Friday, January 1, 2010

VIDEO KHALID SAMAD PERTAHANKAN GEREJA
28.March.2008 iaitu kira-kira 20 hari selepas pru 12 , Khalid Samad(MP Pas Shah Alam) , dan Dr.Zulkifli (MP Pas Kuala Selangor) sewaktu melawat sebuah gereja di Selangor telah menyatakan sokongan secara terbuka bahawa mereka setuju untuk perkataan Allah digunakan oleh gereja-gereja kristian. Bermula daripada hari itu nama Khalid Samad dikenali sebagi Khalid Gereja.

Video yang diatas itu pula menunjukan bagaimana Khalid Samad dan Dr.Zul masih lagi berusaha mempertahankan sokongan mereka untuk gereja-gereja kristian walaupun hujah panjang lebar telah diberikan oleh Ustaz Taib Azamuddin (MP Pas Baling). Manakala video kedua pula adalah sokongan Anwar Ibrahim terhadap isu yang sama.

Video pertama, kejadian itu berlaku,semasa Datuk Seri Zahid Hamidi yang pada masa itu Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal Agama Islam sedang berucap. Datuk Seri Zahid memberi laluan kepada Ustaz Taib Azamuddin atas dasar beliau sebagai bekas Imam Besar Masjid Negara untuk menjelaskan tentang penggunaan perkataan Allah.

Setelah hujah panjang lebar dan nas-nas yang dikemukakan oleh Ustaz Taib, kelihatan Khalid Samad masih lagi tidak berpuashati dan beliau tetap ingin mempertahankan agar perkataan Allah dapat digunakan di gereja.

Datuk Seri Zahid dan Timbalan Speaker terpaksa menghalang Khalid dan Dr.Zul meneruskan hujah mereka kerana bimbang ianya akan mengelirukan umat Islam dan untuk mengelakkan ketegangan agama. Ianya juga dapat mengelak daripada ucapan mereka berdua tercatat dalam hansard dan boleh mengelirukan jika dijadikan rujukan di masa depan.

Tetapi mereka berdua tetap keras kepala dan terus ingin menyokong tindakan gereja kristian untuk menggunakan perkataan Allah. Tetapi usaha mereka gagal jua. Anda boleh lihat dalam video diatas bagaimana usaha mereka untuk terus berhujah dipatahkan.

Pada pandangan saya, PAS harus memecat mereka berdua ini sebagai ahli PAS. Mereka ini meletak kepentingan politik lebih dari kepentingan agama. Selagi mereka berdua terus bernaung dibawah panji-panji PAS ,maka selagi itulah nama PAS akan turut sama terpalit sebagai parti yang menyokong tindakan gereja menggunakan perkataan Allah. Sedangkan dalam masa yang sama ada Ahli Parlimen PAS yang tidak setuju dengan perkara berkenaan.

Kepada umat-umat Islam di Malaysia, carilah hukuman-hukuman yang sesuai untuk dua ekor manusia laknat tersebut. Mereka sudah lebih. Mereka perlu diajar secukupnya.

Perangai macam itu pun ada hati lagi nak minta tauliah dengan JAIS untuk menyampaikan kuliah-kuliah agama di Masjid dan Surau. Memang tepat tindakan JAIS dan Polis Selangor tidak membenarkannya,sebelum lebih ramai lagi orang-orang Islam dikelirukan.

5 comments:

kalid gereja said...

"Thursday's ruling could open the door for other non-Muslim publications to use the word "Allah" as a translation for the word God in Malay language publications."

http://english.aljazeera.net/news/asia-pacific/2010/01/20101114114404185.html

subhanallah..rosak umat kita!

Galo said...

Ramai org2 islam terutama golongan muda tidak faham ttg asal usul ugama kristian ini. Kita kena faham agama ALLAH itu HANYA lh ugama ISLAM malah suma Nabi2 & Rasul2 diturunkn krn membawa Risalah ugama yg suci ini dr Nabi Adam hgga lh kpd Nabi Muhamad s.a.w. Nabi Isa al-Masih jg membawa Risalah yg sama utk mengESAkn ALLAH & Sujud kpd ALLAH. Kaum israil pd zaman itu tidak mahu menerima Isa al-Masih & ugama bawaan nya hgga mahu membunuh nya. Apabila Nabi Isa al-Masih telah di angkat ke Langit maka kaum israil ini telah mengubah Kitab ALLAH Injil kpd kitab lain yg bersesuaian dgn nafsu mrk & secara tidak lgsg telah mencipta 1 ugama baru ciptaan mrk sediri yg di namakn kristian. Jadi ugama kristian ini ugama ciptaan manusia & bkn ugama yg diturunkn oleh ALLAH. Oleh itu mrk tidak layak sama sekali utk mengunakn nama ALLAH.

jiwakita said...

salam.....


Berkaitan kalimah ALLAH diguna oleh
agama lain...menampakkan perlembagaan
negara,undang-undang islam dan undang-
undang barat memberi ruang yg amat
mendukacitakan umat islam di Malaysia.

Ambillah rujukkan dan tindakkan
utk mengembalikan kesucian kalimah
ALLAH ditempat yg sewajarnya.

RUJUKLAH DI:
@ Di negara arab yg lain.

ATAU:
Pemantauan, larangan atau tapisan terhadap ucapan,pidato dan
penerbitan jika dilakukan.

KALIMAH ALLAH ADALAH HAK EKSLUSIF BAGI
UMAT ISLAM.

Tetapi umat islam masih toleran jika
pengucapan kalimah ALLAH oleh orang
bukan islam itu dalam kontek yg tidak
memudaratkan atau memesongkan fakta
yg sebenar spt keesaan dan keagungan
ALLAH disisi agama dan umat islam.

Kerajaan harus bertindak,sebelum terlewat!

*hanya pandangan...

YANG GAMBI said...

Salam bro, kawan setuju amat dengan paparan artikel ini dan tahniah kepada Khalid Samad memperjuangkannya..... kenapa di Malaysia mereka terlalu beria-ia nak mengatakan 'Allah' itu Tuhan mereka....

Kalau mereka sudah mengakui 'Allah' Tuhan mereka, bererti Muhamad SAW juga adalah Rasul mereka.... dengan itu tinggalkanlah agama mereka.....

Anonymous said...

ni semua usaha2 anwar berahim al-liwati nak divert attention org ramai terhadap kes liwat dia..tu jer...thats why org2 dia jer yg bersungguh2 dok cakap sokong pasal ni...