Sunday, May 19, 2013

Harga Iklan Air Asia Lebih Murah Daripada Harga Iklan Jamu


Nampaknya Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia X, Azran Osman -Rani enggan menarik balik dan memohon maaf atas kenyataannya mencemuh akhbar Utusan Malaysia yang dituduhnya rasis.

Beliau bukan sahaja gagal membuat tafsiran yang betul daripada laporan yang disiarkan bertajuk Apa Lagi Cina Mahu? pada terbitan 7 Mei lalu malah memperlihatkan sikap angkuh.

Perdana Menteri, Najib Tun Razak dalam reaksinya pada sidang akhbar, mempertahankan laporan tersebut. ‘‘Awak salahkan Utusan, bagaimana pula akhbar berbahasa Cina."

Jawapan Najib itu secara spontan mendapat tepukan daripada para wartawan yang hadir. Isunya, sampai hari ini, Air Asia yang menaungi Air Asia X apatah lagi Azran tidak ambil sikap tanggungjawab malah lepas tangan kononnya ia pandangan peribadi.

Awang hairan, Utusan tidak usik Air Asia, tiba-tiba Azran tampil dengan kenyataan bersama ugutan menarik balik iklan. Jika pun beliau terdorong untuk menyokong pembangkang, itu bukan caranya. Menuduh Utusan rasis tanpa faham sepenuhnya laporan tersebut selain ugutan berkaitan iklan, adalah keterlaluan.

Dalam isu tersebut, Awang mengucapkan terima kasih kepada seluruh pembaca, badan-badan bukan kerajaan (NGO) , para pengendali blog dan banyak pihak lagi atas sokongan kepada Utusan.

Ramai yang marah kepada Azran dan Air Asia dan tidak perlu Awang ulang hujah-hujah mengenainya.

Awang juga tidak mahu mengungkit betapa Utusan telah banyak memberi bantuan antaranya, dengan tidak menyiarkan banyak perkara negatif berkaitan Air Asia.

Cuma Awang ingin mencadangkan supaya Kumpulan Utusan tidak lagi menerima iklan Air Asia selagi tiada permohonan maaf . Biarlah iklan syarikat itu ada pada akhbar lain tetapi bukan Utusan.

Tanpa iklan Air Asia, Utusan tidak akan hadapi masalah. Lagipun nilai iklan yang diberi sangat kecil, lebih rendah daripada iklan jamu dan rawatan rambut.

Ingatlah Air Asia bukan satu-satunya syarikat penerbangan di Malaysia. Kepada yang berbudi, kita berbahasa terutama Penerbangan Malaysia yang servisnya lebih baik dan kental nasionalismenya.

Semua orang tahu Air Asia banyak masalah dan isu. Aduan pengguna melambak-lambak. Opps, kalau ada bantahan terhadap Awang , harap-harap bos besar Utusan akan menjawab bahawa itu pandangan peribadi penulis - sebagaimana reaksi bos Air Asia - lepas tangan.


BISIK-BISIK AWANG SELAMAT MINGGUAN MALAYSIA 19 MEI 2013


RBF: Saya sokong Utusan Malaysia hentikan menerima iklan dari Air Asia. Apabila terima iklan mereka Utusan Malaysia akan terikat untuk menyiarkan berita-berita mengenai keburukan Air Asia. Sebab itu kita tidak melihat mana-mana akhbar menyiarkan berita atau aduan orang ramai tentang keburukkan Air Asia. Sebab mereka beli iklan di semua akhbar untuk menutup berita-berita buruk mereka disiarkan.

Paling teruk dan tidak boleh diterima dek akal adalah bayaran yang dikenakan untuk daftar masuk dan bayaran untuk bagasi. Bagi kita yang biasa dengan perkara-perkara online tidak menjadi masalah untuk daftar masuk di kiosk atau di internet. Bagi orang yang tidak tahu tentang online, mereka kena bayar.

Daftar masuk secara online atau di kiosk layan diri pun tidak menyelesaikan masalah. Jika anda ada bagasi yang perlu didaftar masuk, maka anda kena beratur pula sekali lagi di kaunter.

Satu perkara lagi yang kita mungkin tidak ambil tahu adalah tentang cukai lapangan terbang. Sebarang tiket Air Asia yang kita beli akan dimasukkan bersama dengan bayaran cukai lapangan terbang. Jika di LCCT tidak silap saya bayarannya RM 26.00 seorang.

Jika anda tidak terbang atau anda terlepas pesawat, tiket anda akan hangus. Ingat ! Yang hangus hanya bayaran tiket penerbangan Air Asia sahaja. Bayaran cukai lapangan terbang tidak hangus. Pernahkah kita menuntut bayaran cukai lapangan terbang berkenaan ?

Saya yakin ramai yang tidak ambil peduli....

Adakah Air Asia membayar cukai lapangan terbang berkenaan kepada pihak Malaysia Airport ?

Saya yakin tidak....

Sebab kita tidak daftar masuk , bagaimana mereka nak kira ? Mereka kira melalui boarding pass yang dikeluarkan. Bagi penumpang yang tidak daftar masuk mereka tidak ada boarding pass.

Habis tu wang cukai lapangan terbang yang telah dibayar semasa membeli tiket , kemana perginya ?

Adakah kepada Azran Osman-Rani ?

Cuba anda bayangkan sehari berapa ramai yang telah membeli tiket tetapi tidak meneruskan perjalanan, kali dengan 30 hari , kali dengan 12 bulan. 

63 comments:

Anonymous said...

alahaiiii bdak kepala kotak ni pon satu msia nak kecohh...

keluarkan gambar air asia yg tergelincir kat landasan klia baru2 ni...bebb

pas tu keluarkan temuramah pengalaman penumpang yg terdengar bunyi dentuman dari bawah kapal...

merangkak2 bdak kepala kotak ni dtg menjilat2 kaki utusan...

boddo punya bdak...

woiii aku pun study oversea bebb.... tp aku tak pernah ludah tgn yg tolong aku...

apa !!!! ko ingat ko berjaya kjaan tak pernah tolong kaa....

cuba la bukak airasia di UK.... pindah operasi syarikat ke sana...

tgk macamana negara ibu demokrasi tu boleh tolong berjaya kan ko...

harkhhhhhtuihhhh....... kimak punya bdak kepala kotak nihh...



Anonymous said...

Inikalilah aku boikot Air Asia

Anonymous said...

kerajaan BN bodoh sebab masih melindungi kroni seperti air asia ni..
ada dia heran dan teringin nak mintak maaf atas sikap CEO nya...
tidak sama sekali...
sekali lagi kalau najib asyik bagi muka kat keparat2 macam ni...
ingat dewasa ini...
rakyat makin meluat dan dah tak takut dengan kerajaan yang lemah sepeti BN...
harap utusan jer nak bela melayu!!!!
umno?????

Anonymous said...

Saya tolong kirakan.

Katakan 1,000 orang penumpang tak jadi naik pesawat Air Asial setiap hari.

1,000 x RM26 = RM26,000 sehari.

Kalau 365 hari?

RM26,000 x 365 = RM9.5 juta !!!

Patutlah si Azran Air Asial ni cakap tak hantar anak dia pegi sekolah kebangsaan sebab byk belajar agama. Bila tak belajar agama suka-suka hati boleh langgar hukum Tuhan atas Bumi ni.

Nauzubillah! Tuhan ajar manusia jgn makan duit orang secara haram mahupun eksploitasi. Sebab tulah dia tak suka belajar agama sebab sikap tamak dalam diri dia yg mahukan kemewahan dunia.

Saya tak tuduh dia makan RM9.5 juta tu kalau betul kiraan teori saya di atas. Tapi kalau satu penipuan macam ni pon dah boleh kaut berjuta-juta ringgit, bagaimana pula dgn aspek-aspek lain seperti insurans, kapasiti bagasi tambahan, makan minum penumpang, caj guna tandas dll.?

Anonymous said...

Ni contoh servis yang termahal yang diberikan:

http://www.mazidulakmal.com/2013/05/ibu-dan-bayi-sengsara-di-vietnam-air.html

http://www.mazidulakmal.com/2013/05/mas-membantu-membawa-pulang-penumpang.html

http://www.mazidulakmal.com/2013/05/terkini-kisah-izan-dan-maryam.html

Anonymous said...

Aku pernah kena tipu dgn Air Asia...Jumlah RM3600 (2 tiket dari London-KlIA utk anak aku). Aku batalkan 2 minggu sebelum penerbangan (mesti banyak org nak beli...lama lagi). Dah tulis surat mintak duit/P opis kat KLIA ... hapah pon tak dak. Padahal aku bukannya org berduit...anak aku belajo p sana nak balik malaysia...api kensel.

Anonymous said...


Air Asia the We Are Very Sorry for the Delay Airline....ptuihh...

Anonymous said...

Ceo air-asia berbanga dengan pendapatan menipu pelanggan. Sebab itu hati dah hitam makan duit tak halal. Rosmah tak bertudung bising 1 malaya. Paramugari air asia pakai sket tak ada siapa nak kutuk. Malah belumba- lumba orang islam naik air asia.

Anonymous said...


Air Asia the We Are Very Sorry for the Delay Airline....ptuihh...

Anonymous said...

Ayoh kita buat satu gerakan memboikot Air Asial secara besar-besaran. Sokong MAS walaupun mahal tapi servicenya lebih murah berbanding Air Asial.

Anonymous said...


Banyak lagi perkara2 yang pengguna tidak tahu...tup2 kena songlap...

Well, Air Asia the We Are Very Sorry for the Delay Airline....ptuihh...

Anonymous said...

Asalkan bukan air asia. Kita terbang ke mana2 sahaja. Kita tinggalkan air-asia jika tony tidak pecat sibotak sombong tu.

Anonymous said...

Aku dr dulu memang tak suka dgn Tony si keling ni. Muka dahlah poyo, perut pon buncit. Kebanyakan billionaire dlm dunia hari ni mencipta kekayaan dgn usaha sendiri . Tony si keling ni jadi kaya sebab kerajaan UMNO tolong dia atas dasar mahu lihat anak Malaysia berjaya ke pentas antarabangsa.

Tony si keling ni muka tak malu nak letak diri setaraf dgn billionaire lain. Aku bukan dengki tapi aku yakin ramai orang Melayu tak suka appearance Tony si keling yang poyo dan perasan diri setaraf dgn billionaire ternama lain. Ingat pepatah nenek moyang kita dulu, masuk hutan jumpa ular dgn (ehem-ehem) ketuk kepala yang mana satu dulu?

Anonymous said...

aku pun sama dpt belajar pi oversea atas biayaan Mara.. aku bersyukur dan berterimakasih dgn krjn.. dan sekrg aku sdg berusaha utk mengubah minda bangsa aku.. masalahnya melayu skrg ramai yg tak 'stay grounded'.. ada jwtn tinggi, ada duit byk, dah drive merc mula dah lupa diri..

Anonymous said...

Korang nak boikot buat apa? Kalau si Azran Air Asial ni tak buat hal pon, memang dari dulu aku tak pernah naik Air Asial. Kerja nak menipu duit pelanggan tak habis-habis. Caj sana, caj sini, itu kena caj, ini kena caj. Jangan-jangan nanti nak kentut masa flight pon kena caj. Aku dr dulu memang naik MAS sebab kualiti perkhidmatannya yang jauh lebih bagus dan selesa berbanding Air Asial

Takyah boikot-boikot, jangan naik terus sampai hari kiamat. Biar jatuh bangkrap itu Air Asial Penipu No.1 Wang Rakyat Malaysia.

Anonymous said...

Anon 10:11 PM,

Saya bersyukur masih ada anak Melayu yg menghargai jasa kerajaan UMNO seperti anda. Saya ada seorang pak cik, belajar oversea atas tajaan MARA. lepas 13 tahun balik Malaysia, dapat kerja gaji besar, beli rumah harga RM800,000, kereta BMW 3 series terbaru, bini dua orang, dan bermacam-macam lagi kemewahan yg beliau kecapi atas dasar kerajaan UMNO membantu anak-anak Melayu berjaya dlm pelajaran.

Tapi yg sedihnya bila dah berjaya, timbul rasa riak, bongkak, sombong dalam hati pak cik saya ini. Sekarang beliau menjadi penyokong tegar pembangkang. Walaupun hidup senang dan mewah, beliau selalu komplen di Malaysia harga rumah mahal, kereta mahal, minyak mahal, cukai tinggi, harga barangan mahal. Inilah contoh Melayu yg tak bersyukur dan lebih menyedihkan terdapat ramai lagi spesis macam pak cik saya ini. Saya yg kerja gaji sebulan bawah RM2,000 amat bersyukur walaupun duduk rumah PPR dan pakai kereta myvi.

Alhamdulillah, saya harap ada ramai lagi anak-anak Melayu tajaan MARA yang bersyukur seperti anda anon 10:11PM.

Anonymous said...

Sblm si botak ni buat hal pun aku dah tak naik air asia lg...ada experience buruk dgn staf air asia. Kejam tak berhati perut. Dahla time tu flight delay 3jam!!! Dgn anak2 kecik lagi... Sejak naik MAS..mmg amat berpuas hati...

Anonymous said...

AIR ASIA..Tolong Jawab..Ke mana perginya Caj Air Port Fee bagi orang2 yang terlepas penerbangan atau Cancel penerbangan. Aku pun banyak kali juga terjadi macam tu..Air Asia Buat Diam Saja..Bangsat Mencekik Darah..Kalau Penumpang yang tersalah..Huhhh..Macam CETI Harammm Air Asia Suruh Bayar. Cilakaaa...Wang haram pun mau jadikan Aset Syarikat Kerrr..??

mat saga said...

yang paling best sekali awang selamat punya komen adalah....

"Lagipun nilai iklan yang diberi sangat kecil, lebih rendah daripada iklan jamu dan rawatan rambut".

"rawatan rambut" tuuuu... kalau si botak dari gua hantu tu tak paham lagi tak tau aku nak kata apa.... utusan dah declare perang tuuuuuuu

Anonymous said...

tony keling ni org malaysia ke sbb aku tak pernah dengar dia cakap bhs kebangsaan, ckp ayo liyor bersepah dgn bhs penjajah je sehari-hari, rafidahpun sama bangang dgn tony keling krn membiarkan tony membelakangkan identiti malaysia dlm pentadbiran airasia termasuk baju ketat sendat dan padat pramugarinya, makeup mcm pontianak...............ptuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhh......BOIKOT SAMPAI BENGKRAP ITU TONY KELING PARIA

Peniti Karat said...

Incident ni very timely.

Kadangkala sponsor gua bookkan Air Asia untuk ke luar negara.

Tapi this time around gua kata NEVER AGAIN.

I think Air Asia should terminate this bally as the CEO or Air Asia gonna lose a chunk.

This bally stinks.

Anonymous said...

Utusan perlu lebih bertanggungjawab atas laporan yang diterbitkan. Asyik kalah bila kena saman. Ini semua memberi gambaran buruk kepada orang ramai.

/me

Anonymous said...

Sebelum ne aku pelik kenapa big boss aku tak bagi naik Air Asia sedangkan tambangnya lebih murah dari Mas..semua staff diharamkan naik kecuali jika tiket Mas dah habis ...sekarang baru tahu tembelang...I lov u Boss...haa

Anonymous said...

aku kerja ngan utusan .. aku nak cadang pada syarikat jangan lagi ambik air asia lagi untuk trip kerja out station lagi.. aku sedih marah kecewa dgn azran ni.. mmg iklan air asia jarang2 sgt ada .. kalau kasi masuk iklan pun siz kecik je.. kay paper lain semua besar2 dan kerap pulak tu.. air asia rasa org melayu tiada kuasa beli, sebab tu iklan dia sikit sangat...

Anonymous said...

Syarikat KAPITALIS dimalaysia bermahaja lela salah satu adalah air asia yg selama ini seperti lintah penghisap darah manusia.

Anonymous said...

Bos air asia tu gay ke? Siap bercium mulut dgn jantan..ish geli aku..

Anonymous said...

1 kaedah menipu air asia bila beli online
1st bila key in kredit number utk bayaran ikut harga promosi jawapn bayaran tidak dapat dibuat akan keluar.
bila kita reload order dan nak buat bayaran harga akan berubah. gua dah 2 kali kena kencing... ada sape2 yg kena ke mcm gua. last2 kena bayo jugalah harga yg di up kan..

Anonymous said...

Aq sklrga dah lama boikot Air AsiaL...pengalaman sadis yg menyebabkn aq trlepas flight..n mmg xde staff air asiaL yg sudi menghulurkan pertolongan di saat penumpang kesusahan...

Sejak ari tuh air asia bertukar mnjadi AIR ASIAL....

Anonymous said...

Pengarang, wartawan, jurufoto & kakitangan UTUSAN,

Diharap selepas ini jgn disimpan lg cerita2 tentang keburukan AirAsia. Utk makluman semua, terlalu byk insiden2 yg telah terjadi sepanjang tempoh AirAsia beroperasi. Tetapi kerana manipulasi dari empunya AirAsia, semuanya telah diselindung dari pengetahuan umum.

Sesetengah insiden amat menakutkan. I am in aviation industry, I know their standards. Please, avoid from flying AirAsia. You do not know how the pilots are trained, how the cabin crew were forced to work more than 150hrs a month! Believe me, if you know everything, you will pay that extra, say RM50 for a safer flights with MAS, FireFly or now Malindo.

Fikirkanlah keluarga yg anda sayangi. Tetapi jika anda hendak jimat RM50 dgn risiko yg tinggi, teruskanlah terbang dgn AirAsia - a time bomb.

Semoga kita semua dilindungi dari musibah dan kecelakaan..

Anonymous said...

BOIKOT AIRASIA....! kita ramai-ramai guna Malindo Air penumpang bayar tambang murah tapi kemudahan 1st Class kat KLIA, tidak perlu jalan menapak kaki jauh-jauh, Bila guna Airasia kena bayar Check in kat kaunter, Kena bayar Bagage walaupun 15Kg...Ada ke patut bila keluar negeri/negara tidak ada pakaian / bag dibawa....? Kepada kerajaan dicadangkan Kembalikan Penerbangan Firefly Kuala Lumpur - Kota Kinabalu/Kuching biar airasia buka mata sikit... Dulu dah elok-elok si Idris Jala Keparat bagi si Tony share Mas habis dia potong trip firefly bila Tony da berambus sepatutnya Firefly kena sambung semula penerbangan ke Malaysia Timur untuk menampung penumpang Sabah/Sarawak selain Malindo Air....

Anonymous said...

aku cadangan bt satu union blog bg mana2 penumpang yg trlepas penerbangan tp masih di caj tax airport fee kumpulkn ramai dlm @ luar negara bawa pi tribunal saman air asial ni...klu asyik sembang kat blog aje bila nk kaya...klu menang saman barulh puas hati..amacam....ada bran.....

Anonymous said...

Kalau di zaman Jepun, kalau tali barut Jepun...Kita kata barua Jepun.

Kalau di zaman Bintang Tiga, jadi tali barut komunis, di namakan barua komunis.

Kalau zaman sekarang, jadi tali barut cina, inilah dinamakan BARUA CINA.

Hati-hati beb, aku dengar cerita arahan atasan, kalau landing---> glide aje untuk save minyak, walaupun orang pilot kata amat merbahaya. Baru le aku dapat link kenapa airline ni selalu terbabas kat landasan. Bila glide, macam mana nak brake betul... reverse trust tak effective.

Anonymous said...

Waktu aku pi Sabah tahun lepas, masa landing satu kapalterbang menjerit sebab landing macam roller coaster....Tobat aku. Tak nak naik lagi...

Anonymous said...

TENGOK APA DAH JADI ... AIRASIA TAK ADA PERI KE MANUSIAAN LANGSUNG !!!!

http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130520/dn_14/MAS-Tourism-Malaysia-selamatkan-ibu-dan-bayi-di-Ho-Chi-Minh

http://www.mazidulakmal.com/2013/05/adakah-doktor-di-vietnam-berpakaian.html

Anonymous said...

MALINDO AIR ADA
MAS FIREFLY ADA

LUPAKAN AIR ASIal. Charge entah apa apa. Poning kepalo den.

ABC+BÇL

Anonymous said...

Aku sekali je naik air asia. Better pay extra for MAS. Kalau nak travel cuti-cuti ke, simpan duit skit skit pastu guna MAS. MAS is a good company, kalau tak kenapa Air Asia willing to do share swap (yag tak jadi lepas dapat bangkangan from many parties. Air Asia lacks (or would I say don't have the human touch. They treat passengers like cows herd). Yg penting bagi diorang is $$$$$$$$.

Anonymous said...

Goodbyelah AirAsia - Naik sekali dua dah cukuplah. .satu domestic, satu internatl, dua2 delay. .lepas tu pecut gila2 bawa macam orang gila. .tak habis2 kitaorg berzikir sepjg flight. . Lepas tu bawa tahu, time break untuk kapalterbang airasia ni tak lama...lepas landing.. .terus prepare nak take off balik. .Gila!!! Apa lagi CEO tak sedar diri tu dah menghina bangsa sendiri. .elok sangatlah diboikot sepenuhnya. .layan sajalah passengers negara lain yg kau agungkan tu.

Anonymous said...

salam...
lepas ni Utusan tak payah ambil iklan Air Asia. Kalau nak beli iklan, harga biar mahal dari iklan jamu....kalau tak.. segala keburukan Air Asia akan dipaparkan di muka depan Air Asia...

Iklan juga tu...

Anonymous said...


Salam... DAP bersikap RASIS dan menghina kaum bumiputra serta boleh dipertuduhkan di bawah AKTA HASUTAN 1948 kerana mempertikaikan hak istimewa Bumiputra sebagaimana dinyatakan dalam Undang-Undang Tertinggi Negara iaitu Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Visi dan Missi DAP untuk menghapuskan hak istimewa bumiputra (On Nation Building - Abolition of the division of "bumiputra" and "non-bumiputra" and the implementation of ethnic equality (Menghapuskan pembahagian bumiputra dan bukan bumiputra, dan perlaksanaan sama rata untuk semua etnik.) Rujuk: http://dapmalaysia.org/newenglish/au_vm_pp.h

Anonymous said...

yah setujuuuuuu,....boikot air asiallllllllll

Anonymous said...

MAS, Tourism Malaysia selamatkan ibu dan bayi di Ho Chi Minh


Izan Suhaila Mohd. Ali mendukung anaknya Maryam Sofea Mohd. Reza berusia 14 bulan ketika berada di lapangan terbang Ho Chi Minh, Vietnam.
KUALA LUMPUR 19 Mei - Seorang ibu, Izan Suhaila Mohd. Ali, 36, bernasib baik selepas kesukaran yang dihadapinya di lapangan terbang Ho Chi Minh, Vietnam mendapat pembelaan syarikat penerbangan negara, Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan Tourism Malaysia.

Segala-galanya bermula selepas ibu malang itu tidak dibenarkan menaiki pesawat tambang murah AirAsia, AK 1455 untuk pulang ke negara ini pukul 9 malam semalam dengan alasan anaknya, Maryam Sofea Mohd. Reza, 14 bulan, menghidap demam campak.

Paling memilukan, kakitangan syarikat penerbangan itu tidak menghiraukan penjelasan Izan Suhaila anaknya sudah pulih daripada demam campak dan kesan tompokan hitam yang kelihatan merupakan parut akibat penyakit tersebut.

Mengulas kejadian itu, kakak Izan Suhaila, Norhamiza berkata, walaupun sudah dirujuk kepada jururawat warga tempatan dan disahkan seorang penumpang Malaysia yang merupakan doktor, namun kakitangan AirAsia tetap bertegas penyakit Maryam Sofea yang merupakan kanak-kanak orang kurang upaya (OKU) membahayakan penumpang lain.

Sambil meluahkan rasa kecewanya, Norhamiza mempersoal kewajaran AirAsia memaksa adiknya tinggal selama lima hari di negara itu sedangkan mereka langsung tidak memantau tahap kesihatan Maryam Sofea apatah lagi membawa anak saudaranya ke hospital tempatan untuk rawatan lanjut.

"Kami membayar tiket menaiki pesawat AirAsia. Apalah salahnya kakitangan mereka di Vietnam menghantar adik saya dan anaknya ke hospital malam itu. Sekurang-kurangnya kami tahu keadaan Izan Suhaila selamat.

"Bayangkan bagaimana perasaan 10 ahli keluarga kami termasuk ibu selepas terpaksa pulang ke Malaysia tanpa Izan Suhaila? Paling menyedihkan, kakitangan AirAsia langsung tidak membantu Izan Suhaila dan hanya menghantar adik saya ke terminal teksi," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kisah malang kedua-dua beranak itu menjadi tumpuan ramai sejurus selepas artikel berkenaannya disiarkan wartawan TV3, Mazidul Akmal Sidek di blognya http://www.mazidulakmal.com hari ini.

Mazidul Akmal yang kebetulan berada di tempat kejadian serta menyaksikan insiden itu berkongsi secara terperinci apa yang berlaku dan dengan sinis mempertikai sikap lepas tangan syarikat penerbangan tersebut.

Menerusi blognya, Mazidul Akmal menulis: "Adakah kejadian berlaku, bukti nyata nasib penumpang sah pesawat AirAsia boleh diperkotak-katikkan sesuka hati? Jika wanita di dalam gambar di atas tidak terbabit dengan syarikat penerbangan tambang murah itu, mengapakah mereka bertugas di pintu 18 terpampang logo AirAsia? Maaf, kerana saya amat jarang menaiki pesawat AirAsia, justeru memerlukan sedikit pencerahan."

Dalam pada itu, Norhamiza meluahkan rasa syukurnya kerana kepayahan Izan Suhaila mendapat pembelaan MAS dan Tourism Malaysia yang menghulurkan bantuan walaupun pada hakikatnya inisiatif tersebut patut diambil AirAsia.

"Periksa secara teliti terlebih dahulu sebelum membuat keputusan. Jika Maryam Sofea membawa penyakit sudah pasti kami antara individu paling awal dijangkiti kerana kami bersama-samanya. Saya sendiri tidur sebilik dengan Maryam Sofea.

"Saya kesal dengan sikap AirAsia atas apa yang terjadi terhadap ahli keluarga saya. Tidak mustahil perkara yang sama boleh berlaku kepada orang lain pula," katanya.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130520/dn_14/MAS-Tourism-Malaysia-selamatkan-ibu-dan-bayi-di-Ho-Chi-Minh#ixzz2Tn5BnP27
© Utusan Melayu (M) Bhd

Anonymous said...

say no to air asia, gunakan lah MAS

Anonymous said...

aku pun dah tawar hati nak naik Air asia ni. kena hajar ckit puak2 ni.

Anonymous said...

Apa kelas naik airasia,,,? Cauvinist sengkek je pilih airasia ni.

Anonymous said...

Benda remeh gini pun korang nak kecoh. Siap berfikir berjam-jam cari idea utk bertekak. Sampai bila orang Melayu nak mundur? Bila nak maju??? Kalau korang perah otak fikir cara nak maju & menjadi lebih baik, takpelah jugak... aku respect la jugak.

tokgaru said...

Cerita pengundi hantu, cerita dakwat kekal tak kekal. Dah basi dah. Dah 15 hari dah kita pilih kerajaan. Dah 15 hari dah orang melayu terbanyak memutuskan Umno terus pegang tampuk kerajaan. Orang melayu yang pro Umno relax saja, tak over excited dengan kemenangan Umno. Nampak 90 % orang melayu Pas pun relax juga, sebagai tanda setuju dengan keputusan PRU13. Yang tak boleh tidur malam adalah puak2 DAP. Memang DAP mengharapkan sangat2 Umno akan tumbang, sebab itu lah mereka mencipta slogan INI KALI LA.

Tapi DAP ni cerdik, kalau dia sorang2 buat protest PRU13, takut nampak sangat macam dia tak suka Umno atau melayu membentuk kerajaan. Bimbang nampak sangat DAP anti melayu. So mereka buat penyamaran dengan menarik satu dua ekor melayu menyertai protest. Mereka gunakan Anwar untuk menjayakan penyamaran itu. Tapi 90% orang melayu tahu protest PRU13 itu agenda siapa sebenarnya. Bukan agenda Anwar sebenarnya. Bukan kerana Anwar gagal jadi PM sebenarnya. Tetapi adalah kerana DAP gagal menumbangkan Umno untuk membentuk kerajaan yang mana Anwar hanya lah sebagai proxy DAP sahaja.

Saya sebagai rakyat yang cintakan kedamaian dan keharmonian, merakamkan setinggi Tahniah dan Penghargaan kepada para pemimpin tertinggi Pas yang mengambil sikap Menerima Keputusan Rakyat dalam PRU13. Mari lah kita biarkan Anwar dipergunakan oleh Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng selagi mereka nampak Anwar berguna kepada mereka. Yakin lah tak lama lagi Anwar akan merasa ” Letih ” dan ” Keseorangan ” bila dia naik ke atas pentas untuk bercakap dia ternampak kehadiran perserta melayu dalam Protest PRU13 adalah jaaaraaaannnnng jaaaraaannnnng (meniru dialog P Ramlee dalam filem Nujum Pak Belalang). Dan akhirnya dia akan sedar, ” Oh rupa2nya puak2 cina DAP ni nak peralatkan aku yer…… “. Dan selepas itu, pasti dia akan kembali semula ke lubuk asalnya, dan … kita terima lah dia balik seadanya kerana dia juga berasal dari kita (melayu) dan mengamalkan aqidah seperti kita (islam).

Umno dan Pas ada titik persamaan dari segi Bangsa dan Agama. Anwar dan kita juga ada titik persamaan dari segi Bangsa dan Agama. Ini lah yang sebenar2nya Kunci Perpaduan Melayu.

Anonymous said...

Air Asia mengiklankan promosi mereka di internet melalui google adwords. Tiap-tiap satu klik google akan caj air asia amaun yang telah ditetapkan pada angaran aku lebih kurang 20 sen hingga 30 sen satu klik untuk iklan tempatan. Kalau beribu orang yang klik pada iklan air asia dengan tidak membeli apa-apa produk mereka sudah tentu air asia kerugian beribu ringgit setiap hari.Asal nampak saja iklan air asia di internet marilah kita sama-sama gatal tangan klik seberapa banyak yang boleh.Ini adalah salah satu cara kita mengajar mamat melayu cacat itu dan air asia.Jangan lupa sebarkan.

Anonymous said...

Memandangkan banyak sangat komplen terhadap AA ni salah satu caranya ialah memfail tuntutan melalui Tribunal Pengguna . Sangat berkesan. Pernah berjaya dua kali.

Anonymous said...

anon 948,
benda2 mcm kepenggunaan bukan remeh la bahlol. dkt negara2 europe, consumerisme diorg sgt tinggi kalau detect manipulasi sykt x teragak2 akan diboikot sykt tu. ko tu je yg singkat akal x mau pikir. sbb tu ko jilat je apa yg DAPigs bg sbb ko malas pikir. terbalik, sebenarnya ko tu melayu mundur, kami ni yg maju. sbb itu skrg kami nak gerakkan buy malay/muslim first dan ABC + BCL. spy sykt melayu/islam lg maju manakala kedai2 cina diajar apa itu kuasa kepenggunaan umat Islam!.

jentayu

Anonymous said...

Harga tiket air asia sendiri amat mengelirukan pengguna..harga tiket yang ditunjukkan itu adalah tidak termasuk cukai airport, surcharge bahan api dan beberapa lagi bayaran tambahan yang lain..sepatutnya air asia patut lebih telus dalam penyebaran harga tiket..kalau air asia mengatakan UM adalah rasis...maka air asia adalah bapak penipu..menipu pengguna dalam harga tiket penerbangan..

ps: beg aku yang hilang bila nak ganti balik....dah 6 tahun dah nih...

Anonymous said...

satu lg aku nak komen si botak melayu x sedar diri ni betul2 manusia bodoh. kalo ye pun ko nak tarik iklan2 kau dr utusan, ko buat jela senyap2. arah ketua publisiti or pengiklanan x pun panggil mesyuarat hentikan siar iklan kat utusan. ini tak ko nak tunjuk kat kawan2 melayu elit sekepala botak dgn kau sama kapir2 yg nak tolak ketuanan melayu betapa ko sorg yg cool dan tolak racism. hoi! akaun twitter ko tu peribadi ko bukan airasia py. sangatlah tidak profesional tindakan ko buat business decision melalui akaun peribadi kau. kalo ko rasa ko ni melayu hebat, bg aku ko melayu bodoh sbb x tau beza antara personal ngan business.

jentayu

Anonymous said...

Aku ada minta refund tp biasa la..kena potong sikit sbb kos admin...

Lepas tu dah x book lg air asia..sbb mas pun skrg ada promo lg best dr airasia.aport plak lg klass dr lcct..

Jiran aku pun dah lama boikot airasia..aku pun try buat gak la...

Anonymous said...

Aku nak tengok berapa hari korang nak boikot Airasia ni. Kalau ikut standard orang Melayulah, 2-3 minggu senyaplah...tak caya cuba korang tunggu dan lihat. Agak-agak koranglah, bankrap tak si Airasia tu??? SELAMAT MEMBOIKOT!

Anonymous said...

Jentayu....nak boikot Airasia mende,kapalterbang pun ko tak pernah naik...asyik naik selangor omnibus jer...khakhaka..kelakarnye

Anonymous said...

Alang-alang boikot biar kasi bankrup bro. Kalau tak sia-sia sajaa...buang karan

Anonymous said...

Habislah Kak Rafidah, org UMNO dah boikot AirAsia. Mintak Najib lantik jadi pengerusi MAS pulak la lepas ni

Anonymous said...

Anon May 20, 2013 at 1:55 PM,

Siapa pulak yg nak buat Air Asia bankrupt?

Orang Melayu cuma nak support MAS sahaja.. Tak boleh ke?

Sejak penerbangan saya ke Melbourne dibatalkan beberapa tahun yg sudah, saya dah tak nak terbang dengan Air Asia lagi. Totally unreliable airline.

Lagi pun tak suka lah Air Asia tak de sky bridge. So low class!

Anonymous said...

ANON 2.09,
ko ni sape? bini? mak bapak? anak? bos aku? kawan2 aku? kalo x kenal baik ko jgn buang masa naip sbb dah terserlah kebodohan kau bila bg personal attack pd aku

jentayu

Anonymous said...

Gua n isteri pn penah bape kali kena mcm ni..damn airasia

Anonymous said...

Saya ingin share, ada ramai lagi Melayu yg berjaya, duduk rumah mewah, dan berkereta mewah, tetapi amat bersyukur. Kami juga mendapat didikan luar negara atas biasiswa kerajaan. Tetapi kami tidak lupa. Kami tetap sokong kerajaan dan usaha2 memertabatkan orang Melayu. Kumpulan yg tak bersyukur ni mungkin gulungan yg lebih muda, yg fikir mereka lebih agung dari orang melayu lain. Kami juga usaha boikot barangan semua yg menghina Melayu. Salam.

Anonymous said...

Hidup Islam, hidup Melayu. Kita perlu berhati - hati dengan pendatang, samada dengan izin dan juga tanpa izin.

Anonymous said...

Tak boleh lah macam tu. Kerajaan dah tolong kita macam2, sampai hantar belajar ke oversea. Dah jadi ceo, lupa daratan. Sepatutnya kita sokong kerajaan sekarang. Fikirlah negara kecil macam kita boleh jadi top 20 negara paling kompetetif di dunia.

Anonymous said...

Good bye air Asia. Tak respectlah. Especially si Azran tu.... Drag queen ok!!!! How the girls can fall for him!!! Yuck!!!!!