A PPUKM Senior Lect.

Anonymous said...

Laa Dr Rafick nye blog ade 5 komens je..patutla dia menyibuk sini..tak laku katakan..tumpang populariti RBF nih nampaknye..isy isy isy

anti bohmau said...

RBF,

bila tengok bagaimana biadapnya pelajar2 drop out menghina PM & menteri pengajian tinggi dlm demo tuntutan mrk hingga melampaui batasan dlm ajaran Islam, rasanya memang patutla kerajaan TIDAK MEMBERI PINJAMAN PTPTN kp pelajar2 unisel & mana2 pelajar yg menyokong hapuskan PTPTN tempoh hari. ini caranya utk ajar muka tak malu mrk krn melalak tak kena tempat!

dah tahu tidak mampu nak keluarkan duit setongkol utk mendapatkan pendidikan spt kaum lain yg kaya-raya, jgnlah cuba nak jahanamkan satu2nya jalan baik utk membantu yg kurang berupaya. bab pinjaman ni, semua org meminjam tp biarlah tahu membayar.
org cina berniaga beratus juta pun meminjam dari syarikat2 kewangan & bank2 yg ada. bila ada yg bangkrap, mrk senyap2 saja berundur diri tp bila org melayu meminjam utk melabur dlm perniagaan, melayu pr sendiri melalak2 menuduh yg bukan2 sebelum hasilnya dpt dituai!! ini penyakit phd yg ada pd bangsa melayu dengki sesama sendiri sejak dahulu kala. dgn bangsa cina, melayu pr hanya mampu melihat sampai naik juling tp dgn melayu terjegil2 melalak mrk sgt2 dengki menjeling! baru melayu nak maju dah difitnah bertalu2 hingga bungkus! baru 4,5 tahun berniaga, hutang jangka panjang baru nak mula bayar, dah dihamput sampai terbantut hasrat melayu nak bantu sesama melayu bg menjamin bekalan lembu halal! sampai bila melayu harus bersikap jahat begini? dengki tak kena gaya!!

Anonymous said...

Tue la belagak sangat nak pendidikan percuma.. Skg sape susah.. Untuk yg pro pembangkang apa lagi hulur2 la bantuan.. Hehehe.. Xada pun duit pasir khalid gagap jual tue sedekah kat UNISEL.. Kempen jangan bayar oleh anuar ibra memakan diri sendiri.. Mmg perlukan putaran modal nak bayar RM3k per semeste kalau xada putaran modal mcm mana a.. Nak bagi.. Jalan mudah bagi pelajar UNISEL main bontot ngan anuar baru la dapat pendidikan percuma.. Xcaya tanya la si azmin ali..

Anonymous said...

Top Anon is neutral? WTF!!!!

Anonymous said...

saya percaya tindakan ini adalah cuma sementara waktu kerana kerajaan malaysia amat menitik beratkan rakyatnya,cuma saya amat gembira dengan keberanian pihak ptptn dan menteri pengajian tinggi.ini lah yg majoriti rakyat ingin saksikan.TAHNIAH

Anonymous said...

Yep, Bangga dgn KPT dan PTPTN..Kepada Anuar n co - Check Mate!

Anonymous said...

June 7, 2012 12.21PM

Well the political game payed by Khalid Ibrahim which was orchestrated by Anwar Ibrahim to abolish PTPTN is what if not politic. By right the state goverments of Kelantan, Penang, Selangor and Kedah under FUCKATAN should be responsible for students from their states since they are the one instigated the u students to demo against PTPTN when they played this game u didnot say anything, now government is only fulfilling their demand comeon lah. Your families n friends are supporters of FUCKATAN will never vote for BN that is for sure the same thing u did in 2008.

U know BN is a matured political and will party and will always be.

The unbecomning is when your FUCKATAN instigated students to demo. 100% students of all races applied for the PTPTN if it is unbecoming of government the PTPTN would not have been introduced.

pencacai FUCKATAN is crying at unisel.

Anonymous said...

TO ANON 12;21 JUNE 7

from your comment, it clearly shows how immature you are..

Anonymous said...

shame on u... u cnt even differentiate w a gd mind!nt all of families & friends of yours is as stupid as u are!

BapaMiskin said...

tkasih ptptn yg membantu pengajian anakku. siapalah aku kalau x da ptptn. Syukur ka hadratMu yg Maha Agong atas prihatin pemerintah

Anonymous said...

patutnya pelajar bersyukur atas kejadian ni. celik mata & buka minda tu sikit. fakta dah terbentang depan mata, janji pendidikan percuma pembangkang hanyalah janji kosong.

berenti ssalahkan kerajaan. jadilah pelajar yang bijak dlm erti kata sebenar. bukan perasan bijak tapi sebenarnya bodoh.

Anonymous said...

Nak masuk toilet pun kena bayar yop..

Anonymous said...

Saya sebagai pembayar cukai tegar kerajaan menyokong tindakan PTPTN dan KPT ini, syabas.

Anonymous said...

saya sebagai anak kelahiran selangor dan juga pengundi atas pagar nak juga tengok kebijaksanaan pakatan rakyat nak beri pendidikan percuma. kalau berjaya ...saya tak ragu2 sokong pakatan.. tapi kalau sampai gadai tanah kat unisel tu saya tak setuju la

Anonymous said...

Ha ha stupid of you. Who care if you reject BN. There are others and many more will except BN.The real fair govmnt not chavinis like u. Go to hell.

Anonymous said...

Tak payah atas pagar. Dsh jelas. Sokong BN je

Anonymous said...

Undi BN atau tidak the next GE itu terpulang. The question is do these students know on a real, feet on the ground basis what it means when they call for abolishment of PTPTN.

PTPTN is an option. Bukan wajib. Anak2 saya seorang pun tak ambil PTPTN. Tak
ada hutang, tak payah bayar hutang.

Macam hutang lain. Tak nak / tak perlu tak payah ambil.

Anonymous said...

Beb, tak real beb. Tak ada country works like that. Itu cakap kosong.

Anonymous said...

Knp tarik blk..seminggu jek wat la setaun dua..bru nmpk hasil

Anonymous said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ada, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

nama:
Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
negeri:
negara:fen

Cynthia Johnson said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan cynthia Johnson, pemberi pinjaman pinjaman peribadi dilengkapi dan peluang kewangan dibuka untuk semua orang-orang yang memerlukan bantuan kewangan. Kami menyediakan pinjaman dengan 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Anonymous said...

Hello , Saya Puan Laura Rodriguez , pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman., Komersial dan peribadi dengan sangat minimum kadar faedah tahunan serendah 2 % dalam masa 1 tahun kepada 20 tahun pembayaran balik tempoh tempoh kepada mana-mana bahagian dunia. dan kita memberi pinjaman dalam julat $ 2,000 hingga $ 100,000,000.00 USD.Our pinjaman memiliki perlindungan insurans dan keselamatan maksimum

adalah keutamaan kami , saya menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di : valleyloancorporations@gmail.com

Harsini Yumi said...

Halo semua tolong saya cepat ingin menggunakan media ini untuk berbagi kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman nyata yang telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, dari miskin untuk seorang wanita kaya yang sekarang dapat membanggakan kehidupan yang sehat dan kaya tanpa stres atau kesulitan keuangan. Ibu Chloe yang merupakan CEO dari ChloeMorrisloanFirm Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman dari 70 juta rupiah dengan suku bunga sangat rendah sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan yang dibuat tentang pengalihan kredit dan dalam waktu kurang dari empat (4 ) pinjaman hari yang disetorkan ke bank saya.
Akun Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa account saya telah dikreditkan dengan 70 juta rupiah saya menjadi sangat senang bahwa akhirnya Tuhan menjawab doa saya untuk mengarahkan saya ke pemberi pinjaman kredit nyata yang mampu memberikan hatiku keinginan. Berkat Mrs.Chloe membuat hidup wajar bagi saya jadi saya sarankan semua orang yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk ramah menghubunginya melalui email (chloemorrisloan@gmail.com) yang adalah bagaimana saya bisa mendapatkan pinjaman saya, jadi aku bisa membayar tagihan saya. Jadi terima kasih telah meluangkan waktu untuk membaca tentang kisah sukses saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda
Saya Harsini dengan nama. Anda dapat menghubungi saya untuk lebih direktif. Memuat harsiniyono@gmail.com

Jane Ahabah Finance House said...

Yang memerlukan bantuan kewangan untuk keperluan peribadi, modal perniagaan dan pembiayaan semula anda mempunyai mencairkan syarikat yang betul kami menawarkan pinjaman daripada jumlah minimum sebanyak € 5,000 hingga jumlah maksimum € 50000000 kepada individu dan organisasi di 2% tanpa cagaran atau pemeriksaan keselamatan. Hubungi kami melalui e-mel: janeoluda@outlook.com dengan maklumat anda untuk memproses permohonan anda.

nama:
alamat:
negara:
telefon:
umur:
pekerjaan:
kedudukan diadakan di tempat kerja:
Jumlah pinjaman:
tempoh pinjaman:
Tujuan pinjaman:
pendapatan bulanan:

Yang benar,
Jane Oluda
Rumah kewangan CEO / MD Jane Oluda (JOFH).

debra morgan said...

Hello Am Puan, Debra Morgan Am sah dan dipercayai pemberi pinjaman pinjaman memberi pinjaman
atas terma yang jelas dan mudah difahami dan syarat pada kadar faedah 2%. dari
$ 12000 kepada $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. jika anda
memerlukan pinjaman apa yang anda perlu lakukan adalah untuk anda untuk menghubungi saya secara langsung
di: morgandebra816l@gmail.com
Tuhan memberkati Anda.
Regards,
Puan Debra Morgan
E-mel: morgandebra816@gmail.com


Nota: Semua jawapan hendaklah dihantar kepada: MORGANDEBRA816@GMAIL.COM

Aanjay Rara said...

Anda perlu pinjaman, saya perlu pinjaman, berada di utang saya membutuhkan pinjaman, saya membutuhkan pinjaman, saya harus membayar utang saya saya perlu pinjaman

Terpujilah Allah, yang Anda cari pinjaman? silahkan saya menyarankan setiap orang di sini sangat berhati-hati, karena ada begitu banyak lender pinjaman palsu di sini. saya telah menjadi korban dari 8 pemberi pinjaman kredit palsu, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir meninggal di proses karena saya dipenjara oleh orang-orang yang saya sendiri utang dari. i baru saja keluar dari penjara dan seorang teman saya memperkenalkan saya ke Lender pinjaman yang saya mencoba karena saya tidak memiliki pilihan selain untuk mencoba dan itu Lender Pinjaman asli. saya mendapat pinjaman saya dari Jeanne Roland Firm Pinjaman tanpa stres, jadi saya memutuskan untuk membuat kesaksian ini. tolong saya saran Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik menghubungi Jeanne Roland Kantor Kredit. menghubungi mereka melalui email. di jeanne.loanfirm@gmail.com atau jeanne.loanfirm@financier.com .. Anda masih dapat menghubungi saya melalui email saya untuk informasi lebih lanjut di aanjayrara2015@gmail.com. Tuhan membantu Anda dan sangat berhati-hati

Aanjay Rara said...

Anda perlu pinjaman, saya perlu pinjaman, berada di utang saya membutuhkan pinjaman, saya membutuhkan pinjaman, saya harus membayar utang saya saya perlu pinjaman

Terpujilah Allah, yang Anda cari pinjaman? silahkan saya menyarankan setiap orang di sini sangat berhati-hati, karena ada begitu banyak lender pinjaman palsu di sini. saya telah menjadi korban dari 8 pemberi pinjaman kredit palsu, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir meninggal di proses karena saya dipenjara oleh orang-orang yang saya sendiri utang dari. i baru saja keluar dari penjara dan seorang teman saya memperkenalkan saya ke Lender pinjaman yang saya mencoba karena saya tidak memiliki pilihan selain untuk mencoba dan itu Lender Pinjaman asli. saya mendapat pinjaman saya dari Jeanne Roland Firm Pinjaman tanpa stres, jadi saya memutuskan untuk membuat kesaksian ini. tolong saya saran Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik menghubungi Jeanne Roland Kantor Kredit. menghubungi mereka melalui email. di jeanne.loanfirm@gmail.com atau jeanne.loanfirm@financier.com .. Anda masih dapat menghubungi saya melalui email saya untuk informasi lebih lanjut di aanjayrara2015@gmail.com. Tuhan membantu Anda dan sangat berhati-hati

BAKTIONO AHMAD said...


Halo Setiap Satu, nama saya Baktiono Ahmad Dari Indonesia, aku cepat-cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan semua Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak pemberi pinjaman kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli, saya ingin geser kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman Legit dan nyata yang telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internet, aku kehilangan begitu banyak uang dengan membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan pinjaman saya. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan scammed sejumlah pelukan uang
tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman kredit legit secara online yang tidak akan menambah rasa sakit saya, maka saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita bahas tentang masalah dan kesimpulan kami dia mengatakan kepada saya tentang Wanita yang disebut Mrs Jeanne Roland yang merupakan CEO dari Jeanne Roland Perusahaan Kredit. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp320,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2%, sehingga pinjaman tersebut disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan di mana dibuat mengenai transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman adalah disetorkan ke bank saya. Jadi saya ingin saran salah satu membutuhkan pinjaman untuk cepat menghubungi dia sekarang emailnya di jeanne.loanfirm@gmail.com atau jeanne.loanfirm@financier.com. Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini saya berdoa agar Tuhan akan memberkatinya untuk hal yang baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di baktionoahmad@gmail.com untuk info lebih lanjut.

Anonymous said...

Hello,
Semua orang sedang gembira memberi kesaksian besar saya tentang bagaimana saya mendapat jumlah pinjaman keinginan saya dari Encik Franklin Osayande Scott Pinjaman Syarikat, saya ingin cepat menggunakan peluang ini untuk memberitahu dunia tahu keseluruhan ini, Am Puan Ann Maxwell dari Amerika Syarikat, saya mencari pinjaman untuk memulakan perniagaan sendiri bagi menyokong suami saya mengenai perbelanjaan anak-anak jadi saya pergi dalam talian mencari pinjaman ketika saya terserempak dengan beberapa pemberi pinjaman yang menipu dan scammed diri sedikit wang saya di proses masa saya mendapat keliru i tidak tahu apa yang perlu dilakukan lagi kerana wang kecil i telah mempunyai dengan saya telah diambil oleh mereka anak haram penipuan yang memanggil diri mereka pemberi pinjaman pinjaman sebenar, Maka pada hari setia sebagai i telah melayari internet mencari pekerjaan i terserempak beberapa testimoni mengulas mengenai forum itu oleh salah Encik Andrew Fred dan Puan Monica Luis bagaimana mereka menerima pinjaman mereka daripada Encik Franklin Osayande Scott Pinjaman Syarikat Email: franklinosayandescott@gmail.com Jadi saya berkata kepada diri saya sendiri bahawa saya mesti memberi ujian ini kerana i begitu takut mengenai apa yang pemberi pinjaman yang lain telah melakukan kepada saya, Jadi saya pergi ke hadapan mengambil alamat E-mel peribadinya yang di orang-orang komen di forum ini jadi saya menghubungi beliau memaklumkan bahawa saya telah dirujuk kepadanya oleh beberapa pelanggan yang menerima pinjaman mereka daripada syarikat, Encik Andrew Fred dan Puan Monica Luis, Oleh itu, apabila dia mendengar bahawa beliau gembira tentang itu, Maka beliau memberi jaminan saya bahawa saya dalam syarikat yang betul di mana saya boleh menerima jumlah pinjaman keinginan saya, Mereka memberikan saya pinjaman peminjam borang permohonan untuk mengisi dan kembali, saya semua itu, kepada mereka semua maklumat yang perlu saya adalah mengenai saya, Jadi saya telah diberi terma dan syarat syarikat mereka semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang kelewatan, dalam tidak kurang daripada 24 jam saya telah dimaklumkan bahawa pinjaman saya jumlah sah € 6.000.000 telah didaftarkan dan diluluskan oleh lembaga pinjaman mereka pemegang amanah, Jadi pada proses masa i begitu gembira apabila mereka memberitahu saya saya perlu menghantar mereka oleh perbankan butiran, Tapi i sedikit ragu-ragu untuk melakukannya jadi saya berkata saya mempunyai kepercayaan dan percaya bagi pemberi pinjaman ini memanggil Encik Franklin Osayande Scott, saya memberikan mereka dengan akaun bank begitu menghairankan saya menerima dan amaran dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 6.000.000 € oleh Encik Franklin Osayande Scott, WOW .. i hampir pengsan, Jadi saya segera menghantar e-mel kepadanya bahawa saya mempunyai menerima pinjaman saya berjaya, Jadi saudara kita yang kekasih dan perempuan di luar sana masih mencari syarikat pinjaman yang tulen saya akan menasihati anda untuk sila hubungi Encik Franklin Osayande Scott dengan ini sama FACEBOOK: Franklin Osayande Scott , E-mail: franklinosayandescott@gmail.com dan saya tahu dia juga akan membantu anda dengan jumlah pinjaman keinginan anda baik-baik saja, E-mereka hari ini dan anda akan senang anda lakukan.

Anonymous said...

Hello,
Semua orang sedang gembira memberi kesaksian besar saya tentang bagaimana saya mendapat jumlah pinjaman keinginan saya dari Encik Franklin Osayande Scott Pinjaman Syarikat, saya ingin cepat menggunakan peluang ini untuk memberitahu dunia tahu keseluruhan ini, Am Puan Ann Maxwell dari Amerika Syarikat, saya mencari pinjaman untuk memulakan perniagaan sendiri bagi menyokong suami saya mengenai perbelanjaan anak-anak jadi saya pergi dalam talian mencari pinjaman ketika saya terserempak dengan beberapa pemberi pinjaman yang menipu dan scammed diri sedikit wang saya di proses masa saya mendapat keliru i tidak tahu apa yang perlu dilakukan lagi kerana wang kecil i telah mempunyai dengan saya telah diambil oleh mereka anak haram penipuan yang memanggil diri mereka pemberi pinjaman pinjaman sebenar, Maka pada hari setia sebagai i telah melayari internet mencari pekerjaan i terserempak beberapa testimoni mengulas mengenai forum itu oleh salah Encik Andrew Fred dan Puan Monica Luis bagaimana mereka menerima pinjaman mereka daripada Encik Franklin Osayande Scott Pinjaman Syarikat Email: franklinosayandescott@gmail.com Jadi saya berkata kepada diri saya sendiri bahawa saya mesti memberi ujian ini kerana i begitu takut mengenai apa yang pemberi pinjaman yang lain telah melakukan kepada saya, Jadi saya pergi ke hadapan mengambil alamat E-mel peribadinya yang di orang-orang komen di forum ini jadi saya menghubungi beliau memaklumkan bahawa saya telah dirujuk kepadanya oleh beberapa pelanggan yang menerima pinjaman mereka daripada syarikat, Encik Andrew Fred dan Puan Monica Luis, Oleh itu, apabila dia mendengar bahawa beliau gembira tentang itu, Maka beliau memberi jaminan saya bahawa saya dalam syarikat yang betul di mana saya boleh menerima jumlah pinjaman keinginan saya, Mereka memberikan saya pinjaman peminjam borang permohonan untuk mengisi dan kembali, saya semua itu, kepada mereka semua maklumat yang perlu saya adalah mengenai saya, Jadi saya telah diberi terma dan syarat syarikat mereka semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang kelewatan, dalam tidak kurang daripada 24 jam saya telah dimaklumkan bahawa pinjaman saya jumlah sah € 6.000.000 telah didaftarkan dan diluluskan oleh lembaga pinjaman mereka pemegang amanah, Jadi pada proses masa i begitu gembira apabila mereka memberitahu saya saya perlu menghantar mereka oleh perbankan butiran, Tapi i sedikit ragu-ragu untuk melakukannya jadi saya berkata saya mempunyai kepercayaan dan percaya bagi pemberi pinjaman ini memanggil Encik Franklin Osayande Scott, saya memberikan mereka dengan akaun bank begitu menghairankan saya menerima dan amaran dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 6.000.000 € oleh Encik Franklin Osayande Scott, WOW .. i hampir pengsan, Jadi saya segera menghantar e-mel kepadanya bahawa saya mempunyai menerima pinjaman saya berjaya, Jadi saudara kita yang kekasih dan perempuan di luar sana masih mencari syarikat pinjaman yang tulen saya akan menasihati anda untuk sila hubungi Encik Franklin Osayande Scott dengan ini sama FACEBOOK: Franklin Osayande Scott , E-mail: franklinosayandescott@gmail.com dan saya tahu dia juga akan membantu anda dengan jumlah pinjaman keinginan anda baik-baik saja, E-mereka hari ini dan anda akan senang anda lakukan.

Glory Chilly said...

Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, Apakah Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan perusahaan pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada tingkat bunga 2%, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyum di wajah mereka.
Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui email {} gloryloanfirm@gmail.com

Informasi Peminjam:

Nama Lengkap: _______________
Negara: __________________
Sex: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
Durasi Pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nomor Ponsel: ________

Ibu Glory

Victoria Loans said...

Hello Kekasih di dalam Kristus,
Saya Menteri VICTORIA Osteen, Isteri kepada Pastor Joel Osteen Pastor Kanan Gereja Lakewood, gereja Protestan yang terbesar di Amerika Syarikat, Kami datang bersama-sama dan melihat bahawa sesetengah orang memerlukan sedikit bantuan kewangan dan bantuan jadi kami mengambil keputusan untuk membentuk sebuah syarikat pinjaman yang memberi manfaat oleh semua orang di atas 18, anda adalah daripada tidak penting tetapi apa yang kita jaminan anda adalah bahawa anda layak untuk pinjaman, anda mendapatkannya penghantaran hari yang sama ke akaun bank anda dengan syarat,
Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan

Hubungi syarikat pinjaman secara sah dan secara rasmi berlesen yang ialah Victoria Osteen Firma Pinjaman, A christian dibina Syarikat Pinjaman.
Untuk maklumat lanjut e-mel- victoriaosteenloanfirm@gmail.com

Hariadi Hariadi said...

Banyak dari mereka yang mengatakan pemberi pinjaman semua palsu, saya adalah korban dari scammers internet selama 9 bulan. kemudian saya berpikir bahwa hidup saya telah berakhir. jadi saya mengunjungi situs dari pengumuman pinjaman satu hari, dan saya datang di sebuah Nyonya besar, CAHYA KIRANA, iklan kredit dan saya mengambil iman dan mengajukan permohonan pinjaman dari Rp500,000,000,000.00 setelah mengisi formulir dan semua proses itu berhasil dilakukan , saya meminta untuk membayar biaya biaya transfer dan saya juga mengambil iman dan membayar biaya, sayangku terkejut terbesar saya. dia memberi saya pinjaman Rp500,000,000,000.00 dengan tingkat bunga yang sangat rendah dari 2% dan juga tanpa agunan yang, selama hidup saya dan pinjaman saya sudah siap, dalam waktu 8 jam saya punya uang di rekening saya tanpa masalah. Alasan mengapa saya membuat kesaksian ini untuk hari ini dia, karena dia telah mengubah semua kesedihan saya untuk sukacita dan tawa. wanita sebagai bagi saya, dia adalah Allah yang dikirim untuk membantu saya. dia menemukan lebih lanjut, hubungi dia hari ini sayang saudara saya dan adik dan Anda akan puas dengan kehidupan lagi dan semua hidup saya saya akan sangat greatfull padanya. Hubungi Ibu Cahya pada dirinya Email cahya.creditfirm@gmail.com ,,,, dan mendapatkan pinjaman hari ini .. Anda juga dapat menghubungi saya di hariadihariadi70@gmail.com dan di sini adalah email teman-teman saya kasihbambang2012@gmail.com untuk lebih jelasnya! dia adalah orang yang meyakinkan saya untuk membayar biaya saya ketika saya takut bahwa ia mungkin menjadi salah satu penipu internet tapi sayang di antara semua pemberi pinjaman pinjaman masih ada orang yang peduli.

Heather White said...

Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
(heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.

victoria paul said...

Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, usaha
modal, dll .. Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
lembaga untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
solusi pinjaman Anda! Saya pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman ke
perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari
2%. Bunga. Silahkan hubungi kami melalui email
perfectpillerloanfirm@gmail.com


Terima kasih,
Mrs victoria paul.

Rasheeda Muhammad said...

Amanda Firma Pinjaman adalah satu-satunya pemberi pinjaman benar talian kerana saya mendapat pinjaman saya daripada mereka.
Saya mahu menggunakan peluang ini untuk memperingatkan semua orang di sini untuk berhati-hati semua pemberi pinjaman pinjaman yang menimbulkan untuk menjadi nyata. Mereka semua penipuan dan palsu dan niat mereka adalah untuk merobek anda wang keras anda lakukan.
Selepas saya bertemu dengan terma dan syarat syarikat, pinjaman saya diluluskan dan saya terkejut besar, ia telah dipindahkan ke dalam akaun bank saya dalam masa kurang daripada 24 jam.
Anda boleh menghubungi Puan Amanda melalui e-mel beliau amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com dan anda juga boleh hubungi saya di e-mel saya rasheedamuhammad10@gmail.com
Saya mahu anda mendapat faedah daripada tawaran pinjaman beliau.

Fatma Fatma said...

Hello, nama saya Fatma. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk berhati-hati kerana ada penipuan mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya Tegang dari segi kewangan, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dalam talian. Saya hampir berputus asa sehinggalah seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal Dipanggil menghulurkan pinjaman tanpa jaminan dari Puan Theresa ($ 100.00) Rp1,360,625,000.00 (1.3 bilion) dalam masa kurang daripada 24 jam tanpa tekanan atau tekanan kepada kepentingan Kadar adalah hanya 2%. Saya amat terkejut apabila saya memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah bahaya digunakan untuk dihantar terus ke akaun saya dengan segera. Kerana saya berjanji dia saya akan menyakiti berkongsi berita baik supaya orang boleh tercedera dengan mudah pinjaman tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa jenis, sila hubungi beliau melalui e-mel: Theresaloancompany@gmail.com
Anda boleh menghubungi saya di bahagian bawah e-mel saya feyzilfatma@gmail.com.
Sekarang, semua saya lakukan adalah cuba untuk bertemu dengan bayaran pinjaman saya sakit saya menghantar terus ke akaun bulanan ..

lay jane alice said...

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

Anonymous said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar bil, pengembangan perniagaan, badan korporat atau pinjaman peribadi? Hubungi kami hari ini untuk pinjaman yang cekap dan dipercayai puasa semalam di melalui e-mel: elenanino07@gmail.com

Regards
Puan Elena

Risna Susanti said...

Nama saya Bu Rina Susanti Allah memberkati saya dengan tiga anak dan seorang suami yang penuh kasih, saya berjanji untuk berbagi Kesaksian ini karena Allah nikmat dalam hidup saya, 4 bulan yang lalu saya sangat membutuhkan uang jadi saya pikir memiliki pinjaman maka i berlari ke tangan yang salah yang mengaku sebagai pemberi pinjaman kredit tidak tahu dia adalah scam. Dia mengumpulkan $ 1860 dari saya dan menolak untuk email saya, sejak saat itu saya bingung, tapi Tuhan datang untuk menyelamatkan saya, satu Minggu setia saya pergi ke gereja setelah layanan i berbagi ide dengan anggota Gereja dan dia memperkenalkan saya ke agen pinjaman disebut Joyce Roland mengatakan ia diberi $ 350.000 oleh lembaga pinjaman. Saya mengumpulkan alamat email lembaga pinjaman dan saya email mereka pada Senin pagi, dia mengatakan kepada saya aturan dan regulasi dan saya diikuti. Setelah pengolahan Dokumen ia memberi saya pinjaman sebesar $ 350.000. Siapapun dapat menghubungi melalui: joycerolandloancompany@gmail.com dan saya tahu bahwa dia harus meminjamkan karena mereka adalah yang terbaik ....

lay jane alice said...

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

teddy lisa said...

KESAKSIAN SAYA
Saya TEDDY Lisa dari dealer mobil Indonesia,muslim yang setia. Apakah Anda berkecil hati atau kecewa? Apakah Anda menyesali pernah memulai bisnis? Apakah Anda mengalami kesulitan? Atau Anda baru saja melalui kegagalan bisnis? Apakah Anda ingin berhenti proses kewirausahaan? Apakah Anda ingin berhenti bisnis Anda dan kembali ke sekolah untuk mendapatkan gelar? i adalah korban dari semua tantangan ini Jika salah satu situasi di atas berlaku untuk Anda, maka saya memiliki beberapa nasihat untuk Anda, Membangun bisnis jelas bukan tugas yang mudah; itu adalah proses yang paling orang takut karena tantangan yang terlibat dan itulah mengapa banyak orang lebih suka tetap karyawan. Jadi untuk mengambil langkah berani dalam memulai bisnis Anda sendiri; Anda sudah benar-benar terbukti nyali Anda. Membangun bisnis yang sukses dari awal hanya semua tentang surmounting tantangan; tidak lebih, tidak less.No pengusaha sukses telah memiliki perjalanan yang mulus ke atas dan tidak akan pernah. Tantangan, kekecewaan dan kegagalan akan selalu ada; itu cara Anda menangani mereka yang menentukan apakah Anda akan berhasil atau not.Many dari mereka yang mengatakan mereka lender semua palsu, saya adalah korban dari scammers internet selama 9 bulan. kemudian saya berpikir bahwa hidup saya sudah berakhir dan bisnis turun jadi saya mengunjungi situs pengumuman pinjaman satu hari, dan saya datang di nyonya rumah besar, Devy ajja, iklan kredit dan saya mengambil iman dan mengajukan permohonan pinjaman dari Rp500,000,000,000.00 setelah mengisi formulir dan semua proses itu dilakukan, saya diminta untuk membayar biaya transfer biaya dan saya juga mengambil iman dan membayar biaya, terbesar saya sayang mengejutkan saya. Dia memberi saya Rp500,000,000,000.00 pinjaman dengan tingkat bunga yang sangat rendah dari 2% dan juga tanpa agunan, Penjamin dan tidak ada biaya pendaftaran untuk mengejutkan terbesar saya pinjaman saya disetujui siap, dalam waktu 8 jam aku punya uang di rekening saya tanpa masalah. Alasan mengapa saya membuat kesaksian ini untuk hari ini padanya, karena dia mengubah semua kesedihan saya untuk sukacita dan tawa. sesama orang Indonesia saya, dia adalah Allah yang dikirim untuk membantu me.For kesaksian Anda menghubunginya hari ini saudaraku dan adik saya dan Anda akan puas dengan kehidupan lagi dan semua hidup saya, saya akan sangat greatfull untuk Devy AJJADE PINJAMAN PERUSAHAAN. Hubungi Ibu Devy ajja dirinya Email (devyajjaade.loanfirm@gmail.com) ,,,, dan mendapatkan pinjaman hari ini .. Anda juga dapat menghubungi saya di (teddylisa2020@gmail.com) teman saya (omogbudeabundace@gmail.com), dia adalah orang yang meyakinkan saya untuk membayar biaya saya ketika saya takut bahwa ia mungkin menjadi salah satu penipu internet tapi sayang di antara semua pemberi pinjaman kredit masih seseorang yang peduli nothing.Do tidak pergi ke pemberi pinjaman online, mencari Firm pinjaman geniue. Semoga Allah membantu kita all.Again nya Alamat (devyajjaade.loanfirm@gmail.com) Good luck. my tell.08165734586 or +966593363012
CEO AB Motors
Teddy Lisa

Fatma Fatma said...

Hello semua, saya fatma dari indonesia menyeronokkan saya menasihatkan anda semua di sini tidak memohon pinjaman di mana-mana syarikat atau pemberi pinjaman di laman web ini, orang-orang di sini adalah palsu, penipu dan penipuan, walaupun sebahagian daripada keterangan di sini adalah semua palsu mereka orang yang sama yang melakukan itu semua, mereka masih orang yang sama melakukannya. jadi sila berhati-hati untuk tidak jatuh yang tertipu atau menipu rakan-rakan Indonesia, saya menipu empat kali sekitar Rp200,000,000 juta untuk yuran pendaftaran, transferfee, kos cukai dan kos insurans, tetapi selepas pembayaran saya saya tidak mendapat pinjaman saya, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan sekali lagi,

 Ia akan menarik minat anda untuk mengetahui bahawa ada undang-undang kewangan atau kaedah-kaedah kos ini mendapat pinjaman dari bank-bank, peminjam atau syarikat tetapi Allah bersyukur kerana saya kemudian menerima pinjaman sebanyak $ 100,000 daripada syarikat yang seorang kawan saya yang memperkenalkan saya dengan sebenar dan syarikat pinjaman dipercayai, (THERESALOANCOMPANY), mereka syarikat terkemuka di Asia, mereka berada di sini untuk membantu kita semua yang telah scammed dan menipu, jadi jika anda memerlukan kredit yang lebih baik pergi kepada syarikat-syarikat dalam

(THERESALOANCOMPANY) atau jika anda mempunyai rakan-rakan dan memberitahu mereka untuk membantu anda untuk menghubungi mereka untuk pinjaman, okay, anda boleh mendapatkan yang sangat mudah untuk mendapatkan serendah 2% daripada pinjaman tanpa cagaran atau penjamin. Ini adalah e-mel mereka

(THERESALOANCOMPANY@GMAIL.COM) Anda boleh menghubungi mereka dengan aplikasi anda adalah baik dengan mereka anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa 24 jam, asli cepat dan saya terpaksa membantu penipuan negara saya, e-mel saya adalah (Feyzilfatma@gmail.com) hubungi saya untuk maklumat lanjut, saya bersedia untuk membantu TUHAN memberkati engkau NOTA all.PLEASE. TIADA YURAN PENDAFTARAN, TIADA YURAN PEMINDAHAN, NO Bayaran CUKAI, NO YURAN INSURANCE) harta pemberi pinjaman atau syarikat itu tidak mengumpul charges.Allah ini memberkati kita YURAN PEMINDAHAN, YURAN NO CUKAI, NO YURAN INSURANCE) Lender sebenar Syarikat ATAU TIDAK memungut caj penutup penyanyi ,

ชัยภัฏ จันทร์วิไล said...

Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
* Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
akaun bank
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
* Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
*. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
dari awak.

Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

email: cashfirmarena@gmail.com


Selamat sejahtera
Sir Joel Williams
FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
Ketua Pegawai Eksekutif
TEL: +60183723787
E-mel: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

jurjanibude0811@gmail.com said...

Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

Sekarang, semua saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

jurjanibude0811@gmail.com said...

Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

Sekarang, semua saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

musa said...

Nama saya Musa Ahmed dari Surabaya Indonesia Saya adalah sebahagian dari keluarga kelas menengah dan belum pernah melihat kemiskinan yang nyata selama masa ayah saya adalah seorang penjual motor bahagian saya diberi pendidikan yang baik orang tua saya akan membawa saya ke satu ketika saya mencetak nilai yang baik Lalu aku masuk college perkahwinan kakakku dirancang, ayah membeli sebuah apartmen dan perlu membayar kos saya untuk kejuruteraan suatu petang saya masih di sekolah ketika saya mempunyai panggilan bahawa perniagaan ayahku terbakar semuanya mendapat dibakar lebih 480 rupiah pergi ibu scammed tahun sebelumnya semua peristiwa yang berlaku secara berturut-turut dan kami tiba-tiba dalam hutang dan mendapatkan diri kita dirantai pinjaman bank dan merayap kemiskinan di itu di terburu-buru yang tiba-tiba, aku merasa melompat dari Joeniar Arief tanpa persiapan dan sekarang anda perlu belajar untuk terbang anda jatuh Atau kau mati ada ini rentang masa 2 tahun (2014-2015) saya harus memerangi kemiskinan pada saya sendiri ada wang untuk membayar biaya kuliah saya diberitahu oleh ayah saya untuk mencari cara untuk mendapatkan perkara itu untuk sendiri ada wang untuk membayar berjalan pengangkutan sehari-hari, ada wang untuk hiburan, filem atau pihak ada kain yang baik tidak ada goo makanan ada wang untuk apa pun kecuali makanan asas terburuk, menetapkan semua menggoda bank Mereka menghantar penjaga ke rumah saya untuk memulihkan jumlah pinjaman dan aku harus menjaga ibu saya pernah dipukul di persekitaran saya di depan semua orang kerana tidak mampu membayar jumlah pinjaman untuk beberapa bulan bank tuntutan rumah kami dan meninggalkan kami tiada tempat tinggal kami meninggalkan meninggalkan di rumah tua keluarga membina oleh almarhum ayah gran saya perlu menjual perabot, emas, saya berkata kepada ayah saya yang tidak layak mengejar pendidikan saya, memandangkan keadaan krisis aku harus mengambil kerja dan mengumpul wang untuk keluarga ayah saya mengatakan Son, anda boleh membuat wang setiap kali anda inginkan, tetapi anda tidak akan dapat belajar kemudian saya memberikan temu bual di kedai super saya ditolak setiap pintu saya mengetuk, saya ditolak saya melihat ayah saya menyerah aku melihat ibuku menyerah acara-acara keluarga. yang saya perlukan untuk memulakan perniagaan kelapa sawit tetapi tidak ada wang Pacar saya meninggalkan saya ketika saya memerlukannya paling, itu di 6 April 2016 saya pergi ke rumah kawan untuk makan kerana saya sedang menonton tv saya melihat kertas berita di tingkat i mengambilnya dan saya cuba untuk melihat gambar-gambar aku ke segmen perniagaan dan melihat tajuk tittle Adakah anda memerlukan KREDIT nyata untuk bISNIS, adakah anda di DEPT? Adakah anda sakit? Adakah anda bosan dengan kemiskinan yang HUBUNGI adila aasimah Ahme syarikat pinjaman NO CAJ dengan alamat e-mel mereka (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) saya menulis mereka dengan jaminan mereka memberikan saya pinjaman dari Rp410 pada tahap 1% dalam 10 tahun saya berjanji syarikat pinjaman saya akan terus berkongsi dan berterima kasih kepada mereka atas sokongan dan mengubah hidup saya jika anda ingin meminta quest apapun (musaahmed081@gmail.com)

Ella gomez2030 said...

Hola semua orang di laman-laman yang memerlukan bantuan pinjaman saya abund Jakarta, seorang janda dan ibu kepada seorang anak perempuan Dina adalah semua saya di sini untuk berkongsi dengan dunia dan rakan-rakan dari Indonesia untuk membantu saya mengucapkan terima kasih dan mendoakan ibu AASIMAH Adila AHMED KREDIT SYARIKAT yang membantu saya dengan 390jt apabila kehidupan bermakna kurang dan tidak apa yang hidup adalah semua bermula apabila anak perempuan saya, saya suffery kanser dan doktor memberitahu saya dia akan perlu lakukan pembedahan besar apabila saya mempunyai berita dari doktor saya menangis dewa mahakuasa mengapa saya suami tidak ahli keluarga untuk membantu dan perniagaan tidak berkembang pesat aku ke jakatar jalan mencari satu dan pinjaman untuk membantu menyelamatkan anak saya tidak badan boleh membantu saya adalah 4 Mei 2016 apabila saya pergi ke kafe siber dalam perjalanan saya untuk menaip huruf menetapkan Saya hendak sidang kemuncak itu kepada pertubuhan kebajikan saya bertemu dengan seorang lelaki yang satu salinan kelas mate mengimbas gambar saya daripada kad pengenalannya saya melihat dengan dia bentuk pinjaman cetak yang perlu diisi dengan dia saya kuasa untuk menyiasat sekaligus jadi dia memberitahu saya bahawa ada sebuah syarikat pinjaman yang dia tahu dengan baik bahawa ia akan membantu saya tanpa sebarang caj dan bahawa dia telah meminjam wang dari syarikat pinjaman 2 kali dengan pinjaman gagal bahawa ibu pejabat syarikat itu di saudi arabia dan mereka sangat cepat dan asal AASIMAHA Adila AHMED pinjaman Syarikat (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) dia memberikan saya ibu alamat e-mel dan saya digunakan untuk kejutan terbesar saya Saya mendapat amaran pinjaman saya pada telefon saya dalam masa kurang daripada 17 jam .it adalah seperti palsu apabila saya mula-mula melihat nombor tetapi, ia adalah semua sangat nyata ia akan menjadi menarik untuk anda tahu bahawa sebelum saya bertemu mr Hassan Saya telah mencuba untuk mendapatkan pinjaman dari pelbagai syarikat ada yang memerlukan bayaran pendaftaran dan beberapa kos pemindahan caj dan insurans saya miskin Saya tidak boleh membayar mereka apa yang mereka meminta saya untuk membayar sila Saya mahu anda semua untuk berhati-hati dalam Internet yang saya akan menasihati anda untuk tidak memohon pinjaman di internet kerana tidak semua daripada mereka adalah nyata mereka akan meminta anda untuk menghantar wang untuk pendaftaran, pemindahan, kos insurans dan masih anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda jika anda benar-benar mahu untuk memohon di internet, hanya ada satu syarikat pinjaman saya percaya banyak untuk jadi jika anda memerlukan pinjaman anda perlu menghubungi AASIMAHA Adila AHMED dan ikut kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan numember akaun anda adalah betul, dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa kurang daripada 17 jam, anda boleh menghubungi syarikat itu di (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) bagi setiap soalan saya
i ella akan kekal berterima kasih kepada AASIMAHA Adila AHMED menyelamatkan nyawa dan membantu perniagaan meningkatkan lagi mungkin allah membesarkan syarikat ini

E-mel: (ellagomez2030@gmail.com)

zalina dianto said...

Selamat siang semua orang saya Zalina Dianto Kota Malaka malaysia saya akan senang untuk berbagi kisah sukses besar yang terjadi dalam hidup saya untuk semua orang tahu bahwa dalam kehidupan Anda mungkin memiliki waktu yang buruk jangan khawatir waktu yang baik pasti akan datang hanya bersabar dan memiliki fokus mendapat bagian dari expirience hidup saya, saya ingin mengucapkan terima kasih (AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM) untuk kebaikan mereka, ketulusan, setia dan kejujuran pada hidup saya. Hanya beberapa bulan Kembali, saya mencari pinjaman dari Rm165,000.00 seperti saya kehabisan uang untuk bisnis saya dan saya tidak bisa membayar tagihan dan pekerja saya lagi. Saya scammed RM37,000 pengalihan palsu penipuan pinjaman ATM dan saya memutuskan untuk tidak mendapatkan terlibat dalam bisnis seperti lagi saya tidak pernah tahu bahwa sebuah perusahaan nyata seperti (AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM) masih ada di Asia sampai mantan tenate saya (Mr Budi Jurjani) yang bercerita tentang sebuah perusahaan mengakui pinjaman besar di Asia saya meminta nya untuk alamat dia mengatakan kepada saya mereka berada di Arab Saudi namun memiliki email (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) karena penampilan dan perbuatan saya dia meyakinkan saya bahwa jika saya menerapkan saya akan memberikan kredit untuk bisnis pada awalnya saya berdebat dengan dia saya meyakinkan ketika ia mengatakan kepada saya bahwa uang yang kita membayar utang dan memulai bisnisnya adalah dari ((AASIMAHA Adila AHMED pINJAMAN FIRM) yang merupakan perusahaan asli, meskipun saya tidak pernah percaya padanya, saya membuat sidang dan saya senang saya lakukan, saya diberi jumlah pinjaman dari Rm165,000.00, oleh perusahaan ini ((AASIMAHA Adila AHMED pINJAMAN FIRM) tidak ada biaya transfer atau pendaftaran Jika Anda membutuhkan asli, pinjaman legit atau bantuan keuangan dan Anda dapat diandalkan, terpercaya dan mampu membayar kembali pada saat jatuh tempo dana saya akan saran Anda untuk menghubungi :( aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) dan Anda bebas dari penipuan di internet. Semua berkat (AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM) untuk memulihkan kehidupan ke bisnis saya. Apakah Anda dari Asia dan di luar mencari pinjaman yang sangat Asli? cerita sukses telah berubah dengan (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) Anda dapat menghubungi saya di ((zalinadiato@gmail.com))

zalina dianto said...

Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

Endah Faridah said...

Kesaksian !!! Kesaksian !!! kesaksian !!!
Nama saya Endah Faridah, saya tinggal di jakarta Indonesia, saya seorang Muslim yang taat Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati tentang scammers karena mereka setiap tempat, beberapa bulan yang lalu aku finansial turun, dan karena kebutuhan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa perusahaan bernama pemberi pinjaman online. Saya kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman dia sangat handal disebut ibu Lucy Smith yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 150,988USD dalam 24 jam tanpa tekanan, pada awalnya itu seperti mimpi bagi saya sampai saya melihat peringatan angsuran pertama dari saya 2 jam setelah saya diterapkan. Saya mendorong sesama Indonesia yang membutuhkan pinjaman untuk silahkan hubungi Ibu Lucy Smith melalui: lucysmithloanfirm@gmail.com
Awas! Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui: faridahendah007@gmail.com

musa said...

Nama saya Musa Ahmed Surabaya Indonesia saya adalah sebahagian daripada keluarga kelas pertengahan dan tidak pernah melihat kemiskinan terbukti semasa bapa saya adalah seorang penjual bahagian-bahagian motosikal saya telah diberi pendidikan yang baik ibu bapa saya akan membawa saya ke cuti apabila saya menjaringkan baik maka saya pergi ke kolej perkahwinan kakak saya telah dirancang, ayah membeli sebuah apartmen dan perlu membayar saya untuk kejuruteraan suatu petang saya masih di sekolah apabila saya mempunyai panggilan bahawa perniagaan ayahku dibakar segala-galanya mendapat dibakar lebih 480 rupiah pergi ibu scammed tahun sebelum semua peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam urutan dan kami tiba-tiba dalam hutang dan mendapat diri kita sendiri pinjaman bank dirantai dan menjalar kemiskinan tergesa-gesa tiba-tiba, saya telah melompat dari tingkat atas tanpa persediaan dan sekarang anda perlu untuk belajar untuk terbang anda jatuh atau anda mati di sana adalah julat ini 2 tahun (2014-2015) Saya perlu untuk melawan kemiskinan pada saya sendiri tidak mempunyai wang untuk membayar tuisyen saya diberitahu oleh bapa saya untuk mencari jalan untuk mendapatkan untuk diri mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk membayar untuk pengangkutan berjalan kaki setiap hari, ada wang untuk hiburan, filem atau parti tiada kain yang baik ada makanan goo ada wang untuk apa-apa kecuali makanan asas paling teruk, menetapkan semua menggoda bank Mereka menghantar seorang pengawal ke rumah saya untuk mendapatkan kembali jumlah pinjaman, dan saya terpaksa menjaga ibu saya saya telah pernah dipukul di kawasan kejiranan saya di hadapan semua orang kerana tidak dapat membayar jumlah pinjaman untuk beberapa bulan bank mendakwa rumah kami dan meninggalkan kita kehilangan tempat tinggal kita dibiarkan tinggal di rumah lama keluarga yang dibina oleh bapa Allahyarham gran saya terpaksa menjual perabot , emas, saya memberitahu bapa saya yang tidak bernilai melanjutkan pelajaran saya, memandangkan keadaan krisis saya terpaksa mengambil kerja dan mengumpul wang untuk keluarga ayahku berkata Son, anda boleh membuat wang bila-bila masa yang anda mahu, tetapi anda tidak akan dapat belajar kemudian saya memberikan satu temu bual di kedai super saya telah dinafikan setiap pintu Saya mengetuk, saya menafikan saya melihat bapa saya, saya melihat ibu saya melepaskan melepaskan acara keluarga. Saya diperlukan untuk memulakan perniagaan minyak sawit tetapi tiada wang Teman wanita saya meninggalkan saya apabila saya memerlukannya, ia adalah pada 6 April 2016 saya pergi ke rumah kawan untuk makan kerana saya menonton TV saya melihat kertas berita di tingkat I mengambilnya dan saya cuba untuk saya melihat gambar-gambar untuk segmen perniagaan, dan melihat tittle tajuk ANDA PERLU KREDIT sebenar untuk perniagaan, ANDA dI DEPT? ADAKAH ANDA SAKIT? ADAKAH ANDA LETIH kemiskinan adila HUBUNGI aasimah syarikat pinjaman Ahme NO KOS dengan alamat e-mel mereka (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) saya menulis mereka dengan jaminan mereka memberi saya pinjaman sebanyak Rp410 pada kadar 1% dalam tempoh 10 tahun saya berjanji Saya akan meminjamkan syarikat terus berkongsi dan mengucapkan terima kasih kepada mereka untuk membantu dan mengubah hidup saya jika anda ingin meminta apa-apa usaha (musaahmed081@gmail.com)

jurjanibude0811@gmail.com said...

Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

Ahmed Nicoluas said...

Semoga Allah dipuji dengan ibu Happy Kingsley untuk membuat saya tersenyum sekali lagi. Saya memohon untuk pinjaman dalam loanarena dia saya taat kepada arahan beliau dan mengambil pinjaman dengan hanya dua peratus [2%] daripada kadar faedah i mendapat pinjaman saya dan kebimbangan saya adalah tidak lebih saya belive bahawa Allah yang melihat saya benar akan masih melihat anda benar hanya cuba. Anda boleh hubungi saya di e-mel ini anicoluas@gmail.com untuk maklumat lanjut atau anda boleh menghubungi Allah ibu dihantar dengan happykingsloanarena@gmail.com.

Indriaty Manirjo said...

Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Indriaty Manirjo said...

Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Salvador Zeleya said...

Saya dan istri saya ingin 'menggunakan media ini untuk bersaksi tentang perbuatan baik "MyCashNetUsa Loan", sebuah lembaga pinjaman yang tergabung dalam "Amerika Serikat Of America" ??yang menawarkan pinjaman internasional di menit ke semua negara Asia Eropa dan Afrika. Kami tidak pernah berpikir kami akan dalam hidup kita bertemu Agensi pinjaman seperti MyCashNetUsa Loan ". Mereka adalah permata yang langka. Saya" Rafi Ahmed "dan saya mengambil waktu saya untuk bersaksi tentang" MyCashNetUsa Loan "yang akhirnya menawarkan apa yang tidak ada orang lain bisa. mereka menawarkan pinjaman sebesar $10.000 pada tingkat bunga 2% itu itu saya 48 jam untuk memproses pinjaman dan telah ditransfer ke rekening bank saya di sini di Indonesia. Saya dan istri saya pergi ke utang besar dengan debitur dan Bank dan kami sedang mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda tetapi semua datang ke apa-apa. sebaliknya mereka membawa kita ke dalam utang lebih dan akhirnya meninggalkan kami pecah sampai saya datang di kontak dengan "MyCashNetUsa Loan" "mereka menawarkan pinjaman meskipun pada awalnya aku takut itu akan berakhir seperti perusahaan lain dan scammers on line. Sekarang kita memiliki akhirnya menetap utang kami dan memulai bisnis baru dengan uang yang tersisa pinjaman. Silakan semua orang di sini harus berhenti menggurui individu pinjaman palsu dan menggunakan MyCashNetUsa pinjaman "imenjatuhkan kontak mereka di sini dan Anda akan senang seperti saya. Untuk menjangkau mereka, menggunakan kontak di bawah: -
Kontak / Mr. Salvador Zelaya: mycashnetusa@cash4u.com
www.mycashnetusa.blogspot.com

Hannah Boss said...

Tahun ini segera akan berakhir, adakah anda mencapai matlamat anda yang anda tetapkan untuk tahun ini? Kami berada di sini untuk membantu anda merealisasikan impian anda. Memohon untuk pinjaman serta-merta hari ini dan membina semula perniagaan anda dan memulakan usaha yang lebih baik dan menangkap impian anda. Kami memberi seluruh dunia pinjaman dan apa-apa jumlah yang anda mahu. Hubungi kami sekarang (hannahbossloanfirm@gmail.com) Berimanlah i, Puan Hannah Boss. masa depan anda adalah selamat.

william Annabelle said...

Hari baik untuk Anda,
Anda membutuhkan solusi untuk masalah Anda dan di mana untuk mendapatkan pinjaman dari?
saya pinjaman pemberi pinjaman que terdaftar diperbolehkan untuk memberikan Jaminan
pinjaman bagi Individu dan perusahaan Bisnis
dan Anda ditolak kredit dari bank atau lembaga keuangan untuk satu atau anothe Alasan
Apapun kebutuhan pinjaman Anda, jangka panjang atau pinjaman jangka pendek, pribadi
atau hipotek, kami siap untuk berbicara dengan Anda tentang bagaimana kami dapat memenuhi Anda
kebutuhan, dan bagaimana Anda bisa mendapatkan pinjaman ini mentransfer online untuk Anda
Biarkan kami membantu Anda mengatur pembiayaan dan juga mendapatkan pinjaman sangat sah
sebesar 2%
Silahkan hubungi kami hari ini dengan mengirimkan email ke email Mengikuti
addresss.
EMAIL: Annabelleloanfirm@gmail.com

Dewi ahmad said...

hello setiap satu kita Dewi Ahmad peminjam kami adalah syarikat pinjaman dipercayai dan dipercayai untuk lebih 46 tahun dalam bidang pinjaman adakah anda seorang ahli perniagaan yang anda seorang peniaga atau anda memiliki sebuah syarikat yang mana untuk membesarkan pantai atau anda mempunyai impian untuk menubuhkan anda perniagaan pinjaman, akan ketidakstabilan kewangan sebenar atau anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian cari dikenali sebagai Dewi Ahmad pemberi pinjaman menawarkan pinjaman dari semua jenis pada kadar yang paling menarik daripada 2% kepada semua jenis pinjaman dan kepada mana-mana di mana dunia dan kami memberi sehingga 5 bilion daripada mana-mana mata wang di dunia yang terlepas peluang ini untuk mencapai impian kewangan anda dengan hanya kadar faedah sebanyak 2% dan pemberi pinjaman dewi akan memberikan impian kewangan anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk permohonan pinjaman anda di
(Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk mendapatkan borang permohonan pinjaman anda hari ini dan akan mendapatkan setiap perkara yang dilakukan dalam masa kurang daripada 24 jam
terima kasih kerana naungan anda Tuhan memberkati anda

Cindy Reza said...

Hello semua orang sila berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk penipuan anda off wang anda, saya memohon pinjaman kira-kira 200 juta dan saya telah diminta untuk membayar sedikit yuran dan i dibayar, mereka meminta lagi dan lagi, i dibayar hampir 9 juta masih i tidak mendapat pinjaman, ia berlaku kepada saya kira-kira 5 kali dari firma pinjaman yang berbeza, i yang i akan bertemu satu yang betul tetapi saya tidak. Kepada Allah menjadi Glory yang saya bertemu seorang rakan yang hanya digunakan pada pinjaman dan dia mendapat pinjamannya tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Dewi Ahmad Dewi Ahmad Pinjaman Firm, i digunakan untuk 300 juta, saya fikir ia adalah jenaka dan penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya dalam masa kurang daripada 24 jam dalam hanya 2% tanpa cagaran. i sangat gembira kerana saya telah menyelamatkan daripada mendapat miskin. jadi saya nasihatkan semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi Puan Dewi dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman anda. e-mel beliau adalah dewiahmad.loanfirm@gmail.com
anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut dan bantuan di cindyreza98@gmail.com

Dewi ahmad said...

halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman syarikat pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang anda seorang usahawan yang anda peniaga atau anda mempunyai syarikat yang yang untuk memperbesar pantai atau anda mempunyai mimpi untuk membina kredit anda perniagaan, akan ketidakstabilan kewangan benar atau anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad pemberi pinjaman yang menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tahap yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberi out hingga 5 bilion daripada mata wang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian kewangan anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi kewangan anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk permohonan pinjaman anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk borang permohonan pinjaman anda hari ini dan akan mendapatkan setiap perkara yang dilakukan dalam masa kurang dari 24 jam terima kasih untuk sokongan anda Tuhan memberkati anda

Dewi ahmad said...

halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

Omogbude Abundance said...

JANGAN Ignor SARAN INI
Halo setiap orang yang melihat ini di seluruh dunia, situs ini memiliki banyak scammers, lakukan akan menipu seperti saya lagi, saya punya kabar baik untuk berbagi. silahkan bergabung dengan saya untuk menjadi bahagia dan berterima kasih kepada perusahaan pinjaman saudi. Aku baru saja pinjaman dari AASIMAHA Adila PINJAMAN PERUSAHAAN sah. Ini adalah bagaimana saya mendapat kontak mereka. Aku melihat kesaksian satu Mrs mimosa Wijayanti dari Indonesia di forum ini tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari mereka dan dia memberi mereka sebuah email kepada semua orang ^aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com^~~V jadi saya langsung email mereka dan mereka menanggapi email saya . Jujur, pada awalnya saya begitu banyak takut karena saya telah kehilangan uang saya untuk bodoh sebelumnya. Tapi, saya terkejut bahwa kurang dari 3 jam setelah, pinjaman dari $ 620.000 dolar amerika serikat i diterapkan untuk benar-benar ditransfer ke rekening saya. Seluruh proses itu sederhana. dan pinjaman mendesak pada tingkat 1% saya mendapat cepat Ada biaya. Tidak ada penjamin diperlukan dari saya. sampai sekarang, saya masih merasa sulit untuk percaya bahwa hal itu benar. Saya pikir saya sedang bermimpi ketika saya mendapat peringatan dari bank saya. Sekarang hati saya penuh dengan sukacita. Saran saya sederhana untuk semua orang yang mencari jumlah mendesak tulus untuk mendapatkan pinjaman yang sah untuk memulai bisnis atau untuk membiayai proyek adalah untuk mengirim email kepada mereka sekarang dan Anda akan terkejut betapa saya terkejut. Saya ingin terutama terima mimosa Wijayanti untuk memberikan kontak mereka di forum ini. Dan jika Anda memanggil mereka dan mendapatkan pinjaman dari mereka, silahkan menyebarkan berita baik sehingga orang lain juga dapat manfaat. terima kasih, email mereka lagi ^aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
^, Kontak saya adalah omogbudeabundance@gmail.com,
 Catatan: semua scammers meminta biaya pendaftaran, biaya transfer, biaya asuransi, biaya hipotek, kartu ATM pin dan biaya pajak, becareful, semua adalah scam. mungkin allah memberkati Anda semua.

lisa ivan said...

.
hello saudara kita yang kekasih dan adik sila berhati-hati bagaimana anda memohon pinjaman di internet kerana hampir pemberi pinjaman di internet adalah semua palsu dan orang-orang yang memberi keterangan adalah testifiers semua palsu yang adalah kerja tangan orang-orang yang sama yang membuat tuntutan untuk menjadi pemberi pinjaman tetapi hanya untuk merobek orang yang memerlukan bantuan wang keras mendapatkan mereka i adalah mangsa kepada kebanyakan peminjam palsu dan i adalah satu penipuan lebih RM15,000 kerana saya adalah memerlukan wang untuk membayar hutang saya dan untuk meningkatkan perniagaan saya lagi i Surfer sakit banyak dengan kaum yang palsu yang mendakwa diri mereka sebagai pemberi pinjaman sehingga i adalah memperkenalkan kepada ibu Dewi Ahmad dengan seorang kawan reza cindy saya yang memberitahu saya bagaimana dia mendapat pinjaman beliau dari ibu syarikat Dewi Ahmad yang kemudian saya dihubungi ibu tetapi masih takut di dalam saya kerana pengalaman masa lalu saya dan i mengelakkan menjadi mangsa kepada ini peminjam palsu dan kawan saya bahawa dia mendapat pinjaman dari dirinya dan saya boleh melihat bukti dalam dia dan menunjukkan kepada saya bukti yang pinjaman beliau adalah memindahkan kepada beliau dan saya memohon borang permohonan pinjaman dan dalam masa kurang 24 jam i mendapat pinjaman saya pinjaman saya ia adalah seperti mimpi untuk saya tidak pernah percaya bahawa terdapat sebarang pemberi pinjaman pinjaman benar dalam internet tetapi hari ini ibu Dewi Ahmad telah menamatkan ketidakstabilan kewangan saya dan sekarang saya dan keluarga saya hidup bahagia sebab itulah saya membuat keputusan untuk membuat kesaksian ini supaya anda orang yang kita berhati-hati tentang bagaimana anda memohon pinjaman kerana hampir semua pemberi pinjaman semua ini adalah palsu supaya saudara dan kakak jika anda memerlukan pinjaman sila buat tidak tergesa-gesa kesilapan sekarang dan menghubungi ibu Dewi Ahmad sekarang di melalui dewiahmad.loanfirm@gmail.com e-mel kini anda juga boleh hubungi saya di lisaivan070@gmail.com
terima kasih dan Tuhan memberkati anda semua

Dafa Aldo said...

Semoga Tuhan pujian
saudara dan saudari saya, menangis lagi untuk tuan yang menjawab doa saya akan menjawab Anda, bagi mereka yang mengatakan tidak ada pemberi pinjaman yang benar di internet adalah pembohong, saya ingin Anda tahu bahwa masih ada satu yang baik dan kredit nyata pemberi pinjaman , dan ada satu yang Allah gunakan untuk menjawab doa-doa saya. saya telah menjadi korban penipuan internet dan saya ditipu dari 53 juta sebelum saya bertemu seorang teman yang bercerita tentang salah satu pemberi pinjaman yang benar, pada awalnya, saya meragukan dia karena pengalaman masa lalu saya, saya takut tapi teman saya mengatakan kepada saya tidak takut bahwa dia adalah satu-satunya yang dapat membantu saya dalam masalah keuangan saya, saya mengambil keberanian untuk mencoba kemudian saya meminta untuk melakukan pembayaran untuk transfer kredit saya dan saya mengatakan kepada teman saya dan teman saya memberi saya kata dia yang saya harus takut dan saya mengikuti kata dia dan saya melakukan pembayaran, tapi mengejutkan terbesar saya, setelah saya membuat pembayaran transfer, saya mendapat pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 jam. saya sangat senang, dan hari ini ibu Dewi Ahmad Badan Pinjaman membuat saya siapa saya. Itulah mengapa saya membuat kesaksian ini bahwa Ibu Dewi adalah pemberi pinjaman kredit benar dalam internet dan saya juga mencoba untuk memberitahu saudara dan saudari saya sangat berhati-hati sehingga Anda tidak akan ba korban seperti saya. jika Anda benar-benar membutuhkan pinjaman di internet, Anda lebih baik menghubungi Ibu Dewi dan saya memberikan jaminan penuh bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dari perusahaan nya. email nya dewiahmad.loanfirm@gmail.com Anda masih dapat menghubungi saya via Email dafaaldo98@gmail.com untuk info lebih lanjut. Tuhan memberkati kalian semua

Indriaty Manirjo said...

Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

william Annabelle said...

Hello ini adalah untuk menginformasikan masyarakat umum yang Mrs.William Annabelle, pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang keuangan untuk semua yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami menawarkan semua jenis pinjaman yang sangat cepat dan mudah, pinjaman pribadi, pinjaman mobil, pinjaman rumah, pinjaman mahasiswa, pinjaman komersial, kredit investasi, konsolidasi utang dan banyak lagi. Apakah mereka telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Tidak terlihat lagi karena Anda berada di sini untuk semua masalah keuangan Anda. Kami memberikan pinjaman pada tingkat bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan dalam syarat dan ketentuan yang jelas dan mudah dipahami. Tidak ada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Hubungi kami hari ini dan senang untuk melakukannya karena kita berada di sini untuk melakukan semua masalah sejarah keuangan Anda. Kirimkan email ke: (Annabelleloanfirm@gmail.com)

Glory Chilly said...

Mendapatkan pinjaman hari ini @ 2% faedah dan menghidupkan semula perniagaan anda tanpa mengganggu, kami menawarkan jumlah pinjaman dari $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00, e-mel kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan. sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
{Lengkapkan borang di bawah pinjaman}
Nama anda: ===========
NEGARA: ===========
NEGERI ===========
ALAMAT: ===========
JANTINA: ===========
JUMLAH DIPERLUKAN: ===========
TEMPOH: ===========
NOMBOR TELEFON: =========== =============
akaun yang lebih baik daripada syarikat-syarikat yang sah.
Hubungi kami di e-mail ini: gloryloanfirm@mail.com
Puan Glory

Dewi Masruroh said...

Mencari pinjaman adalah salah satu solusinya bila membutuhkan dana yang cukup besar dan terkadang tiba-tiba. Misalnya untuk keperluan bisnis atau bisnis, biaya sekolah anak, biaya rumah sakit dan lain sebagainya. Tidak masalah mencari pinjaman untuk menutupi kekurangan dana, masalahnya adalah kemana mendapatkan pinjaman yang aman. Jangan salah dalam memilih tempat meminjam uang. Pilih tempat yang aman untuk meminjam uang agar tidak terjebak jumlah pinjaman yang bisa membuat hutang Anda meningkat. Mana tempat yang aman untuk mendapatkan pinjaman dana ini? Berikut adalah tempat yang bagus untuk mendapatkan pinjaman: Cahya Kirana Perusahaan kredit Email: cahya.creditfirm@gmail.com .... dan Anda juga bisa menghubungi saya juga di email saya untuk informasi lebih lanjut di dewim090@gmail.com ,,,, Firma ini dikonfirmasi positif, dan mereka membantu saya sedemikian rupa sehingga saya tidak akan pernah bisa membayar kembali, tapi untuk membuat iklan ini untuk mereka, merasa bebas dan menghubungi Chya Kirana Perusahaan kredit hari ini dan bebas dari semua hutang Anda.

Iskandar Lestari said...

Assalamualaikum
'Insya Allah' ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM menawarkan pinjaman dengan tingkat persentase tahunan yang sangat rendah APR menghubungi kami melalui e-mail kami: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} untuk menikmati hal berikut: apakah Anda ditolak oleh Bank sebagai akibat dari kredit Sejarah Buruk Anda berutang secara finansial apakah Anda memerlukan dana untuk ekspansi bisnis atau Anda ingin memulai bisnis dengan modal tambahan atau Anda memerlukan pinjaman yang sangat besar untuk melaksanakan proyek ini, antara lain dengan ISKANDAR LOAN FIRM Anda bisa mengatakan "Alhamdulillah" karena kami menjamin kelayakan kepercayaan kejujuran 100% dalam pelayanan kami segera hubungi kami BBM INVITE: {D8980E0B} atau melalui alamat e-mail di atas Assalamu'alaikum wr wb,

Aditya Aulia said...

Assalamualaikum
Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu Iskandar pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM via: {mail: iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}facebook (www.facebook.com/iskandar.lesteri.7)
Website: (iskandarlestari.wordpress.com)

Alfred Nehemia said...

Kabar baik!! pencari pinjaman !!!

Nama saya Alfred Daniel Nehemia dari bali Indonesia, roti CEO Daniel Bakery, Pertama-tama saya akan mengatakan bahwa Tuhan harus memberkati Lady jane karena mengenalkan saya kepada perusahaan pinjaman yang jujur ​​dan halal sehingga saya benar-benar percaya bahwa Anda memberi tahu rekan kerja bahwa saya mempunyai Ide bagus untuk memulai bisnis sendiri karena mendapat pekerjaan tidak mudah jadi saya pergi ke bank untuk mendapatkan pinjaman (Rp800 juta) tapi mereka semua meminta uang muka sebesar jumlah pinjaman saya tapi satu-satunya properti yang saya miliki adalah motor. Sepeda, yang membuat saya merasa kecewa

Jadi saya mencari perusahaan pinjaman online tapi kebanyakan menipu dan menipu, saya hampir kehilangan harapan dan kepercayaan diri sampai saya membaca artikel tentang lady jane tapi saya tidak sempat menutup tapi membaca artikelnya jadi saya mencoba pencarian online lain yang disebut craigslist. org dimana saya melihat iklan perusahaan Dangote Loan jadi saya memutuskan untuk melamar dan menghubungi lady jane juga

Dangote Loan Company memberikan pinjaman dengan tingkat suku bunga 2% dan tidak kurang dari Rp20 juta

Saya mengikuti prosedur di sana, memberikan semua yang diminta, saya juga sangat takut, tapi untuk kemuliaan tuhan, doaku dijawab dan uang pinjaman saya ditransfer ke saya tanpa masalah.

jadi jangan buang waktu anda kontak Dangote perusahaan pinjaman Via dangotegrouploandepartment@gmail.com

Anda juga bisa mencari di google untuk informasi lebih lanjut, ini nyata dan sangat nyata atau hubungi saya juga melalui email di alfreddaniel324@gmail.com dan juga di BBM: 7AEA8FA5

Queen Jamillah said...

Saya sangat bersyukur kepada Ibu Iskandar Lestari karena telah memberi saya pinjaman sebesar Rp700.000.000,00 saya telah berhutang selama bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit nol dan saya telah ke banyak rumah keuangan untuk meminta bantuan namun semua menolak saya karena rasio hutang saya yang tinggi dan sejarah kredit rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah menyerah saya membaca dan belajar tentang ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM di salah satu blog saya menghubungi Mrs Iskandar Lestari konsultan kredit via email:(iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) dengan keyakinan bahwa pinjaman saya diberikan pada awal tahun 2017 dan harapan datang lagi, kemudian saya menyadari bahwa tidak semua perusahaan pinjaman di blog benar-benar palsu karena semua hautang finansial saya telah diselesaikan, sekarang saya memiliki nilai yang sangat besar dan usaha bisnis yang patut ditiru, saya tidak dapat mempertahankan ini untuk diri saya jadi saya harus memulai dengan membagikan kesaksian perubahan hidup ini yang dapat Anda hubungi Ibu Iskandar via email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)atau melalui dia BBM INVITE:{D8980E0B} facebook (www.facebook.com/iskandar.lesteri.7)
Website: (iskandarlestari.wordpress.com)

Roni Dilla said...

Nama saya RONI DILLA, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman internet kerana pemberi pinjaman internet begitu banyak di sini adalah semua penipu dan mereka hanya berkongsi cerita untuk menipu wang anda, saya memohon pinjaman sebesar Rp500.000.000 dari seorang wanita di Jerman dan saya kehilangan sejumlah Rp15.000.000 tanpa mendapat pinjaman,

Pada tarikh ini pada 27 Februari, 2018, rakan saya Suri Yono di tempat kerja memberitahu saya bagaimana dia memohon pinjaman dari CAPITAL LOAN CENTER dan dia akhirnya menerima pinjamannya. Saya tidak pernah mempercayainya sehingga saya pergi bersamanya ke bank untuk mengesahkannya dan saya kagum kerana saya telah kehilangan banyak wang hanya untuk mendapatkan pinjaman untuk keluarga saya.

Semoga ALLAH memberkati puan yang baik untuk apa yang dia lakukan kepada saya dan keluarga saya, saya memberitahu kawan saya untuk memperkenalkan saya kepada ibu yang baik. Tomasa Justin, CAPITAL LOAN CENTER, dia dan saya memohon pinjaman sebesar Rp500,000,000.

Saya mematuhi terma dan syarat pinjaman syarikat dan permohonan pinjaman saya diluluskan untuk saya tanpa tekanan dan kesukaran.

 Akhirnya, saya menerima pinjaman dalam akaun bank saya dan saya memanggil kawan saya Suri Yono bahawa saya telah menerima pinjaman itu dan saya juga telah memperkenalkan begitu ramai orang kepada Ibu Puan MARIA PEDRO yang Baik.

Saya mahu anda yang membaca kesaksian saya untuk menghubungi ibu yang baik jika anda memerlukan pinjaman supaya anda juga akan memberi keterangan mengenai muhibah ibu yang baik.

jadi saya menggunakan jalan ini untuk memaklumkan setiap orang Indonesia dan orang lain yang sesuai untuk membaca kesaksian saya dan dia memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan MARIA PEDRO melalui EMAIL: [mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com]
Yono melalui dia EMAIL: YONOSURI702@GMAIL.COM
Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui EMAIL: ronidilla5@gmail.com
Anda juga boleh menghubungi rakan saya Suri
sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga ALLAH terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran