Monday, May 6, 2013

Chua Soi Lek Umum Tiada Wakil MCA Dalam Kabinet Yang Bakal Dibentuk

KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menegaskan parti itu akan mengotakan janji untuk tidak mengisi sebarang jawatan dalam Kabinet Kerajaan Persekutuan berikutan prestasi buruk dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).
 
Dalam Tweet terbarunya Chua berkata:
 
"MCA akan menghormati keputusan pengundi bahawa jika kami gagal memperbaiki prestasi berbanding PRU lalu, kami tidak akan mengisi sebarang jawatan dalam kerajaan."
 
MCA hanya menang di lima kerusi Parlimen iaitu Tanjung Malim, Labis, Ayer Hitam di Johor, Bentong dan Tanjung Piai - berbanding 15 kerusi pada 2008.

Sumber: Antara Pos

24 comments:

Anonymous said...

Ada pro n kontra.
Since csl agreed, najib x perlu risau utk implement.

Csl patut berundur.
Pg pluang org baru.

[Ingin Tahu]

Anonymous said...

Punca kekalahan BN = MCA

MCA undi DAP

MCA belot

MCA a traitor

SAY NO TO CHINESE

Anonymous said...

gerakan pun sama 2x5

malayoo mudah lupa said...

BUY CHINESE LAST...since depa racist from now on we should aslo start racism towards them...

Anonymous said...

Hoho....
Jgn salahkan pengundi cina semata mata.....

Cermin diri dulu.....

Apa yang dah kita lakykan tu cukup ker????
Benar ker kita(melayu) berjuang untuk bn????
Apa kita dah buat kpd cina???? Pernah ker kita fikirkan???

Mengharap said...

Ah Jib Gor, cukup2 la beli jiwa cina! Mulai saat ini fokus pada perjuangan asal iaitu kerana Agama, Bangsa dan Tanahair!

Semua menteri yg menang iaitu daripada kaum melayu dan bumiputera serta india hendaklah diberi jawatan mengikut % kemenangan.

Kali ini kena rasional Ah Jib Gor! Tak payah nak jadi "cina jadian" lagi ok ? Kami sudah meluat!

Bangunkan kawasan2 majoriti Melayu/Bumiputera dan India.

Anonymous said...

Alhamdulillah ... selamat kalimah ALLAH untuk lagi 5 tahun ... Mari kita terus mempertahankan kalimah ALLAH.

Anonymous said...

Inilah masanya utk melakaanakan hudud...
Cuba tengok apa lak pas akan spin...

Anonymous said...

Sekat perniagaan cina,tiada projek kerajaan untuk mereka.Boikot juga barang-barang keluaran mereka.Projek kerajaan hanya untuk melayu, bumiputra dan india saja.

Anonymous said...

ya, jgn sesekali lantik jadi senator pon...tolong melyu, bumuputera dan india saj lepas ni...jgn buang masa dan wand ringgit berjuta-juta tolong sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi mereka...tolong anjing/babi tersepit ja kalau buat

wak-tze said...

Semua pandangan ada kebenaran...

1) Cermin diri kita dulu...
(May 6, 2013 at 3:39 PM)

Sikit2 sekolah SJK. Boleh tak sekarang saya hendak menuntut SJK(Melayu). i) Kandungannya berteraskan agama Islam ii) Akademik UPSR/SPM turut diutamakan iii)bahasa yg dipelajari atau digunakan termasuklah melayu, inggeris, arab, hokkien dan tamil

Berapa anak-anak bangsa lain sekolah di Sekolah Kebangsaan? Majoriti anak-anak melayu. Daripada bilangan ini pula, berapa ramai anak-anak melayu yang tidak bersekolah agama?

2) Najib tak perlulah terlalu menumpukan kawasan bandar/bandar baru.

Pelaburan baru - berapa ramai melayu terlibat? Tanah/rumah bandar siapa yang beli - berapa harganya?

LRT - Monorel - MRT - dekat mana - bandar. siapa yg dapat?

(puak pembangkang melayu ni pun satu, Syed Mokhtar sorang nie pun nak jadikan isu)

Nak buat bandar baru boleh tapi bairlah ia dibangunkan berdasarkan Islam sebagai teras. Melayu sebagai majoriti. Rumah jgn lah rumah flet/apartmen. sekurang2nya Rumah teres yg selesa yg hanya boleh diperturunkan kepada waris.

Iskandar Malaysia - saya tidak bangga pun... walau berbilion pelaburan masuk... walau berapa belas kali besar saiz Singapor... akhinya Gelang Patah jatuh kepada pembangkang...

Dan jangkaan saya majoriti/semua kawasan bandar akan jatuh kepada pembangkang. Jgn haraplah sokongan daripada mereka. Mereka telah kuasai ekonomi - dan akan terus merancang menguasai Kuasa Malaysia.

3. Walaupun MCA cakap tak nak kerusi - berhati2 jgn sampai jadi isu semasa PRU14.

4. May 6, 2013 at 3:32 PM ada kebenaran sebab majoriti kuasa beli runcit di tangan orang kita. Jika ada pilihan - pilihlah kedai orang kita.

5. Kepada orang Melayu kembalilah kepada Islam (Umno dan Pas hanya wadah - usah bertelagah - Pemimpin/Umara'/Ustaz/Ulama jgn lah pulak mengadu domba rakyat marhaein) - banyakkan lah bersedekah dan berwakaf agar harta orang Islam kekal milik Islam terutama di bandar2. Berjemaahlah di surau2/masjid2 InsyaAllah ia dapat menunjukkan kekuatan umat Islam disamping mendapat keberkatan dari Allah atau sekurang2nya bermulalah dengan solat diawal waktu untuk mendapatkan pertolongan dari Allah yang Esa.

6. Kita semua terimalah kerajaan yang telah dipilih. Janganlah terlibat di dalam sebarang kekacauan. Kerajaan negeri atau persekutuan yang telah dipilih ini adalah dengan kehendak Allah.

7. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita dan memeelihara umat Islam di Malaysia khususnya dan lain-lain tempat di dunia dari malapetaka.

wassalam.

tobeng said...

MCA,gerakan patut sama2 ambil tanggungjawab.Jangan jadi muka tak tahu malu masih menempel nakkan jawatan walhal ahli2 diorang semua undi dap.

Cina2 ni memang tamak haloba,dalam pakatan pun diorang sapu,dalam kerajaan pun diorang nak jugak?Gerakan apalagi,lu orang mesti bertanggungjawab sikit,jangan jadi peminta sedekah.Malulah sikit sama Melayu.

Anonymous said...

Jom pakat2 tweet DS Najib. Cakap sini dia tak baca.

Anonymous said...

ABC = Asal Bukan Cina....BUY CHINESE LAST

Anonymous said...

pergh mmg semestinya mca & gerakan tk layak...umno jgn jdi bodoh dgn psikologi kaum tk sedar diri ni...

cicc said...

balik la babi gua panas ni

beribu-ribu sekolah cina.layanan istimewa yg xda satupun kerajaan dlm donia buat kecuali negri China..

ada dlm ceramah DAP mention about this..thats why ur race bcme racist..

since mca with us...the result tap from back

Anonymous said...

Kalau macam itu kehendak mereka,lantiklah seorang Melayu menjadi Menteri menjaga kepentingan China, Sekolah China dan lain-lain.
Atau apakah ini strategi "non cooperation" mereka untuk menjadikan BN lebih parah?

Anonymous said...

najib !nnajib !najib!lu kena tipu dgn cina mca dan gerakan.Sedarlah najib ini pengajaran terbaik untuk anda.Biarlah lebih tegas mengendali isu isu negara.Kepentingan melayu didahulukan dan islam diutamakan.

Anonymous said...

Isu kalimah Allah ni carrot beracun yg DAP dangglekan depan BN. Kalu BN gigit carrot tu (beralah), org melayu suma akan tolak BN. Nasib baik yg gigit umpan tu PAS (Hadi sokong DAP). Dah kunyah pas tu muntahkan keluar (syura kata NO). Tapi racunnya dah masyuk.

Anonymous said...

Cina ultra ni kena ajar. Najib kena buat ni:
1. Tutup sekolah vernakular. Semua mesti masuk sekolah national. Dong Jiong gi mampus.
2. Sains & math mesti dlm bahasa melayu. No option!. Advantage bagi Melayu. Yg tak boleh cakap atau tulis melayu can get out!.
3. Masuk semua U dlm negara mesti dpt kepujian bahasa melayu. Depa mesti mencecet keluar negara cari U. Pas tu sure ramai tak nak balik.
4. Start balik tulisan jawi. Bagi ia popular.
5. Tambah lagi masjid2 dlm kawasan ramai cina. Pasang azan kuat2.
6. Tambah rumah murah kuota 80% melayu, 10% india dlm bandar2.
7. Bagi geran utk perusahaan melayu lebih2 lagi dlm perniagaan teknologi tinggi dan tolong mereka bersaing.
8. Boikot perniagaan org cina. Tambah lagi KR1M!.
9. Anwar mesti dihumban ke penjara semula. Ni melayu tak berguna. Tina chua dan sivarasa pun.
10. Semua agency kerajaan kena guna bahasa melayu utk berurusan. No option!.
Kita bagi cina ni tension sampai gila2 nak pindah ke Aus ke, UK ke, US ke.

Anonymous said...

Income tax officer duduk tepi jalan tengok cina mana naik kete besar amik no check jpj check income tax ada submit tak terutamanya peruncit peruncit di shopping complex yg aku yakin banyak lari cukai

Nak macam macam cukai underpay memang bangsat

Tokey developer yg banyak mencekik pembeli rumah melayu sampai dah jadi billionaire menteri kewangan kena impose supertax untuk barua barua ni

Anonymous said...

Najib and bn jgn pakai carrot lagi, masa untuk keluarkan whip, seminggu dua ni aku nak tengok apa u nak buat najib, yg pertamanya sama ada pondan ckmm tu jadi kdn ka

Anonymous said...

saya setuju sangat dgn semua komen disini,kita org melayu kena tegas dgn bangsa cinatak sedar diri ni,cekup ikan jaws mata sepet ni n make sure bayar cukai,say no to them

Anonymous said...

aku hairan kenapa pm kurang tegas...mgknkah tiada sokongan dlm kabinet...ada pembelot ke?