Tuesday, May 22, 2012

Akhirnya Terjawab Jua Kenapa Anwar Boleh Bebas Kes Liwat

Sewaktu kes liwat yang melibatkan Anwar dengan saiful hendak dibicarakan pada 2008 dan 2009, Anwar bermati-matian menolak Peguam Negara , Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai ketua pendakwaraya. 

Akhirnya Peguam Negara menarik diri daripada mengendalikan kes berkenaan dan menyerahkannya kepada Peguamcara Negara , Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

Sepanjang perbicaraan berjalan, banyak kerenah Anwar dilayan oleh pendakwaraya dan pihak pendakwaraya juga dilihat terlalu mengikut kerenah pihak peguam Anwar. Banyak suara-suara sumbang ketika itu yang menuduh Peguam Negara telah dibeli oleh Anwar dan Anwar akan bebas.

Akhirnya benar Anwar dibebaskan....

Dah bebas satu hal....kemudian nak failkan rayuan pun puas didesak. Setelah desakan demi desakan , dah sampai saat-saat akhir sebelum tempoh merayu tamat barulah rayuan dikemukakan oleh pihak pendakwaraya...

Kenapa kerenah Anwar dilayan ?

Kenapa Anwar bebas ?

Kenapa susah nak buat rayuan ?

Semuanya telah terjawab hari ini.....

Kemunculan bekas Peguamcara Negara , Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden sebagai peguambela Anwar dalam kes rusuhan bersih di Mahkamah Sesyen KL hari ini menjawab segala persoalan diatas.

Selamat maju jaya kepada Datuk Yusof. Nama dan khidmat Datuk selama berpuluh-puluh tahun akhirnya tercalar begitu sahaja. Jangan salahkan masyarakat jika mereka memandang Datuk sebagai api dalam sekam atau gunting dalam lipatan, kerana Datuk sendiri yang dedahkan pekung busuk Datuk selama ini.

63 comments:

Anonymous said...

hahaha...no wonder laaa....selamat maju jaya kpd datuk mohd yusof..anda telah menunjukkan kpd masyarakat siapa diri anda yang sebenarnya!

Anonymous said...

AKU HENSEM

FIRST
LAWYER PON BNYK DH KORUP

Anonymous said...

AKU HENSEM

Eh second

Anak Lenggong said...

Dah agak dah..dalam kelompok Penguam Negara mesti ada musibatnya..kalau tak masakan kes2 yang melibatkan pemimpin PR diperap terlalu lama tanpa pendakwaan sedangkan pabila kes-kes yang melibatkan pemimpin BN akan cepat je didakwa dan dibicarakan dimahkamah.

Anonymous said...

Hisap rokok Salem panjang2

ajai62 said...

Assalam Bro

Pasal tulah nak pencen cepat2.... Tak apalah kalau dia subahat biarlah dia jawab selepas dia mati... Bukan susuah pun kalau ALLAH swt nak balas secara tunai... Tapi itulah ujian ALLAH swt untuk orang-orang yang macam ni... Sekali pecah Amanah... akan terus jadi bangsat....

@asrafjulia said...

bodoh bertingkat2 anwar nih. dah ada orang dalam, simpan la elok2. nih dengan bangga pergi reveal untuk kes ciput macam nih...

Anonymous said...

EVERYTHING IS CRYSTAL CLEAR NOW...RUPANYA SELAMA NI ANWAR TAK PERCAYA DENGAN LEGAL SYSTEM MALAYSIA...TELAH DIBUKTIKAN HARI INI.

BAR COUNCIL HAVE ALOT OF CLEANING TO DO.BETUL JUGA PROFESSION LAWYER TANGGUNGJAWAB DI DEPAN ALLAH MAHA MENAKUTKAN JIKA TIDAK AMANAH DAN JUJUR.

Ular Menyusur Akar said...

Huh, bagus betullah PRU13 dilambatkan. Rupanya ada hikmah pembersihan dan kenal pasti anasir-anasir dalam kerajaan.

Anonymous said...

Itulah lawyer sial, kalau pesalah tu takde wang, semua orang kata dia bersalah walaupun sebelum dibicara.

Anonymous said...

Ini juga salah pemerintah,salah Umno,salah BN..benar semua pembangkang @ PR..

Anonymous said...

nama pun loyar.....

Anonymous said...

inilah kata perpatah, harapkan pagar, pagar makan padi...

carlos said...

Alaa bro, sekarang kita suruh mereka minta Dato Yusof dedahkan konspirasi yang kononnya didalang oleh entah siapa...

Dan kalau betul ada kepala konspirasi, sure kepala konspirasi ni mengamuk giler dan nak duit dia balik...

Ini untuk mereka yang tak boleh berfikir...

Anonymous said...

Lepas ni semua penyembah anuwar akan kata,'tengok,pendakwa kes liwat pun dah jadi peguambela anuwar,nampak sangat pendakwa pun kata anuwar tak salah'.

Ini memang tujuan anuwar yg licik memperdayakan pengikut2nya yg bodoh.

Lawyer memang mudah dibeli,ada wang semua boleh jadi,lepas tu cakap aje profesional..

Anonymous said...

Anon - May 22, 2012 1:15 PM

Aku sokong sangat sangat komen kamu. Yang penting dalam dunia ni adalah ringgit dan itu sebabnya anuar susah nak didapati bersalah walau pun kita tau dia bersalah, sebab dia ada ringgit. Oleh kerana dia ada ringgitlah maka dia gemar buat salah. mungkin kita pun sama macam orang lain kalau kita ada ringgit, oleh itu selalu ingat lima perkara sebelum datang lima perkara ….

Jokiden said...

Tuan RBF,

Tq so much..

Avizairil said...

some says : A Good Lawyer knows the Law, A Great Lawyer knows the Judge...

Anonymous said...

apa maksudnya "saya profesional ...", orang kampung tak faham. jawapannya mudah ... awak bayar saya bagi perkhidmatan, bagi lawyer samada awak benar atau salah itu belakang kira, kerana depan kira ialah profesional, ertinya berapa kamu mahu bayar saya untuk dapat khidmat bakti saya. macam pelacur ... mereka menyewakan badan mereka untuk pelanggan nikmati, pemain bola sepak mereka perniagakan kemahiran dan tenaga untuk dapat ganjaran, macam ustaz mereka mengajar agama untuk dapat sumbangan, macam ahli politik mereka gunakan agama untuk mendapat sokongan, atau gunakan idealisme untuk mendapat pengaruh. itulah maknanya profesionilisme ... so apa mahu heran.

Anonymous said...

Tanya sama dia berapa anu war bagi...mau sampai anak cucu nih

To Live Again said...

Keadilan hanya untuk org yg MAMPU membelinya..

Sekarang baru aku tahu dulu mak aku mati2 suruh akak aku tolak tawaran untuk study undang2 sbb kata mak aku dia tak nak akak aku jd PEMBELIT & PENIPU.

Sekarang aku sgt faham apa yg mak aku ckp hmpr 20 tahun dulu pd akak aku.

Anonymous said...

Inilah namanya "LAWYER KANGKONG", tambah koleksi lagi dalam PR, sebelum ni "PROFESOR KANGKONG"..semua tak boleh pakai..

Anonymous said...

HAHAHAHA...BARU AKU TAHU..INI RUPANYA CERITA SEBENARNYA..BUKANNYA TAK CUKUP BUKTI, TAPI MEMANG DORANG DAH BERPAKAT..

INI BUKTI SAHIH DORANG LAH YANG MEMBELI MAHKAMAH...PATUT PUN BEBAS. PATUTLAH BOLEH TUNDA SAMPAI CIPTA REKOD.

HAHAHAHA.. PECAH TEMBELANG BEB..

Anonymous said...

HAHAHAHA...BARU AKU TAHU..INI RUPANYA CERITA SEBENARNYA..BUKANNYA TAK CUKUP BUKTI, TAPI MEMANG DORANG DAH BERPAKAT..

INI BUKTI SAHIH DORANG LAH YANG MEMBELI MAHKAMAH...PATUT PUN BEBAS. PATUTLAH BOLEH TUNDA SAMPAI CIPTA REKOD.

HAHAHAHA.. PECAH TEMBELANG BEB..
NASIB BAIK RAKYAT MASIH RASIONAL TAK NAK BUAT DEMO BIKIN HURU HARA. NASIB BAIK RAKYAT YANG MASIH RASIONAL MASIH MENGHORMATI MAHKAMAH. ISH ISH ISH..

Anonymous said...

JADI BENARKAH SAIFUL DIANIAYA?

Anonymous said...

Ini lawyer pembela dan pendakwa aku mmg tak fahamlah....Karpal Singh tahu rahsia sebenar perlakuan Anuwar tetapi dia jadi lawywer pembela.
So, camne???

Anonymous said...

TAPI BIASALAH..DAH NAMA PUN LAWYER. SAPE MAMPU BAYAR LEBIH, DENGAN ORANG ITULAH YANG DORANG BERKHIDMAT. PROFESIONAL LAH KATAKAN..

TAPI PERSEPSI MASYARAKAT AKAN BERUBAH SEKELIP MATA..HEHEHE

terajang betul betul said...

ALLAH Maha Besar.

Ada hikmahnya nuar berahi bebas.Rupanya,allah nak nuar sendiri cerita kepada rakyat kenapa dia boleh bebas.

LOL!

Anonymous said...

SEKARANG DAH SAH SAIFUL TERANIAYA KERANA PENGAMAL UNDANG-UNDANG TIDAK AMANAH.DIHARAP PERBICARAAN DI ULANG SEMULA

Anonymous said...

patutlah kes bertahun2, tp bila hari perbicaraan jd 3 minit je...

Anonymous said...

sarankan supaya pihak saiful memohon ulang bicara oleh sebab hilang kepercayaan kepada ketua pendakwaraya (pundek raya) di dalam perbicaraan lalu. ternyata beliau tidak adil dalam tugas nya....

hangkedee said...

Untuk mu saiful usah bimbang Mahkamah Allah tiada loyar.

Anonymous said...

AKHIRNYA ANWAR TERPERANGKAP....MUNGKIN KARPAL XNAK WAKILI DIA KOT...YUSOF NIE TELAH MENCALARKAN IMEJ ANWAR DAN DIRINYA SENDIRI DAN KEMBALI MEMBERI SINAR KEPADA SAIFUL YG TELAH BERTAHUN TAHUN DI CEMUH

Anonymous said...

Jika selama ini institusi kehakiman dipersoalkan dan dikatakan tidak bebas,hari ini jelas menunjukkan institusi guaman sebenarnya yang bermasalah dan terlampau bebas.....

Anonymous said...

BETULA KALAU DAH PEGUAM TAK KIRA YG BETUL DAN SALAH LAGI...TGULA KAT AKHIRAT KELAK....MORAL OR STORY JANGAN JADI PEGUAM.....

Anonymous said...

Eh Ko tak citer pasal hakim? Nuar bebas kerna loyar dan hakim dah dibeli la?

Anonymous said...

Saudara RBF,

Amat menyedihkan ketidak amanahan berlaku dalam sistem perundangan negara.

Oleh itu jangan salahkan sistem perundangan negara dan kerajaan kalau berlaku kepincangan.Orang dalamlah yang menjadi gunting dalam lipatan!

Cuma ingat kadang kadang Allah swt memberi kemenangan demi kemenangan kepada sipenjahat. Akibatnya mereka makin lupa diri!

Satu masa bila Allah swt timpakan balasan, mungkin pembalasan itu tidak akan tertanggung tanggung.

Pemabalasan itu kadang kala tidak menunggu Hari Akhirat, malah di dunia lagi telah ditujukkan!

Anonymous said...

dah pencen duit dah kurang nak cari pendapatan lebih jadi lah lower entah berapa Si Anuar bayar agak nya. Sepatut nya orang dah pencen dekatkan diri dengan Allah minta ampun dosa2 masa lalu tak sedar diri rumah kata pergi kubor kata mari, apa pun selamat maju jaya jadi balaci Anuar.

Anonymous said...

eh eh ni apasal tetiba marah lawyer ni, politician banyak yang korup dari zaman azali lagi korang tak bising pun....apa ni yop!!

Anonymous said...


LAGI SATU YG LEBIH PENTING TENTANG KES LIWAT ANWAR-SAIFUL IALAH.................. HAKIM DAH DIBELI! SAMA MACAM DATUK MOHD YUSOF NI!!

Anonymous said...

dah faham dah...saiful kalah kes bukan sebab dia salah tapi dia takde duit...keadilan hanya untuk org yg mampu beli & atur keputusan... malangnya negara kita ada golongan mcm ni...

Aziz A.Rahman said...

Tembelang sudah pecah....

man tapah said...

akhir2 ini orang yang pencen atau berhenti dari kerajaan masuk parti pembangkang semakin menjadi2.sebelum ini bekas menteri kabinet, kadir sheikh fadzir.semalam bekas pengarah jsj bukit aman.hari ini bekas pegaumcara negara pula bersama anwar.golongan artis yang masuk pembangkang juga semakin meningkat.
kalau rbf boleh ulas sikit mengenai perkara ini dan puncanya ?

Anonymous said...

lawyer is liar!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

sepatutnya lawyer yg patut di bersihkan dulu!

wakjebon said...

LAWYERS ARE LIARS...

Anonymous said...

jangan marah pada dato yusuf. pembebasan anwar dalam kes saiful pun melibatkan tangan ghaib orang atasan sehingga dato yusuf kecewa. sekarang bila dia menjadi peguambela anwar dlm kes bershit apasal nak bising dia sekarang peguam bebas bukan pegawai peguam negara. lain kali pihak atasan jangan main kong kali kong, padan muka semua.

Anonymous said...

sebenarnya Tuhan nak tunjuk kepada kita kebenaran yang sebenarnya...ha sekarang dah ditunjukkan. Amat teraniayalah si Saiful itu....buat rayuan pun dah tak bermakna lagi.

Anonymous said...

Aku dah lama tahu Anwar dah beli peguam pendakwa dan hakim dlm kes liwat.Dari awal perbicaraan dah ada tanda tanda dibeli.Kuat merasuah si Anwar ini.Dah berbillion duit rakyat disimpan diluar negara semasa beliau jd menteri kewangan.Yang jd mangsa rakyat yg tiada berwang.Saiful di aniaya.

Anonymous said...

saya rasa gomen sajer letak mamat nie utk kes ni dan akhirnya anuwar menang kes, so now nampak wayang PR. gomen dah tau. tp anuwar x tau. strategi versus strategy

Anonymous said...

biasa la.. keadilan tu susah nak nampak.. yang aku tahu hakim memang susah nak bg menang kes saiful.. ye la bukti saksi takde.. bukti dna ditolak.. asyik tunda je perbicaraan menyebabkan saksi yang sedia ada pun boleh jadi keliru apabila disoal peguam karpal.. kes anwar ni bg aku sebenarnya menang kerana kelemahan teknikal je... tak de kata putus pun samada wujud atau tidak liwat tu..

Anonymous said...

Maknanya di sini, mahkamah kita masih neutral. Kerajaan tidak menendang mamat ni keluar sebaliknya membenarkan proses kehakiman berjalan dengan seadilnya. The truth has been revealed.

akuantiPAKATAN

Anonymous said...

Kalau dok dgn umnongok lg rugi, umno bagi duit bayar kat lawyer tapi hampa pi balas kat hampa. hampa ingat lawyer bodoh macam mamat pemuda kampar tu ka? hampa main dengan lawyer hampa silap banyak la. ajk bahagian umno yang tak sekolah tu boleh la hampa dok pekena.

Anonymous said...

hate anuar very2 much menyesal undi dia aritu...

Anonymous said...

..Anuwar memang bijak dalam soal beli orang. Usahkan 'loyar buruk' dia boleh beli..orang yg bergelar 'ularmak' pun dia boleh beli...macam mana kes liwat II tu tidak boleh kalah kerana Peguam Cara pun dalam masa yg sama telah jadi Peguan Bela juga. Pening kepala Tuan Hakim...

azman said...

Assalamualaikum rbf

Anwar sejak lame dulu dah bela mangkok mangkok ni supaye get ready je nak guling Mahathir,tapi perancangan Allah jua yang terjadi..so jangalah terperanjat kalau lebih ramai yang dah tak tahan nak tunjuk belang.

azman said...

Assalamualaikum rbf

Anwar sejak lame dulu dah bela mangkok mangkok ni supaye get ready je nak guling Mahathir,tapi perancangan Allah jua yang terjadi..so jangalah terperanjat kalau lebih ramai yang dah tak tahan nak tunjuk belang.

Anonymous said...

Patut laaa.. " Air mani Anwar memang ada dalam jub*r Sepul tapi tak cukup bukti!!"

Dah kena beli ghope nyerr!!

Anonymous said...

susah la kalau ade org bodoh mcm korang ni...bile jadi pendakwa die baik, bile bela, kononya corrupt la itu la inila..kalau tak tahu pasal undang-undang diam je la...hak org tu la nak jadi peguam anwar ke tak...apa kah bangangnya korang dok komen kat sini? mmg dasar tade ilmu... biar ALLAH je tentukan betul ke anwar bersalah atau tak...cermin diri dulu la sebelum nak ckp org lain...ni nak ckp pasal dosa pahala..

poyo said...

memang dia orang ni bangang.kalau lawyer ni ahli umno pun,tapi dia nk jd peguam bela anwar,dia punya pasallah. kerajaan malaysia bukan hakmilik umno.

pening2 said...

Cerita dia Lu ada wang... gua ada untung.... Lu kasi wang gua kasi gulung...
Lu tenang... jangan bimbang... lu diam jangan boring... Lu menang tatak tumbang...gua bising....lu bank in...

Anonymous said...

Masalahnya lawyer berniaga guna duit sendiri, bukan guna duit umno. peguam bukan dapat duit percuma tapi peguam tawar perkhidmatan dengan usaha diaorang. Mana boleh percuma. Kalau ko boleh janji untuk tanggung overhead legal firm kalau diaorang bagi perkhidmatan percuma, aku yakin esok juga semua peguam akan buat kerja free sebab tak perlu tanggung hutang lagi. Bodoh punya statement. mcm sial.
Kerajaan pula dapat duit percuma dari cukai dengan kuasa yang ada maka layaklah kerajaan kembalikan wang kepada rakyat. Kerajaan dipilih oleh rakyat, bila masa pula lawyer dipilih oleh rakyat?

herzamie said...

Ko ingat semua orng penipu macam umno ke kalau dia orang anwar buat apa keluar baik dia stay jd pendakwaraya banyak lagi kes yang umno nak kasi dkt anwar baik dia jd org dalam menangkan anwar ape la bodohnya umno ni main sebut mcm tau semua